Élmény
Design Hét Budapest – TOP 10 program, amit a legjobban várunk
Fotó : LABROSSE
Design Hét Budapest - TOP 10 program, amit a legjobban várunk

Szeptember utolsó hetének egyik megkerülhetetlen programja a már jó néhány éve tíznaposra duzzadt dizájnfesztivál. Ekkor a városban több száz esemény fókuszál a formatervezésre, a tárgy- és vizuális kultúrára, s a zavarba ejtően gazdag kínálatból idén sem könnyű választani. Mi most a Budapest kevésbé ismert helyszínein zajló, új és érdekes alkotókat felvonultató eseményeket gyűjtöttük össze.

TILA – FINN ÉS MAGYAR FASHION DESIGN LABROSSE VERNISSAGE EN VOYAGE – BIJOUX Á LA CARTE YKRA - Nyitott Stúdiók EMLÉKEK CUKRÁSZDÁJA FABRIKA GRAND OPENING ART LOVES DESIGN - AUKCIÓ PAPÍRFORMA TERÍTÉK (AZ ASZTAL ÉS AZ ÉTEL KÖZÖTT) WAMP - Érezd nálunk otthon magad!

TILA – FINN ÉS MAGYAR FASHION DESIGN

Divatrajongók számára kihagyhatatlan a finn RIIVARI és a Month of Sundays, illetve a hazai Je Suis Belle és a  márkák rendhagyó, divat inspirálta installációinak meglátogatása. A kiállítás mellett a finnországi Metropolia University of Applied Sciences és a budapesti MOME divattervező hallgatóinak munkái is láthatóak lesznek, filmvetítésre is sor kerül, sőt a finn design legismertebb alakja, Harri Koskinen is előadást tart.

Nyitva: szeptember 26. – november 1. H-P 11:00-20:00, Szo 10:00-20:00, V 11:00-18:00
Megnyitó: szeptember 26. 18:00
Harri Koskinen előadása: szeptember 30. 18:00
Helyszín

LABROSSE

Ha érdekel a street art világa, akkor értékelni fogod a Skóciában élő illusztrátor/grafikus Labrosse Dani első kiállítását. Bár nevét még kevesen ismerik, jó néhány zenekarnak tervezett már lemezborítót és logót, dolgozott nemzetközi reklámügynökségeknek, sőt a Greenpeacnek is. Készített már talált tárgyakból trash art sorozatot, jelenleg pedig különféle illusztrációkon és saját képregényén dolgozik, s egy számítógépes játék tervezésében ugyancsak részt vesz. Friss, erős és bátor munkáit a tárlat zárásaként szervezett jótékonysági aukción te is megszerezheted!

Nyitva: szeptember 25. – október 3., K-Szo 14:00-20:00
Megnyitó: szeptember 25. 18:00
Aukció: október 3. 18:00
Helyszín:

VERNISSAGE EN VOYAGE – BIJOUX Á LA CARTE

Vági Flóra éteri, elsősorban papírból, fából, olykor fémből készülő finom ékszereit és más filigrán objekjeit már jól ismerik a világ számos pontján. A fiatal tervező különleges darabjaival most egy képzeletbeli utazás egyik állomásaként te is találkozhatsz, ráadásul igencsak extrém környezetben. Az aprócska csodák a Déli Pályaudvar egyik vágányán felállított luxus vasúti kocsiban kerülnek a szó szoros értelmében is terítékre.

Megnyitó: szeptember 25. 19:00
Időpontok: szeptember 25. 19:00-21:00 szeptember 26. 11:00-13:00, 13:30-15:30, 16:00-18:00 szeptember 27. 11:00-13:00
Helyszín: Déi pályaudvar 10. vágány
Regisztráció: emailben vagy telefonon (+36 1 792-3021, maximum 42 fő/ időpont)
Szervező: Szigeti András (Continental Railway Solutions Kft.), Vági Flóra

YKRA - Nyitott Stúdiók

A 2012-ben alapított YKRA alig három év alatt igazi kult márkává vált a hátizsákrajongók körében. A Nyitott Studiók program keretében most személyesen találkozhatsz a táskákat megálmodó Lakatos Balázzsal, aki beavat a márka kulisszatitkaiba, megmutatja a műhelyüket, sőt a workshopokon saját tolltartót is tervezhetsz, amit ott helyben meg is varrhatsz magadnak.

