Budapest
Kis budapesti kerülethatározó – III. kerület
Fotó : Hirling Bálint / We Love Budapest
óbuda, III. kerület, lakótelep

Sorozatunk legújabb részében a III. kerületet térképeztük fel, mely lakosság szempontjából a második legsűrűbben lakott kerület, területét vizsgálva pedig a harmadik.

A III. kerület hivatalosan Óbuda-Békásmegyer nevet viseli, ám a harmadik legnagyobb kiterjedésű budapesti kerület számos történelmi és stratégiai jelentőségű helyet jelöl. Saját dunai szigete is van, ez az Óbudai-sziget (vagy más néven Hajógyári). Találunk itt két amfiteátrumot, a város fölé magasodó romtemplomot, hegyeket, dombokat, a város legtöbb egy háztömbben élő lakosát számláló panelt, ami faluház néven fut.

Óbuda
  • 1033 Budapest, Fő tér és környéke
Római kori romok az Árpád hídnálFotó: Hirling Bálint / We Love Budapest

De nem szabad elfeledkezni némileg az egykori Tabánra emlékeztető romantikus utcáiról sem és a “nyaraló” övezetről, mely egy kis Balatont csempész a budapesti nyárba: a Római-part tipikusan olyan hely, ahol egy kis séta pillanatokon belül messzebbre repíti a gondolatainkat.

Duna, a Felliniből figyelveFotó: Szántó Gerzson / We Love Budapest

Szívesen említjük az olyan érdekességeit is, mint az Óbudai Gázgyár és az egészen különleges hangulattal bíró, hozzá tartozó lakónegyed. Azt is kevés városrész mondhatja el magáról, hogy saját, világhírű fesztivállal rendelkezik. De milyen is az élet a III. kerületben, hogyan befolyásolja változatos múltja, aktuális jelene?

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Drónfelvétel a lakótelepekrőlFotó: Hirling Bálint / We Love Budapest
A K-híd, mely a Hajógyári-szigetre vezetFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Földrajz és közlekedés Történelem Parkok, játszóterek, szolgáltatók Gasztronómia Látnivalók, vezetett séták Programok, szabadidő

Földrajz és közlekedés

A III. kerületet keletről a Duna és a IV. / XIII. kerület határolja, míg déli-délnyugati szomszédja a II. kerület, északon Budakalásszal lábszomszédok, északnyugaton már Solymár és Üröm kezdődik. Domborzatilag ezáltal igen változatos, hiszen hegyek, dombok ugyanúgy akadnak, mint teljesen sík vagy éppen árterületek. 

Fotó: Google Maps / Google

Legfontosabb városrészei: Óbuda, Remete-hegy, Tábor-hegy, Aquincum, Hajógyári-sziget, Kaszásdűlő, Testvér-hegy, Csúcshegy, Ürömhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, Csillaghegy és Békásmegyer. Az Omszki-tó és a Lupa is már Budakalászhoz tartozik közigazgatásilag.

Fotó: Hirling Bálint / We Love Budapest

Stratégiailag fontos csomópontjai a Flórián tér, a Szentlélek tér, az egész HÉV-vonal, a Kolosy tér, a Bécsi út vonala, a Lajos utca környéke. Gyakorlatilag két megállót kivéve (Batthyány tér és Margit-híd budai hídfő), az egész békásmegyeri HÉV leköveti a III. kerületet, ezzel könnyítve a helyi közlekedést, hiszen kötött pályán mindig kényelmesebb, pláne olyan forgalmi helyzetekben, amit a rakpart produkál csúcsidejében. 

Fotó: Hirling Bálint / We Love Budapest

 

Ide (Vörösvári út) fut be a XI. kerületből induló csaknem egyórás menetidejű 1-es villamos, de olyan extra hosszú útvonalon közlekedő buszok is érintik a III. kerületet, mint például a 9-es busz, ami Kőbányáról érkezik a Bogdáni útra, a 204-es, mely Rákospalota-Békásmegyer között közlekedik, a 296-os, mely Újpalotát köti össze a III. kerülettel. A 17-es villamos a Vörösvári út-Savoya park között jár, a 19-es is a Kelenföld-Óbuda tengelyen, a 41-es Kamaraerdő-III. kerület átjárást biztosít. Szerencsére az éjszakai közlekedés is aránylag gördülékeny, összesen hat db 9-cel kezdődő busz érinti a kerületet, a 923-as például Békásmegyer és a Dél-pesti Autóbuszgarázs között ingázik, 32 kilométert megtéve, az egész belvárost bejárva. 

