Élmény
Ilyen volt a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest a Ludwig Múzeumban
Fotó : Hrotkó Bálint/ MBFWBP
Ilyen volt a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest a Ludwig Múzeumban

Vonatkoztassunk el a paradoxontól, hogy a mi fashion week-ünk mindössze egy napot fed le és attól is, hogy a mi “front row’-nk nem Anna Wintourral és barátaival van megtöltve, mindent a saját helyén vizsgáljunk. Az április első hétvégéjén megrendezett Mercedes-Benz Fashion Week Budapest divatszemle jól szervezett, igényes és nem utolsósorban igazán extra helyszínen celebrált esemény lett. A divathét ugyanis fennállása óta először, most a Ludwig Múzeumban kapott helyet. Mi ilyennek láttuk a MBFWBP-t, szakmai segítségünk pedig Csalár Bence divatújságíró-volt.

Nora Sarman Elysian Celeni Zsigmond Dora menswear Cukovy Anna Daubner & Anna Amélie Tomcsanyi NUBU Je Suis Belle Konsanszky ÁERON Nanushka USE unused
13 magyar tervező és 6 kiegészítő tervező show-ja és pop up store-ja köré szerveződött az idei MBFWBP, mely szerintünk talán most került a legfrappánsabb helyszínre. A kezdeményezés 2012 óta az egyik legfontosabb hazai divatseregszemle, mely már több szponzor neve alatt is futott, más-más arculattal, ám ugyanúgy a legtehetségesebb és legsikeresebb tervezőkre fókuszálva. Emlékszünk még Palazzo Dortottyás, Várkert Bazáros helyszínekre, ám a mostani Ludwig Múzeumos választás igazán találóra sikerült. Az itthon is egyre nagyobb publicitást kapó kortárs művészeti szcéna most a divattal kiegészülve egyesült a Müpa déli szárnyában, egy egész napra. Déltől indultak a bemutatók, melyekre egytől egyig minden jegy elkelt. 
Beszámolónkhoz Csalár Bence divat szakújságíró nyújtott segítő kezet, így szakmai szempontból tudtuk megközelíteni az eseményt és a kollekciókat. 

Manapság kevés olyan show-t találni Londonban, Milánóban vagy épp Párizsban, ahol háromnál több sor van a nézőtéren, sőt gyakori a kizárólag első sorokból álló elrendezés. Például a Chanel 2016-os ősz-téli kollekciójának bemutatója ““Front Row Only” cím alatt futott, de a Max Mara legújabb keációit szintén az “első sorból” vehettem szemügyre Gigi Hadidtól és Mihalik Enikőtől karnyújtásnyira. Ez több szempontból is kedvező az itthoni szervezőknek. Egyrészt a színvonalas tartalomgyártás (tehát posztolás) könnyebb, másrészt a komolyabb szakmabeliek a ruhák részleteit is szemügyre vehetik. Az esemény atmoszférája nekem minden eddiginél jobb volt, szerintem most lépett igazán ígéretes útra a kezdeményezés. Nincs más hátra, hogy 4-5 napos programmá fejlődjön és akkor minden rendben lesz.’ – vélekedik Bence a MBFWBP egészéről.

Nora Sarman

A Nora Sarman brand nemcsak a menyasszonyok kedvence, hiszen minden szezonban nőies, pillekönnyű kollekciókkal készülnek és öröm már a lookbookokat is végignézni, esküvő vagy különösen fontos esemény ide, vagy oda. Bemutatójuk ismét romantikusra sikerült.

‘Sármán Nóra görög mitológia ihlette kollekciója a nőies és elegáns sziluettek tárházát vonultatta fel. A tervező a tőle megszokott könnyed és légies kreációkat egészen új szintre emelte a fodros részletekkel és anyaghasználattal.’ 

Elysian

Szamosi Zsófia, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm szigorú tanárnője egy Elysian kreációt is magával vitt Los Angelesbe, illetve sok hazai színésznő nyúl az extremitásoktól mentes, nőies darabokhoz. Az őszi/téli darabok is a visszafogottságot hirdetik. 

