Gasztró
Laptoppal a belvárosban – 7 hangulatos hely tanuláshoz
Fotó : Konyha
Laptoppal a belvárosban – 7 hangulatos hely tanuláshoz
A könyves – Kelet Az Alap A dizájnos – Solinfo Az alter – Csendes Az otthonos – Konyha A specialty kávézó – Madal Café A századfordulós – Centrál Kávéház

A könyves – Kelet

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Könyvekkel teli hely, mégsem könyvtár, a Gárdonyi téri Kelet Kávézó és Galériában egyszerűen jó lenni. Itt igazán korán lehet kezdeni a napot, és ez már csak azért is megéri, mert az ablak mellett ülőknek egész délelőttre kijut a napfényből. Félre lehet vonulni kis zugokba, elő lehet kapni a laptopot, és két előadásjegyzet között keleties beütésű falatokkal lehet jutalmazni magunkat. A könyvespolcok valamiért egyébként tényleg működnek, a hetedik kerületi Massolit is erre a hangulatra játszik rá.

Nyitvatartás: H-P 7:00-23:00, Sz-V 9:00-23:00

Az Alap

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest / We Love Budapest
A Bajcsy-Zsilinszky úton, a BGF Idegenforgalmi Karának közelében található Alap minimalista stílussal és egy Dagi nevű mopsszal hódít. Tanulni és dolgozni vágyók számára pedig sok konnektorral, gyors internettel és bécsi pörkölésű kávéval szolgálnak, amit időnként meg lehet toldani egy szendviccsel, sütivel vagy akár ebédmenüvel. A laptopokat egyébként egyedi tervezésű fabútorokon lehet felcsapni, ahova színes ceruzák, tollak is ki vannak készítve, és ahol terítő gyanánt egy nagy ‘firkalap’ funkcionál.

UPDATE: A hely 2017-ben bezárt.

A dizájnos – Solinfo

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Dohány utcai zsinagógánál található Solinfo Café maga a stílus. Stílusosak a lámpák, a képek, és minden bizonnyal mi is azok leszünk, ha laptopunkkal helyet foglalunk az egyik dizájnosan megformált széken. A sok világítótest nemcsak szép, hanem funkcionális is: a fényviszonyok ideálisak könyvbújáshoz reggel és este is. A hely 8-kor nyit, így akár indítani is lehet itt a napot, amihez egy frissen facsart gyümölcslé és egy tojásrántotta is hozzáteheti a részét.

Nyitvatartás:
H-V 8:00-20:00

Az alter – Csendes

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Egészen klasszikus fogalomnak számít a ‘tanulás a Csendesben‘, főként az ELTE-sek körében. Az Astoria és Kálvin tér közötti ‘létterem’ közel esik a Bölcsész- és Jogtudományi Karhoz is, és tágas terében sok szorgalmas egyetemistát képes kiszolgálni. Azért itt a FSZEK-ből kölcsönzött könyv mellé elfér pár pohár sör is, de aki a kávét választaná kreativitása fokozójául, szintén nem fog csalódni.

Nyitvatartás: H-SZ 10:00-éjfél, CS-P: 10:00- 2:00, SZ 14:00-2:00, V 12:00-éjfél

Az otthonos – Konyha

Fotó: Konyha
Ki ne szeretne egész nap a Konyhában ücsörögni, ahol van kávé, tea és finom ebéd? A Gozsdu-udvar Madách téri bejáratnál található változatban ráadásul nagyok az ablakok – melyek bámészkodásra is jól használhatóak –, sok az asztal, az emeleten pedig kanapékba huppanva is nyomkodhatjuk a billentyűzetet. Ez a felső rész tényleg nagyon ideális elvonulásra, a tanulást ráadásul hosszabbítók, kisajátítható lámpák és kedves kiszolgálás támogatja meg. A szemben lévő – napközben rögtönzött irodaként, esténként lazulós helyként funkcionáló – Központ egyébként szintén jó választás.

Nyitvatartás: H-Cs 9:00-23:00, P: 9:00-éjfél, SZ: 10:00-éjfél, V: 10:00-19:00

A specialty kávézó – Madal Café

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A Madal egy újhullámos, kétemeletes kávémennyország a Ferenciek terénél, ahol kapható chai latte és cascara is, vagyis két olyan koffeinben gazdag, kávéhelyettesítő ital, ami segít a koncentrációban. A Madal Café valójában két egységet üzemeltet Budapesten, a kényelmes galéria miatt mégis az V. kerületit ajánljuk inkább a tanuláshoz. A specialty kategóriába tartozik még egyébként a VIII. kerületi Lumen is, ami ugyan pici, de ha valaki korán kel, jó kis tanulós helyet kaparinthat meg magának.

Nyitvatartás: H-P: 7:30-19:30, SZ-V: 8:30-19:30

A századfordulós – Centrál Kávéház

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Ha valaki szeretne híres íróink, költőink nyomdokaiba lépni, és igazi pesti kávéházakban gondolkodni és alkotni, megteheti. A Centrál Kávéház éppen az ELTE Egyetemi Könyvtárral szemben található, így ha az előbbiben eltöltött viseletes órák után egy erős fekete és Ady Endre képmásának társaságában folytatnánk a harcot a betűkkel, a Centrálban a helyünk. Klasszikus kávéházi hangulatért egyébként még az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén lévő kávézóba, de az Egyetem téri Café Alibibe is mehetünk.

Nyitvatartás: H-V 9:00-23:00