Élmény
Körutak, könyvtárak, egyebek
Körutak, könyvtárak, egyebek

November a nyitánya annak a többhónapos időszaknak, amikor az ember lánya majdnem annyi időt tölt a gyerekével az előszobában öltözéssel-vetkezéssel, mint odakinn.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A játszóterek kiürülnek, a csúszda vizes, a mászóka fogantyúja hideg. Közeleg viszont az év vége, ünnepek, miegymás; lassan belenézek a katalógusokba, mielőtt kidobom őket, morfondírozok, hogy hol, mikor, kinek, mit kellene nézni, venni. Ennek jegyében indulunk útra a kicsi lánnyal. Ezúttal az KiskörútRáday utcaNagykörút  környékét járjuk be, szigorúan nap közben, elkerülve a csúcsforgalmat, úgy, hogy mind a ketten jól érezzük magunkat.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Bár a  másik oldalán nem sűrűn járunk, itt található, az  közel  egyik kedvenc városi placcunk, a Hunyadi tér. A tér egésze  sajnos nem túl szívderítő látvány, de a bekerített játszótérre szavunk nem lehet. A hely specialitása ,a piros mászóka-erődítmény, kicsit nagyobbaknak szól; a kisebbek a homokozókban lévő csúszdával és “mászófallal” vannak elfoglalva.
Fotó: Culinaris
A hely legnagyobb előnye, hogy szinte a játszótér kerítésénél kezdődik a piac; kis túlzással a mászóka mellől ki lehet nézni, melyik kofától akarunk venni sütőtököt. Érdemes bemenni a csarnokba is – nincs nagy választék, de van minden, jó árakon és kedves eladókkal. Aki pedig többre, másra, különlegesre vágyik, annak ott a csarnok mellett a . Ha pedig főzés helyett már ajándéklisták vannak a fejünkben, ejtsük útba a Paco Modell boltot. Érdemes előtte a honlapon szétnézni a remek repülő-és hajómodellek között, akkor nem lepődünk meg, hogy ez nem a teszkós-diszkontos árkategória (ez nem játék- hanem igazi modellbolt) meg azért is, mert az eladó nem  túl bőbeszédű. Viszont bármennyire kézenfekvő lenne a nagy bevásárlás maradékát a sarkon lévő Lidlben megejteni, ettől mindenkit óvva intünk. Borzalmas a tömeg és az üzlet térkialakítása; bármennyire olcsó, de gyerekkel tiltólistás! Helyette  inkább a Király utcában található Albán pékségbe térjünk be.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Tovább haladva a Király utcán, a Liszt Ferenc térnél álljunk meg szusszanni. Nem tudom, feltűnt-e, hogy itt nemcsak vendéglők vannak, hanem könyvtár is. Mégpedig gyerekeknek ingyenes, színes babaolvasójeggyel, játszósarokkal, gyerekbarát könyvtárasokkal. Aki pedig nem kölcsönözne, inkább venne, az térjen be az . Lehet, hogy van nagyobb, olcsóbb, de odafigyelőbb és személyesebb aligha. Mindig az a benyomásunk, hogy az itteni eladók nemcsak ismerik az összes szerzőt és kötetet, hanem meghitt, jó viszonyt is ápolnak velük. Ehhez mérten a gyerekrészleg kínálata is szimpatikus. Bár van zsámoly a gyerekeknek, azért ez nem ideális helyszín a kiabálásra, futkosásra; alvó kicsikkel, vagy érdeklődő nagyobbacskáknak ajánljuk.
Fotó: Facebook
S ha már boltajánló, visszatérve a Király utcába hadd ajánljuk figyelmetekbe a Kare üzletét. Hogy miért kerül ide egy lakberendezési bolt? Hát azért, mert tömve van csillogó élénk színű furcsa tárgyakkal, ami gyerekszemmel  nézve lenyűgöző! S ha már felnőtteknek (is) szólunk, el kell, hogy mondjuk, hogyha van gyerekfelvigyázásra kapható nagymama, egyre gyakrabban kötünk ki esténként az utca túloldalán lévő borbárban.
Fotó: Bódis Krisztián
Bár egy leszóltuk, rehabilitálnom kell a Kazinczy utca sarkán lévő játszóteret; azóta gyakrabban járunk ide, helyesek a gyerekek, takarítják, jók a játékok. (A sarokban lévő mobil vécét viszont nem csak a játszótér közönsége használja.) A játszótérre odahallatszik Terézvárosi plébániatemplom harangja, ha pedig végigmegyünk a felújított Kazinczy utcán, megmutathatjuk a gyerkőcnek a épületét.
A hetedik kerületnek ez a része annyira nyüzsgő és élő, hogy gyakran “csak úgy” sétálunk erre, figyelve a házakat, az embereket, a történéseket. Ha viszont elfáradtunk abba, hogy a gyerek kezét állandóan fogni kell, akkor irány az Astoria, a Kiskörúton túl a Károlyi-kert, vagy a kertje. Vad ordítozásra és rohangálásra ugyan egyik sem jó, de legalább nem kell szoros emberfogást alkalmazni.
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A olyan, mint egy rejtett ékszerdoboz; finom hangulatú sétányokon, gondosan ültetett növények között jól mutatnak a babakocsit toló, beszélgető anyukák. Akinek pedig volt már lépcsőt járni tanuló gyereke, tudja, miért ajánlom a Nemzeti Múzeumot. A Múzeum mögött ott a Központi Szabó Ervin könyvtár és benne a Sárkányos Gyerekkönyvtár, hatalmas könyvállománnyal, különleges térben és programokkal – nincs ennél jobb választás borongós délelőttökön, igazi menedék az őszi-téli időszakra!

Aki viszont a könyvek helyett a zenei nevelésre helyezné a hangsúlyt (és nem babakocsival jött) az merüljön alá az Ethnosund hangszerboltjába, a Darshan udvarnál. Az alagsori helyiségben van minden olyan hangszer, kütyü, amivel egy tisztességes világzenei koncerten összefuthatunk; az itteni eladókon látszik, hogy ismerik az összeset, szívesen válaszolnak a kérdéseinkre, segítenek megszólaltatni őket. Egészen kicsinek is vásároltam itt már.

A Nőgyógyászati Klinikák közelsége miatt a Baross utca a kismamák igazi mekkája. Egymást érik a kismama-és bébiboltok és itt található egy nagyobb Fakopáncs üzlet is, amit azoknak is bátran ajánlok, akik még nem “gyerekeznek”, hanem család, barát, rokon gyerekének szeretnének venni valami szépet, értelmeset. Szép kialakítású, baráti árú hangszerek, bábok, babák, készségfejlesztők sorakoznak a polcokon, kicsit a saját, meg anyáink gyermekkorára emlékeztetve.

A Baross utca forgalma után ott a csendes Ráday, ahol van hely nyugodtan ácsorogni, nézelődni a kicsikkel – például a Két Egér könyvesbolt előtt. A könyvesbolt egyúttal könyvkiadó is, megismerkedhetünk a Múzeumi Egérrel és unokatestvérének kalandjaival. Nem csupán könyvek között válogathatunk; találunk itt gombolható könyvet, kajlafülű tacskót, krumplimacit is!

Másik kedvencünk a nagyobb gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szóló Gémklub. Aki a Catan, vagy a Monopoly  óta nem játszott társassal, az kösse fel a nadrágszíját, mert itt annyi a stratégiai-taktikai-családi játék, hogy átböngészni is nehéz. Az eladók szemében ott a szent – bármelyik játékról kérdezzük őket, biztos, hogy valamelyikük tesztelte, próbálta, játszotta már. Aki pedig a sok könyv, játék figura láttán ihletet kapott és inkább maga készítene ajándékot a csemetéknek, az menjen még egy utcát. Az Üllői útnak ez a szakasza a hobbiboltok utcája; nincs az a technika, amihez ne találnánk alapanyagot, legyen az patchwork, dekorgumi, vagy gyöngyfűzés.

Reméljük, ti is sok kinccsel lesztek gazdagabbak egy-egy ilyen túra nyomán – nem csak tárgyakkal, élményekkel is!

Károlyi-kert