Élmény
Kilincsek Budapestje – kedvenceink
Fishermen's Bastion

A kilincs az első, sokszor egyetlen dolog, amit megérintünk egy házból, ha belépünk. Ma már ez gyakran nem is kilincs, hanem fogantyú, sőt az automatikusan nyíló ajtók esetében már az is eltűnt. Pedig a kilincs jó dolog: személyes, barátságos, kézbe simuló tárgy. Egyszerre hasznos és szép. A kilincsek históriáját egy nagyon egyszerű, a 60-as évekből származó darabbal fejezzük be. Onnét aztán újra emelkedő pályára került a kilincstervezés.

A legszebb Régi, egyszerű Ódon hangulatú Kézbe simuló Oldalkapura ez is jó Báróknak készült Kilincs és fogantyú között Talán a török korból? A stílusteremtő kilincs Régebbi kor maradéka A legkacifántosabb A jövendő miniszterelnök koptatta A magyar kilincstörténet mélypontja

A legszebb

Fotó: panoramio.com (pistabacsi)
Nem kérdés, hogy a legszebb kilincs a Toldy Gimnázium kapuján van, 1854-ben került oda. 2004-ben épült új szárnyához új kapu épült, ide a gimnázium régi diákjával, Thury Levente képzőművésszel akartak kilincset terveztetni. A művész azonban néhány hét múlva visszaadta a megbízást, javaslata szerint a főkapu kilincsének másolata került a hátsó kapura.

Régi, egyszerű

Fotó: Simplicissimus
Ez a kilincs 1855-ben került a Pesti Főreál kapujára, a mai Eötvös Gimnázium épületére. Amikor e sorok írója több mint ezerszer megérintette, hűvös, vigasztaló érzést nyújtott. Akkoriban félelmetesen szigorú, múltjára rátarti intézmény volt.

Ódon hangulatú

Fotó: Simplicissimus
A Magyar Országos Levéltár a Várban egyike azon budapesti épületeknek, amelyek több száz éveseknek szeretnének látszani. Ezt a házat például 1913-ban tervezte Pecz Samu, és csak tíz évvel később lett kész. Akkor még tornya is volt, amely azonban azóta elpusztult. Így is túl nagy a Várba…
Budai Vár

Kézbe simuló

Fotó: Simplicissimus
Ez a szép rézkilincs az Országház I-es kapuján látható. (Mint ismeretes, 17, római számmal jelzett kapu van összesen.) Aki nem turista, itt léphet be. Az épület 268 méter hosszú és 1885 és 1902 között épült. Tervezője és építője, Steindl Imre, aki a kilincset is tervezte, nem érte meg a befejezést, három héttel előtte sajnos meghalt.
Parlament
  • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

Oldalkapura ez is jó

Fotó: flickr.com (CEHhandy)
A Mátyás templom is sokkal újabb, mint amilyennek látszik. 1896-ban fejeződött be gyökeres átépítése. A legújabb renoválás (ez valóban csak kijavítás volt) tavaly fejeződött be. Nagyon szép munkát végeztek az építők – amint ez az oldalkapun is látszik. Ettől balra található a templom legrégebbi része – valóban a középkorból.
Mátyás-templom

Báróknak készült

Fotó: Simplicissimus
A épületét a Wenckheim báróktól vette meg a Főváros 1927-ben, 1931-ben nyílt meg itt a könyvtár. Hihetetlenül fényűző részei vannak. Az ezredfordulón modern szárny is épült. A büfé az egykori istállóban működik. Jártál már az épületben?
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kilincs és fogantyú között

Fotó: Simplicissimus
Ez egy másik könyvtár kapuja: az Egyetemi Könyvtár a Károlyi utca és Reáltanoda utca sarkán 1876-ban készült el. Diákkoromban főleg csinos orvosegyetemi hallgatónők jártak ide, meg olyan bölcsészek, akik szerettek volna megismerkedni velük. Ma már nem a helyben olvasás a tipikus, néhány éve megritkították az olvasóhelyeket.
ELTE Egyetemi Könyvtár

Talán a török korból?

Fotó: Simplicissimus
Ez a kilincs a Rózsadombra felvezető, hihetetlenül meredek Gül baba utcában található. Ha az ajtó nem is, a kilincs nagyon régi. Talán ajtóról ajtóra szerelték. Nagyon szép darab!
Gül Baba türbéje
  • 1023 Budapest, Mecset utca 14.

A stílusteremtő kilincs

Ezt a kilincset Lajta Béla (1873-1920), a nagyszerű építész tervezte egyik fő művéhez, a Vas utca felső kereskedelmi iskolához. Az épület 1913-ban lett kész. Ha mindent tudni akarsz az építész életéről és műveiről, nagy szerencséd van, egy szép és alapos honlapon mindent megtalálhatsz itt.

Régebbi kor maradéka

Fotó: flickr.com (elinor04)
Ez a különleges műteremház Buda egyik rejtett kincse. Kosztolányi Kann Gyula festőművész-építész tervezte, 1903-ban lett kész. Kilincse jól láthatóan nem tükrözi a szecessziós formavilágot – inkább középkorias. (XI. Kelenhegyi út 12-14.)

A legkacifántosabb

Fotó: Simplicissimus
Ez a kilincs aztán igazán szecessziós, annak kacskaringós válfajához tartozik. Az egykori szanatórium-épület ma a Semmelweis Egyetemhez tartozik, a felsőfokú nővérképzés fellegvára. (VIII. Vas utca 17.)

A jövendő miniszterelnök koptatta

Fotó: Simplicissimus
Ez a kapukilincs az Orvostörténeti Könyvtár kapuján található: évtizedekig naponta érintette ifj. Antall József, a jövendő miniszterelnök, aki az intézményt igazgatta. Az épületet Robelly Aladár tervei alapján emelték az első világháború utolsó éveiben. Első tulajdonosa Kormos Ilona „orfeumi magánénekesnő” volt. Halálakor (talán mert megbánta bűneit?) a ház az Irgalmas Rend tulajdonába került.

A magyar kilincstörténet mélypontja

Ezen a korát jól jellemző képen a kilincs alig észrevehető mellékszereplő. Delhusa Gjon, az albán származású popsztár sikerei csúcsán turnéra indul XIV. kerület Lumumba utcai lakásáról. (Ma Róna utca.) A kilincs alumíniumból készült, mint akkoriban sok más társa.