Élmény
Hőségben és levegőben – 8 különleges jógaórát próbáltunk ki a városban
Fotó : Az esemény Facebook oldala.
Hőségben és levegőben – 8 különleges jógaórát próbáltunk ki a városban

A jógáról még mindig sokan gondolják azt, hogy nem igazi sport, mert egy helyben végzik, nem dübörög alatta motiváló zene, és túl lassú. Pedig aki gyakorlott jógás, vagy legalább már próbálkozott vele, az bizony tudja, hogy néhány napüdvözlet is kőkemény izomlázzal járhat. Most kipróbáltunk 8 budapesti jógastúdiót, és mindegyikben más jógairányzattal ismerkedtünk meg. A lista szubjektív, csakúgy mint a tapasztalatok, de egy biztos: a budapesti kínálat nagyon sokszínű, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes jógafajtát.

A Központ – Aerial jóga Downdog jógastúdió – Hatha jóga Darshan jógastúdió – Iyengar jóga amaSole – Yin jóga Bandha Works – Mysore Asthanga Mandala jógastúdió – Gerincjóga BinduSar yoga – Csípőnyitó jóga Forrójóga Stúdió – Forrójóga

A Központ – Aerial jóga

A Páva és a Tompa utca sarkán található alagsori jógabázist találóan csak ‘A Központ‘-nak nevezték el. A puritán fehér téglafalaknak és a félhomálynak köszönhetően elsőre olyan érzésünk volt, mintha egy szabadulószobába csöppentünk volna. Az öltöző elég kicsi, ami nem túl szerencsés, főleg, ha egy időpontban két órát is tartanak.  

A Központban két terem található, ebből az egyik hammockokkal (textilhinta) felszerelt – itt tartják az Unnata Aerial órákat, amit az országban egyedül itt próbálhattok csak ki, Korpás Eszter vezetésével. Ennek lényege, hogy egy plafonra felfüggesztett textilhinta segítségével végezzük a gyakorlatokat. Azon túl, hogy a levegőben hintázva jógázás elég látványos, a textilnek fontos szerepe van abban, hogy segítse a mozdulatainkat, ha még nem vagyunk elég bátrak vagy hajlékonyak egyes pozíciók helyes kivitelezéséhez. A hammockkal végzett gyakorlatok egészen más élményt nyújtanak, mint a talajgyakorlatok, és annak ellenére, hogy mennyire instabil érzetet kelt, egyfajta biztonságot is ad. Az anyag stabilan tart, mi pedig minden egyes pózba kényelmesen beleengedhetjük magunkat. Az óra legjobb része a levezető meditáció, ami során bebábozódunk a hintába, és ellazulva ringatózunk, miközben teljesen elfelejtjük a mögöttünk álló napot. Mi már csak ezért is ajánlanánk.

Időtartam: 75 perc
Ár: 2500 Ft
Amit még A Központban kipróbálhatsz: mysore ashtanga, vinyasa flow, astanga, hatha flow, női jóga

Cím: 1094 Budapest, Páva utca – Tompa utca sarok
Weboldal

Downdog jógastúdió – Hatha jóga

A Downdog négy jógastúdiója közül ezúttal az Oktogonnál lévőbe látogattunk el, ahol Halmos Juli hathaóráján vettünk részt. A stúdió egy első emeleti polgári lakásban kapott helyet, ami kellemes és otthonos hangulatot áraszt, és ezt a fényfüzérek és a mécsesek által keltett világítás csak tovább fokozza. Egy biztos, a légkör tökéletes a befelé forduláshoz. Az öltöző méretét itt sem túlozták el, viszont van értékmegőrző, ami hasznos egy olyan helyen, ahol ennyi ember megfordul.  

A hatha jóga a legtöbb nálunk ismert jógafajtához hasonlóan ászanákból épül fel, így annak, aki jógázott már valaha, ismerősek lehetnek a mozdulatok. Az óra ütemét az oktató saját belátása szerint állítja be, nincsenek kötött gyakorlatsorok. Bár a hatha nem egy fűtött óratípus, a helyzet hamar felforrósodhat, köszönhetően az aktív erőfeszítésnek, amit a gyakorlatok igényelnek, valamint a résztvevők nagy számának. Az órákra ajánlott regisztrálni, de még így is előfordulhat, hogy a terem teljesen megtelik, ami nem biztos, hogy mindenkinek komfortos. Pluszt ad az órának a zenei aláfestés, aminek köszönhetően olykor popslágerek jógakompatibilis verziójára csavarodhatunk bele a pózokba. Persze ki-ki döntse el, hogy ez zavarja, vagy inkább segíti az elmélyülését, szerintünk abszolút hozzáad a hangulathoz.

