Hotelek és szállások
Budapesti koffermatricák a múltból
Fotó : Tímea Lukács/We Love Budapest
Budapesti koffermatricák a múltból

Mindig öröm olyan múltbéli mementókra rátalálni, amelyek egy pillantásra visszaadják a korabeli hangulatot. Most fotók helyett olyan grafikákat mutatunk be, melyek egykori szállodákhoz tartoztak. Ám plakátok vagy képeslapok helyett egészen más funkcióval bírtak: világutazók kofferjaira kerültek rá, akik minél több külföldi helyen jártak, annál színesebbek voltak bőröndjeik. A színes matricák többnyire a századfordulótól a ’60-as évekig készültek, s az interneten rengeteg budapesti vonatkozásúval találkozhatunk. Egykori elegáns hotelek miliőjét idézik, és az akkori trendekről árulkodnak.

Grand Hotel Dunapalota Hotel Carlton Budapest Hotel Béke Hotel Express Hotel Szt. Gellért Szálló Hotel Metropol Hotel Duna Hotel Erzsébet Királyné Grand Hotel Margitsziget Park Hotel
Már az útlevelekben sem divat pecsétet gyűjteni, helyette manapság a hűtőszekrények ajtaja készül leszakadni a sok emlékként begyűjtött hűtőmágnes miatt, a múltban viszont a poggyászok, kofferek lettek felcímkézve. Ha valakinek nagyon zsúfoltra volt matricázva a bőröndje, az egyértelműen arról árulkodott, hogy az illető beutazta már a világot. Pihent már a londoni Park Hotelben, a New York-i Plazaban vagy a cannes-i Hotel Negrescóban. A szállodáknak kiváló reklám volt, hogy az elegáns vendég felcímkézte poggyászát az adott hotel grafikájával. Antik piacokon még a mai napig találkozni ilyen csomagokkal, ám a legtöbb erősen rongálódott: korukból és sorsukból fakadóan is. Szerencsére sok gyűjtő foglalkozik a matricák kutatásával, restaurálásával, ilyen például Tom Schifanella is, aki flickr fiókjában is megosztott már sok matricát. Magyarországon nagy divatja volt ezeknek a kis grafikáknak, a legtöbb balatoni és budapesti szálloda saját címkét gyártatott, ezeket pedig úgy kellett felapplikálni a legtöbbször fa-, vagy bőrkofferekre, mint a bélyeget a levélre. Gyűjtésük valóságos sportnak számított, ezért igyekeztek a szállodák minél szebb, látványosabb, hívogatóbb dizájnnal előrukkolni. Csodaszép darabokat találtunk, melyek sokszor már sajnos nem létező hoteleket népszerűsítettek.

Grand Hotel Dunapalota

1913-ban nyílt meg a szálloda, Ritz néven, a kor legelegánsabb hoteljeként tartották számon. Három évvel nyitása után Dunapalotára változtatták nevét. A fényűző épület saját tetőkerttel rendelkezett, szuper dunai panorámával. Ma az Intercontinentalt találjuk itt.
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

InterContinental Budapest

Hotel Carlton Budapest

A Korzó szintén rendkívül elegáns szállodája sok mindenben megelőzte korát: a Dunáról egy alagutat építettek irányába, hogy a tüzelőanyagot és az élelmiszereket azon szállítsák közvetlen a Carltonhoz. 93 modern szobája volt villanyvilágítással, központi fűtéssel, rádióval, telefonnal, sőt saját pálmakerttel is rendelkezett. Kávéházát sokat látogatta Karinthy Frigyes. Egykori helyén ma parkoló áll.
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Hotel Béke

A századforduló idején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásai hatására korszerű szállodát szeretett volna építtetni a Nyugati tér környékén. Britannia néven üzemelt hotele 1913-tól, majd a háborúban bombatalálatok érték, és hadikórház üzemelt itt egy ideig. Béke Szálló néven nyitott újra, Kupolájában pezsgő társasági élet folyt, olyan nagy nevek léptek fel esténként, mint Hofi Géza, Feleki Kamill vagy Máté Péter. 1988-tól a Radisson SAS hotellánc tagja, 2009-tól a Radisson Blu Béke Hotel nevet viseli.
Fotó: Designstutorial

Hotel Express

Fotó: Pinterest
Fotó: Gizmodo

Hotel Szt. Gellért Szálló

Fotó: Pinterest
1916-18 között szecessziós stílusban épült szálloda és gyógyfürdő ma már külön egységként üzemel. Az egyik legszebb panorámával bíró szállodánk, mely mai napig közkedvelt a külföldiek körében.
Danubius Hotel Gellért

Hotel Metropol

Fotó: Pinterest
1896-ban épült szálló a Rákóczi úton, mely népszerűségét a Keleti pályaudvar és a Lóversenypálya közelségének köszönhette. A ’40-es évektől hangulatos kerthelyisége miatt választották sokan a Metropolt, mely egy időben Pannónia Hotelként üzemelt, ma pedig a Mercure szállodalánc tagja.
Mercure Budapest Metropol Hotel

Hotel Duna

Fotó: Pinterest

Hotel Erzsébet Királyné

Fotó: Pinterest

Grand Hotel Margitsziget

Fotó: Gizmodo
Az 1873-ban épült Margitszigeti Nagyszálló Ybl Miklós tervei alapján jött létre. Az 1965-ös nagy árvíz hatására következő év januárjában beomlott a kiürített szálloda egy része. Ma négycsillagos hotelként üzemel, földalatti folyosó köti össze a Thermal szállóval, melynek gyógyvizét a Grand Hotel vendégei is használhatják.
Danubius Grand Hotel Margitsziget**** Superior

Park Hotel

A Baross téren ma is hotelként üzemelő Grand Hotel Park Nagyszálló egykor sokkal díszesebb épület volt. Ahogy a Metropol, úgy a Park is a Lóversenypálya miatt vonzott sok tehetős vendéget.
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest