Gasztró
Így csináld végig a Száraz Novembert – 10 hely, ahol izgalmas italokat kóstolhatsz a teától az alkoholmentes koktélig
Fotó : Szabó Gábor / We Love Budapest
Restart: A szabványok utáni élet

Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Kék Pont Alapítvány a Száraz Novembert. Aki nem először vág bele, az tudja, hogy – jobb esetben – a legnagyobb kihívást az unalmas üdítők és fantáziátlan alkoholmentes italok jelentik. Ugyanakkor ez a hónap remek alkalom arra, hogy alternatívát keressünk a megszokott kocsmázás helyett, így aztán hoztunk 10 helyet, ahová bátran beülhetsz a barátaiddal egy teára, forró csokira vagy alkoholmentes koktélra.

Rengeteg RomKafé GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar Levél Teaház ZHAO ZHOU Hotsy Totsy Budapest TukTuk Bar Ahoy! Flying Bird Tea House Black Swan Noir Chocobar

Rengeteg RomKafé

Az Élesztő aljában lévő Rengeteg Romkafé még nyáron is bekuckózós, hát még novemberben. A medvemenhelyként is funkcionáló Rengetegben olyan a forró csoki, hogy a kanál is megáll benne, ráadásul nem ragadnak le az alapkombinációknál, olyan extrákat is kóstolhatunk, mint a currys-hagymachipses forró csoki. Ha társasággal érkezünk, és nem mindenki állt bele a Száraz Novemberbe, akkor Élesztőben vagy a szintén a házban lévő VinoPianóban mindenki megtalálja a számításait. 

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
Rengeteg RomKafé
 • 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar

A GoodSpirit gyönyörű enteriőrje, elegáns hangulata akkor is megadja a koktélozás l élményét, ha éppen nem iszunk alhoholos italokat. Bár a hely nemcsak a koktéljairól híres, hanem arról is, hogy, hogy itt van az országban a legnagyobb whiskey-választék, a mentes italokat is szívesen elkészítik nekünk. #Be Brave nevű mocktailjuk például darjeeling teából, körtepüréből, uborkaléből és Top Up Imperial Yuzu Tonicból áll össze, míg a Juice Bomber almalé, ananászlé, céklalé, passion fruit, cukorszirup kvintettje már majdnem olyan, mint egy szuperegészséges juice

GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar
 • 1056 Budapest, Veres Pálné utca 7.

Levél Teaház

Ha nemcsak olyan helyet keresünk, ahol alkohol nélkül cseveghetünk vagy randizhatunk, hanem tanulnánk is valamit, akkor a Dohány utcai Levél Teaház a tökéletes választás. A hagyományos kínai teakultúrát bemutató teaszalonban részt vehetünk egy teaszertartáson, és meg is vásárolhatjuk a kínai teákat

Fotó: Szabó Gábor / WLB
Levél Teaház
 • 1055 Budapest, Bihari János utca 17.

ZHAO ZHOU

A Zhao Zhou teabolt és teaműhely 2015 májusa óta várja azokat a teaimádókat, akik nemcsak inni, de tanulni is szeretnének a teáról. Az újhullámos teaházban nyoma sincs az ezredforduló környéki sötét, babzsákos, füstölős hangulatnak, a letisztult belső sokkal inkább egy modern keleti teaházra emlékeztet minket. A kedvenc teáinkat természetesen haza is vihetjük, helyben pedig finom sütiket is kérhetünk a teánk mellé. Beszélgetéshez, randizáshoz kiváló helyszín – nem csak novemberben!

ZHAO ZHOU
 • 1013 Budapest, Lánchíd utca 5.

Hotsy Totsy Budapest

A szesztilalom idején élt New Yorkban egy híres sztriptíztáncosnő, Totsy, aki jó viszonyt ápolt a leghírhedtebb maffiózókkal is. Jack “Legs” Diamond nevezte az attraktív hölgyet ezen a néven – ebbe az időbe repít vissza minket az elegáns, de nem feszengős és az enteriőrhöz képest meglepően visszafogott árakon operáló bár. A Hotsy Totsy szerint az alkoholtilalom időszaka a 20-as, 30-as években bőségesen elég volt az emberiségnek örökre. Speakeasy koktélbár lévén mindig az alkohollal képzelik el magukat, a felelős alkoholfogyasztást viszont fontosnak tartják, ezért támogatnak mindenkit, aki éppen a viszonyát rendezi az alkohollal ebbben a hónapban vagy csak pihentetni szeretné a máját. Szívesen készítk el a kedvenc koktélját akárkinek alkoholmentes változatban vagy készítenek egy újat, friss gyümölcslevekből és pürékből. Garantáltan észre se fogjuk venni a különbséget, maximum a második után tűnik majd fel, hogy még mindig józanok vagyunk. 