‘Az Elysian klasszikus eleganciája ezúttal hidegebb színekben köszönt vissza a kifutón. Az egyszerre minimalista és szabásvonalak tekintetében látványos megoldások abszolút hozták a márkától elvárt stílust. Mindenképp hiánypótló brand a magyar tervezői palettán.’

Celeni

Bencének a legkevésbé talán a Celeni show-ja és kollekciója tetszett. Az igazat megvallva hozzánk sem került közelebb a márka és bár izgalmasnak tűnt az inspirációs forrás, mégsem ismertük volna fel benne a szecessziós elemeket.

‘A Celeni kollekcióin szezonok óta nem tudok túllendülni. Hiába a szuper inspirációs források megjelölése, Cselényi Eszter mintha mindig egy kevésbé érdekes részről nyúlna az adott témához (ezúttal a Hajós utca 32. alatt található Szedő-házhoz, amely a szecesszió egyik hazai jelképe). A Karman Jewelry ékszerei viszont mindenképp jelentős szerepet játszottak az összhatás javításában.’ 

Celeni
  • 1054 Budapest, Aulich utca 4.
  • Nyitva tartás személyes egyeztetés alapján.

Zsigmond Dora menswear

Egy márka, ami teljes egészében a férfiakra koncentrál. Khaki-fekete-szürke, modern ‘juhász’ stílus jelent meg a kifutón. Szerettük a bátrabb szabásvonalakat, a fényes anyagú, hosszú kabátokat.

‘A Zsigmond Dora menswear tervezőjének sikerült a piaci feltételek (vagy inkább igények) irányába haladnia legújabb “Szegénylegények” ihlette kollekciójával. Dóra diplomamunkája nagyon ígéretes és látványos volt korábban, így a könnyebben értékesíthető darabok között azért elférne egy-két látványosabb kreáció a tökéletes egyensúly érdekében.’

Cukovy

A soron következő Cukovy olykor megjelenő intenzív, neonos színekkel dobta fel a show-t, egy-egy darabot kifejezetten ígéretesnek találtunk, de nem alkotott egységet a kollekció. 

‘A Cukovy tervezőpárosa talán egy kicsit paradox módon kezdett bele a 2017-es őszi-téli kollekció koncepciójának megalkotásába, sajnos nem jó értelemben. Az egyszerre futurisztikus, néhol szexi, majd egyszer csak grunge-szerű irányt vevő alkotások kissé kaotikusan festettek egymás mellett.’

Anna Daubner & Anna Amélie

Az Anna Amelie/Anna Daubner kollekciókban a terrakotta különböző árnyalatai illetve sötétkék színek domináltak, és több helyen visszatért a bársony is. Sokszor fodros ujjak dobták fel a légies és kényelmes darabokat.

Az Anna Daubner és Anna Amélie páros az egyik kedvencem volt szombaton. A két Anna között remek összhang uralkodott végig. Daubner Anna első fehér, valamint irizáló anyagokból alkotott kreációi óta számomra ez a legütősebb kollekciója. Egyszerre volt hordható, látványos és csábító. Az Amélie-táskák sokszor teljesen újraértelmezték a klasszikus vonalakat. Nagyon szerettem.’

Anna Daubner

Tomcsanyi

Szexi légiutaskísérők, kényelmes ingruhákban, továbbá a Dallas című sorozat mindig csinos Pamela Ewing-ja jutott eszünkbe a bemutató alatt. 

Tomcsányi Dóri képtelen elengedni Kelet-Európát és milyen jól teszi! A Malév hamisítatlan világát megidéző darabok között egyszerre találhattunk ismerős ingruhákat új printekkel, valamint egészen újszerű szetteket. A hétvége egyik legszebb kék színét szintén a Tomcsanyi márkának köszönhetjük.’

NUBU

A NUBU bemutatója élő zenével, Vera Jones Music fellépésével volt teljes. Szerettük, hogy ismét jól variálható, egy városi nő gardróbjába jól illeszkedő darabokkal rukkoltak elő. Külön kedveltük a különleges hátkivágásokat. 

