Élmény
Luxuspalotákra másztunk – Budapest legszebb panorámái
Fotó : Németh Kornél
Luxuspalotákra másztunk - Budapest legszebb panorámái

A város legszebb panorámáit, és egyúttal a nehezebben hozzáférhető kilátóhelyeket bemutató, fajsúlyosabb cikksorozatunk első felvonásában luxusszállodákat kerestünk fel, és, hogy ez az összeállításunk se maradjon különc nélkül, a Váci utcai Tőzsdepalota tetőteraszán is elkattintottunk néhány képkockát a kora esti órákban. Történelmi háttérrel megbolondított panorámakörkép – tériszonyosoknak is.

Continental Hotel Budapest Hotel President Budapest Sofitel Budapest Chain Bridge Váci1 - Tőzsdepalota Le Meridien Budapest Hilton Budapest

Continental Hotel Budapest

Fotó: Németh Kornél
A pár perc sétára található Continental Hotel Budapest épülete legalább olyan gazdag és keserédes múltra tekint vissza, mint a – utóbbiról, valamint az elnöki lakosztályban tapasztaltakról olvashattok. Ami a hotel kincsértékű telkét illeti, először a Gamperl-féle Vasfürdőnek adott otthont, amely 1827. május 23-án nyitotta meg kapuit. A Gyűrűk Urába kívánkozó névvel büszkélkedő Vasfürdő földi pályafutásának az 1838-as árvíz vetett véget, ugyanis az utolsó tégláig elsöpörte Budapest színéről. Az újjáépített fürdő 1897-ben a Ringer-család tulajdonába került, és kisvártatva modern komplexummá fejlődött. 1910-ben egy többemeletes, bécsi szecessziós épülettel, valamint egy szétnyitható üvegkupolával koronázott, oszlopos úszócsarnokkal bővült. Az 1920-as évek roskadoztak a változásoktól: a Nyár utcai szárnyban megnyitott a Continental szálló, a Klauzál utcai népfürdőt lebontották, és a helyére hatemeletes art deco-bérházat emeltek.
Fotó: Németh Kornél
A megmaradt szecessziós épületrészt a Kamara Mozgó Filmszínház vette birtokba, továbbá a későbbiekben itt tartotta előadásait a Bányász Színház, a Fővárosi Nagy Varieté és a Tarka Színpad. 1970-ben a szálló, egy képzavarral élve, beadta a kulcsot, az 1980-as évekre pedig életveszélyessé vált. Az enteriőrt széthordták, az üvegkupolából csak szilánkok maradtak, míg a vendégkört hajléktalanok váltották fel. A kilencvenes évek ingatlan-kalamajkája után – az egykori fürdőt és a mára kámforrá vált szállót megvásárló, külföldi érdekeltségű beruházó a felszólítások ellenére nem tett eleget az állagmegóvási kötelezettségeknek, ráadásul a korábbi bontási munkálatok nyomán az úszócsarnok is összedőlt – 2002-ben hivatalosan is életveszélyessé, majd 2005-ben műemlékké nyilvánították.
Fotó: Németh Kornél
Az önmagába térő ösvényről szóló elmélet a Hungária fürdő – Continental szálló-duó esetében igaznak mondható, hiszen 2008-as lebontását követően, hála a szállodaláncnak, új épület sarjadt a Dohány utcai betonból; majd 2010 nyarán hivatalosan is megnyitott a színvonalas szolgáltatások széles skáláját felvonultató Continental Hotel Budapest. És akkor a panoráma. A fenti wellness-részből nyíló, kültéri medencével vonzóvá tett tetőteraszról egy kevésbé szmogos-ködfoltos napon valószínűleg kristálytiszta városkép tárult volna elénk; persze panaszra így sincs okunk, hiszen a háttérben felsejlett a , a hagymakupolái pedig iker-üstököscsóvaként ragyogtak az árnyas háztetők között. Apropó: a környék tetőtéri lakásait irigykedve vizslattuk, de azért igyekeztünk nem voyeurré fajulni, és inkább a budapesti horizontra fókuszálni.

