Gasztró
Koreai éttermek Budapesten
Fotó : Dining Guide
Koreai éttermek Budapesten

Tudjuk mi az a sushi, mind vásároltunk már ételt kínaiként reklámozott étteremben és talán ettünk is már pho-t  a frissen nyílt Kazinczy utcai Absolut Pho-ben, de hiba lenne azt gondolni, hogy ennyiről szól az ázsiai gasztronómia. Budapesten meglepő az egy négyzetméterre jutó koreai éttermek száma, ahhoz képest, hogy a legtöbb ember számára még mindig a sárkány füstje borítja ezt a távol-keleti országot. Koreaiztunk.

Han Kuk Kwan Seoul House Áriráng Kínai-koreai kifőzde

Han Kuk Kwan

Fotó: Dining Guide
Az 1990-es évek vége körül elindult a hallyu, ami nem egy szent háború, hanem a tudatos koreai kulturális terjeszkedés hivatalos neve. Nagyjából emiatt ismerheti az egész világ a koreai popkultúra és a Palota ékköve című sorozat mellett a kimchi-t, ami Korea nem hivatalos nemzeti étele.
Han Kuk Kwan-t pont ennek a hullámnak a csúcsán 1999-ben nyitották és azóta is működik. Mivel rengeteg itt élő koreai látogatja, tehát valószínüleg autentikusnak számít. Ez a konyha arról szól, hogy viszonylag kevés dolgot esznek, sok különböző módon elkészítve és minden főbb ételhez (akár rizs, akár leves) tartozik néhány kisebb “kísérő” étel, vagyis banchan, amelyek általában csírákspenótgombaretek, de a lényeg a kimchi, ami tulajdonképpen halszószban érlelt, kínai kel-ből készült káposztaféleség, ami pirosas színű és nagyon erős tud lenni. Ennek egyébként otthon akár 300 változatát is el tudják készíteni és múzeum is van hozzá. A Han Kuk Kwan-tt valószínüleg nem a dizájnja miatt látogatja ennyi külföldi, hanem azért mert több féle kimchi van és beépített sütőlapokkal is fel vannak szerelve az asztalok, amik arra szolgálank, hogy mindenki maga készíthesse el az ételt úgy, ahogy szeretné. Ez a koreai konyhának egy jellegzetes és nagyon élvezetes része. Egyébként a kínai éttermekben megszokott fapálcikák helyett itt fémből készül az evőeszköz, így elsőre kicsit szokatlan és nehézkes lehet a használata. Árak tekintetében középkategóriásnak mondható a hely; egy tál étel 3000Ft körül kezdődik és fogásonként változik. Tény, hogy nem a legolcsóbb ebédek egyike.

Cím: 1043 Budapest, Ilka utca 22.

Seoul House

Fotó: Dining Guide
Sokan azt mondják, hogy a koreai konyhát valahová a kínai és a japán közé lehetne betenni, mivel kicsit fűszeresebb, mint a japán, de kevésbé, mint a kínai és sokszor dominál benne a csípős mellett az édes és a fokhagymás íz. Aki kíváncsi ezekre letisztult, de karakteres ételekre, annak érdemes a Soeul House-ba jönni, még annak ellenére is, hogy az étterem egyáltalán nem mondható szépnek; a helyiség nagy és semmitmondó, a dizájn pedig több évtizedet késik. Megnyugtató viszont, hogy a tulajdonos és a szakács is koreaiak, és szép számban megfordulnak itt a szintén koreainak látszó vendégek, így nyugodtan rábízhatjuk magunkat az étlapra.
Soeul House-ban a rizst (ami nem mindenhez jár) koreai mértékben mérve pont jól főzik, mert fehér, mint a friss hó és mindenféle fűszerezéstől mentes. Ezen kívül elég méretes adagokban adnak mindent a kimchi-től kezdve a bibimbap-ig. Ez utóbbi tulajdonképpen rengeteg rizszöldségnyers marhahús és tojássárgája összefőzve. Valószínüleg ez az egyik legnépszerűbb fogás ebédkor, mert a legtöbben ezt rendelik. Itt az ember észre sem veszi, és megtelik az asztal különböző ételekkel, ez persze nem az össze-vissza rendelés miatt van, hanem azért, mert a koreai konyha furcsa szokása, hogy mindent egyszerre tálal fel, a magyartól teljesen eltérő módon. Árkategóriában ez a hely is a 3000Ft/étel kategóriába tartozik, két személy esetén 10 000 forint alatt nehéz megúszni egy komplett ebédet.

Cím: 1011 Budapest, Fő u. 8.

Áriráng

Fotó: Dining Guide
Az Áriráng az egyik legnépszerűbb koreai népdal, amelynek az eredeti verzióját már több, mint 600 éve éneklik. Koreában rengeteg mindent neveztek el ennek alapján, és ezt a szokást az Istenhegyi útra is magukkal hozták.
Az Arirángnak helyenként elég magyaros a hangulata, de ez csupán azért van mert régen itt egy magyaros étterem volt, minden más viszont már teljesen koreai. Az étlaphoz már akár azonnal kérhetünk mondjuk egy zöld teát, ami köztudottan meghozza az étvágyat. Az Áriráng árai először kicsit soknak tűnnek, de tény, hogy az adogok sem kicsik; vagy megéri, vagy nem, mindenki maga döntse el. Egy leves (amit csak az étkezés végén szoktak megenni) ára 3000 Ft fölött van, aminek mérete tekintélyes, és mint minden ételhez, jár ehhez is mindenféle extra banchan (kísérő), külön kis tálakban természetesen. Nem lehetetlen már egy ilyentől jól lakni, de érdemes azért kicsit éhesebben érkezni, hogy másnak is maradjon hely. 

Cím: 1125 Budapest, Istenhegyi út 25.

Kínai-koreai kifőzde

Fotó: Dining Guide
Ez a hely nagyon ügyes volt, hiszen felvette a “kínai” nevet is, annak reményében, hogy így nagyobb lesz a forgalom. Sikerült, mert nagyobb.
Bár eredetileg a koreai ételek esetében nagyon fontos az esztétika. Hát itt ezt nem feltétlenül mondhatjuk el, de nem is csillogást várunk, amikor belépünk ide, hanem hagyományos, házias ízeket. Ezt maximálisan meg is kapjuk, de nehéz eltekinteni attól, hogy a hely tényleg ronda és helyenként túlzóan giccses. Ez persze nem zavaró, hiszen az ízek és az árak kárpótolnak. Valószínüleg itt lehet kapni a város legjobb bulgogiját, azaz fokhagymásszezámolajas pácban áztatott marhahúsát, vagy gochujang-ot, ami egy nagyon karakteres ízű fokhagymásszardellás chili szósz. Ezek nagyon kedvelt étel Koreában. Szerencsére itt még saját sütögetésre is lehetőség van, amit itt a forró edényben kevergetéssel tehetünk meg. Ezeknél az ételeknél rendkívül fontos. Talán azért lehet ez a hely sokaknak nagy kedvenc, mert az anyaországban is nagy hagyománya van az utcai étkezdéknek és ebben az esetben az ötlet hasonló. Koreai kategóriában valószínüleg ez a kifőzde nem csak a legkisebb, hanem a legolcsóbb is, érdemes itt kezdeni a konyhával való ismerkedést.

Cím: 1066 Budapest, Zichy Jenő út 9