Élmény
Ezt tudják a budapesti strandok idén – teszt
Fotó : Hartyányi Norbert - We Love Budapest
Danube Bend

Bár az idei időjárás igencsak szeszélyesnek mondható, mégis, mint mindig, nagy népszerűségnek örvendenek a budapesti strandok. A minden évben változó árak és a szolgáltatások gyakori bővülése miatt idén is elhatároztuk, hogy leteszteljük a klasszikus strand kategória élmezőnyét a teljesség igénye nélkül.

Pünkösdfürdői strand – a tipikus Csepeli strandfürdő – a retró Csillaghegyi strand – a vadregényes Paskál strand – a fiatal Dagályfürdő – a családias Palatinus – a modern

Pünkösdfürdői strand – a tipikus

A Pünkösdfürdői strand 1935 óta létezik Budapesten, legutóbbi felújítása 2003-ban történt, bár véleményünk szerint lenne még min változtatni, annak ellenére, hogy a „strand” szó valami ilyesmi helyet juttat eszünkbe. A 13 évvel ezelőtti „modernizálásnak” köszönhetően egy gyermekmedencével (ennek két csúszdája is van) és egy finn szaunával bővült a szolgáltatások köre. A családias méretű strand hátsó részén egy kör alakú napozórétet is találunk, amely nyugággyal is felszerelt, és mindezt díjmentesen vehetjük igénybe. A strand egyik jó tulajdonsága, hogy a beültetett platánfák kitűnő menedéket nyújtanak a káros napsugarak elől, így kellemes piknikezőhelyként is használható a terület. A három sörpados, műanyag bútoros büfé kínál ételeket, amikről a legnagyobb jóindulattal sem állítanánk, hogy a nemrég lezajlott street food forradalom termékei, viszont a szemközti sarkon található a Gyradiko, ami olyan görög konyhát visz, ami mellett nem érdemes elmenni. A strandot a város számos pontjáról látogatják, így csúcsidőben nagy esély van a zsúfoltságra.

Belépő: 1800/1400 Ft (hétvégén 1900/1500 Ft)
Medencék száma: 3
Árnyékos helyek: 4/5
Mosdó: 3/5
Vendéglátás: 2/5 + Gyradico
Zöldterület: 4/5
Állapot: rendezett, felújítandó
Extra szolgáltatás: saját testsúlyos fitneszpark, homokozó, 25 személyes finn szauna

Pünkösdfürdői Strand

Csepeli strandfürdő – a retró

A belvárosból nézve nem ez a legjobban megközelíthető budapesti strand, éppen ezért nem is ide járnak a legtöbben. Ez lehet akár pozitívum is azok számára, akik nem szeretik a tömeget, mégis a szolgáltatások széles skáláját szeretnék igénybe venni. A Csepeli strandfürdő a következőket tudja nyújtani: élménymedence csobogókkal, illetve vízsodrással (a gyerekek lába nem ér le benne), egy úszómedence, egy 35 fokos termálmedence, ezenkívül pedig van egy gyerekpancsoló is. Ezekhez összesen 3 csúszda tartozik, amelyek jó állapotban vannak. Szerencsére a nap elől könnyű menedéket találni, hiszen bőségesen van árnyékos rész is. Ha megéhezünk, akkor a strand büféjét igénybe vehetjük, bár ne számítsunk nagy dolgokra: a kínálatot lángos (350 Ft), zsíros kenyér és a furcsa ketchupos virslis lángos (890 Ft) teszi ki. Kétféle mosdót találunk a strandon, van egy békebeli, faházakban üzemelő darab, ami nem túl bizalomgerjesztő, ellenben hátul van egy felújított helyiség is, mi inkább ennek a használatát javasolnánk. A helyet főleg a környéken élők látogatják, és nem titok, hogy rájuk is épít a hely. A strand jövőbeli tervei között egyébként többféle fejlesztés szerepel, ilyen egy lábteniszpálya, illetve egy strandröplabdapálya építése is.    