Nagy rajongója vagyok Fajó János művész munkásságának, így már a sajtóanyag tüzetesebb átfutása után (de még a show előtt) tudtam, hogy valami izgalmas következik a NUBU legújabb kollekciója tolmácsolásában. Az egyik leghíresebb hazai márkának egyszerre sikerült sportosat, ígéreteset és különlegeset prezentálnia. Remek anyagválasztások, előremutató szabásvonalak és finom színek jellemzik a friss alkotásokat.’

NUBU Flagship Store

Je Suis Belle

A Je Suis Belle bemutatója könnyed volt, néhol a meredt babaarcú modellek helyett mosolygós, vidám fiatal lányok viselték a színes darabokat, akik saját személyiségükkel tették teljessé a szetteket, miközben könnyed, olykor francia sanzonokra vonultak.

‘A Je Suis Belle mindenképp nagy hiánypótló a hazai divatszférában. Szezonról szezonra nyűgöznek le merész kreációikkal, egy kis Londont csempészve a tervezői közegbe. A Je Suis Belle nő még sosem volt ennyire erőteljes, színes és bátor. Dalma és Tibi mindig egy egészben gondolkozik, így nem csak a ruhák, hanem a kiegészítők is látványosak voltak.’

Konsanszky

Nekünk a Konsanszky kollekció legkedvesebb jelensége az azonos színű, ám más anyagú, textúrájú, esésű kelmék megjelenése lett. 

‘Aligha tudok elképzelni szebb és jobb párosítást mint a Konsanszky és az absztrakt expresszionizmus. Franz Kline művészete és a gesztusfestészet intuíciókon és pillanatnyi érezelmi manifesztációkon alapuló metódusa többek között mosható bőr és elasztikus hernyóselyem révén elevendett meg Konsánszky Dóra műhelyében (majd került kifutóra). Az ‘50-es ‘60-es évek űrkutatásaira reflektáló részletek pedig tovább emelték a színvonalat.’

ÁERON

Áron Eszter bemutatója mindig az egyik legjobban várt esemény a divathéten. Az őszi/téli kollekcióban gazdag, sűrű szövésű anyagokat használ. A kollekciót egy hargitai kirándulás ihlette – megjelenik néhány fémes elem, kalap, illetve cserkész motívum.

Az ÁERON legújabb kollekciója nagyon egyben volt! A lezser, néhol mégis elegáns kreációk remekül működtek a kifutón és igazán következetesen volt felépítve minden look. A táskák mindenképp a következő szezon “must have” darabjai lesznek, akárcsak a bársonyból készült ruhaköltemények. Na és a szuper kalapok, melyeket Schilling Kolos keze munkáját dicsérik.

ÁERON
  • 1051 Budapest, Zrínyi utca 4.

Nanushka

Érdekes módon, mint egy sorozat, a tavasz/nyári kollekció továbbgondolásai az év második felére megálmodott ruhák. Nanushka kollekcióját úgy kell elképzelni, mintha egy bőrönd telis-tele lenne csupa olyan darabokkal, amelyeket különböző külföldi nyaralások során szereztünk be. Így keresztezi egymást a műbőr, a puncsrózsaszín és néhol a barnás állatminták világa. A ruhadarabok néhol a ‘ 90-es éveket idézik.

Nanushka legújabb kreációi egy remek őszi ruhatárat ígértek a magyar designer darabok kedvelőinek. Sándor Szandra 2017-es őszi-téli kollekciója egyszerre volt retró és innovatív. Az övtáskák remekül mutattak az erőteljes mintákkal és lezser szabású kreációkkal. A kabátok nagy kedvenceim voltak.’

Nanushka
  • 1052 Budapest, Bécsi utca 1-3.

USE unused

Ha valaki azt gondolná, hogy ősszel és télen kizárólag a komorabb földszínekben érezzük jól magunkat, akkor a 2017 őszi/téli USE unused megmutatta, hogy miként lehet vidáman és stílusosan öltözködni kevésbé jó időben is. 

‘Az estét ismét a USE unused bemutatója zárta. A magyar divatipar egyik legfőbb etalonjának is bátran nevezhető márka meglehetősen színesre sikerült kollekciója ismét zseniális volt. A kötött kreációk mellett imádtam a patchwork műszőrmét, a csodás kék ruhákat és a zöld dzsekit, valamint a mustársárga blézert. Így kell ezt csinálni!’