Időtartam: 90 perc
Ár: 1900 Ft
Amit még kipróbálhattok a DownDogban: hatha-flow, napalapozó hatha, gerincjóga, vinyásza flow, dinamikus hatha, astanga, yin jóga, női jóga, jóga nidra

Cím: 1066 Budapest, Teréz körút 28. I./2.
Weboldal

Darshan jógastúdió – Iyengar jóga

Az Iyengar jógával Trapp László útmutatása által ismerkedtünk meg a Darshan jógastúdióban. Ennek a stílusnak a jellegzetessége, hogy fatéglákat, párnát, szivacsból készült elemeket, sőt még a falat is segédeszközként használja. Ezek célja, hogy segítségükkel a jógázó a pozíciókat pontosan tudja kivitelezni, még akkor is, ha a fizikai képességei egyébként még korlátoznák. Az Iyengar stílus kulcsa a precizitás, és ennek érdekében az oktató folyamatos verbális instrukciókat ad, viszont „nem rakja bele” a résztvevőket az egyes pózokba, csakis szóbeli iránymutatással segít. Általánosságban elmondható, hogy a jógaoktatók igyekeznek a csoport minden tagjára figyelmet fordítani, de ez itt még fokozottabban igaz. László mindent lát, és még egy 10-15 fős csoportnál is név szerint kapjuk az utasításokat.

Az óra jellege meglehetősen dinamikus, elég gyorsan váltogatjuk az ászanákat. Ennek és a folyamatos irányításnak köszönhetően nehezebb befelé koncentrálni, és sokkal fokozottabb figyelemre van szükségünk.
Első találkozáskor talán kissé elrettentő lehet a sok eszköz, és elképzelni sem tudjuk, hogy mikor mit kéne használni, de óra végére elég jól meg lehet velük barátkozni. Talán nem véletlen az sem, hogy ezen az órán nagyobb számban képviseltették magukat a férfiak, mint az eddigieken, mivel számukra még nagyobb biztonságot nyújthatnak a téglák és szivacsok. Az óra végeztével nagyjából úgy néz ki a terem, mint egy játszóház a szétszórt legókkal, és kicsit úgy is érezzük magunkat, mint akik egy vidám hangulatú csoportos foglalkozásról térnek haza.

Időtartam: 90 perc
Ár: 2200 Ft / 1900 Ft
Amit még kipróbálhatsz a Darshanban: aroma jóga, erőmerítő jóga, hatha, jóga nidra, jóga 50 év fölött, gyerekjóga, kismama jóga, stresszoldó jóga, női jóga, napindító hatha 

Cím: 1068 Budapest, Szófia utca 15., fszt. 1. 
Weboldal

amaSole – Yin jóga

Az amaSole jógastúdió a belvárostól távolabb, Óbuda kertvárosi részén várja a jógára vágyókat. Belépve egy modern, szépen berendezett belső tér fogad, ahol látszik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a hangulatteremtésre. Meg kell említenünk, hogy az öltöző a népszerű edzőteremláncok bármelyikében megállná a helyét tágas terével, a zárható szekrényekkel és a sok-sok tükörrel. 

A Jakab Adrienn által vezetett óra reggel 9-kor veszi kezdetét a nagyteremben, amit kényelmesen meg is töltöttünk (hogyhogy ilyenkor nem dolgoznak az emberek?). A yin jógáról tudni kell, hogy bár nem hot típusú óra, mivel lassú, kitartott mozdulatokból áll, ezért elengedhetetlen a terem fűtése, hogy az izmok ne merevedjenek be. Valószínűleg ez az az óratípus, ami a legjobban megfelel a még sosem jógázók fejében élő elképzeléseknek: lassú mozdulatok, nyújtások és a légzés folyamatos számolása/figyelése jellemzi. Itt ne számítsunk napüdvözletekre, a lényeg inkább az, hogy az egyes pozíciókban keletkező feszültséget kivezessük a testünkből és megtanuljunk ellazulni olyan helyzetekben is, amelyekben látszólag lehetetlen. Ez a férfiak számára talán még fontosabb, mint a nőknek. Ahogy Adri fogalmaz, valószínűleg azért is népszerű az erősebb nem körében ez az óra, mert itt nem kell macsósan helytállniuk, mint az élet sok más területén. A jógateremben töltött 90 perc az elengedésről szól.
Az amaSole egyetlen hátránya, hogy akik nem a környéken élnek, valószínűleg nem fognak kiutazni a Római fürdőhöz, pedig minden reggelt megérné így kezdeni.

