Gasztró
Ezek a helyek nyíltak 2017 nyarán
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
advent brunches 2018 budapest

Semmi sem maradhat ki a szórásból, így például találkozhatunk új fine dining helyekkel, annak ellenére, hogy sokan a műfaj lecsengését jósolják. Kellemes és emberi léptékű új bisztrókból sincs hiány, legyen az hagyományos magyaros vonal, vagy fúziós ázsiai. Rendületlenül füstölnek a szmókerek, a nyári szezonra több új kiülős hellyel is bővült a város, valamint egy cukrászda legenda is újraéledt.

Éttermek, bisztrók Reggelizők, pékségek, cukrászdák Street food helyek, ételbárok Bárok, szórakozóhelyek

Éttermek, bisztrók

Szeretnivaló mai napig a henteses “talponállós” étkezés, ám ezt most 2017-re hangolta a Cupákos csapata. Érthető, húsközpontú fogásokkal várják mindazokat a Dob utcában, akik a csülökre, az oldalasra, a császárra esküsznek. Németh Ádámot a Konyhafőnökből ismerhetjük, és régóta vártuk, hogy Budapesten kamatoztassa kreativitását. Most a The Selection V. kerületi gasztrobárban állítja össze a jobbnál jobb ízkombinációkat, főleg BBQ-ra hangolva, ám ők az egyben, nagy húsok helyett a különböző fogások komponenseinek lassú sütését preferálják. A Várkert Bazárban található Bárkert Bisztró különösképp belsőépítészetileg ragadott meg minket, lokációból fakadóan a magyaros vonal az övéké. 

A Hegyvidék Központ új megbízható hellyel bővült: a Budai Millieu üzleti vacsorák és vasárnapi budai ebédek stílusos helyszíne lehet. Ha már Buda és ebéd, akkor nem hagyhatjuk ki a Sophie & Ben Gardent, ami Hűvösvölgyhöz közel várja a családokat hamburgerre, barátnőket pedig kerti fröccsözésre.

 

KhanFotó: Balkányi László / We Love Budapest

Nagyon szerettük az Újlipótvárosban nyitott Khan-t, mely a Saó-ból megismert profizmussal és új ízekkel érkezett az Ipoly utcába. Aki kedveli az ázsiai konyha sokszínűségét, érdemes barátokkal együtt érkezni egy “mindenbe beleevős” alkalomra. 

10 éve készülnek a Börzére, ami végre most nyár végére meg is nyitott, a Szabadság tér közelében, a Nádor utca sarkán. Nagypolgári elegancia, megbízható konyha, egyedi ötletek jellemzik a helyet, ahol ugyanolyan jó a steak, mint a kimérten vásárolható svédgomba saláta.

 

RamazuriFotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Egészen diszkréten nyitott a Ramazuri a Várban, ahol ötletes, figyelemreméltó konyhával és szakmaisággal találkoztunk. Nagyobb visszhanggal járt a St. Andrea Wine & Skybar nyitása, mely egy “4 évszakos” rooftop bár a városban, ahol a borászat remek tételei mellett hangsúlyos bárultúra és kifinomult falatok várnak. Nem kevésbé elegáns a Caviar & Bull, a Corinthia Hotel aljában. A koncepció Máltáról érkezett és a mediterrán fine dining világát mutatják be. 

Reggelizők, pékségek, cukrászdák

Tavasszal volt az igazi specialty kávézó dömping, de most sem kell megijedni, még mindig van hely a La Marzocco gépeknek és a jó kávénak. Például a Pozsonyi úti Piknik Café & More nevű apró helyen, ahol mindig kapunk valami pliusz információt a kávékultúráról. A tatai Ébresztő is megérkezett Budapestre, pár lépésre a Jászai Mari tértől várnak tudatos reggelikkel, jó hangulattal. 

 

ÉbresztőFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

 

Ugyan általában a kis kávézókban is kapni különböző saját, vagy beszállítóktól érkező dzsúszokból, a Wonder Juice nyáron az Astoriára nyitott egy saját márkaboltot. Szuperélelmiszerekben is elég jók. 

