Élmény
Felfutó negyedek: a Mikszáth Kálmán tér és környéke
Fotó : Balkányi László - WLB
Felfutó negyedek: a Mikszáth Kálmán tér és környéke

A Palotanegyed és egyben az egész főváros egyik legszebb része az a néhány kis utcából álló rész, amelynek középpontjában egy különösen hangulatos hely áll: a Mikszáth Kálmán tér. A környéken nagyjából minden adott, amiért a VIII. kerület népszerű, az angol legénybúcsúk közönsége helyett viszont legfeljebb kávézgató külföldi egyetemistákat találunk. A város legszerethetőbb galériás-kávézós sétálóutcáit és tereit bemutató sorozatunkban ezúttal a Palotanegyed legjobb részeit néztük meg.

Egyetemi negyed és Főzdefeszt A tér és környéke Ha ennél valamit A nyolcadik az új hetedik?

Egyetemi negyed és Főzdefeszt

Fotó: Balkányi László - WLB
A Mikszáth Kálmán tér és környéke a város egyik legnépszerűbb sétálóutcás negyede. A Krúdy Gyula és a Reviczky utca átalakulása nagyjából a kétezres évek elején kezdődött meg, de nem egy ma is üzemelő kávézót, klubot és kis üzletet találunk itt, amely jóval korábban kezdte meg működését. A Nemzeti Múzeum mögött elhelyezkedő Palotanegyed mindig is a város kellemes pontja volt, a környékbeli könyvtárak, a macskaköves utcák, a szép belső udvarok pedig egyre-másra vonzották a külföldi és magyar diákokat, az újabb kávézókat és boltokat.
Fotó: Balkányi László - WLB
Valódi egyetemi negyed alakult ki a környéken, aminek sok előnye látszik, a diákok szinte tényleg mindent megtalálnak itt a könyvtáraktól elkezdve a diplomakötésig. Ezekben az utcákban találjuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyönyörű – és jól használható – központi épületét, a Zenei Gyűjteményt, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárát, a Budapesti Olasz Kultúrintézetet és pár perc sétára van egymástól a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az ELTE, a SOTE és az SZFE több épülete, több gimnázium és szakkollégium.
Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Nem csoda, hogy ezekből az utcákból indult a mára nemzetközi márkává vált Főzdefeszt, amelynek hagyományát – némileg más formában – a Palota Piknik viszi tovább.
Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Palotanegyed

A tér és környéke

Fotó: Balkányi László - WLB
A terület központjában a Mikszáth Kálmán tér áll, amely 1911 óta viseli az író nevét. Amint azt a sok emléktábla is jelzi, számos művész lakott a környéken: Mikszáth sokáig élt a téren, aminek emlékét Kallos Ede emléktáblája és Kocsis András 1960-ban emelt mészkő szobra is őrzi. A hangulatos és csendes Lőrinc pap tér közepén Zichy Nándor gróf szobra áll, az egyik szélén a szépen felújított Hotel Palazzo Zichy butikhotel, másik oldalán pedig a magyarországi jezsuiták központi temploma, a Kauser József által tervezett Jézus szíve-templom.
Fotó: Balkányi László - WLB
A két tér között található az autók elől elzárt, hangulatos Krúdy Gyula utca, melynek épületei a Főpolgármesteri Hivatal által finanszírozott TÉR-KÖZ keretében újulnak meg. Ebben az utcában találjuk azt az érdekes házat is, melynek történetéről korábban írtunk, a fotókon megmutatva a gyönyörű lépcsőházat is. Szintén ebben az utcában találjuk az Iguanát. Az 1997-ben alapított boltban egyaránt kapni régi ruhákat, használati tárgyakat, CD-ket és bicikliket is.

Iguana Retro Fashion (bezárt)
Cím: 1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 9.

Ha ennél valamit

A Lőrinc pap téren található, három év alatt szép törzsvendégkört kiépített Matrjoska nemcsak kellemes, nyírfával épített terasszal és orosz kvasszal, hanem Egri András séf remek ételeivel is vár. A hideg kovászosuborka-krémleves kaporzselével és szalonnamorzsával frissítő és intenzív. A marinált pisztráng bazsalikomos, ruccolás paradicsomsalátával szintén kellemes és könnyed előétel. Nem hagyhatjuk ki a pelmenyit sem: a harcsával töltött verzió fekete kagylós mártással érkezik. A napi friss hal ízei szépen összeérnek a mellé kínált parajjal, fokhagymás zellerpürével és sült céklával.

Matrjoska Bisztró (bezárt)
Cím: 1088 Budapest, Lőrinc pap tér 3.

