Élmény
Ezerrel pörög Budapest – szabadtéri mega sportmustra
Fotó : Lachner Ádám
Ezerrel pörög Budapest - szabadtéri mega sportmustra

A tavaszi napsütés és virágillat kombó nemcsak libidónkat, de sportolási kedvünket is azonnal felrázza. Ha nem bírjuk már a fülledt, drága konditermeket, érdemes szabadtéri mozgási lehetőségeket keresni. Merre vannak ingyenes kültéri kondiparkok? Hol próbáljuk ki a kangoot vagy a monsterrollert? Hol van a legjobb szabadtéri foci-, illetve kosárpálya? Ingyenes kültéri sportolási lehetőségekből szemezgettünk.

Futópályák Street workout Free grundok Aszfaltbetyár Streetball pályák Parkour kompatibilis Hegyen-völgyön át
Lassan nyugati nagytestvérein is túltesz Budapest a sportlehetőségek terén. A belvárost átszelik a bicikliutak, és egyre több köztér is mozgásba lendül. Milyen sportokra alkalmasak szabadtéri belvárosi tereink? Mire jó az aszfalt, és mire szolgálnak a füves területek? Márciusi, parkokról szóló összeállításunk után most egy sportmustra következik.

Futópályák

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Egyre valószínűbb, hogy a kocogás fertőző betegség, amit az is bizonyít, hogy évről évre rohamosan növekszik a magyar hobbifutók köre. A jelenség nem is meglepő, a futás ugyanis az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb fogyasztó sport. A fájdalmas izomláz elkerülése végett érdemes olyan helyet választani, ahol az edzés előtt és után le tudunk nyújtani – erre bármilyen pad vagy korlát alkalmas lehetAszfalton való futás nem  tesz jót az ízületeknek, ezért ajánlott gumipályát vagy földes terepet választani. A kangoo nevű ugrálós innováció pedig kiválóan alkalmazható a futóközönség elkápráztatására vagy éppen elképesztésére.

Ingyenes futópályák: 

Margit-sziget: gumipálya (5 km); Orczy-kert (VIII. és IX. kerület határa): salakos pálya (400 m), erdei futópálya (1 km); Városliget: kitaposott út (3 km); Vérmező (Déli pályaudvar környéke): kitaposott út (3 km); Normafa: futókör a parkolótól a János-hegyi Erzsébet-kilátóig (5 km); Népliget – parki sétaút (5 km).

Margitsziget

Street workout

Fotó: Elvert Barnes
A nyárkompatibilis formák – izmos hát, kockahas – előállítására a szabadtéri kondiparkok nagyon ajánlottak. A kültéri  gyúrás nagy előnye, hogy a napsütésben még barnulni is lehet. A hazai retrofuturisztikus szereken még Luck és Han Solo is szívesen dagasztaná izmait. A legújabb felnőttjátszótereken lehet húzódzkodni, nyújtani és mindenféle izomgyakorlatot végezni is.

Szabadtéri kondiparkok:  

Margit-sziget, Városliget, Városmajor, Vérmező, Óbudai kondipark (III. kerület,  Harrer Pál utca), Bikás park (négyes metró újdonsült újbudai megállója [XI. kerület]), Népliget, Hajógyári-sziget.

Városliget

Free grundok

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ha nem akarjuk midenáron magunkra haragítani a szomszédunkat, az otthoni dekázgatás helyett érdemes inkább szabadtéri területeken felkészülni a következő BL-döntőre. A budapesti parkok gyepeit ma már nemcsak foci-, de rögbi-, amerikaifoci- és baseballcsapatok is előszeretettel használják. A széles mezők pedig frizbizésre is nagyon alkalmasak. A korongdobálás művészete könnyen elsajátítható, és még fogyaszt is.

Ingyenes, füves pályák:   

Margit-sziget – nagyobb füves területek, elkerített, beton focipályák; Városliget – elkerített focipálya; Olimpia park – felújított focipálya; Orczy-kert – nagyobb füves területek, focipálya; Városmajor – kivilágított betonpályák; Hajógyári-sziget – nagy füves területek.

Olimpia park

Aszfaltbetyár

Fotó: Pálmai Gergő
Egyre több skatepark bukkan fel a város különböző részein, ahol a deszkások, a görkorisok vagy a longboardosok bontogathatják aszfaltra ragadt szárnyaikat. Persze ott vannak már jól bejáratott, – nem éppen erre a célra épült – ősi betonrengetegek is. 

Gurulásra alkamas helyek:

Erzsébet tér: a  legnépszerűbb profi skatepark. Városligeti skatepark: a minirolleresek és a BMX-esek járnak ide. A Hősök tere lépcsői és kőtömbjei kiváló lehetőséget nyújtanak az extrém trükk-kombinációk elsajátítására. A Városmajor alacsony korlátjai és padjai a cizelláltabb deszkás mozdulatok begyakorlására alkalmasak. A Móricz Zsigmond körtér és a Jászai Mari tér aluljárója pedig a brékeseknek, az egykerekűsöknek és a BMX-eseknek ad otthont. Sashalmi Pool (1163 Budapest, Sashalmi sétány 60.): a XVI. kerületi önkormányzat 2009-ben uniós segítséggel épített egy poolt, vagyis egy deszkázásra való medencét betonból.

Erzsébet tér

Streetball pályák

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Budapesten ma már számtalan szabadtéri kosárpalánk található a parkokban és játszótereken. A legismertebb betonpályák a Margit-szigeten, a Filatorigátnál, a Bikás parkban és a Városmajorban lelhetőek fel. Az idén felújított Olimpia park  ingyenes, öntöttgumi kosárpályáján pedig az önjelölt Jordanek is kiélhetik magukat.
Olimpia park

Parkour kompatibilis

Fotó: Lachner Ádám
Ennek a kissé életveszélyes sportnak elméletileg nincsenek meghatározott mozdulatai. A parkour lényege, hogy a város akadályain keresztül a leggyorsabban jussanak el a betontitánok az egyik pontból a másikba. Habár nagyon veszélyes sport, de hihetetlenül fejleszti az izmokat és a mozgáskoordinációt is. A kezdők a korlátokon és padokon gyakorolhatnak, a haladók pedig már a magasabb falakat és emlékműveket is meghódíthatják

Legjobb ugrálós helyek:

Budai Vár: magas emlékművek és falak – profiknak; Hősök tere: alacsonyabb kőtömbök – középhaladóknak; Margit-sziget: alacsonyabb padok, korlátok – kezdőknek; Széll Kálmán tér: kőtömbök, lépcsők, korlátok; Móricz Zsigmond körtér: kőtömb, lépcső, korlát, aluljáró; Városmajor: kiépített parkour pályaaz alapmozdulatok elsajátítására nagyon alkalmas.

Budai Vár

Hegyen-völgyön át

Fotó: Nikos Koutoulas - Flickr
A hazai dombokon még a legbizarrabb sporteszközök is értelmet nyernek, például a hegyen lehet próbálni a terepre fejlesztett, nagy kerekes monsterrollert. A lejtők és erdők a nordic walkingnak, a lovaglásnak és a kirándulásnak is helyet adnak. Ugyanakkor a downhillesek féktelen adrenalin-túltengését is kielégítik.

Budánk Everestjei:

Normafa (XII. kerület) – hatalmas erdős és mezős területek; János-hegy (XII. kerület) – hipermeredek lejtők; Hárs-hegy (XII. kerület) – érintetlen, vadabb, erdők és lejtők; Hármashatár-hegy (III. kerület) – dombos, erdős részek; Testvérhegy (III. kerület) – meredek, erdős lejtők.

Normafa