A 4-es metró végállomására eddig is szívesen jártunk fagyizni, ám most egy franciásabb típusú desszerteket készítő cukrászda, a Sütizz is arra csábít, hogy még, ha nincs is arra dolgunk, tegyünk egy kirándulást hozzájuk. A Király utcában találjuk a Bonboniertmely egy pályaelhagyás szerencsés gyümölcse. Bonbonok és Great Taste Awards-díjas fagyik készülnek itt. 

 

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Augusztus 20-án tényleg kinyitotta kapuit a régi-új szalon, immár ismét rendelhetünk krémest, puncs tortát, vagy gesztenyepürét a Rákóczi úti Hauerben

Street food helyek, ételbárok

Perui ételbár a városban? Eddig kellett rá várni, de az Inka Grill Bisztróban Milagros és Carlos a legautentikusabban próbálja megmutatni, mi is az a chicha morada, vagy éppen a lomo saltado. 

Ha nemzetiségi vonal, akkor örömünkre szolgált, hogy már hivatalos bahn mi-ző pont is van a VII-ben, ám még nagyon gyerekcipőben jár a vietnami szendvicsező. Nagyon jót ettünk a Kao Hom thai “kifőzdében”, ahol óriási adagok, sokféle vega és vegán fogás, valamint sosem kóstolt ízes levesek készülnek, elérhető áron.

 

KrampuzFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Francia fogásokra épít a Madách téri Krampuz, ahol édes crépe és sós galette jelenti a repertoárt. A dizájn tetszetős és jó végre minőségi óriáspalit enni a száradt szélű bóvlik után.

Neve egzotikus lehet, ám egy almafajtára utal a Batul, a Falk Miksa utca kicsi, ám annál hangulatosabb helye. Remek zöldségalapú levesekért és szendvicsekért menjünk hozzájuk.  

Míg Bíró Lajos a Palatinusra megálmodott Laza Palában  teríti a szezonban a prémium párizsis szendvicset és a négytenyérnyi rántott húst, addig Dear Budapest néven dán mintára gondolt “nyitott szendvicseket” kínálnak, jelenleg Heiszler Olivér közreműködésével, ám később többi séfet is bevesznek majd a kínálat frissítésére. 

 

BatulFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Wossala Rozina jött és bepörgette a hotdog vonalat és kétkezes, ügyesen összerakott szendvicsekkel nyitotta meg a Kishusomot. Nekünk a currys verzió tetszik a leginkább, de magában a marhakolbász sem gyenge. 

Az Ötkerttel szoros együttműködésben terjeszkedett a belvárosba a Kemencés Pizza, így immár csak az V. kerületig kell menni nápolyi típusú pizzákért. Próbáld először a sima margheritát!

 

KishusomFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

 

Bárok, szórakozóhelyek

Ha a jóidőre hangolt, nyitott helyeket nézzük, akkor többel is gazdagodott a város a 2017 nyarán. Ilyen például a Kabin, mely meglepő módon a Népszigeten ütötte fel a fejét. Érdemesebb kocsival érkezni, mert a helyszín infrastruktúrája nem az igazi, de utána jól fog esni a sör és a naplemente bármelyik csíkos kis ülőkabinban. 

 

KabinFotó: Balkányi László / We Love Budapest

 

A Kadarka Bárkáját a Margitszigeten találjuk – finom homokba lógathatjuk a lábunkat, miközben vagy frissebb, nyáriasabb tételeket kortyolunk, vagy a hűsebb estéken valami komolyabb vöröset. 

Zöld Küllő néven erősen bringabarát szabadtéri kocsma települt a Városligetbe, erősítvén a helyi felhozatalt. 

Az Andrássy úton új telepes a Gárden, ahol a sugárút eleganciájára rácáfolva, egy kicsit bohémabb, urbánusabb helyet képzeljünk el grillel, limonádéval, időnként élő zenével.

 

Zöld KüllőFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Újpesten találjuk a város első látványfőzdéjét, a First Craft Beer-t, ahova megéri egyszer ellátogatni körülnézni és kóstolgatni is. 

Végül, de nem utolsó sorban pedig az egykori Bad Girlz arculatot, szemléletet és persze neet is váltott, így mostantól Yellow-ként emlegetik a helyet, ahol egyébként a Serényi Zsolti féle BpBARBq húsaiból is elehetünk.