Gasztró
Felfutó negyedek: Lövőház utcai gasztrokirándulás és rejtekhelyek
Felfutó negyedek: Lövőház utcai gasztrokirándulás és rejtekhelyek

Míg Pesten egyre több a sétálóutca, és nyáron az egész belváros szinte egy komplett fesztivállá változik, addig Budáról legtöbbünknek a nyugalom, a kellemes zöldövezet, a csend és a pihenés jut eszébe. Ez tagadhatatlanul igaz, ám igenis van élet Budán is: most bemutatjuk nektek „Buda Pozsonyi útját” az alig négy éve (részben) sétálóutcává alakított a Lövőház utcát, ahol egy kicsiny szakaszon számtalan étterem, kávézó és kedves kis üzlet nyitott, a helyiek legnagyobb örömére.

Bocelli pizza Italia Wok bár Papa gyrosa Pocakmaci tejbár NEMO Fish & Chips & Salad Bar Art cafe Szalonspicc Nemdepöti Neti pékség Keleti fűszer bolt Jégbüfé - Buda „Cuki” cukrászda Farfalla fagyizó Flora Kosch virág Minipolis
A felfutó negyedek sorozatunkban legutóbb a Bartók Béla úton néztünk körül jó alaposan. Most ismét egy budai helyszínt vettünk górcső alá, a Lövőház utca egy részét négy éve alakították sétálóutcává, s mostanra igazi nyüzsgő, színes, érdekes környékké nőtte ki magát. Kávézók, éttermek, cukrászdák és egyéb kis üzletek kiválóan megférnek egymás mellett ebben az aprócska utcában, a környéken élő kisgyerekes családok, művészek és nyugdíjasok is könnyen megtalálják törzshelyüket, s a legtöbben ismerik is egymást.  Látszik, hogy ez egy közösség, sokan tolnak babakocsit, idős hölgyek trécselnek a padon, mellettük pihennek a piacos cekkereik, és sok művész is megfordul a Lövőház utcában.

Bocelli pizza Italia

Utunkat a Lövőház utca csendesebb, Marczibányi térhez közelebb eső részén kezdtük meg: friss pizza illat hívogat minket a teraszhoz, ahol alig találtunk szabad helyet. Főleg környékbeliek járnak ide, sok a törzsvendég, pizzájuk saját, titkos, saját recept alapján készül. A pizzához a Budapesten elérhető legjobb friss alapanyagokat valamint olasz és angol lisztet használnak. A klasszikusokon kívül az egyik legnépszerűbb a lazacos, friss rukkolás Bocelli pizza.

 • Cím: Lövőház utca 26. 
 • Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap: 11:30-23:00 
 • Facebook

Wok bár

Az utca közepe táján található ez a thai gyors wokos hely, levesek, szószos ételek, sült rizsek és tészták vannak fókuszban. A csípősségi fokozatot mi dönthetjük el, a nem csípőstől egészen a brutál könnyezős változatig. A leveseket, sült rizseket és tésztákat kérhetjük különféle húsos feltétekkel, mindent frissen készítenek a szemünk láttára. Megkóstoltunk egy csirkés Pad Thai tésztát 1690 Forintért, laktató, nagy adag, az íze kellemes, de nem különleges, a zöldségek ropogósak, a friss fűszerekből elég keveset találtunk a papírdobozunk tetején, a nyomokban fellelhető csirkedarabok viszont sajnos mócsingosak és rágósak voltak.

 • Cím: Lövőház utca 25. 
 • Telefonszám: +36 70 396 5227 
 • Honlap

Papa gyrosa

Klasszikus gyrosos, aki az arab konyhát szereti, itt jól fog lakni. Ottjártunkkor ült a teraszon politikus, celeb, diák, nyugdíjas, egyszóval elég színes a közönség.  Falafel, gyros, török saláták, humusz, tahini, frissen sült török kenyerek és jó kis ragacsos tömény édességek sorakoznak az üvegpult mögött.  A pultosok törik a magyart és nagyokat mosolyognak a szép lányokra, ebédidőben a teraszon itt voltak a legtöbben az utcában. A környéken vállalnak házhoz szállítást is, a gyros pitában 600 forintba kerül.

