Élmény
Ezt a 8 programot ne hagyd ki a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Fotó : ecotopiadance.com
Coffee Stand Gutenberg

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztivál tizenhét napja alatt számos világpremier, magyarországi bemutató, koprodukció és színházi bemutató is lesz. Kiválogattunk nyolc érdekes programot a 2015-ös kínálatból.

Könnyűzene - Little Boots Színház - P. G. Wodehouse: AGYELDOBÁS (Jeeves és Wooster) Kiállítás - Fényképezte: Zsigmond Vilmos Tánc - B.R.I.S.A. / Schubert / Some Other Time / Subject to Change Világzene - Dhafer Youssef és a Birds Requiem Quintet Hangverseny - Bertrand de Billy és a Nemzeti Filharmonikusok Jazz - Gershwin Piano Quartet Opera - J. A. Hasse: Siroe, Perzsia királya

Könnyűzene - Little Boots

Fotó: diymag.com
Az egyik legközvetlenebb brit dalszerző-előadó, az elegáns elektropopba laza személyességet csempésző Little Boots harmadszor jön Magyarországra. Először DJ-ként érkezett, tavalyelőtt a Szigeten volt nagyszabású fesztiválfellépése, ezúttal pedig harmadik nagylemezének közelgő megjelenése alkalmából ad koncertet a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként.  A jellegzetes hangú és zenei világú, kedves és közvetlen énekesnőt azonnal szívébe zárta a közönség, a Hands című album szerzői lemezként, és a tánczenei felvételek listáin is az élbolyba került. Little Boots tavaly ősszel jelentetett meg új anyagot: a Business Pleasure EP már a 2015-re ígért új nagylemezt előlegezte meg, és az A38-as koncerten a nagy klasszikusok mellett már az egyelőre cím nélküli albumot is bemutatja.

Mikor? Április 23., 20:00
Hol? A38 Hajó
Mennyiért? 4500 – 5000 Ft

Színház - P. G. Wodehouse: AGYELDOBÁS (Jeeves és Wooster)

Fotó: Madách Színház
A fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere P. G. Wodehouse – „az angol irodalom cirkuszi bolhája’ – színdarabjának hősével mindig történik valami. Bertie, azaz Bertram Wilberforce Wooster az angol arisztokrácia meglehetősen kétbalkezes példánya. Csakis annak köszönheti, hogy nem csinál tökéletes idiótát magából, hogy van egy inasa, Jeeves, aki mindent tud, mindenkit ismer, elegáns, csak akkor beszél, ha kell. Jeeves tudna miről mesélni: ezüst holmi alattomos elrablásáról, rémületes menyasszonyjelöltekről, tarajos gőtékről és egy zsarolásra felettébb alkalmas jegyzetfüzetről. Az előadásban egy tucat jellegzetes és ellenállhatatlan angol figura tűnik fel, Szente Vajk rendezésében parádés színészi alakításokat élvezhetünk.

Mikor? Április 18., 19:00
Hol? Madách Színház
Mennyiért? 1500 – 6200 Ft

Kiállítás - Fényképezte: Zsigmond Vilmos

Fotó: Ludwig Múzeum
Zsigmond Vilmos, az Oscar-díjjal és több rangos nemzetközi filmes- és életműdíjjal kitüntetett operatőr az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el komolyabban érdeklődni a fotóművészet iránt. A mintegy 150 fényképet felölelő tárlat bepillantást enged Zsigmond Vilmos operatőri világának műhelyébe. Képkompozíciói érzékenységről, empátiáról tanúskodnak, és – filmes beállításaihoz hasonlóan – költői vagy éppen részletezően realista látásmódjuk által egy félreismerhetetlen stílusú alkotót körvonalaznak.

Mikor? Április 10.-június 21. 
Hol? Ludwig Múzeum
Mennyiért? 1800 Ft

Tánc - B.R.I.S.A. / Schubert / Some Other Time / Subject to Change

Fotó: Művészetek Palotája
A Nederlands Dans Theater (NDT) a világ vezető kortárstánc-együttese. Az 1959-es alapítás óta hatszáznál több produkció került az NDT repertoárjába, olyan koreográfusok dolgoztak és dolgoznak a társulattal, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Alexander Ekman, Marco Goecke, Gabriela Carrizo, Hofesh Shechter, Sharon Eyal és Gai Behar. 1978-ban jött létre az NDT második, fiatal táncosokból álló tagozata. A Tavaszi Fesztiválon négy koreográfiát láthatunk tőlük, ebből hármat 2014-ben mutatott be az együttes. ‘A Nederlands Dans Theater előadása – írta a kritika – páratlan lehetőséget nyújtott arra, hogy egy kiváló művészekből álló társulat összjátékát megcsodálhassuk. A holland együttes bódító ereje ugyanis abban rejlik, hogy táncosai egytől-egyig művészetük ámulatba ejtő művelői.’

