Gasztró
Kulináris Millenáris – körképünk a Parkról
Kulináris Millenáris - körképünk a Parkról

A Millenáris parkot mindenki úgy ismeri, mint egy kellemes helyet, ahová ki lehet ülni egy szép nyári napon, sütkérezni a dombok tövében, nézelődni a tankertben, valamint fesztiválokon, rendezvényeken részt venni.

NapKözi Pasta Station TáBor Főzdebusz Sugar!
Idén nyárra ez megváltozni látszik, mivel egyre több hely gondolta úgy, hogy a parkban nyit ki, és kínál gasztronómiai élvezeteket az ide látogatóknak. Ezeket most a Lövőház és a Bartók Béla út után egy csokorba gyűjtöttük, és elétek tárjuk, hogy ha odaértek, már félig-meddig ismerősként üdvözöljétek őket.
Millenáris Park

NapKözi

A Millenáris túlvégéről ha elindulunk, elsőként rögtön a Napközibe botlunk, akik alig pár hete nyitottak ki, de máris közkedvelt helyévé váltak a parknak. A vintage stílusú grillbárban még mindig folynak a végső simítások, de már így is közel nyolcvan ember tud leülni, és ez a szám bőven megduplázódik, ha mondjuk a kivetítőn meccset közvetítenek. A hely egyik alapítója, Veres Viktor, akit például a Raktár Bárból is ismerhetünk elmondta, hogy nem állnak meg ennyivel, folyamatosan jobbnál jobb programokban gondolkodnak, nemrég például egy egész malacot húztak nyársra és sütötték meg, de a későbbiekben akkor se kell meglepődni, ha egy jófajta beerpong-ozásba fut bele az ember.

Ételek és italok terén sem csalódunk, ha ide ülünk be, mivel remek grillételeket falatozhatunk, mellé pedig sör, bor és egyéb alkoholos, valamint alkoholmentes italokat kortyolhatunk. Természetesen burger (990-1350 ft) is található az étlapon, de ha szeretnénk rátámadhatunk egy jófajta oldalasra is, barbecue szósszal természetesen (1290 ft), valamint a hosszú beszélgetések elmaradhatatlan kelléke lehet a nagy fémvödörnyi sült krumpli, fűszersóval meghintve (1500 ft). Emellett vannak még hot dogok (650-750 ft), egyéb grillezett husik, valamint desszertek is, mint például a klasszikus nutellás palacsinta.

A NapKözi egyelőre csak a szezonra tervezi a nyitva tartást, de azt igyekszik minél jobban kihasználni, szóval a későbbiekben kertmozi funkció is várható. A hétköznapokban az estéket ők is a bemelegítésre szánják, de hétvégente egy igazi családi hely létrehozása a cél. Ilyen kereteken belül például terveznek csinálni egy Bring Your Own Meat sorozatot is, ahol a szabadtéri grillt ők biztosítják, és ha hozunk húst, boldogan rávetik azt, de ha esetleg nincs ehhez kedvünk, nagyon jó áron fogunk tudni mi is beszerezni a helyszínen különböző ízes darabokat. Egy szó, mint száz: akár napközben, akár este, de érdemes ide benézni.

Facebook
Nyitva tartás: 12:00 – 23:00
Telefonszám: +3620 427 52 51

Pasta Station

A Pasta Station, Magyarország első mozgó tésztabárja végre stabil helyett kapott a Millenárison, a koi pontyoknak azonban nincs mitől félniük a tóban, hiszen nem belőlük készülnek majd a jobbnál-jobb falatok. Ráadásul a Fiat Ducato is elnyerte végleges formáját, és tudja magából ontani a különböző pastákat, legyen az campanelle, fiore, fussili, tagliatelle, spaghetti, vagy akár penne; sima és szénhidrátcsökkentett változatban is. A szakmai vonalat a food truckban pedig tapasztalt séfek biztosítják, így lehet fokhagymás, paradicsomos, négysajtos, bolognai, vega, vagy akár édes is a tészta (990-1490 ft), mindig garantált a legjobb minőség. Erről gondoskodik nap mint nap Kovács Zsani is, aki a Station fáradhatatlan szervezője és édesanyja is egyben.

