Shopping
Régi tárgyak Budapesten – a múltidéző szóda
Fotó : Anna Ilin - We Love Budapest
Régi tárgyak Budapesten - a múltidéző szóda

A szóda soha nem megy ki a divatból, a mai napig rengeteg olyan budapesti hely van, ahol az ásványvizek helyett inkább ezzel dolgoznak. A szifonból spriccelt italoknak sok előnye van a vendéglátásban, hiszen amellett,hogy nagyon stílusosak, frissítőek, sokoldalúan felhasználhatóak. Megnéztük, hol kapható.

Régi tárgyak boltja Fricska Kádár Étkezde Szóda Kávézó és Mulató Mazel Tov Kisszóda Rajos Szóda

Régi tárgyak boltja

Fotó: Ilin Anna - We Love Budapest
A kis régiségboltban, a Klauzál térnél többek között hagyományos szódaflakont is lehet kapni. Halász Gábor, a tulajdonos, nem hiszi, hogy ez valaha is kimegy a divatból. „Díszként ez mindig jól jön, mert nagyon szépek a flakonok“- mondja. Habár úgy látja, hogy a mindennapokban egyre kevésbé használják, mivel csökken a boltok száma, ahol újra lehet tölteni.

Cím: 1072 Budapest, Klauzál tér 10.

Fricska

A Fricskában, mihelyt kiürülőben van a rendelt szódavíz, odasietnek a pincérek az asztalhoz, a kezükben egy szifonos szódapalackkal, és feltöltik, de a különféle fröccsöket is azzal készítik. Az étterem sommelier-je, Csongrádi Csaba szerint a fröccsöt csakis szódával lehet kínálni – ásványvízzel nem. „Csak a szikvízben emulgálódik a bor“. Csongrádi még emlékszik a régi időkre amikor a szódát lovaskocsival hozták a pesti házakhoz. „Az mindig egy vidám esemény volt és olyankor mindenki összegyűlt.
Fricska Gasztropub

Kádár Étkezde

A híres étkezde már 58 éve létezik, és mindig is szódavizet kínáltak a vendégeknek. Orbán Sándor, a tulajdonos, azt mondja: „ Azért van az asztalokon mindig két üveg, hogy a vendég mihelyt leül, kapjon valamit. Szeretünk foglalkozni a palackkal is. Régen üvegből voltak a palackok, de azt több mint tíz éve betiltották a robbanásveszély miatt.“ Orbánnak fontos a szódavíz tradíciója, hiszen az ilyen szokások megtartása miatt is szeretik a vendégek a helyet.
Kádár Étkezde

Szóda Kávézó és Mulató

2003 óta létezik a bár. Az üzletvezető, Lovász Péter szerint a hely neve miatt is elkerülhetetlen, hogy szódát is kínáljanak. A pulton mindig egy vagy több szódás palack áll, és ingyen tölthetik után a vendégek a poharukat. A Szóda a Hunyadi téri Kisszódánál rendeli a palackokat.

Mazel Tov

Itt 500 forintért lehet egy szódás üveget rendelni az asztalhoz, persze rendszerint borral együtt szokták kérni a vendégek. Az üzletvezető, Gulyás Balázs azt mondja, hogy habár ásványvizet is lehet kapni, a szódás palack sokkal elegánsabb és stílusosabb, valamint a gyomornak is kevesebb feszültséget okoz a szikvíz, mint a közönséges ásványvíz.
Mazel Tov

Kisszóda

1994 óta, a Hunyadi téri piac mellett, egészen az udvar végen található a kis boltocska, ahol tényleg csak egy terméket lehet kapni: szódát. Az üvegpalackért 1000 forint letétet kell fizetni, és 50 forintért töltik újra. A műanyag palacknak 250 forint az ára és 60 forint a töltés. Kiss László szerint az a jó a szikvízben hogy az utolsó cseppig egyformán jól pezseg. Nem úgy, mint a közönséges ásványvíz, amelynek, ha nem rögtön fogyasztjuk el, az utolsó harmadában már nincs is buborék.

Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3.

Rajos Szóda

A Rajos Szóda eredetileg egy dorogi cég, de Budapesten is megtaláljuk őket. A hely két részből áll: van egy nagyobb terem, ahol muzeális gépek vannak kiállítva, és ahol töltik az üvegeket, mellette pedig a boltban a Rajos Szóda többféle palackban kapható: műanyag palackból vagy rozsdamentes krómfényes üvegből, ennek letéti ára 10 000 forint. Ezenkívül különféle ásványvizeket is lehet vásárolni.

Cím: 1085 Budapest, Baross utca 28.