Gasztró
Generációkon át – vendéglátóhely-ajánló, nem csak 20 éveseknek
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Öregfiús sörözés, 50 éves érettségi találkozó, nagy baráti vacsora – érthető, hogy a nem Y vagy Z generáció tagjai nem a legújabb koktélbárt, ázsiai fúziós éttermet keresik helyszínnek. Nekik segítünk most kicsit, olyan kiskocsmákkal, kávézókkal, éttermekkel, amelyek már bizonyítottak, s, ha nem is mindegyik követi a trendeket, divatot, valamiért közönségkedvencek. Patinájuk, sok történetük, tapasztalatuk miatt. Három kategóriát emeltünk ki, ám mindegyikhez ajánlunk egy új, de minden generációnak befogadható helyet.

Kiskocsmák, sörözők Kávézók, cukrászdák Éttermek, vendéglők, bisztrók

Kiskocsmák, sörözők

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A világon rengeteg söröző viseli a legbohémabb cseh író nevét: nekünk is van egy Hrabalunk, a Rákóczi úton, ahol minden este koccintásoktól hangosak a boxok.

Barátságos hangulata, központi lokációja miatt szinte minden korosztály körében népszerű a Castro.

A Szív utcában találjuk a “Ferdi”-t, ahol a jó árú cseh sörök mellett nincs hiány hermelínből, knédliből és csülökből sem.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Cseh Tamás és Bereményi Géza egyik kedvenc közös találkozóhelye volt a vízivárosi Isolabella. A nagy dalnok relikviái díszítik a falakat, és sokszor dalai is felcsendülnek itt.

A Fő utcában a Lánchíd is klasszikus hely, holott jelenlegi formájában csak 1998 óta létezik. Első randikba és házassági évfordulókba is belefuthatunk itt.

25 éve szolgálja a Frankel Leó utca környékét a Gusto. Sokan szeretik bécsi kávézókat idéző atmoszférája és olaszos, házias konyhája miatt is.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Bár újkeletű hely a VIII. kerület Cintányérosa, szelleme a régi időket idézi, és vendégei életkora is széles spektrumon mozog. Élő zenés estéin a legmegkapóbb.

Egyetemisták és öregfiúk is sokat ücsörögnek a Grinzingiben. Itt tudják, mi az a Krúdy fröccs, és nyomott árú sörök és borok fölött válthatjuk meg a világot.

Szintén az V. kerület szülöttje az Ibolya Presszó, akárcsak a Grinyó. Retró bútorok, mosolygós kiszolgálás jellemzi, és kis terasz is tartozik hozzá.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Már a ’60-as években is jegyezték a Marost, hangulatos kertjével. A budai legenda szintén a retró vonalon mozog, s még saját sört is árul. Évtizedeken keresztül kedvelt találkozóhely volt, s ez most sincs másként.

A STEX-ház története akár fiktív, akár nem, maga a hely szintén régóta fogadja vendégeit, szinte mindig telt házzal. Játékos és hangos, de elvonulásra is van lehetőségünk.

Sokaknak összeszorul a szíve, ha belépnek a Bambiba, ami Budapest egyik fénykorát idézi. A piros műbőr ülőkék, a csipkefüggönyök és az egész bája hívogató lehet mindazoknak is , akiknek hiányzik ez a miliő. 

+1: A KEG Sörművház hiába új sörözőpont a városban, közérthető és nem szakbarbár, kedves és mégis profi hely. Bármely korosztály jól érezheti magát náluk. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

Kávézók, cukrászdák

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

1887 óta beszélhetünk Centrál Kávéházról. Szerencsére a patinás hely egyúttal tiszteleg a hagyományok előtt és tekint a modern megoldások irányába.

Az V. kerület “kis Párizsa” a Gerlóczy és környéke, ami hiába olyan, mintha legalább egy évszázada fogadná vendégeit, csupán 2004 óta jegyezzük és szeretjük.

Nem úgy a New York, melyhez megannyi legenda fűződik. Az ominózus kulcsos sztori csak szóbeszéd, ám a kávéház újra fényesen ragyog, élő zenés aláfestésben szürcsölhetjük a melange-ot. 

New York KávéházFotó: Hertyányi Norbert / WLB

1870-re nyúlik vissza az Auguszt cukrászdinasztia története. Három üzlettel vannak jelen a fővárosban, melyek közül mindegyik a boldog békeidőket idézi. Az E80, az isler és a sós aprósütemények is finomak.

Nem volt egyszerű élete a Rákóczi úti Hauernak, ám 2017 augusztusától újra járhatunk hozzájuk süteményezni. Fénykorát a ’20-as ’30-as években élte, ám a legendát igyekeznek feléleszteni.

A Bálintot ismerni kell, hogy célirányosan oda igyekezzünk. Az eldugott pasaréti kávézó egy időkapu: ne keressünk benne semmi mait. Filmklubok, könyvklubok, hosszú beszélgetések ideális helye. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A Daubner. Talán ennyit is elég lenne leírni, hogy beinduljanak a pavlovi reflexek. A Szépvölgyi út barátságtalan cukrászdája még mindig a város legendája, gouda sajtos pogijai és parfé tortái verhetetlenek.

Az Andrássy Művésze is sokaknál becsípődés. Egyrészt a sugárúti fekvése, másrészt századfordulós hangulatfoszlányai miatt. Egy Sacher és egy presszó társaságában a teraszon is érdemes időzni.

