Gasztró
Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?

Badarság azt állítani, hogy osztrák szomszédaink vagy bajor barátaink gasztrokultúrája szegényes. Sörben kiválóak, az alapanyagokra különösen odafigyelnek, jók a tejtermékeik, és ugye virsliben és kolbászban is nagyon erősek. Ezen a vonalon indultunk el, és feltérképeztük, hogy Budapesten merre kínálnak ízletes bécsi virslit és bajor kolbászt.

Bajor Kolbászda Paulaner Sörház Wiener Szalon Kis Tirol
A magyar ember még mindig rácsodálkozik arra, hogy Amerikában a palacsintát mogyoróvajjal, lekvárral és juharsziruppal reggelinek eszik, de azt teljesen természetesnek tartja, hogy virslit, kolbászt fogyaszt ébredés után. Megszámlálhatatlan fajtájú verziót ismerünk ezekből a húsételekből, a tradicionális fajtáktól egészen a gourmet szélsőségekig. Kevés mustárral, tormával, finom pékáruval és időnként savanyúval fogyasztva komplett fogást jelentenek – reggel kávéval, ebédkor üdítővel, este pedig jöhet melléjük a sör is (bátrabbaknak egész nap opció lehet).
Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó: Sanfenmedia.com / Flickr
Nem kell ahhoz Münchenbe vagy Bécsbe utazni, hogy hagyományos fűszerezésű finomságokat kóstoljunk, szerencsére elég sok opció van a városban. Az úgynevezett Weißwurst színe elsőre furcsa lehet a vöröslő lángoltak után, de sápadtsága annál több ízt tartogat. Az eredeti receptúra szerint borjú- és sertéshús keveredik a kolbászban, kerül bele szalonna, gyömbér, petrezselyem, citrom, kardamom is, színét pedig az abálási technológiának és a finomra darálásnak köszönheti. Egész rituálét körítettek az elkészítéséhez és fogyasztásához. Az igazi bajorok kifordítva eszik, a bőrét meghagyván, és grill helyett csak főzik, de valahogy mi a grillezett verziót jobban szeretjük.

Bajor Kolbászda

Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó: Bajor Kolbászda
Egyik kedvencünk a Bajor Kolbászda a Gyorskocsi utcában, ahol nemcsak a híres fehér kolbászt (950 forint/pár), hanem számos specialitást megkóstolhatunk. Van például nürnbergi kolbász (1140 forinttól 2280 forintig, 6–12 db) és sörben sült csülök (1900 forint), melyekhez 195 forintért sós perecet is vásárolhatunk.
Bajor Kolbászda

Paulaner Sörház

Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó: Paulaner Sörház
Jó választás lehet a Paulaner Sörház is, ami ugyan elsőre kicsit furcsának tűnhet, hiszen egy „plázás” vendéglátóhelyről beszélünk, de belépvén a helyre és az ízeiket megkóstolva mindenki elégedett lehet, aki egy kis bajorságra vágyik. A repertoár leginkább nemzetközi, de néhány tradicionális étek is megfér az étlapon, úgymint bajor sörperec (390 forint) és a széles kolbász–virsli-választék: bratwurstcsiga rozscipóban, mustárral, bajor káposztával (2290 forint), bajor fehér kolbász édes mustárral, pereccel (1690 forint) vagy az igazi roppanós bécsi virsli (3 db) rozskenyérrel, mustárral (1590 forint). A sör természetesen Paulaner, és jól csúszik.

Paulaner Sörház
Cím: 
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Telefonszám: +36 70 377 1000

Wiener Szalon

Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Wiener Szalon nem csak szenzációs fánkjairól (250 forint) ismert, hiszen a stollenek, hókiflik és az igazi kornspitz is hívogató. Édesre jólesik a sós, vagy éppen fordítva, tehát, ha a Corvin-negyedben reggeliznénk, egy valódi, Bécsből érkező virsli is beleférhet mustárral, tormával és helyben készült rozskenyérrel. A magyar felmenőkkel rendelkező Nicholas Bécsből hozta az osztrák gasztronómiai remekek tradícióját Budapestre.
Wiener Szalon

Kis Tirol

Hol együnk bajor kolbászt és bécsi virslit Budapesten?
Fotó: Kis Tirol
Az osztrák ízek nem állnak meg a Wiener Schnitzelnél és a finom bécsi kávénál. A Kis Tirol fogadó a XVI. kerület egyik kedvence, és érdemes még a street foodon szocializálódott újgurmanoknak is néha a külvárosba kirándulni például egy Käsespätzle (sajtos galuska összesütve, 1750 forint) vagy egy Germknödel (gőzgombóc, 1100 forint) kedvéért. Ajánljuk továbbá a tiroli paraszttálat is (1 személyre 2950 forint, 2 személyre 5200 forint), amelyben kolbászt, sülteket, bajor káposztát és zsemlegombócot találunk.

Kis Tirol
Cím: 1161 Budapest, Batthyány u. 74.
Telefon/Asztalfoglalás: +36 70 944 5697
Mobil: +36 70 944 5697