A food truckoknak egyik nagy előnye, hogy szabadon ki tudnak települni különböző rendezvényekre, mint azt láthattuk a Street Food Show-n is. Ennek, na meg a már folyamatban lévő második autónak is köszönhető, hogy a fix hely tartása mellett olyan fesztiválokon is lehet majd találkozni a Pasta Stationnel, mint például a Volt, Balaton Sound, EFOTT, vagy minden fesztiválok ősatyja, a Sziget. Ráadásul, hála a rugalmas felszereltségnek, és persze a profi háttérkonyhának, minden rendezvényre speciálisan oda kialakított kínálattal és árral tudnak majd érkezni.

Mellettük áll a Bortársaság kis épülete, a Tábor, mellyel ha már így egymás mellé kerültek, gyorsan közös promóciókba is kezdtek. Ilyenek lesznek például a keddi tésztanapok is, melyekhez ekkor kedvezményesen tudnak majd az itt fogyasztók finom, passzoló borokat és fröccsöket kérni. Tészta és bor, napsütés, zöld, jó levegő – érdemes az idei nyártól kezdve ezen a sárga-fekete furgonon tartani a szemünket, mert eljött a Pasta ideje!

Facebook
Nyitvatartás: 12:00 – 22:00 
Telefonszám: +3620 989 78 10

TáBor

A Bortársaság boltjaiban mindig nagy népszerűségnek örvendtek a borkóstolók, ráadásul egy idő idő után azt vettük észre, hogy az emberek annak ellenére, hogy odabenn vannak a finom borok, előbb-utóbb a szabadban kötöttek ki – meséli a Bortársaság rendezvényszervezője. Éppen ezért is támadt az az ötletük, hogy a keresletet összepárosítják a kínálattal, de ahelyett, hogy a város tömött pontjain létesítettek volna egy sokadik borbárt, inkább Budára hozták azt, és az idén igencsak erre nyitottá váló Millenáris parkban táboroztak le. A borozójuk már messziről felismerhető külsejéért pedig a Hellowood formáció tehető felelőssé, akik kiváló munkát végeztek – az ötletességükről magunk is meggyőződhetünk, ha kicsit közelebből megszemléljük az építményt.

A korábban már említett kóstolók így a nyárra ide költöztek, ottjártamkor például a ‘Rozéból egy tucat’ című eseményen volt szerencsém részt venni, ahol is 12 igen finom bort tudtam megkóstolni, kezdve a Nagyon Pezseg gyöngyözőborral, a híres Whispering Angelen keresztül sok más tételen át. Minden csütörtökön más tematika várható, így például a következők a balatoni borok lesznek, ráadásul ezeken a napokon a kóstolók olcsóbban tésztázhatnak a Pasta Stationnél is. Természetesen másokat is lehet kortyolgatni, a koncepció legegyszerűbben tartása mellett, hogy senki se zavarodjon bele. Van négy kategóriánk: fehér, rozé, vörös, és habzó. Ezeken belül 3-3 bor kérhető, változatos tájegységekről, nagyon baráti deciárakkal (300-400 Ft).

Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor fröccsözhetünk is, a Bortársaság fröccsgépeivel, amelyek már bekeverve adják ezt a nagyszerű nedűt, csakúgy, mintha egy sörcsapból lenne kiadva (250-500 ft). A kisebbek pedig kézműves szörpözhetnek (150-200 ft), illetve ropogtathatják az egyedileg csak ide gyártott Köveskáli mandulát is. A környezetvédelemre is gondoltak, mivel a kukoricakeményítőből készült műanyagpoharak három hónap alatt lebomlanak, így próbálják segíteni a természetet. A Tábor ragyogó megvalósítása a borozás és a lazaság kombinációjának, és így egy remek kiindulópont lehet mindenkinek, aki az este 11-es záróra után nekivágna az éjszakának. (Fontos információ, hogy egy helyi rendezvény miatt július 4-6 között a Tábor zárva tart!)

