Élmény
Indul a Design Hét és a CAFe Budapest fesztivál is – programajánló (10.03-09.)
Fotó : Bódis Krisztián / We Love Budapest
ősz, Budapest, drónfotók, Bódis Krisztián

Egyelőre véget érni látszik az indián nyár, szerencsére azonban a következő egy hétben lesz hová behúzódnunk a hűvös szél elől, hiszen kezdődik a Design Hét, valamint a CAFe Budapest is, így lépten-nyomon érdekes programokra bukkanhatunk a város több pontján is. Természetesen sok más egyéb elfoglaltságot is tartogatnak a következő napok, kezdve az Állatszeretet Fesztiváltól, a Kiskertpiacon át a gasztroeseményekig és színházi előadásokig.

Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Hétfő Kedd Szerda

Csütörtök

Az Art Market Budapestet 9. alkalommal rendezik meg, immár hosszú ideje Európa egyik számottevő művészeti vásáraként. Október 3-6. között a Millenáris Parkban mintegy 500 alkotó munkáját mutatják be, fókuszban Oroszország művészetével, továbbá az Art Photo Budapest szekció, a régió egyetlen nemzetközi fotóvására egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek.

A német festőművész, Kurt Barnert a fasiszta Németországban született, majd az NDK-ban kezd alkotni. A Drezdai Művészeti Akadémia elvégzése után szerelmével, Elisabethtel hamarosan Nyugat-Németországba szökik. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik. A mások élete című Oscar-díjas film rendezőjének új filmje.

A filmvetítés után Winkler Nóra és Topor Tünde kérdezik Bódi Kinga művészettörténészt és Szűcs Attila festőművészt.

Balra át, jobbra át című kiállítás azt vizsgálja, hogy milyen lehetőségei voltak a létező szocializmus keretein belül azoknak a csoportoknak, akiket saját művészeti és politikai programjuk vezetett a rendszer hol bal-, hol jobboldali kritikája felé. A világszerte megjelenő 68-as mozgalmakhoz közel álló Orfeo, és az 1970-es évek undergroundjától a 80-as évek politikai ellenzéke felé mozduló Inconnu csoport egyaránt a művészeti és politikai radikalizmus összekapcsolására tett kísérletet. A különbségek és a hasonlóságok bemutatásán keresztül láthatóvá válik, hogy a késő Kádár-kori radikális művészeti kritikának milyen társadalmi és intézményes feltételei voltak.

Péntek

Magyarország legnagyobb dizájneseményét ezúttal október 4. és 13. között rendezik meg, egyszerre vendégül látva a nagyközönséget, valamint a szakma hazai és nemzetközi szereplőit. A Design Hét idei díszvendégei a balti országok lesznek, azaz Észtország, Lettország és Litvánia. Programokkal most is szerte a városban találkozhatunk, kezdve a kiállításoktól, egészen a workshopokig.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

Alig több, mint egy éve alakultak, és máris ők a londoni underground egyik leghype-oltabb zenekara. Úgy hívják őket, hogy Black Midi, és első magyarországi koncertjüket a Dürer Kertben adják az A38 Hajó szervezésében október 4-én. Nagy- és kislemezek nélkül, mindössze maroknyi kiadott single-lel megjárták a legendás KEXP stúdióját, telt házas koncerteket adnak a szigetországban, és az egyik legikonikusabb indie kiadóhoz, a Rough Trade-hez szerződtek. A koncert sajnos már telt házas, de érdemes még jegyeket vadászni a különböző jegycsere oldalakon!

Idén az online jelenlétünk, digitális minimalizmus, kapcsolataink és közösségeink lesz a SimpliCity Fesztivál fő iránya. A minimalista és hulladékmentes életmódot népszerűsítő fesztivált október 4-5. között rendezik meg a Brody Studiosban, ahol előadásokon, workshopokon és más közösségi programokon vehetnek részt az érdeklődők.

A Budapest Ritmo a Hangveto és a CAFe Budapest szervezésében 2019-ben is nagy felfedezésekkel, egyszeri és megismételhetetlen koncertekkel, a hazai és külföldi világzenei színtér legizgalmasabb fellépőivel várja közönségét. A portugál fadótól a balkáni rezesekig, szájbőgőtől a cumbiáig terjed a Ritmo idei skálája. A fesztivál hagyományos díszvendégsorozatának idei szereplője Lengyelország, ahonnan öt zenekar is érkezik.

