Élmény
Így segíts másokon karácsonykor – jótékonysági akciók Budapesten
Fotó : We Love Budapest / Balkányi László
Refuge Bistro
Gyűjtés a fogyatékkal élő gyermekeknek - Millenáris Fogadó Jótékonysági programok a Bazilikánál A cipősdoboz akció Mikulásgyár Állatok karácsonya - Noé Állatotthon Jótékonysági design aukció - Design Terminál Coca-Cola kamion

Gyűjtés a fogyatékkal élő gyermekeknek - Millenáris Fogadó

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A Millenáris Kht. idén 3. alkalommal rendezi meg karácsonyi ajándékgyűjtési akcióját a hátrányos helyzetű gyermekek számára. Két évvel ezelőtt az állami gondoskodásban élő gyermekeknek, tavaly a nagycsaládosoknak gyűjtöttek, idén pedig a fogyatékkal élő gyermekeknek szeretnénk emlékezetes élményt szerezni. Az ajándékokat – játékokat, könyveket, sportszereket és hangszereket – minden nap reggel 8 órától este 8 óráig várják.

Mikor: A gyűjtés november 28-án kezdődött, és december 17-ig tart. A gyűjtés december 19-én délután 4 órakor jelképes ajándékátadással zárul. 
Hol: Millenáris Fogó (Budapest, II. kerület, Lövőház u. 39.)

Jótékonysági programok a Bazilikánál

Fotó: We Love Budapest / Kiripolszky Csongor
A Bazilika előtt megrendezett vásáron a karácsonyra való tekintettel több jótékonysági megmozdulás is lesz ebben a hónapban, például az Óbudai Családsegítő Intézet szervezésében 20 gyermek és szüleik megvendégelése, illetve a környék mintegy 30 rászoruló gyermekének megajándékozása. Természetesen nézőként a részesei lehet bárki, aki szeretne, de ha valaki segítőként is szerepelni akar, akkor azt ajánljuk, vegyen részt a mézeskalács vásárlásban. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén 19. alkalommal indítja el országos adventi adománygyűjtését. 2014-ben a segélyszervezet az adventi összefogás szellemében ünnepi közösségi teret hoz létre a Bazilika előtti karácsonyi vásárban. Az adományponton, vagyis a „Szeretet.éhség. Sütödében” a szervezet önkéntesei egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez.   

Mikor: 2014. november 28. és 2015. január 1. közötti időszakban. 
Hol: 1051 Budapest, Szent István tér

A cipősdoboz akció

Fotó: ciposdoboz.hu
A Cipősdoboz akció, amelyet egy tárgyait elajándékozó nagymamának köszönhetünk, egy évtizede érte el Magyarországot. A kezdetben a a Baptista Szeretetszolgálat esernyője alatt működő, 2004 óta viszont már önálló akció 2012-ben 33.000 dobozt gyűjtött össze és osztott szét a rászoruló – kórházban ünneplő, nagycsaládban élő, árva, fogyatékkal élő, vagy csonka családban nevelkedő gyermekek számára. Hogy idén hány nehéz sorsú gyermek lesz egy kicsit boldogabb, az csak az adományozókon múlik. Aki részt szeretne venni, annak nincs más dolga, mint hogy keres egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, eldönti, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja adományát, majd megtölti a dobozt ajándékokkal, bizonyos előre meghatározott szempontok szerint.  

Mikor: 2014. december 1-től 19-ig:
Hol: itt

Mikulásgyár

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A MikulásGyár tartós élelmiszert (tészta, konzerv, olaj, cukor, só, liszt stb.), tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet gyűjt. Az önkéntesek az adományokat dobozokba szelektálják, majd ezeket a dobozokat a Magyar Vöröskereszt adott megyei központjába juttatja el a Magyar Posta. Az akció egyébként Európa legismertebb és legelismertebb szervezett karitatív jótékonykodása – 2013-ban már 289 ezer gyermek kapott ajándékot így. A sátor a szokásos helyen, az 56-osok terén is várják az adományokat, illetve bevásárlóközpontokban ugyancsak nyitottak lerakatot.  

Mikor: december 5. és 21. között, 10-től 20 óráig.
Hol: 56-osok tere, bevásárlóközpontok

Állatok karácsonya - Noé Állatotthon

Fotó: Noé Állatotthon
2014. december 14-én rendezik a már hagyományosnak mondható Állatok Karácsonyát a NOÉ Állatotthonban. Az akció lényege, hogy az állatbarátok karácsony alkalmából választhatnak magának egy karácsonyi kedvencet az Állatotthon lakói közül, akit aztán megajándékoznak bármivel. Természetesen az a legnagyobb ajándék, ha az állatokat örökbe is fogadjuk, de arra ugyebár nem mindenkinek van lehetősége.   

Mikor: 2014. december 14. vasárnap 11 és 15 óra között
Hol: 171 Budapest, Csordakút utca vége

Jótékonysági design aukció - Design Terminál

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Az aukción az Ajándék Terminál rendhagyó kiállításán is bemutatkozó fiatal magyar tervezőművészek egyedi munkáira lehet licitálni. A kikiáltási ár mindegyik tárgy esetében 3000 Ft. Az Ajándék Terminál Aukciója során befolyt összeggel az ország legnagyobb ünnepi összefogását, az Ökumenikus Segélyszervezet adventi pénzadomány gyűjtésének céljait, a szeretet.éhség kampányt támogatják.   

Mikor: 2014. december 17. 19.00
Hol: Design Terminál
Facebook esemény

Ajándék Terminál
  • 1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.

Coca-Cola kamion

December 7-én Magyarországon is országjáró körútra indul a Coca-Cola reklámokból jól ismert jótékonysági kamionja, amellyel 15 helyszínen találkozhat a nagyközönség. A kamion az ünnepi hangulat megteremtése mellett adományokat is gyűjt – elsősorban tartós élelmiszereket, szaloncukrot -, amit a hazai legnagyobb karitatív szervezet munkatársai fognak szétosztani a rászoruló családok között.  

Mikor: 2014. december 15
Hol: Óbuda, Auchan parkoló (Budapest, Szentendrei út 115.)

Fotó: Wikipedia