 • Cím: Lövőház utca 24/b. 
 • Telefonszám: +36 1 785 1116 
 • Nyitva tartás: Hétfő- Péntek: 10:00-21:00 Szombat: 10:00-20:00 Vasárnap: 11:00-19:00

Pocakmaci tejbár

A Papa gyros-tól pár lépésnyire botlottunk bele a Pocakmaciba. Aranyos elnevezésekkel és cégtáblával operáló nemrég nyitott kis étkezde, van minden, ami tejes, de szerintünk csak névleg tejbár, mert kínálnak grill ételeket, salátákat, szendvicseket is, mint „pocakba való”, de reggelire is jöhetünk. Pozitívum, hogy gondolnak a glutén- és a laktózérzékeny vendégekre is.  

 • Cím: Lövőház utca 29.
 • Telefonszám: +36 30 791 5022
 • Nyitva tartás: Hétfő- Szombat: 8:00-22:00 Vasárnap: 9:00-22:00
 • Facebook

NEMO Fish & Chips & Salad Bar

Ha a Mammut felől közelítjük meg a Lövőház utcát, akkor az egyik első hely, amit megpillantunk, a Nemo lesz. Halas gyorsétterem, ám csúcsidőben megesik, hogy fél órát kell várni a rendelt étel elkészülésére, de akinek van egy szabad órája, feltétlenül ajánljuk. Egyrészt mert szép környezetben van, másrészt, mert jót kapunk jó áron. A legnépszerűbb fogások közé tartozik a pultnál összeállítható saláta a séfek által kifejlesztett dresszingekkel, illetve a hely nevében is képviseltetett fish & chips jalapenós-majonézes dresszinggel és édes chilis mártogatóssal. Sajnos eléggé erős ételszag uralkodik, így jó időben érdemes a teraszon helyet foglalni.
NEMO Buda
 • 1024 Budapest, Lövőház utca 16.

Art cafe

A Bocelli pizzériával sréhen szemben egy egyszerű kis kávézó, a környékbeli művészek, írók, rendezők törzshelye. Pénteken és szombaton dj játszik, alkalmanként koncerteket tartanak. Szeretnek fiatal zenészeknek bemutatkozási lehetőséget adni, nagy kedvencük például a Five Salmons formáció, de fellépett már náluk Havai Gábor és Stahl Barbi is. Aki éhes, annak hoznak át friss pizzát a szomszéd Bocelliből.

 • Cím: Lövőház utca 33. 
 • Asztalfoglalás: +36 70 238 4120 

Szalonspicc

Egyik kedvenc budai borbárunkról már írtunk korábban is, nagyjából 60-féle borból választhatunk, főként magyar pincészetektől, de akadnak különlegességek a világ minden tájáról Spanyolországtól Chiléig, egészen Új-Zélandon át, és a bubis kínálat is nagyon rendben van. Sok mindenből választhatunk akár pohárral is, és ha valamit megszeretünk és kedvencünkké válik, akkor azt később is biztosan megtaláljuk náluk. A hangulat családias, a személyzet beszéli és érti is a vendégek nyelvét. Érdemes napközben is betérni akár enni is, kóstoljuk meg Gabi hamburgerét, vagy valamelyik friss salátát.
SzalonSpicc

Nemdepöti

A közelben található Nemdebár kisöccse a kissé laikus, de helyes Nemdepöti. Hideg italokat kínálnak, a szörpöket a tulaj barátjának édesanyja készíti házilag. Van bodza, levendula, ananász-menta vagy épp csoki-menta és készítenek smoothie-kat is, amikhez a szomszédból, a Fény utcai piacról szerzik be a friss gyümölcsöket.

Nemdepöti (bezárt)
Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 24.

Neti pékség

Az egész utcát belengi a frissen sült kenyér illata, így nem volt nehéz idetalálnunk. A környékbeliek itt szerzik be a betevő péksüteményt, de a turisták is gyakori vendégei a Neti pékségnek. A tésztagyúrástól a sütésig minden helyben zajlik, eredeti albán recept alapján készülnek a termékek. Kínálatukban sok klasszikus szerepel, a kakaós csigák és túrós batyuk láttán összefut a nyál a szánkban, s bónusz, hogy este tízig nyitva vannak!  Sósak közül nagy sláger a Szegedi virslis kifli és a kenyérlángos is, de ha valaki igazán éhes, akkor próbálja ki az óriás pizzaszeletet, nekünk is ezt ajánlották, mert „van benne cucc, jól laksz tőle és csak 250 forint”.

