Budapesti kisokos életmódváltáshoz
Fotó : Hartyányi Norbert / WLB

Fogadalmaink ellenére is mindig jól jöhet egy olyan itiner, ami eligazít a nagyváros nyújtotta megannyi lehetőség között. Sorra vesszük, hogy egészségtudatos üzemmódba kapcsolva hol érdemes jó minőségű alapanyagokat keresni, hova mehetünk el kocogni, úszni, edzeni, és hova érdemes beülni, ha biztosra mennénk a menüvel.

Salátázók, lébárok Pékségek Biobolthálózatok, delikátok minőségi élelmiszerekkel Bio- és termelői piacok Edzőtermek Futókörök Street workout Uszodák Vegetáriánus és vegán lehetőségek

Salátázók, lébárok

Tény, hogy a gyorséttermek és a régimódi, magyaros vendéglők nem a kalóriaszegény étrendet erősítik, és a felsőkategóriás helyeken inkább találunk a szempontjainknak megfelelő, megbízható alapanyagokból készült, egészségesebb tételt. De nagyjából biztosra mehetünk, ha a Dob utcai Legelő salátabárba, a Kálvin téri Rukkola saláta- és szendvicsbárba vagy a város megannyi pontján elérhető Hummusz Bárba tervezzük az ebédet. Ha a Madách téri Keksz bisztrót vagy a Salad Box és Fruccola-franchise-ok valamelyik egységét választjuk, a saját magunk által összeállított salátába biztosan azok az elemek kerülnek majd, amelyeket preferálunk. A Fruccolában emellett minőségi főételek és ebédmenü is kapható.

 

A Ferenciek teréhez közeli Oh My Green és a Dob utcai Kitchen of Health kifejezetten az egészségtudatos, ételérzékenységekre szabott ételekre specializálódott. A Dobrumba a Közel-Kelet és mediterráneum ízeit, sok zöldséges tételt kínál a Dob utca-Rumbach Sebestyén utca sarkán, míg Újlipótvárosban nemrég nyitott meg a KuszKusz: a Közel-Kelet és Észak-Afrika jellegzetes ételére, a kuszkuszra épít, egészséges és egyszerű konyhát kínál, és alapvetően az elviteles rendszerre berendezkedett be.

Fotó: Csudai Sándor

Ha frissen facsart, préselt levekkel méregtelenítenénk, a VI. kerületi Sóker Zöldturmix bár, a Mammut bevásárlóközpontnál található Fű Juice bar és a Madách téri Juiceline fel vegyük az irányt, ha pedig egészséges, kalóriaszegény édességekre vágyunk, a belvárosi Naspolya Nassolda valamint az Újlipótvárosban, Budaörsön, Pilisvörösváron (és Győrben) is megtalálható Sovány Vigasz cukrászda jó választás lehet.

Pékségek

Talán a legnagyobb kihívás korlátozni és végképp lemondani a gyorsan felszívódó szénhidrátokról, azon belül is a kenyérről. Az ipari fehérkenyér az adalékanyagok miatt sem ajánlott, de ha a puffasztott rizs és az abonett egyáltalán nem csúszik le, komoly eredményt elérhetünk a jó minőségű kovászos, teljes kiőrlésű vagy tönkölykenyerekkel is. A kézműves kenyérsütésben úttörőnek számító Pékműhelynek a Bartók Béla úton, a Batthyány utcában és a Mammutnál is van boltja, míg kedvelt gourmet-pékség Vigadó tér melletti Jacques Liszt; városszerte ismert az organikus szemléletű Pipacs Pékség. Hozzá hasonlóan szintén óbudai, és szintén „kultpékség” a Pékesség is. A városból kiesik ugyan, de a budakeszieknek kapóra jöhet a Szívügyem pékség, míg az Artizán pékséget Hold utcában találjuk.

