Élmény
Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó : Budapest 2017 FINA Vizes Világbajnokság Facebook page
Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére

Július 14-én megkezdődik Budapesten a 17. FINA világbajnokság, amelytől valószínűleg felbolydul majd a város, beleértve a közlekedést is. Most beszámolunk arról, milyen forgalmi változásokra, illetve új járatokra lehet számítani.

Forgalmi változások a pénteki megnyitó idején Hajózás Vonatközlekedés Autós közlekedés Villamosközlekedés Trolibuszok közlekedése Buszközlekedés A helyszínek közelében
A versenyre érkezők 140 autóbuszt, két szárnyas- valamint 13 hagyományos hajót, 12 db kikötőt, P+R parkolókat és biciklitárolókat vehetnek igénybe a bajnokság ideje alatt. A 17 nap alatt 2500 sportoló közlekedését kell biztosítania a szállodák, edzőhelyszínek és versenyhelyszínek között, illetve 350.000 látogatóra számítanak. A világbajnokság ideje alatt a vasúti, vízi és közúti közlekedés is átalakul.

Forgalmi változások a pénteki megnyitó idején

Pénteken este 21 és 23 óra között tartják a megnyitó ceremóniát a Lánchíd pesti hídfőjénél. A rendezvény miatt június 12-e (szerda) délutántól lezárják a Pesti alsó rakpartot, 14-e kora estétől emellett korlátozzák a Budai alsó rakpart, az Erzsébet híd, valamint a Lánchíd és környéke forgalmát is. A lezárások miatt változik az érintett közösségi közlekedési járatok, a 2-es, a 19-es és a 41-es villamos, az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 16-os, a 105-ös, a 110-es, a 112-es, 133E, a 178-as, a 916-os és a 990-es busz, valamint a D12-es hajójárat útvonala. 21 óra után a megnövekedő forgalomra való tekintettel sűrűbben indulnak mind a négy metróvonal szerelvényei.

Hajózás

Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó: We Love Budapest
A Duna, mint vízi út aktív részesévé válik a tervezett közlekedési rendszernek: két szárnyas- és 13 hagyományos hajó 20 percenként induló körjáratára lehet majd számítani, a 12 db kikötő enyhíti az autóforgalmat és biztosítja a parkolók és a versenyhelyszínek közötti közlekedést. Július 15-től (szombattól) 30-ig (vasárnapig) a Müpa – Nemzeti Színház H felé közlekedő hajók nem kötnek ki a Margitsziget, Centenáriumi Emlékmű és a Jászai Mari tér (Margit híd) kikötőben. A pénteki nyitóünnepség előkészületei miatt változik a menetrend:  július 12-én, 13-án és 14-én a 10:30-tól 16:30-ig a menetrendrend szerint közlekednek a hajók, 19:30-tól viszont már nem indulnak el. A világbajnokság ideje alatt is a Margitsziget túl oldalán, a Margit híd lábánál található teniszpályák alatt kötnek ki. 

Vonatközlekedés

Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó: We Love Budapest
A 17. FINA Világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők vonattal féláron utazhatnak a Budapestre és Balatonfüredre. A vasúttársaság továbbá segítséget nyújt az esemény megszervezéséhez nélkülözhetetlen 3500 önkéntes, és az augusztusban induló Masters VB-re akkreditáltak utaztatásában is. Az augusztus 7-20. között megrendezendő Masters Világbajnokságra jelentkezők részére ingyenes különjáratokkal biztosítják a főváros és Balatonfüred közötti közlekedést.

Autós közlekedés

Cél, hogy a közösségi közlekedést előtérbe helyezzék, de úgy, hogy az autósok számára az ne csupán tiltást, hanem vonzó alternatívát jelentsen. Így a Műegyetem rakparton és a Művészetek Palotájánál két, egyenként 150, illetve 250 férőhelyes közönség parkolót biztosítanak, ahonnan a sporteseményre szóló jegy birtokában a hajójáratok díjmentesen szállítják a vendégeket a Margitszigeti, Batthyány téri versenyhelyszínekre és a Duna Arénához. Lezárják a forgalom elől a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Halász utca között.
Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Villamosközlekedés

Július 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken), 22-én (szombaton), valamint 31-étől (hétfőtől) augusztus 3-ig (csütörtökig) a 19-es villamos rövidített útvonalon, a Kelenföld vasútállomás M és a Clark Ádám tér között viszi az utasokat, ezért nem érinti a Halász utca és a Bécsi út/Vörösvári út közötti megállókat. Július 23-tól (vasárnaptól) 30-ig (vasárnapig) a 19-es villamos rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomás M és a Batthyány tér M+H között közlekedik. 

