Élmény
„Csináld magad advent” – 13 workshop a karácsonyi készülődéshez
Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest

A karácsonyra sokféleképpen lehet hangolódni: például végig lehet sétálni a fényárban úszó Fashion Streeten, lehet korcsolyázi az óbudai vásárban, lehet ajándékokat kutatni vagy épp továbbadni, de az biztos, hogy a készülődést nem lehet elég korán elkezdeni. Sőt, a korán kezdésnek nagy előnye, hogy arra is jut idő, hogy saját magunk készítsük el a fontos kiegészítőket. Ehhez ajánlunk most 13 workshopot; ajtódísz- és naptárkészítéstől kezdve szaloncukor-formázáson át kalligráfiáig.

November 28.: Adventikoszorú-workshop a Cinq Filles Budapestben November 30.: Ablaknyitogatás – Adventinaptár-készítés kicsit másképp December 1. és 15.: Mézeskalácsdíszítő workshop a Maminti Kuckóban December 1. és 2.: Ünnepikoszorú-workshop a Wild Flower Bárban December 1.: Vegánszaloncukor-készítés a Vegán Pancson December 1.: Karácsonyi makramé workshop December 1.: Gasztroajándékkészítő-workshop a Szelencében December 1.: Adventikoszorú-készítés az Adna Caféban December 2.: Ünnepet az ajtóra! alkotóműhely a Barabás Villában December 2.: Ajándékkészítő-workshop Szentendrén December 8.: Akvarell workshop az Articsóka Stúdióban December 9.: Karácsonyi kezdő kalligráfia workshop December 8. és 14.: Paleoszaloncukor-workshop Franziskánál

November 28.: Adventikoszorú-workshop a Cinq Filles Budapestben

A Cinq Filles-t eddig elsősorban csinos dobozaiba töltött csokoládéiról ismertük, november 28-án azonban a bolt egy koszorúkészítő workshop házigazdája lesz. Ehhez a Bloom Budapest Virág Design hoz selyemirágokat, karácsonyi gömböket, különféle terméseket és egyéb dekorációs elemeket, és miközben szépen lassan (2 óra alatt)  összeállnak az alkotások, apró harapnivalókat, forró csokit és teát lehet fogyasztani. Ráadásként a Pure&Pastel Photography fotósa minden résztvevőről készít 1-1 karácsonyi portréfotót.

Fotó: Bloom Budapest Virág Design
 • Ár: 17 000 Ft (az ár 1 db adventi koszorút és a fotózást tartalmazza) 
 • Regisztráció: a bloombudapest@gmail.com
 • Bővebben az eseményről: ITT
Cinq Filles Budapest
 • 1061 Budapest, Paulay Ede utca 44.

November 30.: Ablaknyitogatás – Adventinaptár-készítés kicsit másképp

Valószínűleg nem csak gyerekként izgalmas program kinyitni az adventi naptár aktuális ablakát, ez a workshop pedig azoknak szól, akik a csokikalendáriumos változatot most eggyel továbbgondolnák. Az újbudai Szatyor Artspace-benVISU.visualplaygrounddal és a KACs Műhellyel közösen egy csiszolt fatábla alapú naptárt állíthattok össze, ahol az ablakokon saját készítésű pecsétekkel lehet kedves üzeneteket hagyni. Erre egy kaparós felület is kerül, hogy a titkos, játékos felütés megmaradjon.

Fotó: VISU.visualplayground
 • Ár: 4800 Ft/ tábla, mely tartalmaz 1 db 32*32 cm méretű fatáblát, 1 db pecsét alapanyagait, 3 különböző technika elsajátítását, 10 db ajándékkártyát, sütit és teát
 • Regisztráció: kacsmuhely@gmail.com
 • Bővebben az eseményről: ITT

December 1. és 15.: Mézeskalácsdíszítő workshop a Maminti Kuckóban

Decemberben kétszer is lesz alkalom rá, hogy közösségileg díszítsetek mézeskalácsot a II. kerületi Mamintiben. A kifejezetten gyerek- és anyukabarát helyen (ami amúgy egyszerre könyv- és játékbolt, kávézó és rendezvénytér) a felnőttek kreatívkodása alatt – aminek eredményeképp az ünnepi asztal vagy épp a karácsonyfa ehető díszei készülnek el – a kisebbek szintén bekapcsolódhatnak a munkába, ők mesefigurákat díszítenek és kóstolnak majd.

Fotó: pixabay.com
 • Ár: Mézeskalács-koszorú készítés: 4200 Ft/koszorú, Karácsonyfadísz-készítés (4db) dobozban: 2500 Ft/4db, Mesefigura-díszítés gyerekeknek: 250 Ft/db
 • Regisztráció: mamintik@gmail.com (a regisztrációt követően egy héten belül 50% előleg befizetését kérik a Maminti Kuckóban) 
 • Bővebben: ITT
Maminti Kuckó
 • 1024 Budapest, Keleti Károly utca 11a.

December 1. és 2.: Ünnepikoszorú-workshop a Wild Flower Bárban

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a Wild Flower-ös lányok művészien tudnak csokrokat kötni és koszorúkat készíteni, ám advent első hétvégéjén erre (két alkalommal is) bárki mást is megtanítanak, aki bejelentkezik hozzájuk egy ünnepi koszorús workshopra. Az alapanyagok között sok vadvirág lesz: örökzöldek, olajág, eukaliptusz, ág-bogak és bogyós növények. Ezekből állíthatjátok össze Mimi és Kata asszisztálása és szakmai tanácsai mellett a nektek tetsző asztaldíszt, akár csináltatok már ilyet, akár ez az első alkalom. Mindeközben az ünnepi hangulatról italok és falatkák formájában is gondoskodnak majd.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
 • Ár: 15 000 Ft
 • Regisztráció: info@wildflowerbar.com
 • Bővebben: ITT
Wild Flower Bar
 • 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3.

December 1.: Vegánszaloncukor-készítés a Vegán Pancson

Még friss és ropogós az Élesztő szeretett termelői vásárának, a Pancsnak a vegán változata, egész pontosan október végén indult el. Azóta tér vissza szombatonként, igaz, kevesebb, azonban kizárólag vegán termékkel és különféle eseményekkel. December 1-jén az aktuális program a szaloncukor-készítés lesz, ahol mindenféle mesterséges anyagot és persze bármiféle állati eredetű hozzávalót hanyagolva készíthettek kókuszos, meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, marcipános vagy épp zserbós változatot. Az elkészült szaloncukrokat (20-25 db) aztán csinos csomagban vihetitek haza.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
 • Ár: 6000 Ft
 • Regisztráció: dora.merfelsz@gmail.com
 • Bővebben: ITT
Élesztőház
 • 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

December 1.: Karácsonyi makramé workshop

Szómagyarázattal kezdenénk: a makramé egy zsinór- vagy fonalcsomózási eljárást jelent a kézimunkában. A Termosz Design workshopján pedig ezzel a technikával készíthettek el egy stílusos kiegészítőt az ünnepi asztalatokra, egész pontosan egy kisebb méretű asztali futót. Igaz, ez az elfoglaltság jó pár órát fog igénybe venni a délutánból, de a kellemes zene, a finom teák és a skandináv dizájnhoz párosuló hygge életérzés mellett minden bizonnyal gyorsan fog repülni az idő.

Fotó: Termosz Design

December 1.: Gasztroajándékkészítő-workshop a Szelencében

Az I. kerületben lévő Szelence Caféban ötletes ajándékot készíthettek azoknak, akik szeretik az édességeket vagy a különleges teákat. December 1-jén ugyanis karácsonyi fűszerezésű házi granola, csokoládés zabkeksz és téli teakeverék kerül a menüre, DIY (do-it-yourself) változatban. A finomságokat csinos csomagokba lehet összerendezi, hogy aztán ajándékkész állapotban várakozhassanak karácsonyig.

 

A Szelence csapata a következőket biztosítja:
– kellékek, alapanyagok, és eszközök az ajándékkészítéshez
– csomagolóanyag
– receptek és leírások
– korlátlan teafogyasztás és könnyed harapnivaló

Fotó: Szelence Café
 • Ár: 11 900 Ft (november 26-ig befizetve: 10 900 Ft)
 • Regisztráció: info@szelencecafe.hu
 • Bővebben: ITT

December 1.: Adventikoszorú-készítés az Adna Caféban

Ünnepi kézműves foglalkozást hirdet a Kálvin tér közelében lévő Adna Café is, ahol azon túl, hogy dekoratív adventi koszorúkat készíthettek (különféle termésekből, bogyókból, tobozokból), még egy jó ügyet, a Drogmisszió munkáját is támogathatjátok. A kávézóban – ahol alkoholt nem, de meglehetősen sok közösségi eseményt, beszélgetést találni – először délután 1 órától, majd 3 órától indul a kétórás workshop.  

