Gasztró
Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?

Badarság azt állítani, hogy osztrák szomszédaink vagy bajor barátaink gasztrokultúrája szegényes. Sörben kiválóak, az alapanyagokra különösen odafigyelnek, jók a tejtermékeik, és ugye virsliben és kolbászban is nagyon erősek. Ezen a vonalon indultunk el, és feltérképeztük, hogy Budapesten merre kínálnak ízletes bécsi virslit és bajor kolbászt.

Bajor Kolbászda Paulaner Sörház Wiener Szalon Kis Tirol
A magyar ember még mindig rácsodálkozik arra, hogy Amerikában a palacsintát mogyoróvajjal, lekvárral és juharsziruppal reggelinek eszik, de azt teljesen természetesnek tartja, hogy virslit, kolbászt fogyaszt ébredés után. Megszámlálhatatlan fajtájú verziót ismerünk ezekből a húsételekből, a tradicionális fajtáktól egészen a gourmet szélsőségekig. Kevés mustárral, tormával, finom pékáruval és időnként savanyúval fogyasztva komplett fogást jelentenek – reggel kávéval, ebédkor üdítővel, este pedig jöhet melléjük a sör is (bátrabbaknak egész nap opció lehet).
Fotó: Sanfenmedia.com / Flickr
Nem kell ahhoz Münchenbe vagy Bécsbe utazni, hogy hagyományos fűszerezésű finomságokat kóstoljunk, szerencsére elég sok opció van a városban. Az úgynevezett Weißwurst színe elsőre furcsa lehet a vöröslő lángoltak után, de sápadtsága annál több ízt tartogat. Az eredeti receptúra szerint borjú- és sertéshús keveredik a kolbászban, kerül bele szalonna, gyömbér, petrezselyem, citrom, kardamom is, színét pedig az abálási technológiának és a finomra darálásnak köszönheti. Egész rituálét körítettek az elkészítéséhez és fogyasztásához. Az igazi bajorok kifordítva eszik, a bőrét meghagyván, és grill helyett csak főzik, de valahogy mi a grillezett verziót jobban szeretjük.

Bajor Kolbászda

Fotó: Bajor Kolbászda
Egyik kedvencünk a Bajor Kolbászda a Gyorskocsi utcában, ahol nemcsak a híres fehér kolbászt (950 forint/pár), hanem számos specialitást megkóstolhatunk. Van például nürnbergi kolbász (1140 forinttól 2280 forintig, 6–12 db) és sörben sült csülök (1900 forint), melyekhez 195 forintért sós perecet is vásárolhatunk.
Kolbászda Bajor Söröző-Étterem

Paulaner Sörház

Fotó: Paulaner Sörház
Jó választás lehet a Paulaner Sörház is, ami ugyan elsőre kicsit furcsának tűnhet, hiszen egy „plázás” vendéglátóhelyről beszélünk, de belépvén a helyre és az ízeiket megkóstolva mindenki elégedett lehet, aki egy kis bajorságra vágyik. A repertoár leginkább nemzetközi, de néhány tradicionális étek is megfér az étlapon, úgymint bajor sörperec (390 forint) és a széles kolbász–virsli-választék: bratwurstcsiga rozscipóban, mustárral, bajor káposztával (2290 forint), bajor fehér kolbász édes mustárral, pereccel (1690 forint) vagy az igazi roppanós bécsi virsli (3 db) rozskenyérrel, mustárral (1590 forint). A sör természetesen Paulaner, és jól csúszik.

Paulaner Sörház
Cím: 
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Telefonszám: +36 70 377 1000

Wiener Szalon

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Wiener Szalon nem csak szenzációs fánkjairól (250 forint) ismert, hiszen a stollenek, hókiflik és az igazi kornspitz is hívogató. Édesre jólesik a sós, vagy éppen fordítva, tehát, ha a Corvin-negyedben reggeliznénk, egy valódi, Bécsből érkező virsli is beleférhet mustárral, tormával és helyben készült rozskenyérrel. A magyar felmenőkkel rendelkező Nicholas Bécsből hozta az osztrák gasztronómiai remekek tradícióját Budapestre.
Wiener Szalon

Kis Tirol

Fotó: Kis Tirol
Az osztrák ízek nem állnak meg a Wiener Schnitzelnél és a finom bécsi kávénál. A Kis Tirol fogadó a XVI. kerület egyik kedvence, és érdemes még a street foodon szocializálódott újgurmanoknak is néha a külvárosba kirándulni például egy Käsespätzle (sajtos galuska összesütve, 1750 forint) vagy egy Germknödel (gőzgombóc, 1100 forint) kedvéért. Ajánljuk továbbá a tiroli paraszttálat is (1 személyre 2950 forint, 2 személyre 5200 forint), amelyben kolbászt, sülteket, bajor káposztát és zsemlegombócot találunk.

Kis Tirol
Cím: 1161 Budapest, Batthyány u. 74.
Telefon/Asztalfoglalás: +36 70 944 5697
Mobil: +36 70 944 5697