Élmény
Érték a polcokon – budapesti antikváriumok
Fotó : Magnolia Day Spa
Magnolia Day Spa

Sokan az e-könyv olvasók megjelenésével és az internet térnyerésével egy időben a Gutenberg-galaxis végét vizionálták. A változások persze elkerülhetetlenek és ez nyomot hagy a városképben is: az egyébként még most is jelentős számú antikváriumok közül több eltűnt, míg mások megmaradtak. A „régiekből” válogatva igyekeztünk most néhányat fölkeresni, akikhez most is bármikor betérhetünk, a kínálat nagy részét minőségi könyvek adják, az eladók pedig – a netes kereskedők többségével szemben – a könyvek kiváló ismerői, akik tudják, miben rejlik az igazi érték.

Amicus Atticus  Honterus Kárpáti és Fia Krisztina  Múzeum Nyugat Szőnyi Tordai
Igazán érdekes feladat volt feltérképezni a budapesti antikváriumok világát. Ugyan közel sem jártuk be az összeset, de igyekeztünk megtalálni a legrégebbieket és a legkisebbeket. A tulajdonosokkal beszélgetve nemcsak az tűnt föl, hogy az erős konkurencia ellenére nem mondanak rosszat egymásra, sőt, egymás üzleteit ajánlják, csak a fillérekért felvásárló és üzlet nélkül üzemelő netes kereskedőket nem szívelik. Másrészt egy olyan világ képe bontakozott ki előttünk, ahol mindenki ismer mindenkit, és a jó értelemben véve bogaras emberek közt komoly ideológiai vitát jelent, hogy például egy bagolyszobornak az üzletben van-e a helye.

Amicus

Elsősorban a humán tudományok kedvelői találnak olvasnivalót ebben az 1960-as évek óta – persze akkor még állami felügyelettel – folyamatosan működő üzletben. Az antikváriumot vezető személy azonban a helyiség történeténél jóval érdekesebb, hiszen Walloschek Miklós 1967 óta, azaz majdnem ötven éve foglalkozik könyvekkel, 1970 óta pedig aukciókat is vezet. Szombathelyen kezdte, majd megfordult a Múzeum körúton, a Váci utcában és a Várban, az Országház utcában is, 1993. április 1. óta pedig a VII. kerületben dolgozik egyszemélyes üzletében. A könyvek mellett természetesen metszeteket is találunk a kínálatban.

1077 Budapest, Király utca 81.

Atticus 

1996 óta működik a Madách tértől pár méterre található antikvárium. A kínálat színes, minden témakörből találunk itt olvasnivalót, hiszen a tulajdonos szerint talán ma még többet is olvasunk, mint régen, csak ennek jó részét képernyőn, de sok dolgot csak a jó öreg könyvekben találunk meg kellő mélységben, de egy kikapcsolódást jelentő regényt sem lehet nagyon máshogy, mondjuk pdf-ben elolvasni. A tulajdonos egyébként gyűjtőből lett antikvárius, majd később elvégezte a könyvtár szakot is.

1075 Budapest, Asbóth utca 19.

Honterus

Legendás antikvárium a Múzeum körúton. Délelőtt komolyzene, délután jazz szól a hangszórókból. Bagoly ide nem jöhet, de a kirakatban találunk néhány klasszikus szobrot, legtöbbször magyar történelmi nagyságok mellszobrait – mint a tulajdonos elmondja, ez egyszerűen jobban illik egy tudományos közeghez. Évente három aukciót tartanak a Kossuth Klubban, általában 5-600 minőségi könyvvel, térképpel, metszettel a kínálatban.