Fotó: Mudra László / WLB

A Fővárosi Állat- és Növénykert október 4-én, 5-én és 6-án tartja az Állatszeretet Fesztivált. A háromnapos program keretén belül felhívják a figyelmet az állatok fontos szerepére, az emberek és állatok közötti kapcsolat erősítésére. A hétvégi rendezvény sok látnivalót, érdekes és szórakoztató programokat kínál, lesznek többek közt természetvédelmi játékos foglalkozások, mesés előadások, újrahasznosított anyagokból kézműveskedés, trópusi vihar a Pálmaházban, valamint ökohangszer-bemutató.

Szombat

A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Az európai közönség először találkozhat e változatos, sokrétű mozgalom ilyen léptékű feldolgozásával a Peter és Iréne Ludwig gyűjteményéből válogatott munkákat felsorakoztató kiállításon.

Az Együtt PLACC az az ünnep, ahol egy napra a figyelem középpontjába kerül a Frankel Leó út közössége, amely kutya-, ember- és családbarát programokkal, és nyitottsággal várja azokat, akik egy kicsit együtt akarnak lenni. Az út vendéglátósai, boltjai, szolgáltatói összefogva a PLACC közösségi vásárokkal, illetve az EB OVO Egyesülettel együtt, egy délutáni, esti nyüzsgő programra invitál, és lát vendégül mindenkit.

Fotó: Együtt PLACC

Október 5-én rendezik meg a Budaörsi Halünnep idei második felvonását, ahol most is ingyenes kóstolókkal és kiegészítő programokkal várják a halételek kedvelőit. A tengerek lakói mellett ezúttal az édesvízi halak is fontos szerepet kapnak, középpontban a fekete amurral.

Szombaton búcsúztatja első szezonját a Vegan Gardenben Steiner Kristóf food truckja, a Kristóf’s Kitchen. Az utolsó vacsorára két turnust is várnak, hogy a lehető legtöbb emberrel együtt tudjanak végleg búcsút inteni az idei nyárnak.

Kevés előadó képes igazán egyedi hangot képviselni a mai elektronikus zenében. Egy-egy jól elkapott groove, vagy az, hogy valaki képes megmozgatni a táncteret ma már nem elég ahhoz, hogy az ember maradandó nyomot hagyjon ebben a műfajban. A hamburgi Martin Stimming zenéje folyamatosan változik, fejlődik, sosem tudhatjuk mivel rukkol elő legközelebb, csak azt, hogy ez összetéveszthetetlenül „Stimming”.

A régi európai város szűk volt: kicsi telkek, szűk udvarok, keskeny utcák, amelyeket csak néhány kis tér tette szellősebbé. És mit gondoljunk arról, amikor a város modernizálása lyukat ütött a tér-idő eme szövetén, eltüntetve az elmúlt időt, hogy teret adjon a térnek. Pest története hét régi pesti tér történetén keresztül, a város kezdeteitől napjainkig a Kortárs Építészeti Központ sétáján. 

Október 5-én nyílt családi napot szervez a Herosz Budapesti Állatotthon, nem csupán azt jelenti, hogy örökbe lehet majd fogadni az otthon állatkáit, hanem rengeteg egyéb programot is szerveznek kicsiknek és nagyoknak. Lesz többek közt rendőrkutyás bemutató, kutya- és cicasimogató, ingyenes kutyakozmetika, állatorvosi tanácsadás, mindezek mellett pedig garázs- és sütivásár is.

Az AZVLM ismét kiemeli a kedvenc művészeti projektjeit megszokott környezetükből, kapukat nyit a kényelem szubjektív jelentésének megértése felé és óriás játszótérré alakítja a Dürer Kert termeit, ahol hajnalra összefolynak a komfortzónák a kütyüzős technótól a moldvai táncházig.

Vasárnap

Az októberi Kiskertpiacon a növények, virágok, natúr kozmetikumok és természetes dizájn mellett a gasztronómia kerül középpontba. Lassan, ráérősen, ízlelősen a nyár terméseiből készült finomságokkal – ezúttal kicsit csípősen, sok-sok chilivel!

A helyszín: székely falu, valahol egy bányavidéken. Most a korábbi részekben sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét…

Fotó: Szkéné Színház

Ismét újabb helyszínen vehetünk részt napindító flow jógán a Yoga Brunch jóvoltából, ezúttal a Mystery Hotel Budapest spa-részlegében lazíthatunk, ami azt jelenti, hogy a 60 perces jógagyakorlást 3 órás wellness is követi majd.

Október 6-án a Design Hét Budapest programjaként új helyszínen, a Bálnában nyitja meg őszi szezonját a WAMP. A különleges építészeti adottságokkal rendelkező Duna-parti épületben több mint 100 hazai alkotóval és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum fotókiállításával vár mindenkit Budapest legnagyobb dizájnvására.

Hétfő

  • Próbáld ki Hawaii nemzeti eledelét a Bartók Béla úton!

Nemrégiben megnyitott a Bartók Béla úton Budapest első poké lelőhelye, az ONO Poké Bowl Bar, ahol többféle összetételben is megkóstolhatjuk Hawaii superfoodnak is beillő nemzeti ételét. Az alapvetően a nyers hal köré épülő, de csirkével vagy vegán verzióban is kérhető pokét mi is leteszteltük, ezen a linken olvashattok bővebben róla, ha ti is kipróbálnátok!

Miért ír egy színész könyvet? Miről ír, és hogyan választja ki a műfajt? Másképp olvassa a kolléga könyvét (pláne akkor, ha ő is felbukkan benne szereplőként)? Mi adható ki a kollégákról? Hogyan vesz rá a kiadó egy színészt, hogy írjon könyvet, és miért mond igent, hogy könyvet írjon? Hogyan, miért írnak színészről könyvet? Bárki lehet könyvtéma? Vannak-e tabuk, mit adhat ki a beszélgetőtárs író az alanyról? A beszélgetés vendégei Békés Itala, Gálvölgyi János és Bérczes László.

Kedd

Október 8. és 13. között idén is megrendezik a Déli Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivált, ahol a remek filmek mellett latin bulik, konyhaművészet és borkóstoló is várja az érdeklődőket. A kiemelt ország idén Argentína lesz, ahonnan három alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül brazil, kolumbiai, mexikói és ecuadori dokumentumfilmek, illetve kubai rövidfilmek is megtekinthetők a héten.

Hodworks precíz és gondosan vezetett előadásában olyan absztrakt helyzetekkel szembesülhetünk, amelyek normákat és megkötéseket felülírva vezetnek be bennünket egy csillogó és eksztatikus rituáléba. Az előadás tere alibi arra, hogy a táncosok a színpadon megtehessék azt, amihez az életben nem mindig találjuk meg a kellő szabadságot.

Fotó: Dömölky Dániel / Hodworks

Szerda

Tavaly ősszel egy nagyszabású sétáló kóstolóval nyitott meg a MyWine Bar & Shop, idén pedig hasonlóan jó hangulatú kóstolót terveznek október 9-re. A kóstoló során 8 borász közel 50 borral várja majd az érdeklődőket.

A széles körben elismert New York-i producer, Blockhead még egyszer összeáll egy turné erejére a bostoni Arms And Sleepers-szel, valamint a Long Beach-i Yppah-val, hogy két hónap alatt körbejárják Európát. Ennek részeként érkeznek Magyarországra is, méghozzá a Dürer Kertbe, amelynek során mindhárom producer eklektikus live szettben fogja megmutatni, hogy mitől menő is mindaz, amit az évek alatt produkáltak, valamint legújabb szerzeményeiket is prezentálni fogják.

  • Jövő héten: OTTHONDesign Ősz 2019 / Hungexpo (X)

Egy lakás berendezéséhez, átalakításához, igazán otthonossá tételéhez, egyedivé alakításához számos inspirációra, ötletre, szakmai tanácsokra is szükség van. Ebben segítséget nyújthat az október 11-13. között megrendezésre kerülő OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár a Hungexpo területén. Az őszi kiállítás fókuszában a lakásbelső kialakítása és a dizájn áll. Közel 100 kiállító hozza el termékeit, mutatja be a legújabb trendeket azok számára, akik akár csak egy-egy helyiséget, akár egy egész lakást kívánnak éppen berendezni. A minőségi termékkör mellett a rendezvény interaktív programjai, lakberendezési tanácsadás, DIY workshopok, bemutatók, sőt egy mobil műhely is várja az érdeklődőket, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat az álom otthon kialakításához.

 

További információ a hivatalos Facebook-eseménynél, valamint weboldalon olvasható!