Belépő: 1600/700 Ft; szauna – 500 Ft/nap (hétvégén nem üzemel)
Medencék száma: 3
Árnyékos helyek: 3/5
Mosdó: 2/5
Vendéglátás: 2/5
Zöldterület: 3/5
Állapot: felújítandó
Extra szolgáltatás: WiFi, napközis táborok

Csepeli Strandfürdő

Csillaghegyi strand – a vadregényes

Sokak nagy kedvence a Csillaghegyi strand, amely a budai oldalon található strandok közül a legnagyobb és a városban a legrégebbi is. A helyet tisztasága, illetve egyedi domborzati viszonyai teszik egyedivé. A szolgáltatások tekintetében nem nevezhető modernnek a hely, viszont komoly gondok nincsenek, a hangulat kellemes. A Csillaghegyi strandon a következő szolgáltatásokat vehetjük igénybe: van egy egész évben üzemelő 33 méteres úszómedence, egy 782 m2 területű, 145 cm-től fokozatosan mélyülő strandmedencéje, valamint egy gyermekmedencéje. A szárazföldi rész egy 90 468 négyzetméteres parkosított terület, ahol rengeteg a zöld, és a növényzet miatt annyira vadregényes, hogy egy első randit is simán el tudunk itt képzelni. Úszáson kívül rendelkezésre áll egy 15 fős finn és 2 fős infraszauna is, amelyeknek használatát tartalmazza belépőjegy, ezenkívül pedig masszázsszolgáltatásokat is igénybe vehetünk 2000-4000 Ft közötti árakon. A szolgáltatások palettáját a retró, űrkapszula alakú öltöző is gazdagítja, amely remekül illeszkedik a 70-es évekből itt maradt „dizájnba”. Ahogy az a strandokon lenni szokott, a büfé itt sem a legnagyobb gasztrokaland, viszont a szokásos választék mellett lehet belga gofrit kapni, ami majdnem annyira népszerű is a fürdőzők körében, mint a 400 Ft-ért kapható dobozos sör.  

Belépő: 1000 Ft (a ruhatár is benne van); kabinjegy – 500 Ft
Medencék száma: 3
Árnyékos helyek: 4/5
Mosdó: 4/5
Vendéglátás: 3/5
Zöldterület: 5/5
Állapot:
Extra szolgáltatás: szauna, masszázs, fürdőruha kölcsönzés, ingyenes parkolás

Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

Paskál strand – a fiatal

A Paskál strand Budapest legfiatalabb strandja: az 1989-ben megnyitott strand megépítését egy 1965-ben végzett, 1735 m mélységű kútfúrás tette lehetővé. Ma már nagy népszerűségnek örvend a hely, annak ellenére, hogy a belvárostól elég messze, Zuglóban található. A népszerűsége szerintünk részben a kapacitásának köszönhető, a területen összesen 9 medence  található, ezek között van úszómedence, gyógyvizes medence, merülőmedence, tanmedence, gyermekmedence és strandmedence is. Sajnos ezek számával egyenesen arányos a beton mennyisége, és a gyermekmedencében fekvő felnőttek száma is. A fürdő idén egy új, fedett egységgel bővült, ahol egy kinti-benti, vízi bárral üzemelő élménymedencét, szaunákat, kezelőhelyiségeket, valamint egy speciális, geotermikus szaunát is kialakítottak. Ami a vendéglátást illeti, itt talán a hekket lehetne különlegességként kiemelni, viszont vigyázni kell azzal, hogy az ember hogyan kéri: mi egy „kisebb” példányt szerettünk volna elfogyasztani (300 Ft/10 dkg), ehelyett egy félkilósat kaptunk, amiért üdítővel majdnem 2000 Ft-ot fizettünk. A strand igen népszerű a környékbeliek körében, így jó eséllyel alakul ki tumultus, ennek köszönhetően sokszor nem lehet úszni. A zsúfoltabb napokon sajnos nehéz jól pozicionált árnyékos helyeket találni, amely a kora délutáni órákban nagy problémát tud jelenteni.  