A Padronnál kevés jobb választás van, ha egy hétköznapi estén beülnél a barátaiddal néhány tapasra és pár pohár borra. A padron Barcelonából érkezik, a borok Spanyolország minden részéről, csak a sör cseh. A berendezés a Minusplus munkája. A kétgenerációs családi vállalkozásként működő helyen mindenből kis adagot kapunk, így akár egy este alatt is többféle ételt kipróbálhatunk Nagy Ádám és Kiss Laci művei közül. A kiváló és omlós konfitált báránylapocka fügemártással és naranccsal érkezik. A kecskesajttal és szárított paradicsommal kínált padlizsán ízeiben az édes és a sós jegyek találkoznak. A karamellizált tintahal sem rossz, de a roppanós, belül szinte elolvadó sertésfülnek mi a rajongói lettünk. A rendszeresen váltakozó kínálatban éppen nem volt madridi pacal, ezért mindenképp vissza kell térni.
Az Almárium Bisztróban sok minden találkozik: üvegezett előtér, söröző, kellemes belső udvar művészek műhelyeivel, egy nagy kéménnyel, fűszernövényekkel, kovászolt uborkával és egy tekintélyes méretű, fűnyíróként is üzemelő, Béla nevű teknőssel. A háttérben dzsessz, szerdától szombatig pedig élő zongoraszó. A házi szörpöket Molnár Tamás séf készíti: a mézes erdei gyümölcsös és a fahéjas-almás fügeszörp összetéveszthetetlen. A konyha a magyar és a francia vonalat egyaránt képviseli. A nyári melegben kellemesen frissítő meggykrémleves túrógombóccal érkezik, a lazac-pisztráng tatár pedig citromfüves vajjal. A főételként választott omlós, lassan sült tarját baconos dödöllével kínálják, az aszalt paradicsomos csirkecomb pedig egres rizottóval – merész párosítás, de mi szeretjük az ilyeneket. A Dobos-kocka lényegében a torta alkotóelemeire szedett verziója pohárban, a levendulás-ricottás sajttorta pedig egy kifinomult, kellemes desszert a menü végén. Azt pedig nem is mondtuk, hogy mindez együtt, napi menüben 1980 Ft, ami a kiváló minőség miatt szerintünk nagyon jó ajánlat.
Ha egy reggelire ülnél be, nem rossz választás a korábban már általunk is bemutatott Vostro vagy a kiváló kávéiról és zöld növényeiről egyaránt híres . Utóbbi hely saját pörkölőjéből kapja a kávét. Hosszabb távon az egész homlokzatot szeretnék zölddé tenni. A programok között szociális témájú beszélgetéseket, borkóstolókat, DJ-ket és kortárs magyar népzenét egyaránt találunk. Ha megéheznél, a pirítóssal kínált levesek, a focacciás tálak és a különböző, ciabattában érkező szendvicsek is jó választásnak tűnnek.
A Lumen épületének kapualjában találjuk a Garzonkertet. A délután 3-tól éjszaka 2-ig nyitva tartó, kellemes belső udvaros helyen mindig csendes háttérzenét és nagy italválasztékot találsz. A külföldi egyetemisták és budapesti törzsvendégek által egyaránt látogatott helyen a Good Bar burgerei, salátái és snackjei közül választhatsz. A helyen szívesen látják a kutyákat, a házban üzemelő hostelben pedig a távolról érkezett vendégeket: ott jártunkkor éppen egy Argentínából érkezett, a matricák tanúsága alapján a világ minden részén megfordult motort láttunk a szálláshely előtt parkolni.

Garzonkert (bezárt)
Cím: 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 3.

A környéken számos, régóta üzemelő hely működik, úgy mint az Építész Pince, a Prága Kávézó, a Zappa vagy a Darshan. Az utóbbi hely hatalmas terasza miatt máig kellemes pontot jelent például egy koktélra a városi forgatagban. A séf ajánlatában is szereplő vadas marha méreténél fogva valóban csak a legéhesebbeknek jó választás, a salátákkal már bárki könnyen megbirkózik. A belső udvar és a terasz nyomokban még indiai hangulatot áraszt, lehet, hogy érdemes lenne a konyhában is ezzel kísérletezni.
Lumen Kávézó

A nyolcadik az új hetedik?

Fotó: Balkányi László - WLB
Nem tudjuk eldönteni, hogy ezt a hangzatos mondatot néhány unatkozó újságíró vagy egy élelmes ingatlanos találta-e ki. Ha megvizsgáljuk a Mikszáth Kálmán tér környékét, egyértelműnek tűnik, hogy ezen része valójában jóval régebben életre kelt, mint belső részei. Aztán a romkocsmák terjedésével az utóbbi lett a forgalmasabb, míg a Palotanegyed megmaradt egy csendesebb, mégis szerethető, főként a helyiek által látogatott térségnek – és ez jól is van így.
Józsefváros