A Pipacs pékség alakor kenyereFotó: Szabó Gábor / WLB

A Nagymező utcai Kiskovászba is mehetünk szuper kovászos kenyérért, és az alapvetően kávézóként, reggelizőként és sütizőként működő JM6 is kínál ilyet a Jászain. Kissé beljebb haladva Újlipótban a Három Tarka Macska pékséget ajánljuk, igaz, ennek árai borsosabbak lettek. A belvárosban, a Városmajor mellett és már Szentendrén is alapított üzletet a Panificio il Basilico, ha pedig a Hegyvidéken, a Németvölgyi úton lévő Villa Bagatelle felé járunk, a földszintjén található Brótpékségben vásárolhatunk be színezék, tartósítószer és ízfokozó használata nélkül készült pékáruból. A Budán és Pesten is megtalálható Free azzal tűnik ki a többi közül, hogy glutén-, laktóz- és szójamentes pékárut kínál.

Biobolthálózatok, delikátok minőségi élelmiszerekkel

Ha cukor helyett steviát tennénk a kávéba, napraforgóolaj helyett kókuszolajat használnánk, és előnyben részesítenénk az organikus összetevőket, szerencsére nem kell sokat keresgélni a városban, mert a bioboltok gombamód elszaporodtak. A Diéta Life Market üzleteit az Arany János utcában, a Károly körúton, a Nyugati aluljáróban és a Hűvösvölgyi úton is megtaláljuk, a Bio-Barát boltjait pedig a Móricz Zsigmond körtéren, Margit körúton, Szent István körúton, Blaha Lujza téren, az Árkádban és a Keleti pályaudvarnál. Régi és megbízható motoros a Múzeum körúti Bio ABC, hasonlóan a Mammut bevásárlóközpont tetején található Biosétányhoz.

SzatyorboltFotó: Kőrösi Tamás / WLB

Kistermelői és organikus élelmiszert találunk a Szatyorboltban és a Lumenbenha pedig abszolút környezettudatosan intéznénk a bevásárlást, az újlipótvárosi Ligeti boltban és a Bem József téri Ne pazarolj!-ban műanyagmentesen megtehetjük, amellett, hogy ezeken a helyeken egyben egészségtudatosabb árut veszünk magunkhoz. A felsoroltak mellett számos kisebb biobolt létezik Budapesten, a Bioboltbudapesten.hu adattárban vagy Felelős Gasztrohős által kifejlesztett applikációban is lehet helyspecifikusan rájuk keresni.

 

A delikátüzletekben alapból minőségi a kínálat, sok a bio- és az organikus termék, ilyen például a Jászai Mari térhez közeli Culinaris vagy az újlipóti Fromage. A legjobb budapesti delikátokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Egyébként sok ázsiai üzletben fellelhetőek a bioboltokban kínált termékek, érdemes jobban elveszni a zsúfolt polcok között.

Bio- és termelői piacok

A legjobb beszerzési forrás persze a piac, persze nem mindegy, hogy a Nagybaniról beszerzett tucatgyümölcsöket vagy őstermelői kertben termesztett szezonális zöldséget vásároljuk-e. A Csörsz utcai biopiacot szombatonként rendezik meg a MOM Parknál, és tudomásunk szerint az egyetlen minősített biopiac a városban. A minősítést ugyanis elég nehéz megszerezni egy gazdának, akár hosszú évekbe is telhet a bonyolult folyamat, nem véletlen, hogy sok termelő nem vág bele, és az amúgy organikusan termesztett áruját kistermelői portékaként árulja. Ilyenekhez viszont több helyen is hozzájuthatunk, viszonylag egyszerűen, akár a nagyobb piacokon is: például a Nagyvásárcsarnokban és a Bosnyák téri piacon is külön részen találjuk az őstermelőket, de ahol nincs külön nekik dedikált rész, ott a kisebb standdal rendelkező, kizárólag szezonális termékeket áruló árusoknál érdeklődjünk.

