Élmény
Irány az edzőterem: öt izgalmas sport alakformáláshoz!
Fotó : martialartsalbany.com
Irány az edzőterem: öt izgalmas sport alakformáláshoz!

Tudjuk, hogy nehéz rávenni magad így január közepén egy kis edzésre. Szívesebben tespedsz a meleg szobában és bámulod kedvenc letöltött sorozatodat, mint végeznél mondjuk 50 guggolást a nappaliban. De. Jön a tavasz, hamarosan visszakerül a szekrénybe a sokat takaró télikabát, és egyszer csak ott állsz a tükör előtt tested tél végi állapotára rácsodálkozva.

CrossFit Core training Primal Move Girja/Kettlebell FitFight
Ezt a meglepetést elkerülvén ajánlunk öt olyan sportot, amellyel formába hozhatod magad a tavaszi madárcsicsergésre. Igyekeztünk elszakadni a súlyzózás otthon+futás a Margitszigeten vegyítéstől, hogy a kevésbé ismert edzésformák az újdonság varázsával együtt növeljék az izgalmi és a kíváncsiság faktort. Persze mindezek nem sokat érnek akaraterő nélkül.

CrossFit

Fotó: outsideonline.com
Mi ez?legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásforma. Tévhit terjed róla, miszerint egy-egy foglalkozás után mentő viszi el a delikvenst, annyira kikészül. Nem kell megijedni, szó sincs erről. A CrossFit a tudományos megfogalmazás szerint nem más, mint folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Célja – meglepő módon – a fittség elérése. Olyan mozdulatsorokat használ, mint amelyeket a mindennapok során végez az ember, ezeket építi át/turbózza fel.

Miért jó? Az egész testet átmozgatja a lábujjtól kezdve, egészen a nyakig. Nem feltétlenül kellenek hozzá eszközök, de ha mégis, azok lehetnek a traktorgumitól kezdve a boton át az evezőpadig, ilyen és ezekhez hasonló kevésbé megszokott dolgok.

Kinek ajánljuk? Ülőmunkát végzőknek feltétlenül.

Hol próbálhatod ki? A Thor Gymbena CrossFit Tesseractben vagy a Crossfit B’Brosban

Core training

Fotó: personaltrainer34.com
Mi ez? A Core training a törzsünk tartóizmait fejleszti, amelyek a helyes testtartásért, a gerinc és az ízületek egészségéért felelnek. A hátizmokat a hasizmokat a mellizmokat és a csípőizmokat dolgoztatja, valamint javítja az egyensúlyt. A gyakorlatok állásban, talajon, illetve fitballon végezhetőek, segédeszközként többek között súlyzót, gumiszalagokat, vagy xco-t lehet használni.

Miért jó? A csípőtől a vállakig megdolgoztatja a tartóizmokat és jelentősen növeli az állóképességet

Kinek ajánljuk? Hát- és derékfájósoknak mindenképp, plusz a stabil állóképességre vágyók is megtalálhatják maguknak. 

Hol próbálhatod ki? A Fitness Factory-ban, Corvin Wellnesben, az R-med Akadémián

Primal Move

Fotó: primalmove.co.uk
Mi ez? Primitív és ősi mozgásokon alapuló mozgásrendszer. Célja, hogy játékos mozdulatokkal hozzon létre változást. Nem kell hozzá semmilyen segédeszköz, csak egy mozogni vágyó és kitartó test. Nyújtások, négykézláb mászások, négyütemű fekvőtámaszhoz hasonló törzskoordinációk és páros gyakorlatok tartoznak a feladatok közé. 

Miért jó? Közösségi élményt kaphatsz a csoportos gyakorlatok során és a test minden részét alaposan átmozgatja.

Kinek ajánljuk? Akik csak a saját testüket használnák fel, hogy megerősödjenek

Hol próbálhatod ki? IX. kerület, Gönczy Pál u. 2., a pincében vagy a Thor Gymben és a Gold Centerben

Girja/Kettlebell

Fotó: pendleton.malines.mil
Mi ez? Röviden: ágyúgolyós aerobik. A girja (magyarul gömbsúly) két fogantyúval ellátott fémgolyó, melyet sokkal nehezebb megtartani, mint egy klasszikus súlyzót. Ez jelenti a különlegességét, és az előnyét, mert több izmot kell hozzá megmozgatni, ami komplexebb edzést biztosít. Mindössze három főmozdulatra koncentrál: a szakításra, a lökésre és a felvétellel kivitelezett lökésre.

Miért jó? Alakot formál, zsírt éget, megőrzi az egészséget. Segít felfedezni a korábban egyáltalán nem használt izmokat.

Kinek ajánljuk? A türelmetleneknek és azoknak akik, mihamarabb szeretnének elérni valamilyen eredményt.

Hol próbálhatod ki? A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián, a 360Gym-ben, a Betterbellben

FitFight

Fotó: fightfitcombatfitness.co.uk
Mi ez? Küzdősport jellegű fitnesz irányzat, mely zene ütemére vegyíti a thaibox, a kickbox, a jiu jitsu és a taekwondo kombinációit. Aerobikos mozgáselemeket nem tartalmaz, kizárólag az előbbi küzdősportok ütéseit, rúgásait, védéseit alkalmazza. 

Miért jó? Stresszlevezetésnek kiváló, valamint állóképesség fejlesztő és szálkásító edzésprogram.

Kinek ajánljuk? Küzdősportokkal foglalkozóknak feltétlenül; továbbá bárkinek, aki erősítene. 

Hol próbálhatod ki? A Team Fitnessben vagy a Flex Gymben