Fotó: Polyák Attila / WLB
Hotsy Totsy Budapest
 • 1074 Budapest, Síp utca 24.

TukTuk Bar

Ha az előbb New York, akkor most Sanghai! A Paulay Ede utca (egyébként Casati Hotelhez tartozó) TukTuk Bar-ja az 1920-as évekbeli Shanghai ópiumfüstös, metropolisszá válásában felgyorsult és kacér világából inspirálódott. Mint a legtöbb igényes koktélbárban, itt is jó eséllyel kapunk egészen különleges mentes italokat, mocktailokat – a társaság többi tagja pedig nyugodtan maradhat a klasszikus, alkoholos változatoknál. Külön piros pont járt azért, hogy ide kutyával is érkezhetünk!

TukTuk Bar
 • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 31.

Ahoy!

Nyáron óriási limonádéikkal és jeges italaikkal, télen a forró csokikkal csábítanak minket – ráadásul elég bő a választék, ha megszalad a fantáziánk, egészen extra kombiációkat is összerakhatunk. Ha a november továbbra is vénasszonyok nyarát játsszik, akkor érdemes megkóstolni a különböző milk shake-jeiket is. A gofriválasztékuk szintén sokszínű, és szinte az összes termékükből kérhető mentes verzió. Egy délután alatt így is egészen komoly kalóriapluszt lehet itt felhalmozni, de hát a Száraz November az alkohol- és nem a cukormentes életről szól, nem igaz?

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Ahoy!
 • 1053 Budapest, Papnövelde utca 3.

Flying Bird Tea House

A Flying Bird teaházban garantáltan egyedi élményben lesz részünk. Az aromatizált, fantázianévvel ellátott teák helyett itt a legmagasabb minőségű kínai és taiwani teafüvekből készült italokat kóstolhatjuk meg. A boltba belépve mintha egy múlt századi patikába tévednénk, a hosszú polcokon különböző teák és teakészítő eszközök sorakoznak, a galérián pedig egy autentikus berendezett kínai teaszalont találhatunk. Mindegy, hogy egy fárasztó nap után érkezünk, vagy a szabadságunk alatt esünk be, biztosan megtaláljuk azt a teát, ami legjobban passzol a hangulatunkhoz.

Flying Bird Tea House
 • 1072 Budapest, Nyár utca 10.

Black Swan

Történelemmel vegyített gasztronómiai értékkel bíró bárkultúra. A Black Swan elegánsan vegyíti a modern technológiákat a speakeasykből megismert kicsit titkos, bennfentes hangulattal. A kiemelkedő italok mellett kiváló barfoodot is szervíroznak, ám mégis elsősorban a koktélok miatt érdemes meglátogatni a Klauzál utcai Black Swant. Akárcsak a többi speakeasy-t és koktélbárt, főleg azoknak ajánljuk, akik nagyobb társasággal mennének italozni, nem akarnak leragadni az unalmas üdítőknél, de ahol nem mindenki vesz részt a Száraz Novemberen. A Black Swanban is kérhetünk mentes italokat, biztosan meglepnek minket valami izgalmas, mentes változattal. Nem mellesleg ide akkor is érdemes jönni, ha izgalmas fogásokra várunk az italunk mellé – legyen szó alkoholos vagy mentes verzióról.

Black Swan
 • 1072 Budapest, Klauzál utca 32.

Noir Chocobar

A VI. kerületi csokibarlang nemcsak Száraz November idején jó ötlet – bekuckózós, paravánokkal elválasztott boxai az év minden napján alkalmasak egy meghitt beszélgetésre. A boltban különleges csokikat is beszerezhetünk, de legnagyobb kedvencünk mégiscsak a forrócsoki-kínálat. A rendszer úgy működik, mint egy taqueriában: választunk egy alap csokoládét – akár mentes változatban is –, amit aztán 30 különböző ízesítéssel dobhatunk fel az alap sós-karamellástól a málnás-pillecukroson át egészen az extém vodkás mangósig.

 • 1061 Budapest, Hegedű utca 6.
 • K-V: 16:00 - 23:00 H: zárva