Élmény
Itt van a Design Hét, itt van újra – 10 izgalmas programot ajánlunk az októberi napokra
Fotó : Phosphor Prints
Phosphor Prints

A 15. éve megrendezésre kerülő Design Hét idén extra hosszú lesz, több száz eseménnyel és tucatnyi helyszínnel. A formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a grafikáig és UX/UI dizájnig vásárok, workshopok, műhelylátogatások, konferenciák, előadások, kiállítások, termék- és kollekcióbemutatók várnak ránk idén ősszel. A nagyközönség és a szakmabeliek számára is legalább ugyanannyi izgalmas program kínálkozik, mindegy, hogy a kerámiakészítés, a 3D nyomtatás, Kozma Lajos építész munkássága vagy a kreatívipar működése érdekel minket. Kiválogattunk 10 programot, amit már nagyon várunk.

Design Hét Budapest 2018
1. Sebastian Herkner, a fiatal német sztárdesigner előadása 2. Jövő most / Future Now konferencia 3. A játszótértervezés kérdései 4. Budapest Art Book Fair 2018 – művészkönyv kiállítás 5. Színkavalkád a Phosphor Prints plakátkiállításon 6. Irodaházak Éjszakája 7. A legmenőbb dizájnvásár: MOME Fair a Szimplában 8. A megunhatatlan Nyitott Műhelyek 9. Urbánus prototípusok – lengyel köztér-átalakító projektek 10. Az emlékek íze

1. Sebastian Herkner, a fiatal német sztárdesigner előadása

Az idei, 15. Design Hét díszvendége Németország – így a német cégekkel, tervezőkkel vagy gyakorlati módszerekkel számos programon találkozhatunk. Sebastian Herkner a fiatal német designergeneráció egyik legelismertebb képviselője – a Design Hét Budapest egyik idei sztárelőadója.

Fotó: Design Hét

Fiatalon Stella McCartney mellett gyakornokoskodott, saját stúdiója megalapítása után a tervezés során az új technológiákat és a tradicionális kézműves módszereket ötvözte, és a legnagyobb nevekkel dolgozott, mint a Thonet vagy Pulpo, de kiállítások és múzeumok belső dizájnját is tervezte.

Fotó: Design Hét
 • További információ itt.
 • Helyszín: MOME Z Auditórium, 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.

2. Jövő most / Future Now konferencia

Nagyon izgalmas kérdéseket vet fel a Jövő most konferencia is. Mivel a mesterséges intelligencia (MI) egyre fejlettebb és kiterjedtebb megjelenése a hiperracionális és szupergyors dizájn. De vajon helyettesítheti-e a mesterséges intelligencia által végzett tervezés az őt létrehozó emberi tervező tevékenységet?

Fotó: Design Hét

Vajon a mesterséges intelligencia új korszaka előtt állunk? Mi a dizájn szerepe a jövő hazai kultúrájának megteremtésében? Mit jelent számunkra az ökodesign? Ilyen és ehhez hasonlóan izgalmas kérdésekkel foglalkozik a Future Now / Jövő Most konferencia.

 

 • További információ itt.
 • Helyszín: Vigadó, Makovecz Terem, 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

3. A játszótértervezés kérdései

Gyerekkorunk örökké emlékezetes és kedvenc helyszínei a játszóterek, a piros csúszdákra vagy zöld mászókákra örökké emlékezni fogunk. A német Berliner Seilfabrik játszóterei évtizedekre épülnek, a több mint 50 éves játszótérfelszerelés-gyártói múltra visszatekintő cég már számos különböző terméket tervezett.

Fotó: Design Hét

De melyek a játszótérdizájn aktuális kérdései Budapesten? A német Berliner valamint magyar partnere, a Hard Body Hang a legújabb trendeket mutatják be egy előadás keretében. 

 

 • További információ itt.
 • Helyszín:Bálna Budapest , 1093 Budapest, Fővám tér 11-12., 0.305 terem

4. Budapest Art Book Fair 2018 – művészkönyv kiállítás

Igazán különleges program, hiszen idén kerül először megrendezésre a Budapest Art Book Fair, egy háromnapos rendezvény, kiállítás és szimpózium az elegáns budai Klebelsberg Kultúrkúriában. Az esemény a könyv és művészet szerves kapcsolatáról szól, itt mutatnak majd be először saját kiadású művészkönyveket, és előadások sora mutatja be ezt a gyorsan terjedő új médiumot is.

Fotó: Design Hét

A kortárs művészkönyvek kis példányszámú, általában saját kiadású, a nagy kiadóktól és szerkesztőktől függetlenül létrehozott munkák, lehetnek bárki által elérhető kis kiadványok, fanzine-ok, de akár professzionális kivitelezésű, számozott, gyűjtőknek készült könyvek is. Tartalma, tematikája, mérete, technológiája, oldalszáma teljesen szabad, a szerző dönti el, és bár első hallásra a fogalom megtévesztő lehet, nem művészetről szóló könyv, nem könyv-műtárgy, nem monográfia és nem művészeti album, hanem a művészkönyv egy önálló médium.

 

 • További információ itt.
 • Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom u. 2-10.

