Gasztró
Itt eheted a legjobb zsidó ételeket a városban!
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Itt eheted a legjobb zsidó ételeket a városban!

A napokban volt a Rós hásáná, azaz a zsidó év kezdete. Ennek örömére most mi is megmutatjuk nektek azokat az éttermeket, bisztrókat, cukrászdákat, ahol a legjobb flódnit, sóletet vagy éppen maceszgombócot lehet kapni. Vigyázat: nem biztos, hogy kóser, de garantáltan finom!

Carmel glatt kóser étterem Hanna ortodox étterem Carimama kóser pizzéria (új nevén Tel Aviv cafe) Fülemüle Rosenstein vendéglő Kőleves Yiddishe Mamma Mia Mazel Tov Macesz Huszár Dafke Deli Torta.hu Frőhlich

Carmel glatt kóser étterem

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A Carmel a Kazinczy utcában található, a zsidónegyed kellős közepén. Glatt kóser étteremként definiálják magukat, ami azt jelenti, hogy tökéletesen megfelelnek a szigorú vallási előírásoknak. Az étlapon is ennek megfelelően találhatóak magyaros és nemzetközi specialitások, valamint természetesen a klasszikus zsidó ételkülönlegességek is. Ha szeretnénk, kérhető egy különleges négyfogásos Sabbath menü is (5000-6000 forint), de à la carte is bőségesen válogathatunk az ételek között. Remek választás lehet például kezdésnek egy jó húsleves (1400 forint), benne egy klasszikus maceszgombóccal. A macesz, ugye, nem más, mint a kovásztalan kenyér, a ‘szomorúság kenyere’, az ebből készült gombóc pedig klasszikus levesbetétté vált az idők folyamán.

 

Cím: 1074 Budapest, Kazinczy utca 31. 
Telefon: +36 1 322 1834
Weboldal

Hanna ortodox étterem

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Hannához sem kell messzire menni, a Dob utca első harmadában található meg ez a hatvanas években alapított étterem. Ők is szigorú, ortodox glatt kóser étteremként üzemelnek, hasonlóan a többiekhez ebben a kategóriában. Ételeik között megtalálhatóak az olyan klasszikus, ám nem zsidó fogások, mint mondjuk a Cézár-saláta (1790 forint), a roston hekk (2980 forint) vagy a brassói apró pecsenye (2800 forint), de aki ránk hallgat, az nem fél megkóstolni a hummuszt tahinivel (csicseriborsó és szezámpüré, 1680 forint) és izraeli salátával.
 
Cím1074 Budapest, Dob utca 35.
Telefon: +36 1 342 1072 
Facebook

Carimama kóser pizzéria (új nevén Tel Aviv cafe)

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Srégen szemben a Carmellel még akár pizzázhatunk is (2000-2400 forint), ha úgy tartja kedvünk, és ehhez sem kell semmilyen vallási szabályt áthágnunk. Akár már reggelire is érkezhetünk, egy jó barcheszre (mákos kalács, 245 forint), de napközben sem kell aggódnunk azon, hogy éhen maradunk. Cari mamánál maximum halat tudunk enni, amúgy minden zöldséges, szóval a húsimádóknak nem biztos, hogy ez lesz a favoritjuk, de a pizzák között egy Tonnót vagy egy Diavolát bármikor gondolkodás nélkül kikérhettek.

 

Cím: 1074 Budapest, Kazinczy utca 28.
Telefonszám: +36 1 342 0231
Facebook

Fülemüle

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ahogy elhagytuk a szigorúan kóser kategóriát, úgy értünk ki a Palotanegyedbe, ahol található ez az újkorától számítva közel tizenöt éves étterem. Itt is megtalálhatóak a klasszikus zsidó fogások, de emellett közép-európai kínálatból is válogathatnak az idelátogatók. Ilyen például a vadas marha zsemlegombóccal (3200 forint), a különleges sóletek (1800-4500 forint) vagy épp egy remek ropogós kacsa vagy liba (2900-3300 forint). Ha desszertre fáj a fogunk, arra is van az étteremnek válasza: diós, bundázott macesz csokiöntettel (900 forint).
Fülemüle

Rosenstein vendéglő

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ha valamiről, akkor erről az étteremről egészen biztosan hallott már mindenki. A Rosenstein egy valódi családi vállalkozás, melynek az étlapján megtalálható ‘minden jó’, idézve a tulajdonos (aki egyben a séf is) szavait. Vannak tehát itt zsidó ételek, de mindezek mellett simán kérhetünk egy cigánypecsenyét (3200 forint) is, nem fognak csúnyán nézni ránk. Azonban ha mégis valami nagyon tutiba szeretnénk belenyúlni, akkor a híres sóletet (2600 forint) rendeljük meg minden további nélkül.
Rosenstein Vendéglő

Kőleves

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Kőleves is egy olyan hely, amely noha egy régi kóser húsüzem épületében található, inkább az irányvonalakat követi, mint a vallási előírásokat. Ilyen például az, hogy nem dolgoznak sertéshússal, adalékanyagokkal, és igyekeznek mindent a lehető legtermészetesebben beszerezni és felhasználni. Hetente új menü (1250 forint) van minden napra más fogásokkal, szóval leginkább halat, csirkét, zöldséges fogásokat, pastákat és desszerteket kóstolhatunk.
Kőleves Kert és Vendéglő

