Gasztró
Megvannak a legjobb teraszok – Terasz Budapest 2015
Fotó : Mazel Tov
Megvannak a legjobb teraszok - Terasz Budapest 2015

Budapest utcáihoz szorosan hozzátartoznak a kisebb-nagyobb teraszok, melyek így vagy úgy, de formálják a város képét. Jobb esetben pozitív hatásról beszélhetünk, és ezeket a követendő példákat kívánta összegyűjteni és szemléltetni a főváros, így idén második alkalommal is elindította Terasz Budapest pályázatát. A felhívásra idén dupla annyi, 93 vendéglátóhely jelentkezett, és az öttagú szakmai zsűri, valamint a közönség voksai alapján kedd délután kiderült, hogy melyek a legjobbak.

Legjobb terasz: KIOSK Budapest Legjobb kerthelyiség: Mazel Tov Legjobb pop-up: Fellini Római Kultúrbisztró Közönségdíjas: Kertem További díjazottak
Szeretjük a teraszokat, kétségtelenül jobban indul a reggel egy napsütötte asztalnál elropogtatott pirítóssal, és méltóképpen fejeződik be a nap, ha a város mozgolódását szemlélve szürcsölhetjük el a fröccsünket. Ezt már bőven a századforduló óta tudják a városlakók, és habár manapság a Drechsler-palota és az Abbázia terasza helyett raklapos, színes székekkel felszerelt egységek lepik el a várost. Budapest pedig nem fukarkodik a hangulatos kitelepülésekkel, de a jók között is vannak legjobbak.
Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest
Terasz Budapest 2015  verseny keretein belül három kategóriában választott első helyezettet a gasztronómiai és építészeti szakemberekből álló zsűri: Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Finta Sándor főépítész, F. Kovács Attila építész és dizájner, Jókuti András Világevő, gasztroblogger és Széll Tamás, az Onyx étterem séfje. Többek között olyan szempontokat vizsgáltak, mint a városképbe való illeszkedés, a közösségi használat, a minőségi bútorok vagy a kerékpárok tárolási lehetőségei.
Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest
Tavalyhoz képest újdonság, hogy a terasz és a kerthelyiség/tetőterasz mellé új kategóriaként bekerült a pop-up, és persze a közönségdíj most sem maradt el. A szavazókat 360 fokos interaktív képek is segítették, melyek a MagicView csapatának köszönhetően,  Szuromi Gergő vezetésével készültek el minden pályázó vendéglátóhelyről. A győztesek egy Sipos Balázs üvegművész által tervezett egyedi alkotást, egy úgynevezett üvegdíjat vehettek át elismerésképpen.

Legjobb terasz: KIOSK Budapest

Fotó: Kiosk Budapest
A Március 15. téren található KIOSK a letisztultsága és egyedisége miatt nyerte el az első helyet terasz kategóriában. A zsűri kiemelte a hely lépcsőzetességét is, az egyre magasabb asztalok ízléses elrendezésével a terasz kifinomultan idomul a környezetéhez. Nem utolsó szempont az sem, hogy néhány lépésnyire folydogál a Duna, túlpartján a Gellért-heggyel és a Citadellával.
KIOSK Budapest

Legjobb kerthelyiség: Mazel Tov

Fotó: Balkányi László – We Love Budapest
Erzsébetváros romkocsmatengeréből igényességével és tudatos tervezettségével emelkedik ki az Akácfa utcai Mazel Tov, amely egyébként a díjátadó helyszíne is volt. Nevezhetjük rométteremnek és kultúrmulatónak is, amelyet hófehér kavicsok, apró téglás falak, színes csempék és Fatima keze tesz különlegessé, és persze a kiváló ételek, melyek között izraeli fogásokat is találunk. A tervező Szendrő Péter irodája volt.
Mazel Tov

Legjobb pop-up: Fellini Római Kultúrbisztró

Fotó: Szántó Gerzson – We Love Budapest
A Római-part önmagában is sokcsillagos helyszín, egyszerre retró és – köszönhetően az olyan helyeknek, mint a Fellini –  nosztalgikusan újszerű is. A díjazásnál a zsűri kiemelte a merész helyválasztást, amit zseniálisan kihasznált a tervező, vagyis a tulajdonos, aki szerényen csak annyit mondott, hogy az adottságokból építkeztek. Dicséret érte az elnevezést és a finom ételeket is, de összességében talán mégis az a hangulat számított leginkább, amikor a csíkos vászonszékből, kavicsokkal a talpunk alatt, bűvöljük a Dunát.
Fellini Római Kultúrbisztró

Közönségdíjas: Kertem

Fotó: Balkányi László – We Love Budapest
A Városligetben található Kertem 932 szavazatot zsebelt be a vendégektől. A tulajdonosok és egyben tervezők bevallása szerint csak minimálisan nyúltak a környezethez. A hely már 8 éve működik a balkán burger és a budapesti biciklisek egyik törzshelyeként. Hozzátették azt is, hogy az idei az utolsó szezon, jövőre már a Liget Budapest veszi birtokba a közönség kedvencét.
Kertem
  • 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

További díjazottak

A zsűri bevallása szerint a verseny nagyon szoros volt, ezért is döntöttek úgy, hogy a kategóriák nyertesein túl kiemelnek további kitelepüléseket is. Így kapott elismerő oklevelet a Gerlóczy kávéház, a Kazimír, a Liebling és a mozgóárus Petit Café is.