Gasztró
Kürtőskalácsos, vegán hamburgeres, olaszos – újabb ízekkel bővült a Karaván udvar
Fotó : Hartyányi Norbert - We Love Budapest
Kürtőskalácsos, vegán hamburgeres, olaszos – újabb ízekkel bővült a Karaván udvar

A pesti éjszakában a bulizók oázisaként funkcionál az udvar, ahol változatos harapnivalókkal nyugtathatjuk meg szénhidrátért ordító pityókás gyomrunkat. A street food udvar januárban-februárban a hideg miatt bezárt, most viszont ismét kinyitotta kapuit, ráadásul újabb egységekkel gazdagodva, aminek sok bulizó örülni fog.

Nyakleves Las Vegan's Vespa Rossa The Street Buffet Kürtős Legenda
A Karaván udvar összetételét illetően több változás is történt, mióta legutóbb bemértük a helyet, pár truck elhagyta a terepet, az őslakosnak számító Zinghez, Karaván Bárhoz, Paneerhoz és Lángos Máshogyhoz viszont hat új furgon csatlakozott. Lássuk, melyek ezek!

Nyakleves

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Itt várakozásainkkal ellentétben a kínálatban nem könnyű leveseket, hanem komplett főételeket, cipóban tálalt erdélyi székelykáposztát és gulyáslevest találunk. Az ételeket a javarészt külföldiekből álló vendégkör ízlésére szabták, akik kedvelik a magyarosként számon tartott falatokat. Ez elsőre kicsit unalmasnak tűnhet, a székelykáposzta íze azonban meggyőzött minket arról, hogy ennek a menünek abszolút helye van a truckok között. Kolbász, hús, tejföl, babérlevél – minden nagyon intenzív és fűszeres, ahogy kell, a cipó kérge pedig puha, nem pedig száraz furnérlemezre emlékeztet, ahogy azt sok hasonló helyen tapasztalni. A tulajdonos hölgy háziasan készít mindent, nyáron szezonálisan lecsó és csirkepaprikás is várható. Az egyszerű levesre vágyóknak naponta változó kínálat áll rendelkezésre, ez ma mustáros sertésraguleves volt pirított hagymával vagy levesgyönggyel (3 dl 600 Ft). A cipós „nagy levesek” 1800 Ft-ba kerülnek.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
KARAVÁN
  • 1075 Budapest, Kazinczy utca 18.

Las Vegan's

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Késő este a városban kóricálva nem lehet könnyű tiszta, állati eredetet nélkülőző ételhez jutni, de december óta az Atma Center földszintjén működő YoGastro ételbárból kinőtt vegán street food egységet is megtaláljuk a Kazinczy utcában. A profil a hamburger, amely könnyen megtéveszti a húsevő szemlélődőt – sőt, az általunk kóstolt szejtánburger kígyóuborkával, grillezett lila hagymával, brokkolicsírával, vegán cheddar sajttal, paradicsommal és hamburgerszósszal ízre is, a búzasikérből készült szejtánpogácsa ugyanis nagyon hasonlít a csirkehús állagához (1690 Ft). Az édes-csípős szójaburger szójafasírttal, jalapeñóval, madársalátával és paradicsomchutneyval érkezik (1490 Ft), az indiai csicseriburgerben a csicseriborsó fasírtot currys szósszal, pirított hagymával, rukkolával és paradicsommal tálalják (1690 Ft). Vegán rántott sajtos burger és répaburger (1390 ft), nyersvegán torta (750 Ft) és chiapuding (550 Ft) is kapható.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Vespa Rossa

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A Vespa Rossa az autentikus olasz konyhát és a Velence környéki ízeket hozta el a Karaván udvarba. A truck vezetői ugyanis Olaszországban utazgatva behatóan tanulmányozták a helyi gasztronómiát, és egy olasz szakáccsal közösen dolgozták ki a recepteket. Valamint minden alapanyag a pármai sonkától kezdve a tésztáig itáliai földről származik. A bolognai ragu 8 órán át fő, és a carbonara is a tisztességes, tojásos recept alapján készül, meg is kóstoltunk belőle egy adagot, és nagyon ízlett. A különböző ízű és formájú tészták 1500-1700 Ft-ba kerülnek, a négyzetes pizzaszeletekből az L-es 1000-1800, az XL-es 2000-3600 Ft-ba.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

The Street Buffet

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A furgont könnyen a mexikói profillal azonosíthatnánk, pedig inkább egy furcsa hibridet képvisel az udvarban, főleg, hogy a különböző nachosok és tortillák mellett pirogot is kapni itt. Se kukoricát, se babot, se pikáns szószt nem találtunk a csirkés tortillatekercsben, helyette viszont baconnel dobják fel az ízvilágot, ami jó párosításnak bizonyult. Helyben, az orrunk előtt gyúrják a tésztát, de kukoricaliszt helyett sima lisztből, tehát a mexikói profil ebben is csorbát szenved, amit a magunk részéről egyáltalán nem bántunk.  Fetás-rukkolás tortillatekercsből húsos és tonhalas verzió is kapható (980 Ft), a chilis babos változatnál pedig külön tégelyben érkezik a chili con carne, mellé a tortillalap. Minden töltelék olajban sült pirogban is kérhető, ami ugyebár erőteljes orosz hatást mutat. Kulturálisan tehát nem igazán tudtuk hova sorolni a helyet, az ételek viszont finomak voltak.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Kürtős Legenda

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Rögtön a bejáratnál belefutni a kürtőskalácsos standba, ahol kedves lányok sütögetik a látványsütőben az erdélyi édességet. A vaníliás, diós, fahéjas, kakaós, kókuszos ízesítésű tekercsek 1200 Ft-ba kerülnek, a külföldiek pedig a csodájára járnak, ahogy az szokás. Mi a „Szerencsi” Pettyes fantázianevezetű kalácsot próbáltuk ki, ami az étcsokis díszítésnek köszönhetően különleges és ízletes desszertnek bizonyult.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A Karavánban a kezdetekhez képest új szereplő még a Kobe Sausages, ami a Kolbice-tól különválva új, kibővített brandet képvisel, és a jól ismert kolbásszal pakolt tölcsérek mellett immár szürkemarha- és lazackolbásszal töltött négyzetes bucikat is kínál. Az udvar áprilisban még egy szereplővel bővül, érkezik ugyanis a Samurice, amely ázsiai, rizsalapú szendvicseket fog árulni.