Július 20-ától (csütörtöktől) augusztus 3-ig (csütörtökig) a 41-es villamos a Margit híd, budai hídfő H és a Rudas Gyógyfürdő közötti szakaszon a Margit körút–Széll Kálmán tér–Krisztina körút útvonalon halad, ezért nem érinti a Margit híd, budai hídfő H, a Bem József tér, a Batthyány tér M+H, a Halász utca, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár megállót. A terelt vonalszakaszon a villamosok a 17-es villamos megállóiban állnak meg.

Trolibuszok közlekedése

Július 10-e (hétfő) és 23-a (vasárnap) között a 75-ös trolibusz a Jászai Mari tér felé, valamint a 79-es a Kárpát utca felé az Olof Palme sétány lezárása miatt a Dembinszky utca–Dózsa György út kerülőútvonalon halad, ezért nem érinti a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány, a Hősök tere M és a Gundel Károly út megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 75-ös és a 79-es trolira az alábbi megállókban lehet felszállni: Damjanich utca/Dózsa György út: a 30-as, a 30A és a 230-as busz megállóhelye, Hősök tere M: a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 230-as busz megállóhelye.

Buszközlekedés

Július 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton), valamint 31-étől (hétfőtől) augusztus 3-ig (csütörtökig) a 109-es autóbusz meghosszabbított útvonalon, Óbuda, Bogdáni úttól a Szarvas térig közlekedik, a szokásosnál sűrűbb indulással és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal. 

Július 10-től (hétfőtől) 31-ig (hétfőig) a 15-ös busz a Boráros tér irányába nem érinti az Úszódaru utca megállóhelyet. Július 10-től (hétfőtől) augusztus 20-ig (vasárnapig) a 115-ös és a 120-as buszra az Árpád híd M végállomáson a buszokra a 26-os busz jelenlegi végállomásán lehet felszállni.

Július 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton), valamint 31-étől (hétfőtől) augusztus 3-ig (csütörtökig) a 109-es autóbusz meghosszabbított útvonalon, Óbuda, Bogdáni úttól a Szarvas térig közlekedik, a szokásosnál sűrűbb indulással és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal. 

A helyszínek közelében

Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Duna Arénába várják a legtöbb sportolót és látogatót, az Arénát az említett hajójáratok mellett az M3 metró Forgách utcai megállója felől, az újonnan épült Dagály sétányon keresztül lehet a legrövidebb úton elérni, de megközelíthető déli irányból, a Duna parti sétányon is. Az ide érkezőknek 1500 parkolóhelyet is biztosítanak a helyszín környezetében, továbbá a város három pontján kijelölt P+R parkolókban, ahonnan hajó, vagy külön buszjárat biztosítja majd a megközelítést. A Duna Plázánál 700 férőhelyes állásokat alakítanak ki, ezeket napi jeggyel lehet elfoglalni. A Duna Plázától 15 percenként induló buszjáratok az Aréna bejáratánál lévő, újonnan épült gyalogoshídhoz érkeznek. A kerékpárral közlekedők részére 480 szabad biciklitárolót telepítenek. Ezenkívül elérhetőek lesznek a BUBI rendszer tárolói, szolgáltatásai is.
Így változik meg a közlekedés a vizes világbajnokság idejére
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Városliget a Hősök terén közlekedő M1 metróval közelíthető meg a belváros irányából, illetve a Dózsa György úton közlekedő autó- és trolibuszokkal a város több pontjáról. A megállókból 3-5 perc kényelmes sétával elérhetők a bejáratok. A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek.
A Margitsziget a legrövidebb úton a sziget déli bejáratán keresztül, a 4-6-os villamos megállója felől közelíthető meg 6-8 perc sétával, vagy az északi bejáratánál megálló 1-es villamos felől, 20 perc sétával. Július 10-től (hétfőtől) egészen augusztus 20-ig (vasárnapig) a 26-os busz módosított útvonalon, a Róbert Károly körúti szakasz helyett a Dagály utcán át közlekedik. Hajóval pedig a belvárosból (Vigadó tér). A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek. A Batthyány tér egyaránt elérhető az M2 metróval és a BKK hajójárataival is. A szűkös parkolóhely kínálat miatt ide nem érdemes autóval érkezni.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.