5. Színkavalkád a Phosphor Prints plakátkiállításon

A Phosphor Prints egy friss, színes-szagos plakátprojekt, Huszti Andi és Ghyczy Dia közös örömprojektje, melynek célja, hogy demokratizálja az igényes grafikákat, vagyis hogy a több ezer példányban kinyomtatott plakátok helyett limitált példányszámú grafikák legyenek a fali dekorációink, elérhető áron.

Fotó: Phosphor Prints

A különleges, risograph technikával készülő sorszámozott plakátokból kéthavonta egy témára öt grafikát jelentetnek meg – a Design Hétre három szériával, azaz tizenöt képpel készülnek.

 • További információk itt.
 • Helyszín: Eastate (bejárat az utcafront felől),1085 Budapest Horánszky u. 24.

6. Irodaházak Éjszakája

Idén 6. alkalommal rendezik meg az Irodaházak Éjszakáját a Design Hét keretében, ahol a résztvevők az éjszaka leple alatt, munkaidőn kívül  ismerhetik meg Budapest legmodernebb és a legújabb trendeknek megfelelően berendezett 21. századi irodáit.

Fotó: Szekeres Máté

A program keretében találkozhatnak a belsőépítészekkel is, akiktől megtudhatják egy-egy tervezési koncepció részleteit, a kivitelezés nehézséget és szépségeit, de a boldog fehasználók is mesélnek tapasztalataikról. Az állomások között ezúttal is party buszon közlekednek és frissülnek fel az éjszakázók.

 

7. A legmenőbb dizájnvásár: MOME Fair a Szimplában

Negyedik alkalommal rendezik meg a legnagyobb hazai dizájnegyetemnek, a MOME volt és jelenlegi diákjainak munkáit bemutató vásárát a SzimplábanNemcsak arról kaphatunk egy átfogó képet, hogy mivel foglalkoznak a hallgatók, de míg nekik ez egy szuper bemutatkozási és karrier elindítási lehetőség, addig mi vásárlóként rengeteg érdekes dizájntárgyra csaphatunk le, és lesz miből válogatni, hisz  mindenki kint lesz, az animáció szakosoktól kezdve a kerámiásokon és ékszereseken át egészen a divattervezőkig. 

Fotó: Design Hét

A vásárlási lehetőség mellett az alkotni vágyóknak is kedveznek, két, a fenntartható dizájn jegyében összeállított workshoppal.

 

12:00-15:00 PINKPONILO

15:00-16:00 GabriellaVeszpremi

A workshopokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni legkésőbb október 11-ig lehet ezen a linken.

 

 • További információ itt és itt.
 • Helyszín: Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy u. 14.

8. A megunhatatlan Nyitott Műhelyek

A Design Hét egyik legjobban várt programsorozata évről évre, amikor neves hazai tervezők műhelyeibe és stúdióiba kukkanthatunk be, és akár mi magunk is kipróbálhatjuk, mivel is foglalkoznak. Visszatérő kedvenc az iamart Magyar Cementlap Manufaktúra üzemlátogatása és workshopja, de a különleges alapanyagokból és technológiával készülő Tipton Eyeworks kollekciói is nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Ezúttal nemcsak budapesti műhelyükbe engednek betekintést, de egy rendhagyó workshoppal is várják az érdeklődőket.

Fotó: Design Hét

Vágó Réka Magyarország egyik legismertebb cipőtervezője, most újpesti műhelyébe leshetünk be, ahol a cipőtervezés és -készítés rejtelmeit ismerhetjük meg, és saját maga mesél a kollekciók alakulásáról, a márka fejlődéséről. Ha pedig a táskakészítés érdekel valakit, irány a müskinn a Bodryban, ahol Tóth Eszter és Sziládi Noémi bőrből, vászonból és más kísérleti, újrahasznosított anyagokból tervez és készít kiegészítőket.

9. Urbánus prototípusok – lengyel köztér-átalakító projektek

A Platán Galéria kiállítása egy válogatás a legérdekesebb, kisméretű köztéri dizájnprojektekből, kortárs lengyel alkotóktól, legyenek azok akár ideiglenesek, kísérleti jellegűek vagy olyanok, amik állandósultak a köztérben. Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikrobeavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét.

Fotó: Design Hét
 • További információ itt.
 • Helyszín: Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.

10. Az emlékek íze

Az ízekhez és szagokhoz, illatokhoz kapcsolódó emlékeink raktározódnak el a legtovább és a legerősebben. Nem csoda, hogy annyi mindent fel tudunk általuk idézni. Góg Angéla munkájában különleges szerephez jutnak ezek az emlékek és a hozzájuk kapcsolódó személyes történetek is.

Fotó: Design Hét

Míg a tavalyi Design Héten az emlékezetes vasárnapi ebédek rántott húsos és kávés illatában merülhettünk el, idén a Hype and Hyper online magazin egy évig tartó heti sorozatában a Góg Angéla (Goga Food) által gyűjtött történetek Forrai Ferenc grafikáival válnak teljessé.

 

 • További információ itt.
 • Helyszín: Négyszoba Galéria, ERöMŰVHÁZ, 1077 Budapest, Wesselényi utca 17., III. emelet