Élmény
Ezt a 10 helyszínt ne hagyd ki a Múzeumok Éjszakáján!
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Ezt a 10 helyszínt ne hagyd ki a Múzeumok Éjszakáján!

10 budapesti helyszínt válogattunk ki izgalmasnak ígérkező programokkal a Múzeumok Éjszakájára, hogy a nyár legrövidebb éjszakáján se unatkozzatok.

Középpontban a vizualitás – Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Érzékek fókuszban – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Régi műfajok új megközelítésben – Magyar Nemzeti Galéria Kastélykerti piknik és sírkert túra – Kiscelli Múzeum A mozgás illúziója – Vasarely Múzeum Minden a lopás körül – Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Az örökkévalóság felé – Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum A szimbolikus Gát utca 3. – József Attila Emlékhely Délkelet-ázsiai hangulat – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Füvön, fa alatt pihenve – ELTE Füvészkert
Ez az este/éjszaka már a 15. alkalom, hogy zárás után is nyitva maradnak a múzeumok kapui. Nincs két egyforma helyszín, ahol hasonló programok lennének, és nincs elég hosszú éjszaka, hogy mindegyik múzeumot bejárjuk, de azért tehetünk egy próbát. A Múzeumok Éjszakája minden évben olyan lehetőségeket és titkokat rejt, melyek nem nyílnak meg előttünk a megszokott múzeumi napokon és sétákon, főleg nem a zárás utáni időpontokban, vagy egy nyári késő estén. 10 olyan programot válogattunk össze, mellyel más időben és környezetben nem találkozhatnánk.

Fröccsterasz, esti panoráma a Vár kupolájából, bringás művészeti túra, játék az illúziókkal, nagy műkincsrablások története, esti zseblámpás kriptatúra Óbudán, a halálhoz és az enyészethez kapcsolódó tárgyak fényképen való ábrázolása, egy exluzív film Lynch-ről, valamint növénysimogató. Ez csak pár program, amit kiválogattunk Szent Iván estéjére/éjjelére a kultúrafókuszú Múzeumok Éjszakáján.

Múzeumok Éjszakája
  • Budapest

Középpontban a vizualitás – Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Magyarország kiemelkedő vizuális intézménye, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az idei Múzeumok Éjszakája programsorozatban több tárlatvezetéssel is vár minket az aktuális kiállításukhoz kapcsolódóan, mely Elliott Erwitt, a Magnum fotóügynökség világhírű fotósának sokoldalú életművét mutatja be. A tárlatvezetések 16:00, 18:00 és 22:00 órakor kezdődnek, Erwitt félreismerhetetlen stílusa, gyakran szellemes képei pedig izgalmas pillanatokat tárnak elénk.

Bővebb információk

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Érzékek fókuszban – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Fotó: Ludwig Múzeum
A LUMU időszaki kiállításain kívül olyan élményeket nyújt ezen az éjszakán, mint például egy kulturális bringatúra14 órától 16 óráig lehet bebarangolni a Tour de l’Art jegyében a város kortárs alkotásait kerékpárral. A találkozó a MÜPA bringatárolójánál lesz. Éjszaka Andy Warhol nyomában – Szitaműhely címmel 5 órától egy gyerekeknek, 7-től pedig egy felnőtteknek szóló szitaműhely keretében szitázhatunk egy képet egy táskára, amit aztán magunkkal is vihetünk. Az este 6-tól a Ludwig teraszán kezdődő DJ-szett után következik a szerintünk az egyik legizgalmasabb program, mely Réz András filmesztéta vezetésével 20:30-tól David Lynch: Az én művészetem – exkluzív filmvetítés és beszélgetés lesz.

Bővebb információk

Ludwig Múzeum

Régi műfajok új megközelítésben – Magyar Nemzeti Galéria

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A Magyar Nemzeti Galériában az állandó kiállítások (Aktszobrok a századfordulóról, Késő gótikus szárnyasoltárok, Munkácsy Mihály művei, stb) mellett megnézhetjük a hamarosan záró Baselitz-tárlatot, és ezen az estén egészen éjjel 1 óráig felmászhatunk a Budavári Palota kupolájába egy páratlan panorámáért, ugyaneddig fröccsterasszal is készülnek, a nyíregyházi tekerd! csoport pedig már délutántól látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába, de Kodályról és a restaurálásról is hallgathatunk előadásokat.

Bővebb információk

Magyar Nemzeti Galéria

Kastélykerti piknik és sírkert túra – Kiscelli Múzeum

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
A Kiscelli Múzeumban rendhagyó tárlatvezetések keretében a zárt ajtók is feltárulnak: az est folyamán bepillantást nyerhetünk a múzeum raktárába, és felfedezhetjük az egykori Schmidt-kastély rejtett tereit, parkjának kincseit. A kastély kertje piknikező térré változik, zenékkel és esti koncertekkkel. 16:00 és 18:00 órai kezdettel A kastély titkai címmel zseblámpás kriptatúra és épületséta indul, 20.00 és 23:00-tól pedig Szobrok a szabadban címmel tartanak vezetett sétát a kastélykertben, de részt vehetünk egy tárlatvezetésen is a már említett bútorraktárban, ahová máskor nem léphetünk be.