Hotel President Budapest

Fotó: Németh Kornél
A Hold utcában, a , az , vagy épp a trafiq vonzáskörzetében fellelhető l a legtöbb budapestinek a szálloda tetején nyújtózó, multifunkcionális helikopter-leszálló ugrik be.
Fotó: Németh Kornél
A Heliport Panorama Terrace Restaurant néven futó, növényekkel és kültéri, klasszikus stílusú kandeláberekkel csinosított tetőterasz nappal kilátóként, este étteremként, míg egyéb alkalmakkor exkluzív rendezvényhelyszínként szolgál.
Fotó: Németh Kornél
Annak ellenére, hogy ezúttal nem helikopterrel érkeztünk, a , a , a , a és a tornyaira, valamint a Lechner Ödön nevéhez fűződő Magyar Államkincstár Zsolnay-majolikával díszített homlokzatára nyíló kilátásnak hála kiváltságosnak éreztük magunkat; és bár a jeges széltől mélyhűtve kászálódtunk le a tetőről, a látottak bőven kompenzálták a mínuszokat.
Hotel President Budapest

Sofitel Budapest Chain Bridge

Fotó: Németh Kornél
A talán legismertebb szálloda-ékkövét, a tőszomszédságában található -et mindannyian jól ismerjük – kívülről biztosan, belülről már kevesebben, felülről pedig legfeljebb néhányan.
Fotó: Németh Kornél
Az ötcsillagos szolgáltatásokkal és minimalista, visszafogottan elegáns enteriőrrel operáló tett első látogatásunk kudarcba és hóviharba fulladt, azonban az ismétlés a tudás anyja, és másodszorra már sikerrel jártunk.
Fotó: Németh Kornél
Az eredmény magáért beszél: , , , , egy apró szelet , egy csipetnyi az időnként sörnyitónak csúfolt Szabadság-szoborból, ; vagyis csupa képeslapra és Világörökség-jegyzékbe illő városszimbólum, ameddig az objektív ellát.
Sofitel Budapest Chain Bridge

Váci1 - Tőzsdepalota

Fotó: Németh Kornél
Az I. világháború káoszában, 1911 és 1915 között épült Tőzsdepalota – amely nem összekeverendő a Szabadság téri tévészékházzal – a és a sarkán tör az ég felé. Az Alpár Ignác tervei alapján épített finánc központ első emeletének pompáját márványborítás és gyönyörűen restaurált Róth Miksa-üvegablakok emelik Greshami magasságokba. A legnagyobb, bálterem-kaliberű helyiségben egy kasszafúró-rémálomba illő széfajtóba ütköztünk, és amilyen nehéz lenne tagadni, olyan könnyű volt kitalálni, hogy itt bizony egy nyüzsgő pénztárcsarnok üzemelt. A környező szobákban banki alkalmazottak robotoltak, míg a további négy emelet irodáiban a régi idők brókerei rohangáltak a saját pénzük után, illetve mások vagyona miatt.
Fotó: Németh Kornél
A Tőzsdepalota, amely 1933 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, 2005-ben az Orco Property Group tulajdonába került. Az ingatlanokra specializálódott befektetőcsoport Christian Biecher francia építész vezérletével tüstént jövőt csempészett a múltba.
Fotó: Németh Kornél
Az utcafrontról jelenleg egy ruhabolt, a Szamos Gourmet Ház és a Hard Rock Café Budapest közelíthető meg, de a valódi szépség ezúttal is legbelül, valamint, a tetőterasznak köszönhetően, legfelül tárul elénk. A felhőkhöz legközelebbi szinten a tervek szerint egy étterem kap majd helyet, és a panoráma feltérképezése után – , , , Gerbeaud-ház – bátran ki merjük jelenteni, hogy az ételek nehezen fogják felvenni a versenyt a kilátással.