Mikor? Április 22., 19:00
Hol? Művészetek Palotája
Mennyiért? 3900 – 6900 Ft

Világzene - Dhafer Youssef és a Birds Requiem Quintet

Fotó: alainelhajj-graphy.blogspot.com
A tunéziai származású Dhafer Youssef az úd (oud), az arab lant egyik elismert virtuóza, énekes és zeneszerző. Családja több nemzedékre visszanyúló müezzin-hagyományokat ápolt, a nagyapja tanította meg neki a Korán helyes recitálásának módját. A multikulturalizmus, a bécsi világ új perspektívákat nyitott előtte. Engedve a jazz csábításának, klubokban lépett fel, jam sessionökön játszott. Gerhard Reiter osztrák ütőssel megalakította a Zeryab nevű formációt, együtt készítették Youssef első albumát is. Második CD-je, az Electric Sufi különleges ötvözete az elektronikus zenének és a jazznek, valamint Youssef egyedi énektechnikájának. 2013-ban jelent meg a Birds Requiem című album, amely először lesz hallható élőben hazánkban, és amelynek különleges hangzásvilága biztosan elvarázsolja a magyar közönséget.

Mikor? Április 23., 20:00
Hol? Bálna Budapest
Mennyiért? 3900 Ft

Hangverseny - Bertrand de Billy és a Nemzeti Filharmonikusok

Fotó: debilly.com
A Nemzeti Filharmonikus Zenekart vendégként vezénylő Bertrand de Billy napjaink egyik legsikeresebb francia karmestere. Operadirigensként elsősorban Wagner, valamint a francia romantika – Massenet, Gounod – áll érdeklődésének középpontjában. Wagner-produkcióit több DVD-n is megjelentették, köztük a teljes Ring-ciklust. A kiváló mester egy évtizeden át, 1994-2004-ig vezette a barcelonai Gran Teatre del Liceu együttesét, számos, a világ opera-közvéleményének izgatott érdeklődését kiváltó produkció fűződött a nevéhez. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon egy megkapóan légies Liszt-mű (Orfeusz), egy ritkán hallható Schubert-átirat, és egy mise mellett Berlioz ritkán játszott kantátáját vezényli. E mű három, eredetileg nem is összetartozó darab egybefűzése nyomán alakult ki. Hangszerelésében és gondolatiságában rendkívül újszerű és meglepő, színekben, effektusokban bővelkedő zenei triptichon, igazi zenei csemege.

Mikor? Április 23., 19:30
Hol? Művészetek Palotája
Mennyiért? 3900 – 12 900 Ft

Jazz - Gershwin Piano Quartet

Fotó: wikipedia
A Gershwin Piano Quartet új megvilágításba helyezi George Gershwin zenéjét. Négy zongorista, négy versenyzongorán a legendás zongorista-zeneszerző dalaira, ismert zenekari műveire improvizál. Emellett a koncerten nagynevű Gershwin-kortársak darabjai is felcsendülnek. A zongorakvartettet André Desponds, svájci zongoraművész alapította, 1996-ban. Az együttes több sikeres koncertet adott Európán kívüli koncerttermekben is, Dél-Amerikában, Kínában és a Közel-Keleten. A formáció sikerrel szerepelt a Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválon, a mentoni, az athéni Nemzetközi Fesztiválon, a Baalbeki Fesztiválon. A svájci és az osztrák sajtó szenzációs felfedezésként jellemzi koncertjeiket, dicsérik a hangzás egyneműségét, a virtuóz játékot.

Mikor? Április 13., 19:30
Hol? Pesti Vígadó
Mennyiért? 2400 – 3200 Ft

Opera - J. A. Hasse: Siroe, Perzsia királya

Fotó: parnassus.at
A felfedezések estéje várja a közönséget a Vígszínházban: Hasse német komponista operaritkasága, a Siroe az ismert kontratenor, Max Emanuel Cencic koncepciója alapján, a fiatal orosz szoprán sztár, Julia Lezsnyeva főszereplésével érkezik Versailles után és Bécs előtt Budapestre. A címszerepet Cencic énekli, a vetítéssel kombinált, félig szcenírozott produkció karmestere George Petrou. Hasse Siroe című operája Pietro Metastasio – más szerzők (köztük Händel) által is feldolgozott – szövegkönyvéből készült 1733-ban. A történelmi eseményeket – uralkodók hatalmi rivalizálása – szerelmi szállal szőtte át a szerző. A 18. századi mű egykor igazi innovációnak, stílusújítások tárházának bizonyult. Hangsúlyos a drámai feszültség, a sztárszereplők fókuszba helyezése, a humor és a zenei virtuozitás. Az első kritikák elismerők: Cencic előadása a mai hallgatónak befogadhatóvá, modernné varázsolja az operát.

Mikor? Április 18., 19:00
Hol? Vígszínház
Mennyiért? 800 – 4400 Ft