Élmény
Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó : Red Bull Air Race Facebook-oldal
Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!

Földhöz közel száguldó, akadályokat kerülgető repülők, akiknek világbajnok pilótái évről évre a budapesti versenypályán, azaz a Duna fölött is megmérettetik magukat. Az idei magyarországi Red Bull Air Race július 2-án startol, de már előző nap is lesznek gyakorló és kvalifikáló események. Az egész program nagyon látványosnak ígérkezik, a verseny mindjárt a Lánchíd alatti átrepüléssel indul, és a Margit hídig végig érdemes lesz nyitott szemekkel sétálni. Ezen belül is összegyűjtöttünk pár tippet, honnan lesz a legjobb a kilátás.

Az alap – rakpartok, hidak Az aktív – Activation Zone (Batthyány tér) A csúcspanorámás – Budai Vár és Halászbástya A kényelmes, iszogatós – PONTOON A távolból szemlélő – Citadella
Újra zajlik a Red Bull Air Race Világkupa, vagyis az a nemzetközi repülőverseny, ahol a pilótáknak egy előre felállított akadálypályán kell minél rövidebb idő alatt áthaladniuk. Július 2-án jön a budapesti forduló, ami egy kifejezetten látványos terepet jelent: a versenypályát a Duna fölött, a Lánchíd és a Marhit híd között állítják fel (előbbi a start), ahol aztán a kapuk között késrepülésben (egyik szárnyukkal az ég, a másikkal pedig a föld felé) vagy épp szlalomozva suhannak át a profi pilóták repülőikkel. Mindez számunkra, a nézők számára izgalmas versenyhelyzeteket és meghökkentő látványt jelent, ha elég jól pozicionáljuk magunkat. Annak érdekében, hogy ez biztosan így legyen, összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hova érdemes menni jó kilátásért.
Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race

Az alap – rakpartok, hidak

Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race
Közelebb nem is nagyon mehetnénk az akciókhoz a Duna partjánál és a Dunán átívelő hidaknál. Szerencsére a Margit híd és a Lánchíd, valamint a közöttük húzódó rakpartok, mindkét oldalon a nézők rendelkezésére fognak állni, így már csak azt kell eldönteni, hogy a Parlamentet vagy a Budai Várat szeretnénk a 300 km/órával száguldó repülők háttérképeként látni.

Az aktív – Activation Zone (Batthyány tér)

Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race
Az elmúlt két évvel ellentétben most nem a pesti oldalon, hanem Budán, a Batthyány téren állítják fel a szervezők az Activation Zone névre keresztelt találkozópontot. Azon túl, hogy nagyon jól láthatjuk majd innen a versenyt és még Besenyei Péter bemutatóját is, különböző programokba is be lehet majd csatlakozni. Lesz például freestyle foci, biciklis bemutató, de DJ verseny is.

A csúcspanorámás – Budai Vár és Halászbástya

Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race
Ha komplett pesti panorámával a háttérben, felülről szeretnénk szemlélni az eseményt, akkor nincs mese, a budai Várnegyedbe kell felkapaszkodnunk. Innen alapból is csillagos ötös a kilátás, az attrakciózó repülők pedig csak fokozzák az élményt, akár a Halászbástyát, akár a Budavári Palota környékét nevezzük ki kilátópontunknak.

A kényelmes, iszogatós – PONTOON

Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
Ha egy pohár fröccs vagy sör mellől néznénk a versenyt, semmi akadálya: a Lánchíd lábánál lévő, népszerű nyári lazulós hely, vagyis a PONTOON jó választás lesz. A Duna-parti bárban beszerzett italunkkal (vagy akár ételünkkel) kitelepedhetünk a kavicsos rakpartra, hogy onnan földön vagy széken ülve, esetleg láblógatva figyeljük a rajtokat.

A távolból szemlélő – Citadella

Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race
Ha nem szeretnénk az események és az arra összegyűlt embertömeg gócpontjában állni, választhatjuk például a Citadellát, ahonnan bár távolabbról, de egész szépen ráláthatunk a versenyre. Ahhoz viszont valószínűleg telefonos segítséget kell kérnünk, hogy megtudjuk, ki rajtolt éppen.
Innen nézd a budapesti Red Bull Air Race-t!
Fotó: Red Bull Air Race
A verseny megnyitóján, az Activation Zone-nál a Margaret Islandből ismerős Lábas Viki énekel majd, miközben Farkas Izsák kíséri hegedűn, az események végén pedig a Wellhello ad minikoncertet, a vízen. Igaz, maga a futam július 2-án lesz, már 1-én is érdemes a rakpartokat járni a Lánchíd és a Margit híd között, mert gyakorlásoknak és kvalifikációs versenyeknek lehetünk szemtanúi. Amire ajánlott figyelni, hogy a rendezvény területén és környezetében sok útlezárás és nagyon kevés parkolóhely lesz, így érdemes tömegközlekedéssel érkezni. Viszont a 19-es 41-es villamos már szerda éjjeltől nem fog járni.

Red Bull Air Race

Program
Honlap
Facebook
VIP jegyek ITT