Le Meridien Budapest

Fotó: Németh Kornél
A , a , illetve az , a Közértnek és a Design Terminálnak otthont adó találkozásánál magasodó Le Meridien Budapest esetében sem szeretnénk levegőnek nézni a kronológiai sorrendet, így ismét irány a múlt. A szálloda épületét 1914 és 1918 között, az Adria Biztosító Társulat megbízásából emelték a város egyik legpatinásabb környékén. Az Adria-palotában a biztosítótársaság irodái mellett mesébe illő bérlakások, a földszinten színvonalas butikok, míg a tetőtérben műtermek is helyet kaptak. Kevesen tudják, hogy a homlokzatot díszítő szobrok anno azt szimbolizálták, hogy az adott épületrészben a biztosítás mely szakágára specializálódott Adria-hivatalnokok tologatták aktáikat.
Fotó: Németh Kornél
A palota építészeti értékéről és elismertségéről sokat elárul a korai műemlékké nyilvánítás ténye, azonban a II. világháború bombatámadásaitól még az előkelő státusz sem védhette meg az Adria budapesti koronaékszerét. Az 1950-es, tessék-lássék helyreállítást követően mind a lakásokat, mind az üzleteket felszámolták: beköszöntött a Budapesti Rendőr-főkapitányság szűk fél évszázados korszaka, amely 1997-ben ért véget.
Fotó: Németh Kornél
A legapróbb részletekre kiterjedő felújítási munkálatok 1998-ban kezdődtek, majd két évvel később megnyitotta kapuit a világ szálloda-élvonalát erősítő Le Meridien; amely az ötcsillagos kategóriából is kiemelkedik szolgáltatásaival és klasszikus eleganciát sugárzó enteriőrjével, és amely a prominens személyiségek állandó budapesti célpontja. Egy rövid lajstrom arról, mit is volt szerencsénk szemügyre venni: jobbra a Károly körút a jobb sorsra érdemes Anker-házzal; balra és , a hátunk mögött pedig a megunhatatlan budai látkép a – szentháromsággal.
The Ritz-Carlton Budapest

Hilton Budapest

Fotó: Németh Kornél
Ha létezne olyan, hogy helyszínlottó, a Hilton Budapest valószínűleg minden héten zsebre vágná a főnyereményt; ugyanis az egyik oldalról a , a másikról a frissen felújított határolja; a szobákból nyíló panoráma pedig a tripadvisor.com legszebb kilátással büszkélkedő szállodáinak rangsorában az ötödik helyre katapultálta a nagyvilági elegancia dacára meglepően barátságos Hilton Budapestet.
Fotó: Németh Kornél
Történelemből, akárcsak a szinte minden szegletében, itt sincs hiány, ráadásul a műemlékek a szálloda szerves részét képezik, így a konstrukció egyedi, lenyűgöző elegyet alkot. A két épülettömbbel összeolvadó, XIII. századi Szent Miklós templom napsárga maradványait a lobby üvegablakain át csodálhatjuk meg. Egy emelettel lejjebb a domonkos kolostor kerengője kanyarog, amelynek közepén egy nyolc méter mély, Mátyás király és Szapolyai János címerével ékesített kút tátong. A kerengő folyosóját a szálloda történetét prezentáló fotók, valamint az ásatások során feltárt régészeti kincsek teszik különlegessé; utóbbiak sorában a legrégebbi darab egy 2000 éves, a Római Birodalom korából származó mérföldkő.
Fotó: Németh Kornél
És akkor következzék a panoráma címszavakban:  , , , , , , budai hegyek, és a felsorolást addig folytathatnánk, amíg kitavaszodik. Mondanánk, hogy összeállításunkban utolsóból lett az első, de nem mondjuk, mert már megtették helyettünk a képek.