Élmény
Őszi kirándulóhelyek Budapesten és környékén
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Őszi kirándulóhelyek Budapesten és környékén

Szerencsére a város és környéke bőségesen tartogat izgalmas látnivalókat, így akár minden őszi hétvégére beírhatunk egy túrát. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk mit nem szabad kihagyni.

Libegő - János-hegy Hármashatár-hegy Anna-rét Szentendre Zebegény Nagy-Hárs-hegy Visegrád Dobogókő Gödöllő

Libegő - János-hegy

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
A János-hegy egyrészt Budapest legmagasabb pontja, másrészt pedig szuper kirándulóhely. A helyet a Libegővel lehet megközelíteni legegyszerűbben, ami már önmagában is egy 12 percig tartó élmény, nem csak gyerekeknek. A “végállomástól” viszonylag gyorsan el lehet jutni az 528 méter magasan lévő kupola alakú csúcsra, ahová a neoromán stílusú, kör alaprajzú, 23,5 m magas Erzsébet-kilátó is épült. (Éppen 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre). A kilátót Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen, és amúgy nagyon szerette a várost. Egy másik megközelítési alternatíva: a Széll Kálmán térről induló 21A jelzésű busz „Normafa” végállomásától félóra séta, de ez kevésbé szép útvonal szerintünk.
Zugligeti Libegő

Hármashatár-hegy

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhely, hiszen az erdőben szuper sétautakat találhatunk. A csúcs Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik. Itt gyakorlatilag 2 fontos látványosság van: az egyik a Kecske-hegyen található Oroszlán szikla, ahová egy 384 méter magas kellemes erdei út vezet fel, a másik pedig a Látó-hegy 376 méter magas fenyőkkel beültetett tetején található Árpád-kilátó.
Hármashatár-hegy

Anna-rét

Az Anna-rét, a Budai-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Normafa és a Libegő felső állomása között helyezkedik el mintegy 500 méterre a Normafától és 1000-1200 méterre a Libegő felső állomásától. Innen minimális túrázással elérhető a Tündér-szikla, amely a János-hegy egyik nyúlványát képező Tündér-hegy lejtőjéből emelkedik ki. Még egy érdekesség található akad ezen környéken: az Anna-rét északkeleti sarkától 30-40 méterre levő Szarvas-kút, amely a hagyomány szerint onnan kapta a nevét, hogy Mátyás király ezen a környéken elterülő vadasparkjának szarvasai ide jártak inni.
Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
Anna-rét
  • 1121 Budapest, Jánoshegyi út

Szentendre

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A város egyik óriási erénye, hogy Budapestről számtalan módon megközelíthetjük: autóval, biciklivel, hajóval vagy HÉV-vel. A parti sétány elsőosztályú célpont egy kis levegőzéshez és a Duna-parti panoráma szemléléséhez. Szentendre kanyargós kis utcáiban is érdemes elveszni, de innen kiindulva bejárhatjuk a Szentendrei-szigetet, vagy ellátogathatunk a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba is. Aki pedig komolyabb gyalog- vagy biciklitúrára vágyik, irány a Pilis!
 

Zebegény

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Zebegény ott található, ahol a kedvenc folyónk (Duna) egy hatalmas kanyart vesz, ennek látványa pedig az egyik legjobb kirándulóhellyé teszi a környéket. Itt a legjobb, hogy Budapesttől alig egyórányi vonatútra található, a Duna bal partján, Pest megye északi részén. Itt pedig a lehetőségek végtelen tárháza áll a rendelkezésünkre: a kéktúra útvonalán elmehetünk Zebegényből Nagymarosra útba ejtve a Julianus Kilátót, ahol érdemes megpihenni egy kicsit. A környéken természetesen kiváló szórakozási lehetőségek is vannak: érdemes célba venni a Mókus nevű helyi kocsmalegendát, vagy a kicsit rockerebb verziót, a Kulacsot, ha pedig elfáradtunk, akkor megszállhatunk a NaturaHill nevű családi birtokon, ahol gourmet borvacsorákkal, zöld energiával és szuper kilátással várnak minket. Ha nem ezt keressük, csak aludni szeretnénk, akkor érdemes megpróbálkozni a Dunakanyar Házzal, amely egy kicsit közelebb van a kocsmákhoz. Itt borvacsora ugyan nincs, viszont főzhetünk magunknak, és úgy érezhetjük, hogy a saját nappalinkban vagyunk. Zebegényben egyébként még ősszel is érdemes kipróbálni a Kerékbárból Wetzl Péter vezetésével induló kajaktúrákat, és megnézni a Sauska kastélyt is.

Nagy-Hárs-hegy

Nagy-Hárs-hegy hegycsúcs a Budai-hegységben, Budapest területén található mintegy 450 méter magasságban. A terület egyik előnye, hogy a János-hegyhez és a Normafához képest a hárs-hegyi lejtők sokkal érintetlenebbek, de ennek ellenére nem nehéz a megközelítés sem, hiszen a hegy lábánál halad el a Gyermekvasút. A tetőn emelkedik a Kaán Károly-kilátó, ahonnan lenyűgöző az elénk táruló körpanoráma. Negatívum, hogy burkolt utakkal egyáltalán nem találkozhatunk, így ez egy vérbeli túrabakancsos kirándulás.

Visegrád

Fotó: Wikipédia
Mindegy, hogy Szentendréről érkeztünk a titkos hegyi úton, vagy például autóval, a lényeg, hogy Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városában járunk, ha Visegrádot választjuk. Itt található a Salamon-torony, illetve a Királyi-palota, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. Ez utóbbi egyébként Károly Róbert nevéhez köthető, aki 1323-ban ide helyezte át a székhelyét. Azon túl, hogy Visegrád remek kirándulóhely, gazdag régészeti lelőhelyként is számon tartják: többek közt neolitikus, rézkori és bronzkori telepek; bronzkori temető; római kori lelőhelyek találhatók itt. Télen, a megfelelő hómennyiség esetén akár síelhetünk is errefelé.

Dobogókő

Fotó: Terepnyúl Blog
Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a budapestiek számára a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, vagyis a Dobogó-kő.  A remekül kiépített útvonalakon viszonylag jól bejárható az egész terület, bár a kalandorok is találnak megmászni valót, ha letérnek a kijelölt ösvényről. Megéri eljönni, ugyanis a tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. A turistáskodásnak amúgy komoly történelme van errefelé: itt épült ugyanis az ország egyik első menedékháza.De valami más miatt is világhírű: egy ezoterikus nézet szerint itt található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával. Éppen ezért sokan jönnek ide meditálni, vagy éppen gyógyulni, és feltétlenül megemlítendő, hogy a laoszi és kambodzsai lámák és buddhista szerzetesek is jártak már errefelé. Dobogókő települése Budapest felől  legegyszerűbben a 11-es főúton, majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon haladva érhető el.

Gödöllő

Fotó: Wikipédia

Gödöllő talán a legklasszikusabb kirándulóhely, ahol minden iskoláscsoport megfordul legalább egyszer. Ennek oka csupán az, hogy az Örs Vezér terétől viszonylag gyorsan megközelíthető HÉV-vel, ugyanakkor viszont teljesen más, mint a város. Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély, más néven a Gödöllői Királyi Kastély, de a  Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Arborétum ugyancsak megtekintésre méltó. Amúgy pedig remekül el lehet tölteni itt egy szombati napot, akár csak simán sétálgatással is.