A Bartók Béla út egyik legkedveltebb helye a Hadik, ahol ha becsukjuk a szemünket és jól figyelünk, még hallhatjuk Karinthy vagy Kosztolányi eszmecseréit is. A körítés modernebb, az irodalmi-művészeti vonal azonban megmaradt, tovább él. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Belépéskor gondolhatnánk, hogy a Zsivágó is a múltból maradt meg nekünk antik bútoraival, szőnyegeivel, miliőjével. Az oroszos romantikát azonban a modern idők hozták a Paulay Ede utcába. Bájos és marasztaló. 

A XVIII. kerületben, az egykori Cséry-birtok területén találjuk a Zilát, melynek épületét sokáig hadi célokra használták. A ’80-as években vásárolta meg Zila László cukrászmester. Azóta kultikus külvárosi hely, pazar süteményválasztékkal. 

Nyáry Krisztián menedzseli a Magvető irodalmi kávézóját, mely ötvözi a modern kávékultúrát, az olvasás szeretetét és a szociális találkozóhelyet. Egy nyugalmas kis pont a bulinegyedben, minden korosztálynak. 

Café ZsivágóFotó: Kőrösi Tamás / WLB

Éttermek, vendéglők, bisztrók

BörzeFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A kőbányai, hagyományos, magyaros kisvendéglő 1906 óra üzemel, jelenlegi formájában pedig 1985 óta. A Torockó családi ebédek, baráti összejövetelek specialistája, szép kerttel, hagyományos ízekkel. 

Karakteres neonlogója uralja a Pozsonyi út azon szakaszát, ahol a Kiskakukkot találjuk. Egy tatárra, hortobágyira vagy libacombra is érdemes betérni a hangulatos újlipótvárosi helyre. 

Igazi legenda, budai családi összejövetelek kedves helyszíne a Szép Ilona. Pár éve kibővítették, még elegánsabbá varázsolták. Sokan járnak hozzájuk a halászléért vagy a hangulatos kerthelyiségért is. 

Fotó: Juhász Norbert

110 éves, békebeli hely, mely épp annyira igyekszik lépést tartani a trendekkel, hogy ne boruljon fel az egyensúlya. Rendezvények kedvelt helyszíne az Árnyas, értő, udvarias személyzettel. Kerthelyisége is kellemes. 

1899-ben nyitotta meg először kapuját a Kéhli Vendéglő, a kor hangulatos, bohém, vidékies Óbudáján. Krúdy Gyula imádta, sokat áradozott velős csontjukról, de pofapörköltért is érdemes ide érkezni. Nosztalgikus minden falat. 

A belga sörök mellé bisztrókonyha társul, mókás elnevezésekkel, mint például az “alusapkás tudósok” vagy a “savankás a zélet”. Igazi “öregfiús” hely, boxokkal, sokféle palackos sörrel és jó néhánnyal a csapon.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A legendás Gundelről mindenkinek van egy története, még akkor is, ha nem is járt ott, csak vágyakozott a Zsolnay és Herendi porcelánok és elegáns pincérek közé. Nívós és patinás. 

A Rosenstein család Mosonyi utcai vendéglője igazi aduász: sokat látott gasztroőrültek és csak egy tisztességes, ízes, nyugodt vacsorára vágyók is megtalálják a számításaikat Tibi bácsiéknál. Tuti tipp, minden alkalomra. 

Németvölgyben találjuk a családias vendéglőt, mely már a ’30-as években is vendéglátóegységként funkcionált. Aki régóta keresi a rántott borjúlábat, a Makk Hetesben megtalálja, tartárral, petrezselymes burgonyával. 

Fotó: Juhász Norbert / WLB

Régóta helyi kedvenc a Hold utca egykori sörözője, ami mára kisvendéglővé finomodott. A Tüköryben nyomott árakon lakhatunk jól akár frissensültekkel, akár egytálételekkel is. 

A VIII. kerület új, mégis hagyományőrző, régimódi, de mégis haladó helye az Arany Tacskó, ahol minden nap kérhetünk lecsót, ám az aznapi kedv határozza meg, hogy mi lesz a többi készülő étel. Tacskóval ráadásul kedvezmény jár. 

Kedvenc budai kerthelyiségek között gyakran említik a Náncsi Nénit, mely elhozza számunkra a tanyavilágot és a vidéki egyszerűséget, úgy, hogy közben zöldövezetben kanalazzuk be a magyaros fogásokat. 

 

Fotó: Polyák Attila

Külvárosi, családi favorit a lőrinci Kakas, amit gyakran érettségi találkozók, ballagás utáni ebédek, szülinapok töltenek meg. Miliője barátságos és otthonos, gasztronómiája pedig haladó.

Külön anyagot is szenteltünk már a Klauzál tér Kádárjának, mely etetett már megannyi hírességet, ápolt sok barátságot és siratott távozó barátokat. 

1877 óta beszélhetünk Kárpátiáról, a Ferenciek terén. Belső tere fejedelmi és tekintélyt parancsoló, ételei a magyar gasztronómiát járják körül. Minden este cigányzenével szórakoztatják a vendégeket, ami szintén a régi idők hagyatéka. 

 

Kádár ÉtkezdeFotó: Balkányi László

A múlt század kávéházainak eleganciáját és mégis megmagyarázhatatlan lazaságát igyekszik megidézni a Nádor utca Börzéje. Szívélyes vendéglátás, kifogástalan ételek jellemzik, belső tere pedig csalogat mindenkit, akinek van szépérzéke.