Élmény
Ezek voltak 2016 legfontosabb nyitásai
Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Néprajzi Múzeum

Már hagyomány nálunk, hogy az év végéhez közeledvén egy kalap alá hozzuk a legfontosabb budapesti nyitásokat. Mindenképp hozzá kell tenni, hogy ez szubjektív listánk, a legtöbb élményt nyújtó, legjobb ízeket hozó helyekről szólunk és azokról, melyek megérdemlik a reflektorfényt és ígéretes jövőt jósolunk nekik, a 15 perc hírnév helyett. Szeretjük, hogy a street food és a fine dining is végre rátalált igazi célközönségére és, hogy tehetséges séfek a csipeszelés helyett elérhető konyhákat keltettek életre. 2016, köszi a velős csontot és a kisüzemi söröket!

Néprajzi Múzeum

Hotelek Fine dining éttermek Gasztrobárok Éttermek/bisztrók Street food  Kávézók/cukrászdák Szórakozóhelyek/bárok

Hotelek

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Az év második negyedévében a Le Meridien-ből Ritz Carlton lett. A patinás szálloda a legtehetősebbeket várja világszínvonalú luxusszolgáltatásaival és miliőjével. Az Andrássy út is új szereplővel büszkélkedhet: a Continental-group üzemeltetésében kelt új életre a 8-as szám Feszty Adolf tervei alapján 1880-1882 között megépült loggiás palotája: ez a Hotel Moments
A főváros legrégebbi fogadója üzemelt anno a Várnegyed Pest-Buda éttermének helyet adó épületében, mely 2016-ban izgalmas butikhotellel bővült.
Pest-Buda Bistro & Hotel

Fine dining éttermek

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A csopaki Márga Bisztró budapesti kistestvért kapott, ahol ugyan az örökpanoráma elmarad, ám részben a Lou Lou egykori csapatával igyekeznek a Balaton-felvidék ízeit kozmopolita stílusban tálalni, stílusos környezetben.
A Bajcsy-Zsilinszky út is kapott egy igazán szofisztikált konyhát: a Tama Budapest fogásai üvegablak mögött készülnek és valahol a bisztrókonyha és a fine dining határmezsgyéjén egyensúlyoznak. Adagban előbbi, ízekben és tálalásban az utóbbi kritériumainak felelnek meg.
Télire nyitott meg az Egyetem téren a NANO, mely a molekuláris gasztronómia elvén halad és a ételei mellett a báréletre is koncentrál, szintén molekuláris szinteken.

Gasztrobárok

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Nem tudunk betelni a tendenciával és az olyan helyekkel, mint például az ázsiai ihletésű és könnyen megjegyezhető ízekkel operáló Madách téri Beszálló, mely forradalmat indított a városban. Ezt a forradalmat ünnepli a Házi/állat is, velős csontjaival és szintén a fine dining világából érkező séfjével. A Tütübe oltott Susu fogásai is visszatapsolósak, árakban pedig ők sem rugaszkodtak el a földtől. 
Ebédelni járhatunk az  mellett nyitott Táblába, ahol a minőség és a letisztultság találkozik a gyors ebédmenükkel – még több ilyen jellegű helyre vágynánk. Ahogy hiánypótló gasztropont lett a BBQ-kultúrát népszerűsítő és mesterien űző BpBARbq is. 

TÁBLA
  • 1074 Budapest, Dohány utca 29.

Éttermek/bisztrók

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A határvonalak mosódni látszanak a műfajok között, mégis, ha a klasszikus értelemben vett éttermes helyeket nézzük, fontos pont lett a Wesselényi utcai pörköltlelőhely, a frappáns nevű Gettó Gulyás
Fontos nemzetközi nyitás a Jamie’s Italian fent a Várban, mely a régió első olyan étterme, ami az ünnepelt brit séf, Jamie Oliver brandjének égisze alatt fut. Budapestnek már ilyenje is van.
Gasztronómiailag kevésbé felkapott helyen, a Krúdy utcában találjuk a Carne Di Hall-t, ami nevére rászolgálva húsközpontú és ígéretes konyhát visz.
Carne di Hall

Street food 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Csendesedni látszik a ‘mindentbele’ streetfood-mánia: a természetes szelekció jól működik. Olyan új és jóféle helyekkel bővült a város például, mint a Belvárosi Piacon az Arany Kaviár ‘spin off’-ja, a Moszkva Tér, vagy a magyarosabb vonal kedvelőinek a . Édesvízi halakkal foglalkozó helyekkel is bővültünk, melyek közül fontos szereplő a Hello Hal, ami a Tiszáról érkezett Budapestre. Ha vietnami és phó vagy bún leves, a Hanoi Xua is jó választás lehet, a Nagyvárad térnél. Elkábultunk az encsi példára nagyon pedánsan és nagyon nápolyian sütött pizzáktól a Kemencés Pizzában, a XV. kerületben. Bőven megéri az utazást. Év végére az  saját  jelentkezett, mely a  konkurenciája a bulinegyed .
MoszkvaTér

Kávézók/cukrászdák

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Haladó és remek kezdeményezés egy olyan desszertező, ahol egy bizonyos szezonban csak egyféle francia sütivel foglalkoznak. Volt már brulée, canelé, tart és éclair is a Monofuban, a Margit körúton.
Nekünk hamar nagy kedvenc lett a Moritz Eis is, ami Belgrádból érkezett a fővárosba és két helyszínen is boldoggá teszi a fagylalt-fetisisztákat letisztult ízeivel. 
A specialty vonal még mindig meghatározó irány, Pesten és Budán is sorra nyílnak a különleges kávékkal foglalkozó helyek. A WarmCup végre saját placcra talált.
WarmCup
  • 1077 Budapest, Erzsébet körút 39.

Szórakozóhelyek/bárok

Fotó: PONTOON
Szórakozóhelyekben és bárokban is bővelkedett a 2016-os év. Januárban indult a 4Bro Downtown alatt az Aether, ami csemege lehet Budapest bulicsakrájában, mind hangzásilag, mind zenei szelekcióját tekintve. Nyáron sokat buliztunk és kulturálódtunk a Pontoon-on, a legszebb naplementékkel és Anthony Kiedis-ékkal. Fellendült a Lupa-sziget, kinyitott a KIOSK Beach is, ahol fehér homokban koktélozhat a nép. Egyre több a kisüzemi sörökkel foglalkozó hely, ezek közül volumenjét tekintve kiemelkedik a Krak’n’Town steampunk söröző. A Szabadság téren ázsiai italokra építő koktélos ‘garázsként’ működik a bűnös nevű Impostor. Member’s clubként nyitotta meg kapuit a LOCK, ahol busás tagságit fizetve tapasztalhatjuk meg, mi járhat a felső tízezernek. Év végére pedig a Gozsdu spanyolja, a  is beerősített: kinyílt a Jardin Bar, ahol tapasokkal pihenhetünk rá a gondosan összeállított koktélokra.
Krak'n Town