1053 Budapest, Múzeum körút 35.

Kárpáti és Fia

A Múzeum körúti antikváriumos „negyed” megbecsült tagja. A tulajdonos történelem-könyvtár szakot végzett, és már 1974 óta dolgozik antikváriumban. 2002 óta vannak itt, korábban a Pilvax közben működtek. A régi könyveken túl specialitásuk a régi térképek és metszetek, ebből az egyik legnagyobb választék található itt Budapesten. Az évi két alkalommal megtartott teremárverésekre alapos leírást adnak, amit sokan értékelnek. Az üzletben találunk az 1500-as évekből származó térképet is, a következő árverés egyik legizgalmasabb darabja Pápai Páriz Ferenc 1696-ból származó, korabeli pergamenkötésű könyve lesz.

1053 Budapest, Múzeum körút 29.

Krisztina 

Sokan azt hiszik, hogy a tulajdonos egy hölgy, pedig a bolt – természetesen – a városrészről kapta a nevét. Sem a szomszédos Déryné, sem a Krisztina tulajdonosa nem nő, ellenben az egész épület korábban az Auguszt család birtokában állt. A tulajdonos 15 éves kora óta gyűjtő, így kezdett el könyvekkel foglalkozni. Az üzlet maga 1998-ban nyitott, azóta a környékbeli értelmiség egyik törzshelye. Festményekkel nem foglalkoznak, viszont minden mással igen, ami nyomtatott és ritkaság.

1013 Budapest, Roham utca 7.

Múzeum

A négy fős tulajdonosi társaság már 30 éve dolgozik együtt a Múzeum körút 35. alatt. Ez az üzlet 1999 óta létezik, előtte pedig a szomszédos Honterusban foglalkoztak könyvekkel. Mindenben érdekeltek, ami papír: könyvekkel, metszetekkel, térképekkel, valamint plakátokkal is, amelyre az utóbbi időben egyre növekszik a kereslet. A könyvek között csak válogatott darabokat találunk, az online árveréseken is csak a nagyon különleges vagy kurrens darabokat engedik be, amit meg is hálál a közönség. Mint mondják, baglyot ők sem engednek be az üzletbe.

1053 Budapest, Múzeum körút 35.

Múzeum Antikvárium

Nyugat

1991 óta működik ez a széles kínálatot nyújtó antikvárium egy könyvesbolt helyén. Az épületben korábban nyomda üzemelt, és néhány évig a Nyugat szerkesztősége is itt működött, ezért a tradíciók miatt egy ideig a régi irodalmi kiadásokkal foglalkoztak. A profilba azóta más területek is vegyültek, így többek között metszetekkel, városképekkel, képeslapokkal is foglalkoznak, melyeket a neten és az aukciókon is megtalálni.

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 34.

Szőnyi

Szökőnapon, 1992. február 29-én nyitottak a Zrínyi Könyvesbolt helyén, a Jászai Mari térnél – ha úgy vesszük, idén még csak hat évesek lesznek. A tulajdonos (itt is) az Állami Könyvterjesztő Vállalatnál kezdte, majd később elvégezte a magyar-könyvtár szakot is. Az évente két alkalommal megrendezett aukciókon mintegy 1000-1200 tétel szerepel. Az elhúzható polcokkal felszerelt helyiség „jelképe” a majd félméteres bagoly, aki a hátsó részről figyeli az eseményeket.

1055 Budapest, Szent István körút 3.

Tordai

A Király utcai egyszemélyes antikvárium 16 éve működik. A tulajdonos operatőrként végzett, de a könyvek szeretete végül idekötötte. Antikvárnak nevezhető könyv arányaiban viszonylag kevés van, ettől függetlenül találunk itt 17-18. századi köteteket is. Az eltolható polcokon megtaláljuk az úgynevezett Borovszky-féle vármegyemonográfia-sorozatot, az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című sorozatot, a „Hóman-Szekfűt”, de megvan Herman Ottó A magyar halászat könyve című munkája, egy Bél Mátyás-kötet és egy Orbis pictus című illusztrált kötet is. A kirakatban és bent egy-egy festmény, írógép és fényképező színesíti a kínálatot.

1077 Budapest, Király utca 31.