Élmény
Együtt élni a Dunával – kalauz, hogy közelebb kerüljünk folyónkhoz
Fotó : Bódis Krisztián / WLB
duna, szabadság híd, horgász

Megpróbáltuk összegyűjteni a legtöbb aktivitást, amit a Duna adhat nekünk, városlakóknak. Ugyan még messze vagyunk attól, ahogy Bécsben, Berlinben vagy Párizsban élik a folyót, de akár a Valyo kezdeményezései, mint például a Szabihíd is segít abban, hogy közelebb érezzük magunkhoz. Most a vízparti lazulás helyett a konkrét vízi utazásokat és sportokat listázzuk.

BKK-hajó Városnéző hajók Dunarama élményhajózás Dunataxi Redjet Pannónia Gasztrohajó Cruisin Vízisí, fánkozás Jet-ski Evezés, kajak-kenu SUP és SUP jóga

BKK-hajó

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A legkézenfekvőbb dunai hajókázás maga a BKK három vízi járata. A D11 az Újpest-Nemzeti Színház vonalon közlekedik, a D12 a Rómaifürdő-Nemzeti Színház vonalon megy, míg a D14-es Soroksár és Csepel között ingázik. Hétköznapokon Budapest-bérlettel, bármilyen 24-órás vagy hosszabb időtartamra szóló bérlettel térítésmentesen használható, míg hétvégéken 750 forintos jeggyel hajózhatunk menetrendszerűen.

Városnéző hajók

Fotó: Legenda Városnéző Hajók

Megannyi városnéző túra létezik: változó hajókkal és árfekvéssel. A Legenda hajóiban az a különleges, hogy kisebb járművek és csaknem teljesen üveg faluk van, így semmi sem takarja a kilátást, akár kevésbé derűs napon is felszállhatunk az egyórás sétahajókázásra. 30 nyelv közül választhatunk idegenvezetéskor, nappali (3900 forint) és esti (5500 forint) járataikon is bennefoglaltatik az árban egy pohár üdítő, sör, pezsgő vagy bor. Sőt, 45 perces margitszigeti kiszállást is biztosítanak.

 • További infók ITT

Dunarama élményhajózás

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Egészen más élményt ad a Dunarama, amely gyakorlatilag egy vízi limuzin: az elegáns hajóra egyszerre 10 ember fér fel, a szolgáltatás pedig sofőrrel vagyis kapitánnyal együtt érdendő. A “sima” baráti, családi hajózásokon felül legény- és leánybúcsúkat, esküvői fotózásokat is vállalnak. Sőt, naplementetúrára is be lehet fizetni náluk. Exkluzív élmény, amolyan különlegesség, amire mindig emlékezni fogunk, ha utána a Dunára pillantunk. A 25 perces rövid hajózás 36 000 forintba kerül, de rengeteg szolgáltatás közül választhatunk: a dunai borkóstolás például 50 perces és 6-10 főre 150 000 forintba kerül. 

 • További infók ITT

Dunataxi

Fotó: Dunataxi

Egyszerre 12 fő plusz biciklik is utazhatnak a Beatles sárga tengeralattjárójára emlékeztető fürge dunai taxin. 23 dunai kikötőben szállhatunk fel a rendelt vízitaxira, mely igény szerint kis távokat és akár egy Budapest-Visegrádot is megtehet. Az árazás ennek tekintetében egyéni, távtól függ. A bicikliszállításnak köszönhetően akár egy pilisi kerékpártúra is teljesíthető stílusos és gyors Dunataxis érkezéssel. 

 • További infók ITT

Redjet

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Legutóbbi és legizgalmasabb dunai hajózásunk a Redjettel történt, pár hete. A 30 perces élményhajózások nem csak a nézelődésről szólnak: egy 440 lóerős tűzpiros hajón ülve tapasztalhatjuk meg, hogy milyen az, amikor 80 km/h-val döngetünk a vizen. Jó időben védőfelszerelés nélkül is vicces, viszont tetőtől talpig felöltöztetnek minket, ha nem szeretnénk nagyon elázni – az esély megvan rá, ugyanis farolgatnak, kvázi “driftelnek” a hidak alatt. A Kopaszi-gátról indulván, egészen a Margit hídig felmegy a hajó. Neten is tudunk foglalni. Fejenként 7000 forintot kóstál a száguldás, sőt, go-pro kamerával képeket is készítenek arról, ahogy az adrenalintól sikít a fedélzet.

