Gasztró
Legjobb budapesti bioplaccok
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Legjobb budapesti bioplaccok

Vásárláskor gyakran kikerekedhet a szemünk a kókuszdió méretű, olcsó paradicsomok láttán, amelyek egy kezelő labor teljes raktárkészletét magukba szívták, mielőtt a kosarunkba kerültek. A legtöbb élelmiszer esetében azonban nem ilyen látványos, hogy nem természetes úton készültek. Ha jót és jól szeretnél enni, irány a főváros legjobb bioboltjai, különböző pontokon, barátságos árakkal, ahol az élelmiszerek előállítása szerves trágyázáson, növényvédelmen és biológia ciklusokon alapul, ami így vitaminokban gazdag és kevés káros anyagot tartalmazó termékeket eredményez. Megnéztük, hova érdemes bevásárlókosárral érkezni!

Bio ABC + Lé Bár Éden Biobolt Biosétány a Mammut I-ben Babi néni gyógyfüvei Bio-Piac Budán Bio-Piac Pesten Bio Café

Bio ABC + Lé Bár

Az Astoria és a Kálvin tér között található biobolt egy barátságos, családi üzlet folymatosan bővülő, és az igényeknek megfelelően változó kínálattal. Éppen ezért, az itt található árukészlet nem 100%-ban bio, de ahogy a kereslet változik, úgy szorítják le a hagyományos élelmiszereket a polcokról az új, egészséges alternatívák. Aki nemcsak vásárolna, hanem szívesen enne, vagy inna is valamit, az a bolt melletti Lé Bárban mindezt megteheti, ahol különböző frissen facsart gyümölcslevek és teljesen vegan bio-ételek szerepelnek az étlapon.

Facebook

Éden Biobolt

A 2001 óta működő üzlet az egyik legrégebbi ilyen típusú bolt Budapesten. Különlegessége az, hogy az árukészlet teljes mértékben vegán, vagyis az itt található termékek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű dolgot. Az Éden teljes mértékben a tulajdonosok tapasztalataira és igényeire épült, ami azt eredményezi, hogy az élelmiszerek mellett füstölők, életmóddal kapcsolatos könyvek és gyógyászati termékek, és környezetbarát tisztítószerek is kaphatók.

Cím: 1082 Budapest, Baross u. 59.
Nyitvatartás: H-P: 8:00-19:00 Szombat: 9:00-13:00

Biosétány a Mammut I-ben

A bioboltok népszerűségét jól mutatja, hogy a népszerű bevásárlóközpontokban is találunk egészséges élelmiszereket árusító üzleteket. A Mammut I. első emeletén hátul elrejtve találjuk a Biosétányt, ami mind a méretét, mind pedig az árukészletét tekintve tekintélyesnek mondható. Itt szinte mindent meg lehet találni, a legegyszerűbb ételektől az importált különlegességekig, de még szépségápolási szereket, vitaminokat és táplálékkiegészítőket is beszerezhetünk, ha éppen arra van szükségünk.

Babi néni gyógyfüvei

A VII. kerületben található üzletben tényleg otthon érzi magát az ember. Ide akkor is érdemes ellátogatni, ha nem tudjuk pontosan, hogy mire is van szükségünk, mert a szakképzett eladók úgy tűnik, hogy minden terméket alaposan ismernek így a lehető legjobb tanácsot tudják adni. Előfordult már az is, hogy vérnyomást mértek a boltban, mielőtt vásárlásra került a sor. Az üzlet polcain a hagyományos bio-élelmiszerek mellett különböző gyógyfüvek, étrendkiegáészítők, pékáruk és különleges teák is megtalálhatók.

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 47.
Nyitvatartás: H-P: 8:00-19:00

Bio-Piac Budán

Aki szereti a piacok hangulatát és ragaszkodik a bio-termékekhez, az látogasson el az egyik legrégebbi ilyen jellegű vásárba, ami minden szombaton a MOM Parknál várja a látogatókat 17 zárt bolttal, rengeteg sátorral és hatalmas választékkal.

Nyitvatartás: Minden szombaton 6:30-12:00 között.

Csörsz utcai Ökopiac (Biopiac)

Bio-Piac Pesten

A szerda, péntek és szombat délelőtt működő pesti biopiac már akkor működött, amikor a biogazdálkodásról még csak kevesen hallottak. A mára már nagyranőtt vásárhoz még mindig csatlakoznak újabb őstermelők, akiknek célja, hogy vegyszermentes, jó minőségű élelmiszert árusítsanak. A szervezők törekedtek arra, hogy az itt megvehető termékek mindenki számára elérhetőek legyenek.

Cím: IV. ker. Baross utca 105-107
Nyitvatartás: Szerda: 7:00-12:00, Péntek: 8:00-12:00, Szombat: 7:00-12:00

Bio Café

Ez a pékség 1996 óta dolgozik kizárólag teljes kiőrlésű gabonával úgy, hogy mindent finomságot tej és tojás felhasználása nélkül készítenek. A termékeik között vannak kenyerek, különleges pékáruk, sütemények, de vásárolhatunk náluk bio-étolajat, illetve különböző liszteket is, ha esetleg megjönne a kedvünk az otthoni sütögetéshez. A Bajcsi-Zsilinszky úti üzlet tökéletes reggelizőhely, ahol mindent frissen kapunk, és ha elégedettek vagyunk az ízekkel, akkor még recept ötleteket is szívesen adnak a szakemberek.

Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 65.
Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 07.30 -18.30
Szombat: 08.00 -15.00 

Képek forrása: Sciencedaily.com, Budaveg.com, Facebook, kozelben.hu, edenkert.hu