Élmény
Márciusban is kortárs – a Ludwig 30 kiemelt programjai a hónapban
Fotó : Ludwig Múzeum
Szponzoráció

A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli budapesti megalapításának 30. évfordulóját. A Peter és Irene Ludwig kezdeményezésére 1989-ben létrehozott közgyűjtemény – egyébként az első az egykori vasfüggönyön túl – Magyarország első kortárs múzeuma volt. Az eltelt három évtizedben több száz kiállításra és ötezernél is több programra került itt sor, a múzeum célja azonban a kezdetek óta változatlan: a kortárs művészetet közelebb vinni és érthetőbbé tenni a látogatók számára, mindezt izgalmas és újszerű módon. A kerek születésnap alkalmából egy kiállítás- és programsorozatra kerül sor, ami rendhagyó módon foglalkozik a múzeum történetével, jelenével és jövőjével – ezek közül szemezgettünk most; ezúttal a márciusban megrendezettek közül válogattunk.

„Pillanatnyi és hosszú távú élményt, ráadásul mindig mást. Évente elég pár alkalommal elmennünk, és sokkal elégedettebbek leszünk magunkkal. Kísérletekkel igazolható, hogy ugyanaz a személy attól függően, hogy milyen szerepében látogatott a múzeumba, különböző dolgokra emlékszik. A múzeumlátogatás után megmaradó emlékeink a megszerzett tudásunk jéghegycsúcsai” – felelte Fehér Zsuzsanna kommunikációs szakember arra a kérdésre, hogy mit kapunk valójában a múzeumlátogatástól. Ugyanakkor bizalmi kérdés is: „bizalmat kapunk a látogatótól, amikor úgy dönt, hogy hozzánk jön, nálunk szeretné értékesen eltölteni az idejét, nálunk szeretne maradandó élményt szerezni, többet megérteni a világról és önmagáról.”

Fotó: Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum a három évtizedes bizalmat azzal hálálta meg, hogy kiállítási programjában és az általa képviselt értékekben is hű maradt a kezdetekben lefektetett alapokhoz. Nagy hangsúlyt fektetnek a közép-kelet-európai régió kortárs művészetére, a tudományos kutatásokra alapozott nagy áttekintő tárlatokra, illetve egy-egy világhírű művészt, nemzetközi sztárkiállítást is rendszeresen bemutatnak.

Ludwig 30 - Mindig kortárs

A Ludwig 30 címmel megrendezett, egészen március végéig tartó programsorozatuk arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a múzeum sokrétű tevékenységét a gyűjteményezéstől az időszaki kiállításokig, az állományvédelemtől a digitalizálásig, a múzeumpedagógiától a kommunikációs tevékenységen át a társművészeti programokig, valamint a Velencei Biennálén való magyar szereplésig. A kéthetente egymást váltó kiállítások, valamint a kapcsolódó események lehetőséget teremtenek arra, hogy még szorosabb kapcsolatot építsenek ki közönségekkel: azokkal, akik már ismerik őket, és egyúttal új látogatókat is megnyerjenek a kortárs művészet számára. A februári tapasztalataik azt mutatják, hogy a nagy érdeklődés miatt nem érdemes sokáig várni a jegyvásárlással/regisztrációval, mert hamar betelnek a helyek.

Megosztás – múzeumpedagógia a gyakorlatban (kiállítás) Ludwig Lounge – exkluzív tárlatvezetés Vitáris Ivánnal (beszélgetés) Elképzelések a 21. századi múzeumpedagógiáról (konferencia) Családi délelőtt Testreszabás (kiállítás) Waste Land – filmvetítés és beszélgetés Martos Gáborral Art & Wine Lover's Club – Vylan Ludwig Lounge Akusztik – Beck Zoli (30Y) tárlatvezetése (beszélgetés)

Megosztás – múzeumpedagógia a gyakorlatban (kiállítás)

A Megosztás című kiállítást múzeumpedagógusok állították össze, így hangsúlyos szerepet kap a tárlaton a múzeumpedagógia mint az egyik legjellemzőbb, legközvetlenebb eszköz az értelmezés segítésében és a komplex élmény átadásában. A több mint tíz éve működő múzeumpedagógiai módszertani központ szakmai anyagainak segítségével a kiállítás bemutatja hogy az egyes művek miként szerepeltek a foglalkozásokban az elmúlt másfél évtized során, hogyan interpretálták azokat. 

Fotó: Ludwig Múzeum

Ráadásul a tárlathoz kapcsolódó pályázat keretében előtted is nyitva áll a lehetőség, hogy a műved két héten keresztül szerepeljen a Ludwig Múzeumban „az én múzeumom” hívószóra épülő, sőt folyamatosan épülő látogatói tárlatán. Mindössze annyit kell tenned, hogy olyan alkotásodat „küldöd be”, amelyet a múzeum gyűjteményében található alkotásokhoz kapcsolódik, azokból inspirálódik

  • Mettől meddig? Március 5-től 17-ig.
  • Jegyár? Ingyenes.

Ludwig Lounge – exkluzív tárlatvezetés Vitáris Ivánnal (beszélgetés)

Fotó: Ludwig Múzeum

Kortárs képzőművészetről könnyedén – szól a Ludwig Lounge mottója, aminek keretében március 9-én az retrobeates-rock ‘n’ rollos Ivan & The Parazol frontembere, Vitáris Iván vezeti majd végig a látogatókat a Megosztás: enyém, tiéd, miénk kiállításon. Miután pedig közösen bejárták azt, az énekes-dalszerzővel Valuska László (KönyvesBlog) beszélget majd többek közt arról, hogy mit jelent ma a közösségi alkotás, és hogy van-e potenciál a közösségi művészetben?

