Élmény
Ezek Budapest leghangulatosabb szaunái
Fotó : Az esemény Facebook oldala

A skandináv kultúrában a szaunára „szent helyként” tekintenek, és már-már varázserőt is tulajdonítanak neki. A mágiában ugyan csak kicsit hiszünk, az viszont tény, hogy télen nincs annál jobb, amikor az ember kiizzadja minden problémáját és új emberként léphet ki a párás ajtón. MIvel néha több kell az élményhez, mint egy edzőterem kabinja, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a város legjobb szaunáit, ahova bármikor el lehet vonulni a hideg elől.

Széchenyi  Fürdő Aquaworld Resort Lukács Fürdő Rudas Gyógyfürdő és Uszoda Gellért Fürdő Oxygen Wellness - Naphegy

Széchenyi  Fürdő

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
A Széchenyi Gyógyfürdő Európa egyik legnagyobb termálfürdő-komplexuma, melynek téli éjszakákon gőzölgő kültéri medencéje a vízben sakkozgató öregurakkal világhírű Budapest-szimbólum. Itt a termálvíz mellett az izzadás is remek időtöltés: a hely összesen 9 db szaunával rendelkezik, mindegyik regiszteren keresztül gőzzel felfűtött. Különlegességnek számít a fényszauna, illetve a nemrég elkészült kaszkád, ami termálgőzzel működik és a szaunázás és a gőzfürdőzés között képvisel átmenetet (76 °C-os termálvíz párolog). Ma még ez a legritkább szaunázási forma, ilyen vagy hasonló kabint csak speciális adottságokkal rendelkező fürdők képesek működtetni, mivel saját termálvíz táplálja. A szaunák befogadóképessége 10-25 fő között van. Árak itt.
Széchenyi Fürdő

Aquaworld Resort

Fotó: Aquaworld
Spa- és wellnessközpont ez, ahol igen tekintélyes szaunafelhozatal is található: van egy szárazszauna (finn és orosz), egy kültéri rönkszauna, 2 gőzszauna, egy bioszauna, egy aromaszauna, egy infrakabin, egy kristályszauna, hozzájuk pedig tartozik egy jégkamra, egy sókamra és egy merülőmedence is. A bioszauna kifejezetten érdekes dolog: a hőmérséklet itt 40-60 °C-os. Szokás a finn szauna továbbfejlesztett változataként is emlegetni, a páratartalma összesen 20-40 százalék körül mozog, tehát elviselhető még azoknak is, akik nem bírják ezt a dolgot. Említést érdemel még a kristályszauna: itt a szaunakályha felett hegyikristályt, kvarckristályt, féldrága- vagy drágakövet helyeznek el, amelyekből állítólag pozitív rezgések jönnek, ez pedig jó hatással van a testre és a lélekre. Egyébként itt is szoktak meghatározott programok keretein belül szaunaszenánszokat rendezni, amelyek lényege, hogy a szaunamester bent tartózkodik a vendégekkel a szaunában és fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás ráöntésekkel a kályhára. Árak itt.
Aquaworld Resort Budapest

Lukács Fürdő

Fotó: http://www.budapestgyogyfurdoi.hu
A Lukács Gyógyfürdő és Uszoda egyike a legrégibb budapesti gyógyfürdőknek, mai helyén már a XII. században betegeket ápoltak a Szent-János lovagok. Itt infra-, finn, naturista és sókristályszauna (inkább meleg szoba, Himalája-só fallal) és aromagőzkabin üzemel, melyekhez jégkunyhó (jégkása-adagolóval), merülőmedence tartozik. Különlegessége, hogy minden pénteken egész estés fürdő- és szaunapartikat rendeznek. Ezekre 19:30-tól lehet jegyet váltani a pénztárban. Nyitvatartás: 20:00-02:00 óra között. Pénztárzárás 24 órakor van. Részletek itt.
Lukács Fürdő

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
A Rudas valószínűleg a legszebb fekvésű budapesti fürdő, amelynek újjáépítése egyben lehetőséget adott a bővítésre is: a modern épületszárnyban négy új élménymedence, étterem és egy brutális panorámával rendelkező jacuzzi is helyet kapott. A felújítás szaunavilágot és wellness részt is hozzáadott a meglévő gyógyfürdő és uszoda mellé: a termál-osztályon 3 száraz szauna van: egy 45, 55 és 72 °C-os fokos, amely befogadóképessége összesen 25 fő. Említést érdemelnek még a nedves gőzkamrák (ez összesen 2 db helyiség, mindkettő 50 °C-os fokos): összesen 23 főt tud szórakoztatni, illetve van egy uszodai finn szauna (75-100 °C-os) 6 fő részére. A fürdő wellnessrészlegéhez tartozó szaunavilágban öt helyiség van még pluszban (aromakamra, száraz hőlégkamra, finn szauna, nedves gőzkamra, sószoba), amelyekben 40 vendég kapcsolódhat kis egyszerre. Árak itt.
Rudas Fürdő

Gellért Fürdő

Fotó: Bódis Krisztián
Az art-nouveau stílusú Gellért a leghíresebb (és legdrágább) műemlék fürdő, mely a XX. század elején nyitotta meg kapuit Budán. Az intézmény csak 1 darab elektronikus finn szauna van, mely 90 fokos, egyedi dolog viszont, hogy a finn szauna a Gellért fürdő kerthelységében található, ahonnan a vendégeknek remek rálátása nyílik a Gellért-hegyi panorámára és szaunázás után a szauna melletti dézsában hűthetik le magukat. Ezen kívül van még 2 db hőlégkamra, melyből az egyik 3 szobás: 60-70-80 fokos, a másik pedig 2 szobás: 60 és 70 fokos, ezen kívül pedig van még 2 gőzkamra, melyek illataromásak: kamilla, borsmenta vagy levendula illatúak és a hőfokuk 45-50 fok. Árak itt.
Gellért Fürdő

Oxygen Wellness - Naphegy

Fotó: Oxygen Wellness
A Nap-hegyen található komplexum talán a legjobban felszerelt szaunaparkkal rendelkezik. A repertoárban összesen 14 féle szauna található: van finn szauna, hang-, fény,- és aromaterápiás, gyógynövényes szaunák, infrakabin, gőzkabin, tepidárium, illetve meztelenszauna részleg, ahol szintén mindenfajta egység megtalálható. Mi az infrakabint nemigen szeretjük, a fényszauna viszont izgalmas: itt a fény gyógyító erején van a hangsúly, amely állítólag a szervezet képes saját öngyógyító erőit aktivizálni. A rendszer színekkel is operál: minden színnek megvan a maga biológiai hatása a szervezetünkre, hangulatunkra. Az Oxygenben úgynevezett szauna felöntéseket is szerveznek, amelyek alkalmával, a vendégek elsajátíthatják a helyes szaunázás lényegét. Árak itt.