Időtartam: 90 perc
Ár: 3000 Ft / 2400 Ft
Amit még az amaSoléban kipróbálhatsz: astanga, sole hot jóga, hot pilates, hatha flow, anusara jóga, gerincjóga, body art, silent sole hot, hot power, gyertyafényes hot, déva flow, kismama jóga, kisbabás jóga, erősítő női jóga, gyermekjóga

Cím: 1031 Budapest, Monostori út 29.
Weboldal

Bandha Works – Mysore Asthanga

A Bandha Works Frankel Leó utcai stúdiójába reggel fél 7-re érkezünk meg a mysore ashtanga órára. Azoknak, akik szerint ez túl korai, eláruljuk, hogy a mysore gyakorlás 5 órakor kezdődik, úgyhogy mi még egész baráti időpontot választottunk. Ennek a reggeli gyakorlásnak az a lényege, hogy még napfelkelte előtt elvégezzük, amíg a levegő friss, és nem nyomasztanak a napi gondok. Belépve azonnal megcsap a terem melege és a jógázók szuszogásának hangja. Kissé félve tipegünk be, nehogy megzavarjuk a bent lévőket, de itt teljesen normális, hogy az emberek mászkálnak óra közben, hiszen a résztvevők saját tempójukban végzik a gyakorlatokat és a négyórás intervallum alatt akkor érkeznek és távoznak, amikor szeretnének. Az oktatók a teremben állva figyelik a jógázókat, és ha szükséges, segítenek nekik belecsavarodni a leglehetetlenebb pozíciókba is.

Kezdő jógásként elég extrém élmény egy ilyen órán részt venni. Miután elmúlik a kezdeti pánik (hogy az ember nem tudja, mit kell csinálni), jön a megnyugvás és a felismerés, hogy igazából az önálló gyakorlás sokkal nagyobb teret enged a koncentrációnak. Senkihez nem kell alkalmazkodni, és minden pózba teljesen belehelyezkedhetünk. És persze ott vannak az oktatók, akik nemcsak a helyes kivitelezésben segítenek, hanem akkor is, ha elakadunk az ászanasorozatban. Összességében az volt benyomásunk, hogy ezt az órát inkább gyakorlott jógások látogatják, de a kevésbé profiknak is tartanak vezetett sorozatot péntekenként. 

Időtartam: 4 óra, de a gyakorlásra fordított idő szubjektív
Ár: 2200 Ft / 1600 Ft (első alkalom: 1000 Ft)
Amit még a Bandha Worksben kipróbálhatsz: vinyásza krama, astanga half led

Cím: 1027 Budapest, Frankel Leó u. 6. 
Weboldal

Mandala jógastúdió – Gerincjóga

A Mandala az ismertebb és népszerűbb jógaközpontok közé tartozik, Budapesten három stúdiójuk is megtalálható. Erősségük a gerincjóga, mi is ezen vettünk részt a Nyugati Pályaudvarnál található egységükben. Azt, hogy milyen populáris a hely, már egyből az öltözőbe lépve megtapasztalhattuk, ugyanis rengeteg sürgő-forgó hölgy zsúfolódott össze az egyébként nem kicsi helyiségbe, mi pedig próbáltunk ellavírozni köztük egy üres szekrényhez. Szerencsére az órán már korántsem voltak ennyien, mindenkinek bőven jutott hely és matrac is. A gerincjóga ötvözi a hatha jóga és a modern mozgásterápiák előnyeit, és így jön létre egy ászanákra alapuló gyakorlatrendszer. Ez a típusú mozgás különösen hasznos az ülőmunkát végzőknek, mivel nagyon jól kimozgatja a hátat, amit egész nap ugyanabba a testhelyzetbe szorítunk. A kezdő jógaórára bárki bártan ellátogathat, mivel kimondottan egyszerű és nem végeznek megterhelő feladatokat. A haladó órát inkább olyanoknak ajánljuk, akik jártasak a jóga világában és jó kondícióval rendelkeznek, mert bizony tartalmaz kihívást jelentő pózokat, amiket a másnapi izomláz is igazolt. A gerincjóga a spiritualitástól ódzkodóknak is megfelelő sport lehet, mert itt nem misztifikálják túl a dolgokat, a középpontban a testedzés és az egészségmegőrzés áll.