Fotó: Hirling Bálint / We Love Budapest

Történelem

Kétségtelen, hogy a főváros legrégebben kialakult városrészéről beszélünk: Pannónia, római provincia fővárosa csaknem 2000 éve éppen Aquincum volt. Ez a gyakorlat ugyanúgy teljesült Bécs, London vagy Párizs esetében is, hiszen szintén római kori terület köré létesültek ezek a nagyvárosok is. A Flórián téren, az Árpád híd budai pilléreinél is találkozhatunk nap, mint nap az egykori légiótábor romjaival, mely 6000 katonának jelentett kvartélyt. Itt állt a Thermae Maiores, vagyis a fürdőház is, melyről legutóbb egy 2006-os ásatás is szolgált új információkkal. A csatornázás, a padló alatti fűtés nyomait is feltárták.

Fotó: Hirling Bálint / WLB
Fotó: Hirling Bálint / WLB

A két ma is megmaradt amfiteátrum a korabeli szórakozást szolgálta. A 19. század óta folynak ásatások és kutatások a területen, melyek egyik izgalmas adaléka, hogy pollenmérések és tölgyek évgyűrűinek vizsgálata során kiderült, a 2-3. században, Aquincum virágkorakor itt száraz, szubmediterrán klíma volt a jellemző. A következő században klímaváltozás következett be, a Duna emelkedett, s ekkor elhagyták a fő uralkodói Hadrianus-palotát is, mely a Hajógyári-sziget szélén helyezkedett el és feltételezhetően egy körülbelül 10.000 nm-es luxuspalota volt. 

Fotó: Hirling Bálint / WLB
Fotó: Hirling Bálint / WLB

A birodalom bukása után különböző áthaladó, ideiglenes népcsoportok éltek erre, a honfoglalás során érkeztek meg őseink, s az Árpád-házi királyok korában indult meg a városiasodás. Anno legelők, mocsaras rétek, sőt, szőlők is jellemzőek voltak a területen. Egy pestisjárvány következtében megcsappant lakosságot betelepített svábokkal pótolták, akik szőlőműveléssel is foglalkoztak. A német ajkú hagyományok mai napig megmaradtak.

Fotó: Goldberger Textilipari Gyűjtemény

A szőlőtermesztés mellett fontos iparág volt a tégla- és a textilipar helyi fellendülése. Ebben a témában a Goldberger Textilipari Gyűjteményben kutakodhatunk mélyrehatóbban. A város 1873-as egyesítése Óbudát is Budapesthez kapcsolta, az önálló nagyközség Békásmegyer és része, Csillaghegy 1950-ben csatlakozott a fővároshoz. Az ekkori Óbudára a kertvárosiasság, a földszintes építkezés volt a jellemző, sok esetben meg is maradtak hagyományos utcaszerkezeti egységek is. Talán ez lehetett a második virágkor, hiszen Krúdy Gyula oly érzékletesen ír az óbudai mindennapokról: lugasos ivókban méretes velős csontokat és kadarkát fogyasztó álmodozókról, a falusias utcákon haladó ringó csípőjű szépasszonyokról.

Fotó: Wikipédia

A legdrasztikusabb változást az Árpád híd több mint 10 éves építése hozta, hiszen ekkor került direkt összeköttetésbe Óbuda Pesttel. 1968-ban kezdődtek meg az első lakótelepek építési munkálatai, melyek a mai napig erőteljesen meghatározzák a kerület látképét.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Parkok, játszóterek, szolgáltatók

Hiába a mesterséges betondzsungel, szerencsére a III. kerületből sem kell elzarándokolni, ha egy kis természetközeli élményre vágyunk. A Hajógyári-sziget például a fesztiválszezonon kívül, év közben csöndes és nyugodt zöldterületté válik, békés bringázásokra kiválóan alkalmas. 

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

A Római-part a város azon kevés Duna-szakaszai közé tartozik, ahol természetes közegében érhetjük el a folyót. Nem csoda, hogy az árvízvédelmi átépítések ellen foggal-körömmel küzdenek a helyiek, eddig úgy tűnik, sikeresen.