Nyitva: szeptember 30. 12:00-20:00
Workshopok: szeptember 30. 14:00-15:30 és 17:00-18:30
Regisztráció (szept. 20-25. tárgy: „DHB Nyitott Stúdió jelentkezés’)
Helyszín

EMLÉKEK CUKRÁSZDÁJA

Neked milyen ízú a boldogság? Milyen ízek, színek és illatok emlékeit őrzöd a gyerekkorodból? Ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatták Góg Angéla ötvös-formatervezőt, aki egy öt darabból álló élménysüti sorozatban tematizálta a pontosan 421 fő személyes történeteit feldolgozó kutatásának eredményét. A Lumen Boltban azonban nem csupán egy cukrászdát találsz: közös emlékekből összegyúrt, látványnak sem utolsó, ehető műtárgyakat, s a mögöttük rejlő történeteket.

Nyitvatartás: szeptember 24. – október 4. H-V 14:00-20:00
Bemutató: szeptember 28. 19:00
Helyszín:

FABRIKA GRAND OPENING

A Fabrika két kreatív fiatal, a bútor- és lámpatervezéssel foglalkozó Kele Sára és a designszakértő, kincsvadász Markó Barbara közös szenvedélyének eredménye. Céljuk, hogy a huszadik századi vintázs bútorok megmentésén, feltuningolásán túl, azokban kreatív kihívást keresve, olyan eredeti és szerethető darabokat hozzanak létre, amelyekkel eddig a hazai piacon nem találkozhattunk. A program nem csupán kedélyes műhelymegnyitó, de az első kész darabok bemutatója is.

Nyitvatartás: szeptember 29. – október 2. K-P 12:00-18:00
Megnyitó: szeptember 29. 18:00
Helyszín: FABRIKA Műhely
Cím: 1068 Budapest, Szondi u. 94/A

ART LOVES DESIGN - AUKCIÓ

Az Artmagazin nem először rendez történetmesélős aukciót Winkler Nóra vezetésével. A válogatott tételekben a képzőművészet, a divat és a design randevúzik, s kalapács alá kerül pop art kép, művészi filmplakát, designer ruha, vintage fotó, mulatságos objekt, szobros kistáska s temérdek egyéb izgalmas holmi. A válogatás meglehetősen személyes, a tárgyak önmagukban is szépek, de a lényeg a rejtett összefüggések felfejtése, ami remek kultúrtörténeti kalandozásnak ígérkezik.

Árverési tételek megtekintése: október 2. 10.00 – 18.00
Aukció: 18:00
Helyszín: LOFFICE
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.
Regisztráció

PAPÍRFORMA

Fotó: PAPÍRFORMA
Bánlaki Kata, a Karcsi Papírboltja megálmodója és Szigeti Zsófi enteriőr stylist alig néhány doboznyi papír felhasználásával csodákra képes. Jó ideje dolgoznak már közösen, így egészen biztos, hogy a Kiscelli Múzeum varázslatos Templomterében egészen egyedi élményben lesz részed. Az alkotók tíz bútort választottak ki a múzeum bútortörténeti gyűjteményéből, amelyekhez egyedi installációkat készítenek majd, természetesen kizárólag papírból. A kiállításhoz workshop és bútortörténeti séta kapcsolódik.

Nyitvatartás: október 2-11. K-V 10:00-18:00
Megnyitó: október 2. 19:00
Helyszín:  
Regisztráció

TERÍTÉK (AZ ASZTAL ÉS AZ ÉTEL KÖZÖTT)

A food design csodálatos világába kalauzol el a Local Settings Pop Up Showroomja és a 2. Eat Art / Food Design Mesterkurzus. Ez alkalommal a centrumban az étkezőasztal áll, s a terítékek világába kortárs magyar dizájnerek és képzőművészek munkái révén avat be. A tányérokon, tálakon, poharakon nem a megszokott minták sorakoznak, hanem olyan kortárs reflexiók, amelyek történelmi, politikai, ökológiai társadalmi és szociológiai témákat, aktuális történéseket dolgoznak fel, hol felkavaró, hol nyugtalanító, de mindenképpen izgalmas formában.

Mesterkurzus: október 1. 18:00-22:00
Megnyitó: október 1. 21:00
Pop-Up Sale: október 4. 14:00-20:00
Finisszázs: október 4. 20:00
Helyszín

WAMP - Érezd nálunk otthon magad!

Igencsak különleges helyszínről, az Iparművészeti Múzeumból jelentkezik Budapest kedvenc dizájnvására. A megszokott gazdag kínálaton túl ez alkalommal a múzeum impozáns különtermében megnyílik a WAMP saját nappalija is, ahol a Fiók stylistjainak közreműködésével a kiállítók bútoraival, lakberendezési kiegészítőivel és más tárgyaival berendezett  komplett enteriőrt találsz. Ha egyedi darabbal tennéd otthonosabbá a lakásod, a legjobb helyen jársz! A belépő 500 forint, ami teljes egészében levásárolható.

Nyitva: október 4. 10:00-18:00
Helyszín