A kép illusztrációFotó: Pixabay.com
 • Ár: 2000 Ft – ez az alapanyagárat tartalmazza, ha szívesen támogatnátok a Drogmisszió munkáját, akkor lehetőség van támogatói jegy vásárlására, újabb 2000 Ft értékben. 
 • Regisztráció: ITT
 • Bővebben: ITT

December 2.: Ünnepet az ajtóra! alkotóműhely a Barabás Villában

A városmajori Barabás Villa romantikus hangulatú épületébe december (és advent) első vasárnapján költözik alkotóműhely. Ezen a napon téli ajtódíszt készíthettek, természetes anyagokból, gallyakból, termésekből és kisebb kiegészítőkből. A programot – amin egy jelképes összegért vehetünk részt – 16 éves kor felett bárkinek ajánlják.

A kép illusztrációFotó: Pixabay.com
 • Ár: 200 Ft
 • Regisztráció: barabasvilla.jegy.hu, illetve a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.)
 • Bővebben: ITT
Barabás Villa
 • 1122 Budapest, Városmajor utca 44.

December 2.: Ajándékkészítő-workshop Szentendrén

Ez a workshop egy kicsit kilóg a többi közül, mert nem Budapesten van. Azonban advent első vasárnapján két ok miatt is érdemes kiruccanni a helyszínére, Szentendrére. Egyrészt ekkor már nyitva lesz az itteni adventi vásár, másrészt a Hepphabit műhelyében szuper kis ajándékokat készíthettek; egyedi táskákat, hátizsákokat, nesszereket, ceruzatartókat, tárolókat vagy párnahuzatokat. Ezeken az i-re pecsétlenyomatakkal tehetitek fel a pontot, melyek mintáit és magukat a termékeket itt láthatjátok. Jól jöhet az információ, hogy a részvételhez nem szükséges semmilyen varrótudás.

Fotó: Hepphabit
 • Ár: 10 000 – 20 000 Ft
 • Regisztráció hepphabit@gmail.com (2000 Ft előleg befizetése szükséges)
 • Bővebben: ITT

December 8.: Akvarell workshop az Articsóka Stúdióban

Az Articsóka Stúdió december 8-án a Bécsi út 57. alá gyűjti össze azokat, akik idén szívesen készítenék el saját kezűleg a karácsonyi képeslapokat és üdvözlőkártyákat. Mindez kis csoportban, Bosnyák Zsuzsi festőművész vezényletével történik majd: a workshopon egyszerre lehet az akvarell festészeti technikát és az akvarellceruzát használni. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek, és emellett egy 20 lapos akvarell képeslaptömböt kaptok ajándékba, amelybe a megszerzett tudást alkalmazva egyedi festményeket készíthettek majd. 

Fotó: Articsóka Stúdió
 • Ár: 15 800 Ft
 • Regisztráció: ITT
 • Bővebb infó: ITT

December 9.: Karácsonyi kezdő kalligráfia workshop

A vadvirágairól híres Wild Flower Bárban decemberben a koszorú készítés mellett kalligráfiát is tanulhattok, teljesen az alapoktól. A különleges, mártogatós tollal és hegyes tollszemmel való írástechnikát aztán üdvözlőlapokon vagy ajándékkísérőkön hasznosíthatjátok – és hasznosítjátok is, már a workshopon. Így a 4 órás program végén a tudás és a szép ívű toll mellett a saját, kézzel írt képeslapjaitokat is magatokkal vihetitek, hogy aztán az egyedi, személyes ajándékot adók sorát erősítsétek. A workshop-ot a The Fanatic Calligrapher alkotója, Gleichauf Bogi tartja.

Fotó: Wild Flower Bar
 • Ár: 25 000 Ft
 • Regisztráció: info@wildflowerbar.com
 • Bővebben: ITT
Wild Flower Bar
 • 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3.

December 8. és 14.: Paleoszaloncukor-workshop Franziskánál

Az egészségtudatos Franziskában két körben jelentkezhet be desszertkészítésre az, aki már előre szeretne betárazni a szaloncukorból: a workshopon két változatot készíthettek. Az egyik aszalt szilvás – étcsokoládés szaloncukor kardamommal, holland kakaóporba forgatva, a másik pedig mandulakrémes – kókuszos szaloncukor acaival, pörkölt mandulába forgatva. Ezeket egy csinos, karácsonyi dobozban vihetitek haza, sőt, egyedi ajándékkártyát is készíthettek melléjük. Hab a tortán (vagy inkább málna a chia pudingon), hogy a két órás ténykedés alatt végig vegán sütiket falatozhattok, és egy pohár proseccóval, valamint kávéval/teával is megvendégelnek.

Fotó: Franziska
 • Ár: 8 900 Ft
 • Regisztráció: hello@franziska.hu
 • Bővebben: ITT
Franziska
 • 1011 Budapest, Iskola utca 29.