Fotó: Bódis Krisztián / WLB

Biciklivel és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, népszerű kirándulóhely, ahol kenuzással, SUP-ozással, parti lángosozással és hekkfilézéssel kapcsolódhatunk ki. Sőt, akár kert szűkében saját bográcsos estét is szervezhetünk.

Fotó: Bódis Krisztián / WLB

Nem egy különleges természeti különlegesség övezi a III. kerületet. A Kolosy tértől a Szépvölgyi úton felfelé haladva elérhető a két barlang, amelyeket hivatalosan a II. kerülethez sorolnak: a Pál-völgyi barlang és a Szemlő-hegyi barlang szervezett túrái igazi föld alatti adrenalinlöketet szolgáltatnak időjárástól függetlenül.

Fotó: Balkányi László / WLB

Ezen az útvonalon busszal vagy kocsival továbbhaladva eljuthatunk a Hármashatár-hegy aljáig, a Fenyőgyöngyéig, ahol egy könnyebb túra keretében felsétálhatunk a csodálatos panorámát nyújtó Guckler Károly-kilátóhoz. Innen elérhetjük a Kecske-hegyi Oroszlán sziklát, a Látó-hegyi Árpád- és a legújabb, gömb alakú kilátót, ahonnan jó látási viszonyok mellett még a Pilist, Cserhátot és a Mátrát is kiszúrhatjuk a távolban. Több túraútvonalon is elindulhatunk innen, meghódítva a lánchoz tartozó vonulatokat. A Hármashatár-hegyi vonulatok utolsó, magányosan kiemelkedő tömbje a Csúcs-hegy, amelyen két forrást is találunk, a Római-kutat és a Katalin-forrást, és tanösvényeken is sétálhatunk.

Fotó: We Love Budapest / WLB

A Csillaghegy felett található Róka-hegyen az 1940-es években hagytak fel a bányászattal, az ennek nyomán kialakult „tájseb” azonban még a budai várból is látszik. Szabadon látogatható, de érdemes óvatosan közlekedni a csúszós, morzsalékos talajon, és nem letérni a korlátokkal védett útról. Különös formájú sziklái és a városra táruló panoráma miatt népszerű kirándulóhely.

Fotó: Balkányi László / WLB

Az Ezüst-hegy Békásmegyer északi részén, Budapest és Budakalász határán fekszik, és már a római időkben kőfejtőként működött. Bár a kerületen kívül esik már, és a Pilishez sorolják, de az Ezüst-hegyhez kapcsolódik a Nagy-Kevély is barlangjaival. A Csillaghegyről induló piros jelzésű turistaút a csúcsáig vezet, ahonnan szétnézhetünk a pilisvörösvári völgyre, Pilisborosjenőre, a Budai-hegységre és távolabb Budapestre.

Fotó: Bartha Dorka / WLB

Gyerekekkel, ha nem indulnánk nagyobb túrára, a számos kis és nagyobb tematikus játszótér-park közül választhatunk. A Mészkő utcában minden igényt kielégítő, modern játszótért adtak át a közelmúltban, melyhez kültéri fitneszpark és kutyafuttató is kapcsolódik. Fontos kiemelni a csúszdáiról híres Hajógyári-sziget élményparkját és a békásmegyeri Templom téri játszóteret is

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Kisebbek és nagyobbak egyaránt használják a Görzenál görkoris és deszkás komplexumot, mely 1995 óta áll a budapestiek rendelkezésére. 

Fotó: Kummer János / WLB

Fürdő Csillaghegyen vár egész évben, míg időszakosan Római Strandfürdőre és Pünkösdfürdőre mehetünk lazítani és napozni. A vízisportok pedig minden mennyiségben élvezhetőek a Római-part dunai szakaszán. Mi a SUP-ot, sőt a SUP jógát is ajánljuk. Ha mégis inkább a levegőbe vágynánk, a Monkey Boulder mászótermét is Óbudán találjuk. 

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

Két helyen is golfozhatunk a III. kerületben: egyrészt az Academy Golf Budapest-ben, ahonnan pazar a kilátás a Kiscelli Múzeumra, másrészt pedig a Hajógyári-sziget Golftanyáján

Fotó: Balkányi László / WLB

Edzőtermi mozgás miatt és csoportos órákra célszerű a Flóriánban és az Óbuda Gate-ben található éjjel-nappali Gilda-Maxokat választani.