Időtartam: 90 perc
Ár: 1980 Ft (az első alkalom ingyenes)
Amit még kipróbálhatsz a Mandalában: hatha, astanga, női jóga, flow, kismama jóga, gyerekjóga

Mandala Jóga Nyugati - Advaita Jógaközpont

BinduSar yoga – Csípőnyitó jóga

Belépve a Jókai téri BinduSar jógaközpont recepciójára, olyan érzésünk támad, mintha egy kicsi Indiába csöppennénk Budapest közepén, de a nyugati szemnek mégis könnyebben feldolgozható, letisztultabb stílusban.  A BinduSar két terme közül mi a nagyobbikban veszünk részt Mukesh Kothari csípőnyitó jógáján, aki közel egy évtizede költözött Indiából hazánkba. Az óráit angolul tartja, így nem meglepő, hogy több a külföldi vendége, mint a magyar, de az instrukciók könnyen követhetőek, és amellett, hogy mindent többször elismétel, reprezentálja is a mozdulatokat. Mukesh meglehetősen maximalista és nem finomkodik, ami szokatlan a jógaoktatók között, de nem feltétlenül rossz. Mindenkiből igyekszik a legtöbbet kihozni, és ez részben azzal jár, hogy erőteljesen belesegít a pózokba. Óra közben fel-felhangzik egy-két hangosabb sóhaj vagy nyögés, ami jelzi, hogy épp valamelyik tanítványa mozdulatait tökéletesíti. Mi is határozottan megéreztük Mukesh instrukcióit, és az óra végeztével remegő lábakkal botorkáltunk ki az öltözőbe, de elmondhattuk magunkról, hogy a legjobb formánkat nyújtottuk, és egy ilyen óra után a nyugodt alvás is garantált. Nem biztos, hogy mindenki stílusának megfelel ez a módszer, de aki szereti az effajta segítséget, az nagyon elégedetten fog távozni erről az óráról.

Időtartam: 90 perc
Ár: 2300 Ft / 2000 Ft (első alkalom: 1000 Ft)
Amit még kipróbálhatsz a BinduSarban: BinduSar (basics/spine), vinyasa krama, jin jóga, hatha jóga, astanga (half led/second series), pranayama & meditation, back bending

Cím: 1061 Budapest, Jókai tér 3.
Weboldal

Forrójóga Stúdió – Forrójóga

A Váci úti Forrójóga Stúdió a klasszikus bikram jóga egyik budapesti képviselője. Tény, hogy ez a központ sem a belvárosi szívében kapott helyet, de az Árpád hídtól 5 perc séta alatt elérhető. Maga a stúdió nagyon barátságos és jól felszerelt. A bikram jóga az utóbbi években vált széles körben ismert fogalommá, és ugyanakkor divattá is. Mint ahogy a stúdió neve is utal rá, ez a jóga kimondottan forró – vagy legalábbis nagyon melegre fűtött – teremben zajlik. A 40 fokos klíma serkenti a vérkeringést, ezáltal az izommunkát és mivel a légzést is nehezíti, így nagyobb figyelmet fordítunk rá. És persze ne feledkezzünk el az izzadás jótékony méregtelenítő és bőrtisztító hatásról sem. Az órára érdemes kicsit korábban érkezni, hogy legyen időnk akklimatizálódni a gyakorlás megkezdése előtt. Ez a fajta forróság elég megterhelő és az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy az izzadtság jógázás közben a szemünkbe folyik; de a mozdulatok nem túl bonyolultak, kezdőknek is kimondottan ajánlott. Ugyanúgy várják az újoncokat, mint a haladókat, és Dea, a Forrójóga vezető oktatója igyekszik mindenkit a szintjének megfelelően instruálni. Az utasításokat itt is csak szóban kapjuk, Dea egy pillanatra sem hagyja el a helyét, inkább egyszerre figyeli az egész társaságot. A forró jóga üdítő élmény tud lenni, de aki ezt az óratípust választja, számítson rá, hogy zuhanyzással és hajszárítással együtt akár fél órát is ráhúzhat, szóval sietősebb napokon talán nem a legjobb választás.

Időtartam: 60 perc
Ár: 2800 Ft (matrackölcsönzés: 200 Ft)
Amit még a Forrójóga stúdióban kipróbálhatsz: gerincátmozgató, astanga , hardcore jóga, munkából-a-hétvégébe jóga, testképző, jin jóga, astanga mysore, gyerekjóga, erősítő jóga, flow, kiscsoportos gerinctréning gyógytornásszal

Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
Weboldal