Gasztró
Legjobb hummusz lelőhelyek a városban
Legjobb hummusz lelőhelyek a városban

A hummusz és a humusz közötti hangtani hasonlóság csupán a magyar nyelv jellegzetessége, ha jól van elkészítve, akkor a krémek krémjének semmi köze nincs a talajhoz. A közel-kelet egyik legfontosabb étele csicseriborsóból, tahiniből (szezámmagkrém), fokhagymából, citromléből és fűszerekből készül, de egyszerűsége ellenére sem lehet túl sok étteremben jót találni belőle. Nekünk ezeken a helyeken ízlett. 

Hummus Bár Falafel Sahara Dr. Hummus Otthon

Hummus Bár

A hummusz akkora kincs, hogy országok küzdenek érte, hogy a sajátjuknak mondhassák, éppen ezért a budapestiek egyszerre ismerik arabnak, libanoninak, töröknek és izraelinek. A város legismertebb hummuszozó láncának a Hummus Bárnak az Alkotmány utcai éttermében a felszolgálók izraeli ételként ajánlgatják a különböző tálakat a szintén izraeli (helyben sütött) laffával, ami valami olyasmi, mint a pita, csak más a fogása és nehezebben téphető. Itt sok különböző összeállításban lehet kérni a csodakrémet, amit szerencsére jól meg is locsolnak extra olivaolajjal, ami hasonlóan hat, mint a tejszínhabon a cseresznye. Árak tekintetében átlagosnak mondható a Hummus Bár, 1000-1200 forint körüli összegért már egy felnőtt ember simán jól tud lakni, még akkor is, ha éhes. Sokak szerint az itteni ízek megközelítik az izraelit, bár erre nincsenek hivatalos bizonyítékok. Mivel több Hummus Bár is van a városban, ezért mindenkinek lehetősége van azzal enni, amivel szeretné, nem kell feltétlenül ragaszkodni a húsmentes változathoz; grillezett csirkemelles, vagy a májas tálak szintén megtalálhatók például az Október 6. utcában és a Kecskeméti utcában.

Falafel

Az a legjobb az önkiszolgálókban, hogy nyugodtan akár ipari mennyiségekben is gondolkozhatunk, ha valami ízlik; ebben a kicsi félig-meddig önkiszolgáló étteremben akkora szerepet kaphat a hummusz ebédkor, amekkorát csak szánunk neki, hiszen itt a mi kezünkben van a kanál. Kérhetünk pitát, tányért, vagy még nagyobb tányért és úgy pakolhatjuk tele, ahogy csak szeretnénk. Érdemes tehát nem spórolni a csicseriborsó krémmel, ami itt ugyan egy kicsit híg, de kellemes fűszerezésű, és tökéletes arányban tartalmaz tahinit és csicseriborsót, ami ennél az ételnél a legfontosabb ugyebár. Aki kíváncsi arra, hogy külön milyen a szezámmagkrém, az kóstolhat, mert egy külön tálból azt is tehetünk a tányérunkba, bár a kettő együtt már nem az igazi. Külön jó tulajdonsága a helynek, hogy a szabadon megtömhető pitát 860 forintért kapjuk, és ha ügyesek vagyunk, akkor bizony az egész napi tápanyagbevitelt letudhatjuk vele. Nem érdemes szégyenlősködni.

Falafel (bezárt)
Cím: 1065 Budapest, Paulay Ede utca 53.

Sahara

A Saharába hummuszért mindenképpen érdemes elmenni, a többit pedig mindenki döntse el maga. A hely távol áll ugyan a Burj Al Arab hoteltől, de a hummusz jó és mi most csak erre vagyunk kíváncsiak. Itt azoknak fognak jóllakni, akik letisztult ízek helyett a fűszeres dolgokat preferálják. Ez önmagában nem probléma, természetes dolog, hogy az eredeti receptet mindenki a saját ízlése szerint alakítja, baj akkor van, ha az étel teljesen átalakul tőle. Szerencsére itt erről nem beszélhetünk, viszont megtudhatjuk, hogy miért akarja ennyi nemzet magáénak tudni a hummuszt (mert finom). Aki egyszer rákattan, hagyjon fel minden reménnyel.

Cím: 1085 Budapest, József körút 82.

Dr. Hummus

Annak ellenére, hogy sokan nem nézik ki a hummuszból, valójában rendkívül jó táplálékforrás: tele van vitaminokkal és rostokkal. Éppen ezért egyébként valamennyire érdemes odafigyelni a mennyiségre, mert kalóriában is rendkívül gazdag, főleg ha elmajszolgatunk hozzá némi pitát, vagy kenyeret. Viszont nehéz ellenállni neki, ha jól van elkészítve, márpedig itt a Dr. Hummusban kifejezetten ízletes, amit adnak: nem túl fűszeres, nem ízetlen, érződnek benne az összetevők és egyáltalán nem folytós, ami sok helyen előfordul, mint típushiba. Itt már 1000 forinttól teljesen jól lehet lakni, egy tál, vagy szendvics után, amit szintén felütnek egy kis humusszal, ami általában hiányzik az utcai étkezdék szolgáltatásai közül, pedig törvénybe is lehetne foglalni akár, annyira jó dolog.

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 66.

Otthon

Ahol kétségtelenül Budapest legjobb hummuszát lehet enni, az a saját otthonunkban van. Ez azért van, mert itt pont úgy készül, ahogy mi szeretjük és a vendéglátás is talán itt a legszemélyesebb. Annak ellenére, hogy a hummusz egy elég egyszerű étel, elkészítése mégis először macerásnak tűnhet. A boltban, vagy piacon vásárolt csicseriborsót be kell áztatni éjszakára, majd ha megpuhult, akkor meg kell főzni. Ez eltarthat egy darabig, de nem érdemes nagyon sok időre felügyelet nélkül hagyni, mert esélyes, hogy túlfőzés esetén megszívja magát vízzel. Ha megfőtt, akkor tahini ( kapható, de szezámmag darálásával is elkészíthető otthon) kíséretében fele-fele arányban beletesszük a mixerbe, hozzárakunk némi sót, borsot, fokhagymát és citromlevet, ízlés szerint chilit, koriandert, római köményt és megnyomjuk a gombot. Ha összeállt, akkor elkezdünk hozzá vizet adagolni, amíg olyan állagú nem lesz, mint amilyet szeretnénk (főzelék-szerű). Ha mégsem sikerült jól, akkor sincs baj, mert bármikor lehet javítgatni tahinivel. Ha megfelelő az állaga, akkor kész. Az eredmény biztosan kifogástalan.

Cím: egyénenként változó