Bővebb információk

Kiscelli Múzeum

A mozgás illúziója – Vasarely Múzeum

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Az illúziók művészi szintű nagy mesterének és a kinetikus művészet atyjának, Victor Vasarelynek nevét viselő múzeum eddig zárva volt, most pedig új minőségében nyitotta meg kapuit több mint egy év után, hogy egy frissen újrarendezett állandó kiállítással jelentkezzen be a Múzeumok Éjszakájára (is). A rendezvény középpontjában a geometriai formák, ezen belül is a rombusz áll majd: amelyen az este folyamán láthatjuk, hogy valójában egy mozgásban lévő négyzet. Körbejárhatjuk e hétköznapi matematikai jelenséget Vasarely értelmezésében, és megnézhetjük, milyen más optikai illúziókat rejtett el négyzet-rombusz kompozícióiban. Lesz kreatív foglalkozás is, és megtudhatjuk, hogy a túlzott ingerlés hogyan terheli túl az agyat és miként okozza azt, hogy üres tereket zárt dobozokként látunk.

Bővebb információk

Vasarely Múzeum

Minden a lopás körül – Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A csodálatos színes ólomüveg ablakairól híres művész Budapest számos épületén hagyta rajta kézjegyét, szombat este pedig egykori otthonában – mely azóta múzeummá lett – hallgathatunk érdekes előadásokat, a kriminalisztika és a lopás lesz a fókuszban: többek között a legnagyobb műkincslopásokról, divat- és gasztronómiai ‘rablásról’, Nádasdy Ádám által pedig Dantéról mesélnek majd nekünk, de szabadulószobából is megpróbálhatunk kimenekülni, amely Róth Miksa egykori műhelyépületében került kialakításra.

Bővebb információk

Róth Miksa Emlékház

Az örökkévalóság felé – Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum

Fotó: Nemzeti Örökség Intézete
A különleges hangulatú Fiumei Úti Sírkertben, illetve a hozzá tartozó múzeumban a temetőkhöz és az emlékezéshez köthetően nyílik kortárs képzőművészeti kiállítás, az egykor Franciaországba emigrált Major Kamill alkotásaiból, aki az elmúlást, az enyészetet és a rombolást a teremtés egy aktusaként élte meg, erről mesél Dragomán György is. Megnézhetjük a Nemzeti Örökség Intézete által restauráltatott, közel 100 éves Apponyi-gyászhintót is, amely a Múzeumok Éjszakájától számítva teljes életnagyságban látható lesz a sírkertben. Lesznek tematikus séták, meglátogathatjuk a művészparcellát, a mauzóleumokat, illetve a szecessziós stílusban épült síremlékeket is. Este 9-kor pedig egy egyórás Virtuózok-koncert kíséretében különleges fényfestési technikával világítják majd meg a szecessziós stílusú Árkádsorokat és a mauzóleumokat.

Bővebb információk

A szimbolikus Gát utca 3. – József Attila Emlékhely

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Gát utca 3. számú bérházban született 1905. április 11-én József Attila, és annak ellenére, hogy csupán három hónapos koráig élt itt a költő, a ház szimbolikussá vált. Ezen a helyszínen 15 órától egészen estig kipróbálhatjuk a XX. század eleji szabadtéri, ügyességi, illetve társasjátékokat, többek között A Pál utcai fiúkból megismert golyózást is, de készíthetünk vesszőparipát is. A 16 órakor kezdődő helytörténeti sétán, amely a Ferenc térről indul, útba ejthetjük József Attila ferencvárosi lakóhelyeit. Természetesen lesz sok József Attila-vers, Kaláka koncert, este 11-től pedig Slam Poetry, amelyen közreműködik ‘Színész Bob’ (Horváth Kristóf) és Pion István.

Bővebb információk

Délkelet-ázsiai hangulat – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idén a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállításhoz kapcsolódóan teremt délkelet-ázsiai hangulatot a múzeum kertjében. Ezen az estén (majdnem) mindent megtudhatunk Vietnamról, lesz előadás, de közelebbről megismerhetjük a gasztronómiáját, bemutatkozik a thai fagyi, a kertben pedig felállítanak egy pop-up vietnami éttermet, ahol keleti ételeket kóstolhatunk. 18 órától Gerillakötő akció lesz a múzeum kertjében: vagyis fonalakkal díszítünk fel egy fát a kertben, este 10-kor különleges hangulatú filmvetítéssel zárul a rendezvény.

Bővebb információk

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Füvön, fa alatt pihenve – ELTE Füvészkert

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az ilyenkor még virágzó és viruló Füvészkertben rendezvények nélkül is remek pihengetni, pokrócon ülni vagy sétálni, de ezen az estén még különlegesebb hangulatba kerülhetünk a fák és növények között. A kézműves gyerekfoglalkozások után 18.30-tól szakvezetést tartanak a gyógynövénykertben, 7 órától pedig madárgyűrűzési bemutatót láthatunk, nyolctól a kertben vezetnek minket körbe szakemberek. A Viktória-ház előterében növénysimogató várja a természet szerelmeseit.

Bővebb információk

Az eseményre Budapesten a múzeumok egységes karszalaggal látogathatók.
A felnőtt karszalag ára 1700 Ft, a gyermek karszalag ára pedig 800 Ft.

ELTE Füvészkert