Facebook
Nyitva tartás: 14:00 – 22:00

Főzdebusz

Fotó: Főzdebusz
Ki ne ismerné a Főzdefesztet, és ki ne ismerné a Főzdebuszt! Ez a hetvenes években épült Volkswagen Transporter most szintén a Millenárisra táborozott be, így a segítségével felfedezhetünk kiváló kézműves söröket is, hiszen a Sörforradalom még javában tart! A fentebbi food truckhoz hasonlóan hatalmas előnye, hogy bárhová ki tud állni, legyen az egy sörfesztivál, vagy épp bármilyen rendezvény.

Természetesen csapon is csak a magyar kézműves sörfőzdék találhatóak meg, ottjártamkor például a szortiment a következő volt: Fóti Gyömbér, Kapucinus Félbarna Meggyes, Kótyagos Búza és a Békésszentandrási Ogre (500-750 ft). A kínálat természetesen annak függvényében változik, hogy épp mi van, és mi fogy el, szóval egészen simán megtörténhet, hogy amikor ti mentek, egészen más lesz a négykaros csapokon, de hát ez a műfajnak a szépsége. Egy biztos, a jó sör sosem rossz, így ha a meccset egy korsóval a kezetekben néznétek, ez lesz a ti helyetek!

Facebook

Sugar!

A budai nyitás – talán így lehetne a legstílusosabban elnevezni a Sugar! abbéli törekvését, hogy a Duna másik oldalán is legyen egy üzletük, ami végül idén februárban sikerült is. A játszóház melletti cukrászda üzletvezetője, Nyári Beatrix kalauzolt minket körbe a mesevilágba illő boltban, ahol azt is elmesélte, hogy a dizájnt nem volt olyan egyszerű kivitelezni, hiszen ez egy műemlék épület, de így is kihozták a lehetőségekből a legjobbat. Ha kintről jövünk, először rögtön a parkbéli pulttal találkozunk, majd odabent jönnek a fagyik, és végül az emeleten van a klasszikus, leülős cukrászda rész a már jól ismert bolt szekcióval.

A termékkínálat is hasonlóan szerteágazó, mint azt megszokhattuk: habár az időszakos kollekciókat itt nem kérhetjük, de kárpótolva leszünk sok minden mással. Kérhetünk nyírfacukros, laktózmentes, és gluténmentes sütiket is, valamint megtalálhatóak a nagy klasszikusok, úgy mint a minitorták, az óriáspalacsinták, a gofrik, de például macaront is falatozhatunk, ha arra támadna kedvünk. A nyári melegben jól jöhet egy jégkása, vagy egy milkshake, valamint a közönség kedvence tejberizs is kapható, ráadásul rögtön több ízben, és jó pár feltéttel. Mi a sajttortás-amarena meggyes-kekszmorzsás verziót részesítettük előnyben, de a pohárba ültetett krémes, vagy a maracujás torta sem maradt alul a küzdelemben.

Bár a cukrászda rész egy kicsit el van dugva, most már egyre többen találnak rá, és keresik is, többek között köszönhetően annak, hogy a játszóházzal is szoktak közös rendezvények lenni, a szó pedig gyorsan terjed a budai anyukák körében. Természetesen ha valaki szeretné, a különteremben is lehet programot csinálni, így akár szülinapok ünneplésére is remek helyszín lehet. A Sugar! a budai lokáción is kiválóan hozza mindazt az íz és hangulatvilágot, amiért szeretjük, így egy biztos választás lehet a Millenárisból ki, vagy épp befelé.

SUGAR! shop - Millenáris