Élmény
Öt tuti könyv Budapestről a fa alá
Fotó : Balkányi László - WLB
Öt tuti könyv Budapestről a fa alá

A különböző várostörténeti honlapok népszerűbbek, mint valaha – ezért mi is igyekszünk nektek egyre több ilyen témáról írni. Ha van olyan barátod, aki szívesen olvas a városról monitor mellett papíralapon is, és megajándékoznád karácsonyra egy Budapestről szóló könyvvel, ezt az összeállítást neked találták ki. Könyves tippjeink városrajongóknak karácsonyra.

Szecessziós Budapest Budapest modern Budapest ostromkalauz Itt forgott Budapest könyv. Avagy Simplicissimus szerint a világ.

Szecessziós Budapest

Fotó: Balkányi László - WLB
A szecesszió építészeti emlékeit Európa számos városában megtaláljuk, Budapest azonban különösen gazdag örökséggel büszkélkedhet e téren. Kovács Dániel művészettörténész-újságíró egyaránt bemutatja a stílus ismert és elfeledett épületeit, így számos kisebb, eldugott helyen lévő, rejtőzködő értéket ismerhetünk meg. Az útikönyvnek is beillő, praktikus formátumú kiadvány közel kétszáz épületet mutat be városrészek szerint. Az egyes helyszíneket térképen ábrázolja, a rövid és élvezetes épületleírásokat pedig Batár Zsolt fotói illusztrálják.

Kovács Dániel: Szecessziós Budapest. Andron Könyv, Budapest, 2012. 4000 Ft

Budapest modern

Fotó: Balkányi László - WLB
Az átlag budapesti – ha létezik ilyen – véleménye a modern építészetről: ‘borzalmas’. Ez nemcsak az ‘elutasítani mindent, ami új’ elvének köszönhető, hanem a hiányos vizuális oktatás eredménye is. Közel sem minden modern épület jó Budapesten, sőt, a kilencvenes-kétezres évek termése tényleg elég gyalázatosra sikeredett, de hála Istennek rengeteg a kivétel is: ezeket gyűjti össze és mutatja be Batár Zsolt kiváló fotóin keresztül ez a könyv. Sajnos az egyes épületekhez nem tartozik leírás, csak az alapinformációkat (név, funkció, tervező, építés ideje) tudjuk meg belőle. A könyv kiemeli a szürke tömegből az értékes épületeket, ezért kötelező példány a budapesti építészet elmúlt 15-20 éve iránt érdeklődők számára.

Budapest modern. Andron Könyv, Budapest, 2011. 2800 Ft

Budapest ostromkalauz

Fotó: Balkányi László - WLB
Nem törődünk vele, ha Budapest tízszer is elpusztul, ha ezzel Bécset védeni tudjuk‘ – mondta Veesenmayer német nagykövet a magyar fővárosról, és ebből talán azt is megérthetjük, hogy miért volt éppen itt a háború egyik leghosszabban elhúzódó helységharca. Sztálin politikai okokból, a háború utáni időkre gondolva tartotta létszükségletnek a város elfoglalását, amiért a Vörös Hadsereg katonáinak házról házra kellett megküzdeniük a várost erődnek nyilvánító Führer csapataival. Sztálingráddal ellentétben a lakosságot itt nem tudták kimenekíteni, ezért hónapokig együtt kellett élni a harcokkal, a bombázásokkal és a fosztogatásokkal. A könyv területi bontásban mutatja be a város ostromának hadtörténeti eseményeit. Militárisabb szemléletű városrajongóknak ajánlott darab.  

Dr. Mihályi Balázs: Budapest ostromkalauz 1944-1945. Underground Kiadó és Terjesztő Kft., 2014. 3040 Ft

Itt forgott

Fotó: Balkányi László - WLB
Szinte már közhely, de Budapest a filmekben általában nem magát alakítja: ahogy egy jobb színésznek, úgy a városnak is számos arca van, képes ‘eljátszani’ Berlint, Párizst vagy éppen Buenos Airest. A nemzetközi összehasonlításban is komoly adókedvezmények és a profi magyar szakemberek mellett ez az oka annak, hogy évről évre szuper vagy kevésbé szuper produkciók sora érkezik a városba, hogy aztán a sztárok beleszeressenek a városba, netán lakást vásároljanak, mint Angelina Jolie és Brad Pitt. Több mint száz filmről, kétszáz színészről és kulisszatitkaikról szól ez a könyv, így megismerhetjük a legnépszerűbb helyszíneket, a sztárok allűrjeit, és megtudjuk például, hogyan alakíttatta át a Kempinski elnöki lakosztályát Eddie Murphy az Én, a kém készítése közben.  

Basa Balázs, Názer Ádám: Itt forgott. Főszerepben Budapest – nemzetközi filmek. Akadémiai Kiadó, 2014. 3500 Ft

Budapest könyv. Avagy Simplicissimus szerint a világ.

Fotó: Balkányi László - WLB
A vaskos könyv minden Budapest-rajongó polcának alaptartozéka. A régi, Panoráma-féle, igényes útikönyvek örököse: nem adathalmaz, mégis szinte minden benne van, amit az egyes épületekről, terekről, intézményekről tudni kell. A város nevezetességeit öt sétára fűzi fel. A könyvben számos kis történettel találkozunk, így leszámolt például a Lánchíd oroszlánjainak nyelve miatti elkeseredettség okán elkövetett vízbe ugrás mítoszával, valamint olyan emlékeket is megörökített a szerző, mint a ‘sorban állás az Adidas bolt előtt’. A művelődéstörténész-útikönyvíró 1986-ban kezdte írni Budapest: A Critical Guide című könyvét, amely azóta sok nyelven, sok kiadásban jelent meg, magyarul először 1998-ban. A szerző azóta is járja a várost, és évről évre frissíti útikönyvét, hogy a külföldiek mellett a budapestiek is első kézből értesüljenek arról, hogy mi történik a városban, és hová érdemes ellátogatni. Nem véletlen, hogy Török András rendszeresen jelentkezik írásaival nálunk, a We Love Budapesten is.  

Török András: Budapest könyv. Avagy Simplicissimus szerint a világ. Park, 2013. 4500 Ft