Élmény
Menekülés a melegbe – 9 tipp a hideg ellen
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Menekülés a melegbe – 9 tipp a hideg ellen

Azzal riogatnak minket az időjárás-előrejelzők, hogy a következő napokban olyan hideg lesz, hogy a tacskók eltörnek a kanyarban. Ráadásul a súlyos mínuszok mellett szél is várható, hogy még inkább Alaszkában érezzük magunkat. Az alábbi összeállításban megpróbálunk néhány tippet adni azoknak, akik nem a 26 fokra feltekert termosztát mellett kuporogva tervezik túlélni a jéghideg zimankó támadását, hanem kimerészkednének a fűtött szobából egy másik fűtött helyiségbe.

Szauna Bikram jóga Szabadulószoba Pálmaház Lézerharc Társasjáték Spinning Sóbarlang Borsuli

Szauna

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Ennél kézenfekvőbb ötletet nehéz találni: irány egy fürdő, edzőterem vagy wellnessközpont legforróbb kis helyisége, ahol amint belépsz az üvegajtón, már ömlik is rólad a víz! A budapesti szaunafelhozatal elég változatos és kreatív: szárazszauna, kültéri rönkszauna, gőzszauna, bioszauna, aromaszauna, kristályszauna, fényszauna, gyógynövényes szauna, meztelenszauna… és még sorolhatnánk. Pár perc lazulás és eszedbe sem jutnak a kinti mínuszok.

Bikram jóga

Fotó: Forrójóga
Kevésbé közismert formája a jógának, viszont a szaunához hasonlóan másodpercek alatt gyors lefolyású izzadást idéz elő. A bikram jóga az utóbbi években vált divattá. A mozdulatsorokat kb. 40 fokra felmelegített teremben végezheted, ez a klíma serkenti a vérkeringést, ezáltal az izommunkát és a légzést is nehezíti, az izzadásnak pedig köztudottan jótékony és méregtelenítő hatása is van.

Szabadulószoba

Fotó: Kalózbarlang
Ezekben a szobákban legfeljebb azok izzadhatnak, akiknek klausztrofóbiájuk van, bár ők aligha vállalják a bezártságban történő logikai feladatok megoldását. Szabadulós játékok régóta léteznek, Budapesten alig néhány éve lett rendkívül népszerű: szinte minden második budapesti utcasarkon találhatsz egy pincét, ahol a legnagyobb ellenség az egyre fogyó idő. Ha viszont a kinti dermesztő hideg elől menekültök ide, akkor próbáljátok a lehető leglassabban végigmenni, hogy minél több időt töltsetek bent.

Pálmaház

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Itt egész évben forróság van, de nem csak hidegben érdemes elzarándokolni a Fővárosi Állat- és Növénykert csodás Pálmaházába. És nem csupán a növények, hanem az állatok miatt is: a házban tett kalandos séta során megismerheted különböző vadregényes tájak, mint a Manú Nemzeti Park, Amazónia, a Karibi-szigetvilág vagy a Chihuahua sivatag titkait.
Fővárosi Állat- és Növénykert

Lézerharc

Fotó: Lasergame lasertag Facebook-oldala
A szabadulószobák fegyveres változata: ez a stratégiai csapatjáték hasonló a paintballhoz, viszont teljesen fájdalommentes. Átélheted a videójátékok izgalmát, szűk átjárókban vadászhatsz az ellenségre és semmisítheted meg – persze csak játszásiból. Izgalmas és fárasztó móka, garantált a pörgés és a szaladgálás. 

Kipróbálhatod például itt

Társasjáték

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Természetesen lehet otthon is, de sokkal izgalmasabb ismeretlenekkel összeülni és kipróbálni magad akár a klasszikus, akár a ritkaságszámba menő játékokkal. A Board Game Caféba bekuckózva például 400 játék közül választhatsz, miután befizeted a belépőt. A legjobb, hogy addig játszol, ameddig akarsz.
Board Game Café

Spinning

Fotó: Hungarian Spinning Fan Club Facebook-oldala
Nem elég, hogy néhány perc tekerést követően már alaposan kimelegszik tőle az ember, de a spinning még a mentális és az állóképességet is fejleszti. A létező egyik legjobb kardioedzéssel több száz kalóriát tüntethetsz el egy óra alatt, ami így közvetlenül az ünnepek után szintén nem utolsó szempont. Kezdőknek érdemes fokozatosan nekiállni.

Minden tudnivaló a Hungarian Spinning Fan Club Facebook-oldalán

Sóbarlang

Fotó: SÓKER Sóbarlang & Relax Központ
Télen gyakrabban vagyunk kehesek, úgyhogy sóbarlangba menekülni máris duplán megéri. A sós levegő különösen alkalmas bőr- és légúti megbetegedések kezelésére, valamint a köhögés, az asztma, a szénanátha, az alvási zavarok, az allergiák és más szervi betegségek rendkívül jól reagálnak egy többhetes sóbarlang kúrára. 

Ha só kell, itt a SÓKER!

Sóker Sóbarlang & Relax Központ

Borsuli

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Jó 2,5 órás este maximum húsz-huszonkét fő és 6-7 bor társaságában – a kurzus végén garantáltan nem a hidegtől lesz pirospozsgás az arcod. Az informatív és szórakoztató estéken mindent megtudhatsz a borokról, a borvidékekről és a borászokról. Vizsga nincs és papírt sem adnak záráskor, használható tudást ellenben igen.