Gasztronómia

2013 Krúdy-emlékév volt, s ebből az alkalomból emelt a Fő téren Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy Szindbád-szobrot. A nyughatatlan gavallér karaktere és Krúdy Gyula személye is szorosan összekapcsolódik a városrésszel. Ha pedig Krúdy, akkor nagy lakomák, borgőzös éjszakák: sosem írtak magyar nyelven olyan étvágygerjesztően terített asztalokról, cupákos kalandokról, ahogy ő tette.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Nem is csoda, hogy Óbuda a “kockásterítősök” terepe: megannyi régről itt maradt, felújított, vagy éppen nosztalgikusan megmaradt helyet találunk errefelé. Kiemelkedik közülük a Kéhli, mely macskaköves utcákon megközelíthető családi vendéglő, ahol 1899 óta kínálja a magyaros ízeket. Térjünk be egy velős csonttal érkező forró fazékra! Igazán hangulatos hely, ahová családdal is jó érkezni.

Fotó: Polyák Attila / WLB

A műfaj követője a Kerék Csárda is, de sokan esküsznek a Csalánosi Csárdára, sőt a Zöld Kapu Vendéglőre is. Helyiek sok jót szólnak a Reményi Ede utcában található Lacipecsenyésről is. 

Fotó: Csalánosi Csárda / Facebook

Ha modernebb, bisztrósabb hangulatra vágynánk, akkor ideális lehet például a Kolosy téri Semmi Extra, a Pastrami vagy a Kiscsillag Étteremesetleg a Pázsit Étterem

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

Burgerezni több különböző kategóriájú helyen is lehet: ha a belvárosi, divatos vonalat éljük, akkor a Burger’s Bar a helyünk, a Zay utcában pedig egy amerikai típusú benzinkútnál rendelhetünk alap és extrább texasi szendvicseket, Jockey Ewing módra. A klasszikus büfés hamburgerezés sem maradhat el a III.-ból: szállóige a Fanni Büfé és a szerintünk sokkal ízletesebb dolgokat kínáló Ham-Bika Burgerpont a Szentendrei úton. 

Fotó: Balkányi László / WLB

Ezen a vonalon haladva természetesen nem mehetünk el szó nélkül a Flórián téri lángosos mellett sem. Az aluljáróban régi, jól bevált recept alapján készített, krumplis tésztával adják sok este vagy épp ebédidő megmenőjét. A 2018-as értelemben vett street foodot a Gombro’c-ban találhatjuk – a Nánási út ételbárjában a gombóc forma az alapértelmezett. Ázsiai, de még mindig hasonló formát öltenek a BaoBox gőzölt batyui is. 

Fotó: Balkányi László / WLB

Nemzetközi vonalra tévedve szintén nem kell kerületeket utaznunk. Egyből három helyen ehetünk sushit például: nekünk még mindig Okuyama a kedvencünk, de a Sushi Sei és a Wasabi is kiszolgálhatja az igényeket. Indiai curryket a Mr. Masalában kóstolhatunk, de egy különleges grúz éttermet, az Aragvi-t is Óbudán találjuk. A szokásos padthai wokbar, Hummus Bar kombó is megtalálható a Kolosyhoz közel. Görög ízekért a Római-partig kellett eddig mennünk, ahol a Gyradikóban rendelhetünk souvlakikat, de már egy Flórián téri egységgel is bővültek. 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Ha jó kávéra vágynánk, akkor a Flat White-ból, vagy a Gázlámpa Kioszkból hozzá is juthatunk. A Graphisoft parkban pedig a This is Melbourne Too-ban hajthatjuk fel a feketét. A legjobb III. kerületi pékség egyértelműen a Pipacs, ahol kovászos kenyeret és baguettet árulnak, extra minőségben. 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Amennyiben magunk vásárolnánk be és készítenénk akár különlegességeket is, akkor célirányosan mehetünk a Kolosy téri piacra, mely sajnos nem sűrűn roskadozik az árutól, de ki lehet fogni jobb időszakokat és lehet beszélgetni az őstermelőkkel is. A Perc utcai Culinaris viszont mindenkinek hívogató lehet, aki kedveli a prémium delikátok világát. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Látnivalók, vezetett séták

Egyértelműen a legjelentősebb turisztikai célpont az Aquincum és múzeuma, mely a legtöbb III. kerületbe látogató turista első számú célpontja. A Budapesti Történeti Múzeum részeként a Herkules Villa mozaikjai is a kor művészetét hivatottak bemutatni. 