 • Cím: Lövőház utca 22. 
 • Telefonszám: +36 30 236 0287 

Keleti fűszer bolt

A pékség mellett pár méterre rögtön ott a fűszeres is. Itt aztán minden van, ami keleti: thai, arab, török, indiai, libanoni finomságok tárháza ez a kis üzlet. Olajok, szószok, paszták, dzsemek, asztalt gyümölcsök, magvak, gabonafélék kimérve, a hűtőpultban van legalább nyolcféle olajbogyó, friss humusz és az egyik kedvenc édességünk is, a halva – pisztáciás és kakaós változatban is kapható. Minden nap hoznak friss pitát és tortillát, sőt még vízipipát is vehettek náluk.

 • Cím: Lövőház utca 12.
 • Nyitva tartás: Hétfő- Szombat: 09:00-20:00

Jégbüfé - Buda

Az 1952 óta a Ferenciek terén működő Jégbüfé budai testvére három éve nyitotta meg kapuit a budai vendégek előtt.A kínálat ugyanaz, mint Pesten, csak az üzlethelyiség, és az arculat lett modernebb. Az eladó hölgyek sem ma kezdték, mosolyogva szolgálták fel nekünk a reggeli kávét és a szerintünk jelenleg Budapest egyik legfinomabb kakaós csigáját. Kívül ropog, belül omlik, és még langyos…Mindent frissen, helyben sütnek. Van rengeteg cukrászsütemény, sós aprósütemény, pogácsa, péksütemény, egész torták, parfétorták és fagylaltok.

„Cuki” cukrászda

A Cuki (Pollák-Bödi cukrászat) harminc éve üzemel rendületlenül, az utca egyik legrégebbi üzlete, mintha megállt volna itt az idő. Hagyományos cukrászsütemények, házi, főzött fagylalt, pogácsák és aprósütemények várnak ránk, a helyiek generációk óta innen viszik a süteményt a fontos eseményekre. Egyszer volt rossz tapasztalatunk egy túlságosan tartósnak bizonyult gesztenyepürével, azt nem ajánljuk, a piskótatekercset és a krémest viszont igen. Fényképezni sajnos nem engedtek bennünket, ezért a fantáziátokra bízzuk a kínálatot.

 • Cím: Lövőház utca 21. 
 • Telefonszám:  +36 1 212 5175

Farfalla fagyizó

A kígyózó sor először kitakarta az utca közepén lévő aprócska üzletet, ahol van kis gombóc 100 forintért és normál gombóc 200 forintért, ezek egészen baráti árak a belvároshoz képest. Az alap fagylaltokon kívül érdemes megkóstolni a fehér csokis pisztáciát, a zöld teás jázmint, és a „Farfalla” fantázianévre hallgató joghurtos cseresznyés csokis csodát. Ha már csoki, akkor a Kinder és az Oreo fagyi sem utolsó, de van egy-egy olyan színű képződmény is a pultban, amiről inkább nem szeretnénk tudni, hogy mi van benne.

 • Cím: Lövőház utca 31.

Flora Kosch virág

Gyönyörű kis üzlet a Nemdepöti szomszédja, ahová, ha belépünk, rögtön érezzük, hogy nem egy hagyományos virágboltban vagyunk. A Flora Kosch virág tulajdonosa dísznövénykertész, fontos feladatnak tartja, hogy formálja az emberek ízlését. Sallangmentes, letisztult csokrai nagyon népszerűek, egyedi készítésű koszorúit, kiegészítőit is keresik vásárlók. Az árak normálisak, egy kis kerek csokor telerakva szépséges virágokkal kb. 2500-3000 forintba kerül.

 • Cím: Lövőház utca 24. 
 • +36 20 955 6978 
 • Facebook

Minipolis

A Minipolis minden, ami gyerek! A virágboltból küldtek át minket ide, hogy nézzük meg az egyedi kínálatot! Játékok, bútorok, ruhák és kiegészítők nagy választékát találjuk itt. Mind-mind válogatott darabok, akad közöttük hazai tervezők munkája, vagy máshol nem kapható, egyedi termékek.  Minden tárgy természetes anyagól, papírból, fából vagy textilből készül, és hogy szép magyar szóval éljünk, az összes kis apróság nagyon dizájnos. Judit, a tulajdonos több magyar tervezőnek (Manuela, Ginger Brownie) adott már bemutatkozási lehetőséget, a környékbeli családok, művészek imádják ezeket az egyedi gyerekruhácskákat.
UPDATE: Bezárt