Elképzelések a 21. századi múzeumpedagógiáról (konferencia)

A Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által összeállított Megosztás – múzeumpedagógia a gyakorlatban című tárlat jó alkalmat teremt arra, hogy vendégül hívja a szakmát, a pedagógusokat és mindazokat, akiknek fontos a kortárs művészet közvetítés. Ezt kihasználva egy olyan mini konferenciát rendeznek, amely a közelmúltból, a jelenből kiindulva megpróbál diskurzust generálni a múzeumpedagógia, a művészet-közvetítés, a múzeum és közönség találkozási pontjainak lehetséges útjairól.

Fotó: Ludwig Múzeum

Várható-e paradigmaváltás a kultúrában, merre felé mozdulhat a múzeumok stabil kulturális pozíciója az elkövetkező években? Hol áll az offline és az online kulturális színtér egymáshoz való viszonya, a kultúrateremtők és -közvetítők mennyire kompetensek az új médiák használatában? Többek közt ezekre a kérdésekre próbálnak majd együtt választ találni.

Családi délelőtt

Fotó: Ludwig Múzeum

A Családi Délelőtt az aktuális kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai és alkotófoglalkozásból álló program, óvodás és általános iskolás korú gyermekek, valamint kísérőik számára. Szombat délelőttönként kerül megrendezésre, és amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az épp aktuális tárlatokat.

  • Mikor? Március 16.
  • Jegyár? 600 forint per fő, emellett megelőző péntek 14:00 óráig regisztrálni kell rá.

Testreszabás (kiállítás)

Fotó: Ludwig Múzeum

A jubileumi kiállítás- és programsorozat zárótárlata, a Testreszabás erősen kísérleti jellegű, és elsősorban a kétezres évek fejleményeire reagál: az együttműködésen, illetve részvételen alapuló művészeti törekvésekre, valamint a múzeumok megnövekedett felelősségére. A látogatók egy előzetes szavazás során választhatják ki a gyűjteményből a számukra legérdekesebb, legfontosabb, legkedvesebb műveket, így aktívan részt vehetnek a múzeum tevékenységének formálásában. Ennek megfelelően még nem tudható, mik lesznek majd kiállítva, de pont ez teszi olyan izgalmassá a projektet.

  • Mikortól meddig? Március 19-től 31-ig.
  • Jegyár? Ingyenes.

Waste Land – filmvetítés és beszélgetés Martos Gáborral

Vik Muniz a Brooklynban élő brazil művész visszamegy otthonába, Rio de Janeiróba, hogy a világ legnagyobb szeméttelepén dolgozókkal közösen készítse el új művészeti projektjét. Újrahasznosítható hulladékot gyűjtögetőket ábrázoló hatalmas képeket készít, majd az ezekről készült fotókat elárverezteti. Az alkotás közben megismerheted a gyűjtögetőket, akik itt élnek és végzik munkájukat, ők válogatják ki a szemét közül az újrahasznosítható dolgokat. A körülmények és a nehézségek ellenére boldogok, és büszkék a munkájukra. Lucy Walker és Karen Harley rendezése felemelő film a közös alkotás hároméves folyamatáról, amely számos díj mellett egy Oscar-jelölést is begyűjtött.

A Waste Landet magyar szinkronnal vetítik majd, utána pedig Martos Gábor művészeti íróval, a MúzeumCafé főszerkesztőjével kezdődik egy kötetlen beszélgetés, fókuszban többek közt a műkereskedelemmel.

Art & Wine Lover's Club – Vylan

Kortárs művészet, exkluzív tárlatvezetések, kiváló borok társaságában – erről szól az Art & Wine Lover’s Club. A Ludwig Múzeum programsorozatának célja, hogy a Magyarországon is egyre nagyobb tömegeket vonzó és nemzetközi sikereket is elérő magyar borkultúrát valamint az éppen zajló gasztroforradalom újdonságait, feltörekvő tehetségeit bemutassák. Az inspirációt pedig természetesen az aktuális kiállítás, vagy a gyűjtemény egy-egy darabja adja; ebben az esetben például a kerek évforduló.

Fotó: Ludwig Múzeum

Ennek alkalmából a tárlat végigjárása mellett olyan Vylyan-tételek lesznek kóstolhatók, mint a 2015-ös Montenouvo Cuvée-jük, a 2016-os Kékfrankosuk, vagy a szintén 2016-os Franc-juk.

  • Időpont? Március 26.
  • Jegyár? 4900 forint, amely tartalmazza a múzeumi belépőt, az exkluzív tárlatvezetésen való részvételt, és a borkóstolót is. A programjegy megváltása mellett – a limitált résztvevőszám miatt – regisztrálni is kell!

Ludwig Lounge Akusztik – Beck Zoli (30Y) tárlatvezetése (beszélgetés)

Beck Zoli az Év Szövegírója díjjal kitüntetett énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író. A zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken dolgozik egyetemi adjunktusként, megvalósította a Zenélő Egyetem című projektet. A bizonyos értelemben modern reneszánsz embernek is tekinthető zenész nem csak végigvezeti majd a résztvevőket a Ludwig 30 akutális tárlatán, hanem utána még Valuska Lászlóval (Könyvesblog) is beszélgetnek majd. Előtte-utána pedig valószínűleg előkerül az akusztikus gitár, és pár saját szerzemény is.