Budapest
Ha a klasszikusat kedveled – 6+1 megbízható karácsonyi vásár Budapesten
Fotó : Deim Balázs / Advent Szentendrén

Forralt bor, kürtőskalács, kézműves portékák, ünnepi fények: a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kellékei. Bár egyre több a tradicionálistól eltérő, bizonyos termékekre, stílusokra specializálódott adventi vásár, van, aki még mindig a fentiekre esküszik. Nekik készítettük az alábbi összeállítást.

Szent István tér, Bazilika Óbudai Fő tér Vörösmarty tér Városháza tér Erkel Színház Újpest +1: Szentendre

Szent István tér, Bazilika

Tavaly Európa második legjobbja lett, idén a dobogó első helyére pályázik a Szent István téri karácsonyi vásár. Minőségi kiállítók, ingyenes jégpálya és korcsolyaoktatás gyerekeknek, környezettudatos koncepció és Közép-Európa legnagyobb 3D fényfestése teszi izgalmassá a helyszínt, ahol idén a vetítés szüneteiben amúgy idén lehet kérni egyedi mintát a homlokzatra a vásár szelfipontjánál, hogy fotózkodhassunk vele, mindezt pedig elküldhetjük karácsonyi üdvözletként ismerősöknek.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Óbudai Fő tér

Bár méretre kisebb, mint a Szent István téri, hangulatban méltó versenytársa az óbudai karácsonyi vásár. Sőt, pont a családiassága, bensőségessége miatt szerethető a Fő téren felállított adventi forgatag, ahol zenei fellépők sora, gyermekprogramok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány és korcsolyapálya várja a látogatókat.

Fotó: Advent Óbudán Facebook

Vörösmarty tér

Budapest egyik legrégebbi adventi vására idén radikális átalakuláson ment át, ami a Vörösmarty tér felújításának köszönhető. Kicserélték a teljes térkövezetet, a több mint harmincéves betontérkő helyére strapabíró és időjárásálló, csúszásmentes lapkő burkolat került. Az itteni rendezvények technikai hátterét is felújították, aminek következtében a karácsonyi vásár szedett-vedett bódéváros hangulata is eltűnt, rendezettebb, szellősebb, letisztultabb lett az összkép. Látványos elem, hogy a Vörösmarty szoborcsoport strapabíró, esténként látványosan megvilágított téli védőburkolatot kapott a Hello Wood csapatának köszönhetően.

Fotó: Hello Wood/Facebook

Városháza tér

A karácsonyi hangulat a Vörösmarty teret elhagyva sem ér véget a belvárosban, a Deák téri metrómegállóhoz is települtek árusok és étkezdék, és a Városház téren pedig idén is önálló adventi vásár létesült programokkal. Egy fűtött hütte is épült gyerekprogramokkal, bábszínházi előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel. December 29-ig látványos köztéri installációk, óriási adventi koszorú, fényfestések fogadják a járókelőket.

Fotó: Advent Budapesten téli fesztivál a Városháza parkban Facebook

Erkel Színház

Az Operaház felújítása miatt az előadásokkal együtt a dalszínház szokásos karácsonyi programjai is a II. János Pál térre költöztek. A Magyar Nemzeti Balett Diótörő című előadásához kapcsolódóan az Opera advent kezdetétől szilveszterig egy kisebb karácsonyi vásárral költözik ki a színház bejárata elé, és változatos programokkal segít az ünnepi hangulat megteremtésében. Az épület oldalában felállított színpadon tizenkét este amatőr kórusok lépnek fel az előadást megelőző időszakban, a forralt bor árusításban pedig idén is az Opera énekesei működnek közre jótékony célból.

Fotó: Rákossy Péter / Operaház

Újpest

Újpesten minden adott az ünnepi hangulathoz: barátságos főtér, csodaszép szecessziós városháza és lelkes lokálpatrióták. Kirakodóvásár, koripálya, hétvégenként pedig szabadtéri színpadi programok és sztárfelépők koncertjei várják az érdeklődőket.

Fotó: Újpest Média Facebook

+1: Szentendre

Szentendre kivételnek számít a listában, mivel közigazgatásilag nem Budapesthez tartozik. Magyarországon nagy tradíciója van a külföldi városokba szervezett adventi kiruccanásoknak, de ha nincs se kedvünk, se energiánk, se pénzünk egy nagyobb útra, jó opció lehet hangulatos történelmi belvárosával, macskaköves sétálóutcáival, rengeteg templomával. Az adventi vasárnapok délutánjain ünnepélyes gyertyagyújtást tartanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál, ami köré programsorozatot is szerveznek, és helyi és környékbeli termelőkkel, kézműves árusokkal várják a látogatókat.

Fotó: Deim Balázs / Advent Szentendrén