Yiddishe Mamma Mia

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ha a névből arra asszociálunk, hogy jelen esetben a zsidó konyha fuzionál az olasszal, egyáltalán nem járunk messze a valóságtól, sőt. Noha földrajzilag sincsenek annyira messze egymástól, ha ide ellátogatunk, a szánkban kelhet nászra a két konyha, és ráadásul nem is akárhogyan. A Mamma egyáltalán nem viccel, és az osso buccótól (2800 forint) kezdve a spagettiig (1950 forint) mindent találunk itt. Talán az egyik legérdekesebb  a Yentl rizottója (2400 forint) név alatt futó étel, amely ludaskását tartalmaz – na, ez a nem mindegy.
 
Cím1075 Budapest, Király utca 13. (Gozsdu udvar
Telefon: +36 1 878 1377 
Facebook

Mazel Tov

Fotó: Mazel Tov
Akárhogy is nézzük, nem tudunk szabadulni a kerületből, most is visszatértünk a Fogasház szomszédságába, ahol is a legmenőbb közel-keleti ételeket fogyaszthatjuk. Itt bizony határozottan ne keressük az ortodox kóser kajákat, azokra ott vannak a fentebbiek, ezzel szemben sokkal inkább egy játékos utazásra invitálnak minket az ízek világába. A bevezetőben említettük a zsidó újév ünnepét, nos, ők például külön menüvel (5775 forint) köszöntik ezt, melyben van sütőtökkrémleves, chraime (ez egy halétel), almás pite, sőt, még egy pohár bor is beletartozik. Természetesen, aki a sima étlapról szeretne valamit választani magának, az se essen pánikba: hummusz, tahini, friss házi pita, marhanyárs, sőt Jerusalem Mix (890-1390 forint) vár mindenkire, aki idelátogat.
Mazel Tov

Macesz Huszár

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A lassan két éves Huszár a legtipikusabb példája annak, hogy lehet valami modern dolgot csinálni a hagyományokat legteljesebb mértékben tisztelve. Zsidó gasztronómiai alapokra építkező helyet találunk itt, de egyáltalán nem kósert. Ki számítana például arra, hogy egy hamburger (2990 forint) fog vele szembejönni az étlapon, ráadásul libából? Ugyanígy van itt zsidótojás (1290 forint), latkesz (sült, reszelt krumpli, 1590 forint), töltött libanyak (1590 forint), yafo supreme (2990 forint) és persze sólet is. A desszertek közül nyilván nem maradhat ki a flódni sem, mi pedig teli hassal örülhetünk utána a város kulináris sokszínűségének.
Macesz Bistro

Dafke Deli

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A dafke szó jelentése nem más, mint ‘csak azért is’, és bár a környéken megoszlanak a vélemények arról, hogy miért is ezt a nevet kapta, annyi biztos, hogy tavasszal, a nagy pastramiforradalom idején nyílt, rögtön egy elég erős belépővel a zsidó ízekkel operáló gasztronómia világába. A pastrami nem más, mint egy klasszikus deli szendvics, pácolt-főtt-füstölt marhaszeggyel, rozskenyérrel, savanyú uborkával és mustárral (1290 forint) – na, ha valamit, akkor ezt érdemes itt megkóstolni. Ha még egyet kéne mondani, amit pedig még inkább ajánlunk, az a lazacos bagel, szintén az őseredeti recept alapján, tehát krémsajttal, lazactatárral és kapribogyóval (990 forint).
 
Dafke Deli (bezárt)
Cím: 1075 Budapest Madách Imre út 3.

Torta.hu

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Raj Ráchel neve egyszer és mindenkorra összeforrt az ő híres flódnijával, és ezt, ha akarná, sem tudná lemosni magáról – bár gyanúnk szerint nem is szeretné. De mi is az a flódni? Nos, ez nem más, mint egy klasszikus zsidó sütemény, és olyan, mintha több desszert lenne egybegyúrva: van benne több réteg tészta, köztük pedig dió, mák, szilvalekvár és alma is, hedonizmus ezerrel. Természetesen nemcsak ezeket lehet kapni a cukrászüzleteiben, hanem esküvői és hagyományos tortákat, diabetikus, glutén- és laktózmentes süteményeket is, szóval mindenki meg tudja találni a számítását. De csak az után, hogy evett egy flódnit (690 forint).
 
 
Cím: 1072 Budapest, Wesselényi utca 13.

Frőhlich

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Egészen egyértelmű, hogy ha van kóser étterem, akkor kell lennie kóser cukrászdának is, és Frőhlichék meg is mutatják, hogy ez valóban így is van. A több mint hatvanéves cukrászdában megtalálható a flódni (480-600 forint) az egyéb zsidó sütemények mellett, de ugyanúgy megvannak a magyar klasszikusok is, így mindenki ki tudja választani a saját hangulatának megfelelőt. Mindemellett tortában is utaznak, és az egyedi igényekre is odafigyelnek, így akár esküvőre, akár egyéb ünnepekre is rendelhetünk tőlük, nem fognak zavarba jönni.
Frőhlich Cukrászda