Élmény
Májusi színházajánló
Fotó : https://www.flickr.com/
Májusi színházajánló

Érzelmi és fizikai ingerekben gazdag hónap ez a színházazásra, most 4 olyan előadást ajánlunk az évad vége előtt, amit más-más okból, de mindenképp érdemes megnézni.

A párnaember – Radnóti Színház  Át az ingoványon – Jurányi Ház Don Quijote – Szkéné Színház taking place – MU Színház

A párnaember – Radnóti Színház

Fotó: Dömölky Dániel – Radnóti Színház
A kripli szerzőjének (melyet 10 éven át játszott a színház) , Martin McDonagh-nak egy különleges témájú darabját állította színpadra a Radnóti Színházban Szikszai Rémusz. A helyszín egy meg nem nevezett rendőrállam,  egy olyan képzeletbeli diktatúrában vagyunk,  ahol a templom már senkinek nem kell. Ezen az egykor szent helyen hallgatja ki Katuriant, az írót komoly vádakkal két rendőr (Köles Ferenc és Schneider Zoltán), ugyanis bizarr, horrorisztikus témájú novellái gyanúsan sok esetben válnak valósággá a városban. Bár a drámát sokan nevezik sötét műnek, de Szikszai szerint csak a sötéttel operál.
Ez egy hittel, szeretettel rendkívül mélyen átitatott darab, az elmebertelenedett, Isten nélkül maradt világot mutatja meg, melyben nincs már igényünk a megtisztulásra. A bizonytalanságról szól, amelyben élünk, ami a sajátunk, ezért történetekbe kapaszkodunk. Katuriant Pál András, szellemileg visszamaradott ikertestvérét pedig Rusznák András játssza. A bábokat Hoffer Károly tervezte, melyeket Pallai Mara és Ács Norbert mozgat. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják!

Rendező: Szikszai Rémusz
Időpont: május 15., 22., 24., 19:00
Jegyvásárlás

 Át az ingoványon – Jurányi Ház

Fotó: https://pixabay.com/
A k2 Színház egyre szélesebbre tárja szárnyait, és a nagy sikerű Züfec és a Röpülj, lelkem! után most nem mással, mint Ascher Tamással dolgoznak együtt. A nehezen besorolható társulat színfolt a magyar színházi életben, az összeszokott társulat nem elégszik meg a hagyományos színjátszással, a fiatal színészek frisseséget és fűszert visznek játékukba. A k2 Színház legújabb előadását a Jurányiban egy epikus fantasy inspirálta, és egy ilyet színpadra vinni nem hétköznapi dolog. 

Az Át az ingoványon kísérletet tesz arra hogy ezt a mitologikus világot a színház nyelvén bemutassa, és közös keresztmetszetet találjon a mostani valóság és a fantázia világa között. A történet idején a tündék már elhajóztak és az emberek magukra maradtak, egyre élesebb a feszültség az idősebb generáció – akik még harcoltak a nagy csatákban, és a fiatalok között – akik már a béke korában születtek. A kérdés, hogy a két generáció hogyan viszonyul a jelenhez, miért nem működnek a régi kor szabályai és mit jelent ebben a világban hősnek lenni.

Rendező: Ascher Tamás
Időpont: május 13., 20:00
Jegyrendelés

Don Quijote – Szkéné Színház

Fotó: https://www.pixabay.com/
Minimál díszlettel, egy matraccal és pár textillel, a két főszereplő, Scherer Zoltán és Mucsi Zoltán briliáns játékával köti le a néző teljes figyelmét a régi klasszikus, a Don Quijote, melyet ritkán tűznek színpadra. Parti Nagy Lajos átiratában zseniális nyelvi bravúrokat és humort találunk, melyet a két főszereplő remekül alkalmaz is, mind mimikájával, mind egész játékával. 

Az összeszokott páros most sem okoz csalódást, de a díszlet minden eleme is bevonódik: a matrac lesz ló, betegágy, és még számos más eszköz funkcióját betölti. Mucsi karaktere inkább tragikus, mint nevetséges, Rába Roland rendezése remekül ötvözi a minimalizmust és a komplexitást a díszletnek és a színészi játéknak köszönhetően. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös előadása. 

Rendező: Rába Roland
Időpont: május 12., 21., 19:00
Jegyvásárlás

taking place – MU Színház

Fotó: https://www.picjumbo.com/

Mennyit szorít ki egy test, egy pozíció, egy gesztus a térből? Nyomot hagyhat-e benne egy történés? Mozgó testek próbálják a téridő szövetébe vésni személyes történetük. Minden egyes szembecsukás egy fénykép, fixálja a pillanatot, próbál valami magyarázatot találni arra, ami történt. A lehetőség és sokféleség egy szingularitássá, konkrétummá omlik össze, ha ránézünk. De minden egyes szemkinyitás egy újabb lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak a dolgok a nevükből és jelentésükből. Az előadásban kimerevített képek, történetszilánkok lebegnek egymás mellett, egymással párhuzamosan. 

Ez a kollázs úgy épül fel, mint az elme: összeköt, magyaráz, interpretál, jelentéssel ruház fel, értelmet ad. De mi van akkor, ha a tapasztalat, a tapasztaló és a tapasztalás valójában nem különül el, hanem egy és ugyanaz? Ha minden csupán relációban létezik, láthatunk-e valamit csak annak, ami? Elegendő-e a jelen pillanat, vagy elviselhetetlen? Koncepció, koreográfia: Vass Imre, alkotótársak és előadók: Somló Dávid, Szeri Viktor, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre.

Rendező-koreográfus: Vass Imre
Időpont: május 18.,19., 19:00
Jegyvásárlás