Élmény
Közeleg a Budapest100 – szétnéztünk a helyszíneken
Fotó : Juhász Norbert / We Love Budapest
Várkert Bazaar

Mivel száz éve Európa tekintélyes részén a „Nagy Háború” dúlt, így nem csoda, hogy Budapesten szinte egyetlen ház sem épült ebben az időszakban. A nemzetközi sajtó által Európa legérdekesebb kezdeményezései között számon tartott Budapest100 azonban továbbra sem áll meg: ezúttal az éppen 110 éve, 1906-ban befejezett Nagykörút lesz az áprilisi rendezvény fókuszában. Már egy hónap sincs hátra a nevezetes hétvégéig, ezért körbenéztünk kicsit, hogy milyen épületekbe kukkanthatunk be április 16-án és 17-én.

Ferenc körút 5. Erzsébet körút 44-46. Hotel Nemzeti – József körút 4. Teréz körút 7.  Teréz körút 22. Teréz körút 25.  Vígszínház – Szent István körút 14. Szent István körút 2.  

Ferenc körút 5.

A Boráros tér és a Mester utca között található körúti épület nevezetessége, hogy itt élt Kalmár Pál dalénekes, aki először énekelte fel Seres Rezső később világhírnevet szerzett dalát, a Szomorú vasárnapot.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Erzsébet körút 44-46.

A körút és a Dob utca sarkán álló épület 1898 és 1899 között épült föl. A sarkon egy karcsú tornyot láthatunk, az udvart a fémvázas, osztott üveges lépcsőház és lift vágja ketté, a földön sárga keramit burkolat. A Jókai udvarként ismert épület oldalán vörös márványból készült tábla emlékezik a nagy íróról, aki a ház lakója volt 1899 és 1904 között. A táblát egyébként a ház tulajdonosa, Berger Leó állíttatta, akinek innen nem messze egy kávéháza is volt.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Hotel Nemzeti – József körút 4.

Az épület 1894 és 1895 között épült fel Schannen Ernő tervei szerint, Rémi Róbert megbízásából. A nemes anyagokkal kivitelezett épület funkciója a kezdetektől hotel volt. Egykor a föld alatt átjáró vezetett a Népszínházba, a későbbi Nemzetibe, ami a mai Blaha Lujza téren állt. A művészvilággal nemcsak jelképes volt a kapcsolat, sokan a törzshelyüknek tekintették a szálloda kávézóját, a híres cigányprímás, Rigó Jancsi pedig állítólag az itteni cukrászt kérte meg, hogy varázsolja el újdonsült feleségét egy új süteménnyel. Az épületet 2012-ben teljes körűen rekonstruálták. Az étterem fölött a régi ólomüveg tetőt találjuk, a lépcsőházban az eredeti korlátok és kandeláberek állnak, de megcsodálhatjuk a nagyméretű velencei tükröket is.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Teréz körút 7. 

Sváb Jakab csongrádi földbirtokos bérpalotája 1887-ben épült fel a korszak foglalkoztatott, népszerű építésze, Freund Vilmos tervei alapján, francia neoreneszánsz stílusban. Az építtető egyébként 1893-ban bekövetkezett halála előtt jótékony célra, alapítványok, árvaházak, ösztöndíj alapok, művelődési egyletek számára ajánlotta fel vagyonát. A téglalap alaprajzú épület két belső udvart foglal magába. Az utcai homlokzatok a második és a harmadik emelet magasságában téglaborítást kaptak.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Nagykörút

Teréz körút 22.

Az Oktogon közelében fekvő, 1886 és 1887 között felépült lakóház tervezője az a Schmahl Henrik volt, aki később az Uránia vagy a Párisi udvar épületével vált igazán ismertté. A kiváló, német származású építész megbízója Richard von Drasche-Wartinberg osztrák nagyiparos, orientalista, festő, a Wienerberger téglagyár igazgatója volt. A német reneszánsz elemeket felvonultató homlokzat külső része vakolt, az udvarok felé téglaborítású. Az oromzaton az építtető család címere fölött egy stilizált napórát láthatunk.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Teréz körút 25. 

A szemközti oldalon szintén Schmahl Henrik által tervezett háromemeletes lakóház áll, amely ugyanakkor, 1886 és 1887 között épült fel. A megbízó Politzer Gusztáv kereskedelemből, banki ügyletekből és bérházjövedelmekből tett szert nagy vagyonra, és számos építkezésen vett igénybe Schmahl szolgálatait. A Nagykörúthoz képest szokatlanul jó állapotú homlokzat földszinti része vakolt, az első és második emeleti rész téglaborítású, a harmadik emeleti ablakközök pedig téglaszínű csempeborítást kaptak.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Vígszínház – Szent István körút 14.

A Nagykörúton – ellentétben például a bécsi Ringgel – nem sok középületet találunk. A kevés kivétel egyike ez a színházépület, melyet a Monarchia-szerte ismert építészpáros, Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervezett. A kivitelezést a szintén neves Havel Lipót cége végezte. Az 1896-ra felépült neobarokk épület a második világháborúban szinte teljesen elpusztult.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Vígszínház

Szent István körút 2.  

A Jászai Mari téren álló sarokház Kauser Gyula tervei szerint épült fel Foglár Lajos és felesége megrendelésére. Az udvar alaprajza trapéz alakú, a bérházat egykor sisaktorony és oromzat is díszítette. A ház híres lakója volt Faludy György író, költő, aki 1996 és 2003 között élt itt.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Köszönjük a Budapest100 önkénteseinek, Banai Zsófiának, Görbe Márknak, Halasi Dórának, Jeney Andrásnak, Juhász Gabriellának, Kelecsényi Kristófnak, Zsoldos Annának, hogy kutatásukkal cikkünk megírását is segítették! A programról itt találsz friss híreket, részletes információkat és térképeket!