Élmény
Családbarát múzeumok, ahol a gyerek sem unatkozik
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
kisgyerek, anyuka, anya

Az iskolai szünetek gyakran okoznak fejtörést a szülőknek, milyen közös programot találjanak ki a gyerekekkel, főleg, ha rossz az idő, és nem lehet kirándulni. A beltéri lehetőségek rögtön leszűkülnek, ha olyat keresünk, ami az általános iskolás korú vagy annál fiatalabb gyerkőcök figyelmét is leköti. Összegyűjtöttünk pár budapesti múzeumot, ahol az extra szolgáltatásoknak köszönhetően a szülő és a gyerek is jól jár.

Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria Mezőgazdasági Múzeum Mesemúzeum Magyar Természettudományi Múzeum Ludwig Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum legalább egyszer az életben kötelező látnivaló mindenkinek, hiszen az alapítása óta eltelt több mint 200 év alatt hatalmas mennyiségű műtárgyat, régészeti, történelmi és néprajzi leletet  gyűjtöttek össze itt, melyek közérthetőbbé teszik a Kárpát-medence népének mozzanatait. 

A múzeum gyűjteményében való kalandozást felejthetetlenné lehet tenni a felfedező hátizsákokkal, amelyeket a belépőjegy mellé lehet bérelni, és amelyekben kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó lapul. Felfedezőlapok segítségével közösen és önállóan is feltérképezhetjük a történelmi korszakokat: A parókától a cilinderig elnevezésű csomag a 18-19. századot mutatja be, az ősembertől a római légiókig pedig az antik régészeti leleteket. Aktualitás, hogy november 4-én ingyenes (ámde regisztrációhoz kötött) kincskereső családi délutánt tartanak az Ige-Idők – A reformáció 500 éve időszaki kiállításban.

 

Részletek

Magyar Nemzeti Múzeum
  • 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

Magyar Nemzeti Galéria

Várnegyedben álló Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény, és már csak elhelyezkedése miatt is különleges élmény ide ellátogatni. Kisbabásoknak is szerveznek programokat havonta egyszer, csütörtökönként, amikor is a  magyar festészet legszebb családi képeit mutatják be kismamáknak, kispapáknak.

Kicsit nagyobb gyerekeknek és szüleiknek szól a Szombati szemezgető havonta egyszer, amelyen egy műalkotást kiválasztanak, és aköré szerveznek különböző játékos feladatokat. A Firkaszombat pedig egy olyan művészeti szakkör, amelyet  kisgyerekeknek tartanak, amíg szüleik zavartalanul végignézhetik a tárlatokat. 

 

Részletek

Magyar Nemzeti Galéria
  • 1014 Budapest, Szent György tér 2.
  • Pénztárzárás: 17:00

Mezőgazdasági Múzeum

Városi gyerekeknek sok újdonságot mondhat, hogyan gazdálkodtak a rég letűnt korok itt élő népei, hogyan domesztikálták az állatokat, miben áll a vadászat-halászat. Ezek feltérképezésére többfajta játékos felfedezőutat is kínál az intézmény: az egyiken a gyerekek megismerhetik például a városligeti Vajdahunyad vára történetét, az épületre jellemző építészeti stílusok sajátosságait, és segíthetnek Alpár Ignác építész szellemének, hogy meglelhesse a végső nyugalmát.

Van olyan túra, amin Erzsébet királyné medálját kell megkeresni, bejárva a múzeum tereit. Aktuális, hogy az ideiglenes kiállítása, a Jégtorony titka nemcsak tárlat, hanem kincskeresés is egyben, amely feladványokkal és agyafúrt akadályokkal tarkított  képzeletbeli sarkvidéki utazásra hívja a látogatókat.

 

Részletek

Mesemúzeum

A legevidensebb és legkézenfekvőbb választás lehet a kifejezetten gyerekek igényeire szabott múzeum. A meseműhelyektől a gyerekpszichodrámáig minden van itt, diafilmvetítés, közös társasozás, papírszínház is. A Magyar tündérmese világa című állandó kiállításban a látogató az üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.

Fotó: Mesemúzeum / Facebook

Részletek

  • 1013 Budapest, Döbrentei utca 15.
  • egyéni látogatóknak csütörtök 10-18 óráig, szombat 10-17 óráig, vasárnap 10-13 óráig

Magyar Természettudományi Múzeum

A gyerekeknek a kiállítási tárgyak, a világon egyedülálló magyar dinoszauruszleletek és rekonstrukciók, ásványok és élőlények önmagukban is lenyűgözőek lehetnek, de aki ennél is kíváncsibb, annak külön részleg áll rendelkezésre a fölös energiái kitombolására.

A Lovarda földszintjén található Természetbúvár teremben egészen más törvények uralkodnak, mint általában a kiállításokban:  szinte minden kézbe vehető, megérinthető, megszagolható. 

Magyar Természettudományi Múzeum
  • 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Ludwig Múzeum

A kortárs képzőművészet fellegvárának aktuális kiállítása szombatonként 10.30 és 12.30 óra között tartalmas és változatos programmal várja a családokat, ahol a gyerekek nemcsak a kortárs művészettel, hanem az alkotás örömével is megismerkedhetnek képzőművészeti foglalkozásokon, és míg alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az aktuális kiállítást.

Mindezt kéthetente párhuzamosan futó integrált változatban is megrendezik megértési nehézséggel élő (Down-szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) óvodás, alsó tagozatos gyerekeknek.

 

 

Részletek 

 

Ludwig Múzeum
  • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.