Fotó: Mudra László / We Love Budapest

Őstermelői piacot találunk a Szimpla Vásárnapon vasárnaponként a Szimplakertben, a Pancs Gasztroplaccon szintén vasárnaponként az Élesztőház udvarán. Szombatonként a Czakó Piacz költözik a Tabán tetején található Czakó kertbe húsos, mézes, zöldség-gyümölcsös és további standokkal. A XII. kerületiek több helyen is belefuthatnak a Hegyvidéki Termelői Piac standjaiba, hogy éppen hol állnak fel, azt a Facebook-oldalról lehet megtudni. A Mozgó Piac a Hidegvölgyi Erdészlakhoz szokta szervezni a Budakeszi Erdei Piacot, ami legutóbb novemberben volt, reméljük, nem kell sokat várni a következőre. Havonta rendezik meg a Vegan Sunday Marketet az Anker’t-ben, ahol szintén egészségtudatos élelmiszerekbe futhatunk bele, csak éppen húsmentesen. 

Budakeszi Erdei PiacFotó: Hirling Bálint / WLB

De ha nem szeretünk kérdezősködni, körültekintően válogatni és alkudozni a piacokon, pár gombnyomással meg is rendelhetjük otthonunkba a háztájit. Szabadtartású tyúkok tojásait a YouTyúkon keresztül rendelhetjük meg családi gazdaságból, a Neked Terem-en keresztül pedig hazai termelők kisgazdaságaiból válogathatjuk össze a saját igényeinkre szabott rekeszekdobozok tartalmát, legyen az pék-, hentes-, tejáru vagy zöldség, gyümölcs. Hasonló elven, online közösségi alapon működik a Zöld Major és a Vedd Együtt is.

Edzőtermek

Ezek azok a helyek, amelyek dugig vannak januárban, és az első melegebb napsugarak hatására félig ki is ürülnek március végén. A nagy edzőtermekben nagyjából ugyanazok a szolgáltatások érhetőek el kondigépekkel, csoportos órákkal (aerobic, erősítő, spinning, alternatív), wellnessrészleggel, proteinbárral és személyi edzőkkel. Ilyenek a nagy franchise-ok, amelyek kézenfekvőek, mert jól megközelíthetőek, központi helyen vannak, és nagyjából ugyanazt a szintet hozzák mindegyik egységükben: a Gilda Max-hálózatnak a Flórián téren, Hermina úton és a Váci út Dózsa György úti metrómegállóhoz közeli részén is van terme, a Life 1-nek a Corvin negyednél, Nyugatinál és az Allee-ban is, az Oxygénnek a Fáy utcában, a Naphegyen, illetve immár Springday néven az Árpád úton.

Bliss & Body edzőteremFotó: Hartyányi Norbert / WLB

A családias, kis termek között találunk bizonyos edzésformákra szakosodott egységeket (kettlebell, TRX, cross), de ha még csak ismerkednénk a mozgás világával, és nem keresgélnénk sokat, akkor majdnem minden bevásárlóközpontban vagy közvetlen közelében találunk jól felszerelt, többfunkciós edzőtermet. Ilyen a Mammutban a Lite Wellnes Klub, az Örs vezér téri Sugárban a Sugár Fitness, az Arénában a Peak Gym, a MOM Park mellett a Fitness & More és a MOM Sportközpont, a Duna Plázában az Aréna Fitness, a Lurdy házban a Cutler, a Camponában a Fitness 5, a Köki terminálban a Megafitness. A nemzetközi, trendi láncok közül a John Reed Fitness Music Club települt be Budapestre, de híresen jó gyúrós hely még a Flex Gym. Korábbi, városrészekre bontott edzőterem-körképünk még most is aktuális, ebben a nagyobb helyeket vettük sorra, ahol csoportos órákra, kondizásra, kardiózásra és wellnessre is lehetőség nyílik, és még személyi edzők segítségét is igénybe vehetjük.

