Élmény
Őszi kirándulóhelyek Budapesten
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Őszi kirándulóhelyek Budapesten

Ilyenkor ősszel, amikor a nyaralás emléke már szinte teljesen elkopott, és a nyári bulihangulat helyét átvették a dolgos hétköznapok, jó érzés néha fogni a hátizsákot, betenni egy meleg teával teli termoszt, néhány szendvicset, és elmenni valahova kiakpcsolódni. Szerencsére, nem kell messzire mennünk, ha távol akarunk lenni néhány órára a város zajától, mert Budapesten belül is sok szép kirándulóhelyet találhatunk.

Vissza az érintetlen természetbe! – Tanösvény a Sas-hegyen Túra a város legtetejére – A János-hegyre Libegővel Ébreszd fel az alvó oroszlánt! - Irány a Kecske-hegy! A nyugalom kertjei – Budai Arborétum és Füvészkert

Vissza az érintetlen természetbe! – Tanösvény a Sas-hegyen

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Budán, a BAH-csomóponttól nem messze található Sas-hegy egy igazi növényrezervátum, az idelátogatóknak is tökéletes rejtekhely a városi nyüzsgés elöl. A rohamosan zsugorodó természetvédelmi terület különlegessége, hogy akár a jégkorszakból itt maradt növényfajtákat is láthatjuk, éppen ezért vigyázni kell, hogy hova lépünk, nehogy kárt tegyünk valamiben. A 850 méter hosszú tanösvény vezetővel látogatható, és kiegészül egy kiállítással és egy kilátóval, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Budapestre. Ha valaki esetleg sasokat szeretne nézni, akkor az csalódni fog, mert a hegy egy fordítási hiba miatt kapta csak ezt a nevet.

A kirándulás ára 800Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 500ft.

Túra a város legtetejére – A János-hegyre Libegővel

Fotó: BKK
A János-hegy nem csak Budapest legmagasabb pontja, hanem remek kirándulóhely is egyben, amit legegyszerűbben Libegővel lehet megközelíteni. Ez jó hír azoknak, akik a kirándulásnak a pihenés részét élvezik a legjobban. A lebegő székekhez hasonlító felvonón körülbelül 12 percig lehet a lábunkat lógatni, amíg a szervezet elvégzi helyettünk a munka nehezét. Innen már hamar eljuthatunk az 528 méter magasan lévő kupola alakú csúcsra, ahová az Erzsébet kilátó is épült. Itt úgy figyelhetjük a várost, hogy közben semmit nem érzékelünk a nyüzsgésből.

A libegő ára:
Teljes árú jegy: 800Ft
Kedvezményes jegy: 500Ft

János-hegy, Erzsébet kilátó

Ébreszd fel az alvó oroszlánt! - Irány a Kecske-hegy!

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A II. és a III. kerület között elhelyezkedő Kecske-hegy a Hármashatár-hegy belső részén várja a kirándulókat. A 384 méter magas hegyen kellmes erdei út vezet fel, melynek fő látványossága az Oroszlán-szikla, ami nagymacska eleganciájával őrzi a turista-útvonalat és a fölötte lévő 11 méter hosszú Oroszlán-barlangot.
Hármashatár-hegy

A nyugalom kertjei – Budai Arborétum és Füvészkert

Fotó: Budai Arborétum
Ha kikapcsolódásra vágyunk, de nem szeretnénk hegyet mászni, akkor is van megoldás. Budapest két olyan kerttel is rendelkezik, ahol kicsit kiszakadhatunk a városi mindennapokból és a színes őszi levelekre koncentrálhatunk. Az egyik ilyen a Budai Arborétum, ami a Corvinus Egyetem budai kampuszának a része és elsősorban bemutatókertként működik, a másik pedig a Pál utcai fiúkból jól ismert Füvészkert, ami pesti oldalon, az  egyik különleges oktatási egysége. A kettő közül bármelyiket is választjuk, biztosan lesz alkalmunk egy rövid időre elfeledkezni a városi rohanásról.
ELTE Füvészkert