 • További infók ITT

Pannónia Gasztrohajó

Fotó: Pannónia Gasztrohajó

Magukat “vintage hajóként” aposztrofálják: a Pannónia Gasztrohajó olyan egész estés sétahajókázásokkal foglalkozik, ami nem csak a látványra és az esti fényeiben pompázó Budapestre fókuszál. Gasztronómiailag is értéket teremt: Ruprecht László séf segítségével magyar alapanyagokkal, kortárs konyhát visznek. A dolog érdekessége, hogy a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) tagjai minden hónapban készülnek egy-egy új alapanyaggal, mely bekerül a Pannónia hajó konyhájára. 6 fogásos degusztációs menüjükhöz magyar borsor is kapcsolódik. Egy főre 35 000 forint a dunai gasztroélmény. 

 • További infók ITT

Cruisin

Fotó: Cruisin

A nyár folyamán több Cruisin-bulit is szerveznek, mely szakít az állóhajós élménnyel. Szeretjük az A38-at, a város egyik legjobb klubja, amire minden évszakban számíthatunk, ám a Cruisin partyjai kifejezett rendezvények, legtöbbször az Európa hajó fedélzetén. Egész napos programról van szó, elektronikus zenével, sok fröccsel, Dunakanyarban lebegéssel és késő esti kikötéssel. 2018 nyarán még tervezetten három eseményük lesz, melyből kettő a Sziget Fesztivállal együttműködve.

Vízisí, fánkozás

Fotó: Motorcsónakázás a Dunán Facebook

Kijelölt dunai szakaszokon vízisíelni és akár fánkozni is tudunk, melyben segítségünkre lehet a “Motorcsónakázás a Dunán” csapat. Alapvetően ők is foglalkoznak privát luxusmotorcsónakos városnézéssel, 6 fős hajókkal, azonban ezek a hajók remekül alkalmasak vizisí, vagy például fánk húzására is. Így foglaláskor jelezzük, hogy a Parlament felfedezése helyett mi a vízisível próbálkoznánk például. 

 • További infók ITT

Jet-ski

Fotó: Balkányi László / WLB

Ha valaki sokat időzik például a Margitszigeten, vagy közlekedik a Duna mentén, bizonyára látott már nagyobb formátumú jet-ski-ket, melyek egészen a belvárosi szakaszon farolgattak. Nagyon nagy vízi jártassággal, legalább 4 méteres hajóhosszal és meghatározott köbcentivel lehet jet-skizni a Duna belvárosi szakaszain. Ehhez kishajóvezetői engedélyre van szükség, továbbá az említett kisgéphajó minősítésű eszközre.

Evezés, kajak-kenu

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Szakvezetéssel indulnak kajak- és kenutúrák is a budapesti Duna-szakaszon, ami jelen esetben a Római-part és Lágymányos (Kopaszi-gát) között értendő. Fontos számolni vele, hogy kikötési tilalom van érvényben a két végállomás közötti szakaszon. Sokan azt ajánlják, hogy inkább például Szentendréről induljon a túra, hogy legyen idő belemegedni a budapesti szakaszra. Kezdőknek és azoknak, akik annyira nem ismerik a Dunát, csak túravezetővel, csapattal ajánlott mindez. Óriási élmény lehet a belvárosi szakaszon is evezni, ám legalább annyira szuper a természethez közelebb menni. A szentendrei Duna, a Dunakanyar is közeli kalandok és életreszóló élmények. 

 • Bővebb infók ITT – Óbudai SE
 • Bővebb infók ITT – evezzvelem.hu
 • Bővebb infók ITT – Budapesti Evezős Egyesület
 • Bővebb infók ITT – MTK sportegyesület vízisport szakosztálya

SUP és SUP jóga

Fotó: Naturelle / Naturelle

Egyre népszerűbb itthon is a stand up paddle board, vagyis a SUP. Mi is voltunk már dunai túrán a Naturelle szervezésében és annak ellenére, hogy az elején még nagyon remegett a lábunk, hogy nehogy bezuhanjunk a vízbe, az aktivitás végére nagyon megszerettük ezt a fajta kikapcsolódási lehetőséget. Pár órára kicsit ki voltunk szolgáltatva a folyónak, de meglepően tiszta, csendes volt, sőt a Megyeri hídnál még hódokat is láttunk egy pillanatra. A felfújhatós álló deszkákkal rendszeresen szerveznek túrákat, akár éjszaka, fejlámpákkal is. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert lehet, hogy szerelem lesz belőle. Az állva evezések mellett a SUP-on igazán jó kihívás a jóga is, erre is nyílik lehetőségünk a Dunán.

 • További infók ITT – Naturelle
 • További infók ITT – SUP Budapest
 • További infók ITT SUPra fel
 • További infók ITT SUPjóga öböl