Shopping
Divatba hozunk – 5 hazai divatmárka őszi újdonságai
Divatba hozunk – 5 hazai divatmárka őszi újdonságai

Ha nem is cserélnéd le a teljes ruhatárad, néhány darabot azért biztosan szívesen beszereznél. Öt hazai divatmárka alapítóitól kértünk tanácsot, s ők a legfrissebb kollekciók mellett kedvenceiket is megmutatták.

CAKÓ Lazlo WYHOYS THEFOUR Daige

CAKÓ

Mi jellemzi az aktuális kollekciódat?
Az idei őszi-téli kollekciót a képzőművészet inspirálta. Az öcsém, Cakó Dániel szobrászművész lendületes monokróm tus- és akrilgrafikáit nyomtattuk filmnyomással a ruhákra. A kollekció alapvetően a fekete és a fehér kontrasztjára épül, mustársárgával és némi királykékkel kiegészítve. A tervezésnél a hordhatóságra törekedtem, ugyanakkor szerintem merészség, eredetiség és némi játékosság is megjelenik.

Melyik a kedvenc darabod, és miért?
Az idei kedvenc darabom az a kabát, amelyen erőteljesen megjelenik a filmnyomással beillesztett merész grafikai elem, mert a figuratív és nonfiguratív egymásba fonódó minták izgalmasan erősítik a szabásvonalakat.


Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának?
A bomber dzseki már egy ideje jelen van az utcai viseletben. Kreatívan értelmeztem újra ezt a praktikus fazont, és nőies grafikai elemekkel tettem különlegessé. Szerintem palazzo nadrággal mutat a legjobban.

WEB
Facebook
Kapható: ONE Fashion BudapestCity Life Store
Árak: ruhák, pulóverek 32.000 forint, dzsekik, kabátok: 41.000 – 67.000 forint
CAKÓ
  • 1092 Budapest, Ráday utca 9.

Lazlo

Mi jellemzi az aktuális kollekciódat?
Ez egy limitált szériájú, minimál formavilágú kollekció, amelyet a városi virágok ihlettek. Minden modellből összesen maximum tíz darab készül. Ennek az az oka, hogy rendszerint szabászati hulladékkal vagy nagyon jó minőségű maradék alapanyaggal dolgozunk, s ebből korlátozott mennyiség érhető el. A téli szezonban a virágok szép kontrasztot adnak a tompa fényekkel és a szürkés időjárással.


Melyik a kedvenc darabod, és miért?
A szabályozható derékméretű pelerint szeretem a legjobban, mert fantasztikus érzés, hogy amikor a 36-os méretű nő után feladom egy 42-es érdeklődőre, akkor ugyanolyan jól mutat. A színek és a minták csak nagyon egyszerű szabásvonalak mellett érvényesülnek. Mintatervezőként végeztem, így számomra nagyon fontos a forma és a minta kapcsolata, mivel a ruhák felületét egyfajta festővászonként értelmezem.

Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának?
Az én márkám működésében az elsődleges szempont a környezettudatosság. A ruháim nem is egy szezonra szólnak. Szerintem az a legfontosabb, hogy mindenki alakítsa ki a saját stílusát, az egyéniségét tükröző ruhatárát, amelyet időről időre újabb darabokkal egészít ki. Ehhez kínálok én nagyon strapabíró, izgalmas és hosszú távon is praktikus darabokat.

WEB
Facebook
KaphatóLucky Shepherd Designer Store, wonderLAB
Árak: 15.000-34.000 forint

WYHOYS

Mi jellemzi az aktuális kollekciódat?
A kollekció inspirációja a pusztító olajszennyezés környezetre gyakorolt hatása és látványvilága volt. Ezzel is szeretném felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára. A sorozat egyik legfontosabb alapanyaga az ausztráliai, új-zélandi merinói OEKO-TEX gyapjúból készült nemez, melynek látványa az olajszennyeződés kavargó foltjait jeleníti meg. Az egyedi nemezelt struktúra, hasonlóképp ahhoz, ahogy a természetben az olaj és a víz, egymásba vegyül, és egy szétválaszthatatlanul elegyet hoz létre.

Melyik a kedvenc darabod, és miért?
Nem egyetlen ruhadarab, inkább a saját készítésű gyapjú nemez struktúrája az, ami nagyon közel áll hozzám. Ez egy kissé talán elfeledett, ám annál különlegesebb alapanyag. A belőle készülő változatos férfi és női kabátok mindenki megjelenését feldobják.

Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának?
A kötött darabokhoz különleges vonzalom fűz, korábban kifejezetten rájuk koncentráltam. A téli szezonban nagyon fontos a réteges öltözködés, aminek tökéletes alapját jelenthetik a különféle kötött pulóverek.

Facebook
KaphatóLa Vision
Árak: ingek: 34.000 FT – 46.000 forint pulóverek/kardigánok: 36.000 – 62.000 forint nadrágok: 36.000 – 48.000 forint nemezkabátok: ár kérésre

THEFOUR

Mi jellemzi az aktuális kollekciódat?
A figyelmünk ebben a szezonban a multikulturalitás felé fordult, a perszónánk egy olyan személyiség, aki érzelmileg és intellektuálisan egyaránt befogadó, vonzó számára a különféle kultúrák sokszínűsége. Ezért használtunk élénk színeket, és jellemző egyfajta kulturális eklektika is.

Melyik a kedvenc darabod, és miért?
Kedvenc lookunk az idei szezonban a WITTY szoknya a Pluck garbónkkal párosítva. A szoknya aszimmetrikus, a hajtása nagyon különlegessé teszi, s úgy vonzza magára a tekintetet, hogy közben egyáltalán nem hivalkodó. Az élénk színű garbó pedig tökéletesen passzol a fekete átmenetes szoknyához.

Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának?
Egyértelműen a Sukajan bomber az őszi kedvenc, és egyben a legpopulárisabb darabunk is. A dzseki hátoldalára hímzett bálna egyszerűen jókedvre derít mindenkit, aki csak ránéz. 

WEB
Facebook
Kapható: saját webshop, Mono art & designBerlin store
Árak: kérésre

Daige

Mi jellemzi az aktuális kollekciódat?
A téli darabokat a tibeti/nepáli népviselet inspirálta; volumenes ujjak, átlapolódások, hangsúlyos, organikus, kontúros minták, puha kötött pulóverek, egyszóval laza elegancia jellemzi. A kollekcióhoz ékszerek is készültek, amelyeket a The Mama Kin tervezőjével együttműködve dolgoztunk ki.

Melyik a kedvenc darabod, és miért?
A kötött-bordás passzos szoknya mellénnyel és a hárompompomos sapkával. Imádom télen a kényelmes meleg holmikat, ebben a szoknyában pedig nem „veszik” el az alak. A sapka pedig simán cuki.

Mit tartasz a szezon kulcsdarabjának?
Nem hiszem, hogy létezik még ilyen, illetve én nem szeretném, hogy legyen egy kifejezett „must have”. Sokfélék vagyunk, és sokfélét szeretünk. Télen a kabát a legfontosabb, hiszen azt hordjuk legtöbbet. Legyen egy tökéletesen szabott és bélelt szövetkabát és egy funkcionális, esetleg oversize meleg dzseki a szekrényben.

WEB
Facebook
Kapható: saját műhely (daige.contact@gmail.com / contact@daige.hu), MONO art & design
Árak: felsők 15.000 forinttól, nadrágok, pulóverek: 20.000 – 27.000 forint, ruhák: 30.000 – 37.000 forint
DAIGE
  • 1085 Budapest, Üllői út 32. II.emelet