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Sok budapesti, vagy éppen óbudai-káposztásmegyeri kedves-kedvelt búvóhelye a Kiscelli Múzeum. A 18. századi épületegyüttes eredetileg kolostornak épült, de később laktanyaként, ruharaktárként és hadikórházként is működött.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

A romos templomtér a város egyik legromantikusabb helyszíne, s ezt már több filmes produkció felismerte: a A vér és a méz földje című Angelina Jolie-produkció is forgott itt. Állandó és időszakos kiállítások tarkítják a Kiscelli programját, ám a különleges helyszín színházi produkcióknak, performanszoknak, hangversenyeknek is otthont ad. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A Polaris Csillagvizsgálót is Óbudán találhatjuk. Folyamatosan frissülő programjaikat naptárjukban követhetjük. Szakkörökre, távcsöves bemutatókra, gyermekeknek szóló programokra is gondolnak. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Kifejezetten nagy és rendkívüli tárlatot tudhat magáénak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ami azoknak is izgalmas lehet, akik a gasztronómia iránt rajonganak, de természetesen az egykori pesti éjszakai élet mementóit is megtaláljuk náluk. 

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

Három további múzeum közül is választhatunk: a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum és az Óbudai Történeti Múzeum is a Zichy-kastélyban található. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Vezetett sétákat jelenleg három témában találunk a III. kerületben: a Beyond Budapest az Óbudai Gázgyárba kalauzol el minket. Ezen a sétán mi is részt vettünk és bizton állíthatjuk, hogy az egyik legszerethetőbb túraként véstük emlékezetünkbe.

Még több kép a gelériában!Fotó: Balkányi László / WLB

A Hosszúlépés az Újvilág Óbudán című programmal készül, ami zsidó mágnások és kereskedők nyomába ered, részletesen mutatja be a Goldberger családot és a kerület textilipari tevékenységét is. 

 

A Budastep a régi barokk Óbuda macskaköves utcáin vezet, Krúdy nyomdokain haladva.

Programok, szabadidő

Kultúra és szórakozás is kéz a kézben járnak a III. kerületben. A világra, művészetekre nyitott helyiek az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontot veszik alapul, ha szervezett keretekre vágynak. Kevés olyan kerületet ismerünk, ahol ennyire a szívükön viselnék a lakók szórakoztatva edukálását. Filmklubok, zenés programok, tárlatok, kortárs kiállítások mind az Esernyős alá tartoznak. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Ugyanígy fontos az Óbudai Társaskör működése is, akik a Krúdy-negyedben működnek és szintén a kultúra mindennapokba csempészésével foglalkoznak. 

 

A gyerekeknek kedvez a Csodák Palotája, a felnőtt szórakozásra pedig olyan III. kerületi helyszíneket is meg kell említeni, mint a szintén a központban található Kobuci Kert, ahol egy jazz-, vagy rockkoncert után még órákig fröccsözhetünk az óbudai nyugalomban. Persze csak a tavaszi-nyári szezonban, amikor a Római-part is él: ott a Két Rombusz, a Fellini vagy a Nap Bácsi lehet a nyáresti, sörözős kedvenc.

Lukács BathsFotó: Fellini Facebook

Akik az emelkedett, klubos hangulatot keresik, egy kicsit elegánsabb keretek között, azok a Symbolt választják, míg az alternatívabb vonal kedvelői továbbra is a Kék és Vörös Yukat veszik irányba, ha valami kurrensebb programot kínálnak. 

Fotó: Kálló Péter / Rockstar Photographers

Botorság lenne kihagyni a felsorolásból a kontinens egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiválját, a Szigetet, ami egy hétre mindig felkavarja a helyiek életét. Sokan szeretik, még többen ilyenkor veszik ki a szabadságukat, hogy ne kelljen az aktuális headliner gitárszólójára elaludni. Egy biztos, a III. kerület római kori emlékei mellett az először önszerveződő, később óriásivá duzzadó fesztivál miatt is világhírű városrészünk.