Belépő: 2000/1600 Ft (hétvégén 2200/1800 Ft)
Medencék száma: 9
Árnyékos helyek: 2/5
Mosdó: 2/5
Vendéglátás: 2/5

Zöldterület: 3/5
Állapot: rendezett, jól karbantartott

Extra szolgáltatás: szabadtéri fitnesz, sportpályák, szauna, gőzkabin

Paskál Strandfürdő

Dagályfürdő – a családias

A Dagály fürdő a vizes vb előkészületei (vagyis a daruk) miatt jelenleg a legjobban észrevehető strand a városban. Az építkezési munkálatok szerencsére csak részben érintik a Dagály fürdő területét, így zavartalanul fürdőzhetünk egész nyáron. Az autóval való megközelítést viszont nem ajánljuk. A Dagályon összesen 8 medence található, ezek között van egy 25 méteres úszómedence, egy 50 méteres úszómedence, termálvizű gyógymedencék, illetve ilyenkor a nyári szezonban egy élménymedence (sodrófolyosó, pezsgőágy, whirlpool, nyakzuhanyok, buzgárok, tocsogós napozók) és egy strandmedence is. A fürdő egyébként szintén régi motorosnak számít a városban, ugyanis 1948-ban nyitotta meg kapuit, amely később kibővült többek között az 1956-ban átadott 50 m-es uszodával. A Dagály szerintünk az egyik leghangulatosabb vizes hely a városban, pont jó a zöldterületek és a betonozott részek aránya, bár helyenként kicsit ki van kopva a fű, amit majdnem biztos, hogy az új uszoda elkészültével rendbe tesznek majd. Az építkezés miatt egyébként a strand közvetlen környéke is megváltozott, az utakat felújítják, illetve a környező utcákat parkosítják, illetve kamerával szerelik fel. 

Belépő: 2000/1700 Ft (hétvégén 2400/1700 Ft)
Medencék száma: 8
Árnyékos helyek: 3/5
Mosdó: 3/5
Vendéglátás: 3/5
Zöldterület: 3/5
Állapot: rendezett, részben felújítás alatt álló
Extra szolgáltatás: oktatás, gyógyszolgáltatások, streetball pálya, kültéri fitnesz, szolárium, szauna, gőzkamra

Dagály Fürdő

Palatinus – a modern

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Palatinus a város egyik legismertebb és leglátogatottabb strandja, ennek oka pedig igen egyszerű: jó helyen van. Természetesen a szolgáltatás színvonala is próbál igazodni a rengeteg látogatóhoz, így szerencsére igen széles válaszék van mindenből. A strand területén, a Margitsziget zöldjében 8 medence található (gyerekmedence, strandmedence, úszómedence, élménymedence, csúszdás medence, hullámmedence, margaréta), így tényleg mindenki talál magának elfoglaltságot. Nekünk a multimédiás csúszda az egyik kedvencünk, ahol csúszás közben zenét is hallgathatunk. A strandon egyébként az 1921-es megnyitás óta szinte mindig bővítenek valamit, és ez most sincs másként, a folyamatos felújításnak, modernizálásnak köszönhetően itt tényleg egy nyugati színvonalú fürdőzőhely alakult ki, csuklópántos beléptetővel, amely a bent tartózkodás idejét is méri. A sokoldalúság a vendéglátásban is visszaköszön: a helyen található Margaréta büfé, Pelikán büfé, Brazil bisztró, Sirály büfé, jégkrémpavilon, koktélbár, hamburgerező, Narancs pavilon, jégkása, kukorica, palacsinta, hot dog, vattacukor és belga gofri is. 

Belépő: 2800/2100 Ft (hétvégén 3200/2100 Ft) 
Medencék száma:
Árnyékos helyek: 4/5
Mosdó: 4/5
Vendéglátás: 4/5

Zöldterület: 5/5
Állapot: modern, rendezett
Extra szolgáltatás: lábtenisz, ATM, csúszdapark, értékmegőrző

Palatinus Strandfürdő