Fitness & More Fotó: Koncz Márton / WLB

Sok teremben egyébként az évkezdés ingyenes vagy kedvezményes próbaalkalmakat jelent, de érdemes érdeklődni az egész éves klubtagsági feltételekről is, mert sokkal előnyösebb konstrukciókat tartalmazhatnak, mint a sima bérletek. Az All You Can Move-kártyákkal több termet is látogathatunk, és egyes csomagokkal rengetegféle mozgásformát űzhetünk a falmászástól kezdve a teniszen át a baltahajításig – igaz, ehhez szükséges, hogy a cégünk le legyen szerződve a szervezettel. A Sportkártya is hasonló elven működik, azzal a különbséggel, hogy magánszemélyeknek is opció lehet.

Futókörök

Ha a friss levegőn mozognánk, és nem akarjuk időhöz, intézményhez kötni a sportot, akkor kézenfekvő megoldás a kocogás. Rekortánborítású, ízületkímélő futópályákat a Margitszigeten (5320 m), a Bikás parknál (750 méter), a Városmajornál (585 méter), a Feneketlen-tónál (530 m), a II. kerületi Vérhalom téren (400 méter), a MOM Parknál a Gesztenyéskertnél (400 méter), Újpesten a Semsey Aladár parkban (343 m) és a Normafán is találunk (1740 méter).

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

A terepfutók csodálatos kilátásban részesülhetnek a körülbelül 9 kilométer hosszú Hármashatár-hegyi panorámakörön, a Hárs-hegy körül nemrég alakítottak ki egy 3,1 kilométeres erdei futókört. A Népliget, a Merzse-mocsár, a Római-part, a Hajógyári sziget, az újpesti Farkaserdő, a Rákospatak partja is kitűnő terep a futáshoz, de ha nem a környékükön lakunk, jól jöhet az autó a logisztikához. Csatlakozhatunk futóklubokhoz is, a Kvázibárki ingyenes közösségi edzéseihez pedig – ahogy a neve is mutatja – bárki csatlakozhat kedd reggelente a Margitszigeten.  

Street workout

Teljesen ingyen van, nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárki hozzáférhet – ezt tudják a street workout pályák, persze nem árt, ha nem vagyunk szégyenlősek, és nyilvánosság előtt is hajlandóak vagyunk tornázni. Kiépített futópályáknál gyakran megtaláljuk a saját testsúlyos edzésformára épülő, fekvőtámaszt, húzódzkodást, tolódzkodást lehetővé tévő elemeket, illetve dinamikus gépeket, így a Városmajorban, a Bikás parkban, a Mom parkban, a Margitszigeten, Népligetben, Feneketlen tónál is.

A csepeli tornaparkFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Továbbá a Petőfi hídnál a Goldmann György téren, a Szerb utcában egy foghíjtelken, a Tabán parkban a Vár mögött, a Mechwart-ligetben, Csepelen pedig integrált tornapark áll rendelkezésre, amelyet mozgássérültek is tudnak használni. A belváros sűrűjében, VIII-IX. kerületben és a külkerületekben is beléjük futhatunk, hogy pontosan hol, azt a kiváló és hiánypótló ingyenes szabadtéri sportok térképén bogarászhatjuk ki, amelyen egyébként szuper dolgokat találunk a pingpongtól kezdve a kosárpályákig.

Uszodák

Bár macerás az előkészület és a logisztika, az egyik legjobb ízület- és gerinckímélő, még a gyógytornászok által is ajánlott mozgásforma az úszás. Számítsunk rá, hogy sok helyen a békés tempózáshoz meg kell „küzdeni” a sportolókkal és az úszótanulókkal, mert sok komplexumban zajlik edzés és oktatás, és a hobbiúszóknak csak bizonyos időpontok és sávok vannak fenntartva. Például az ország legelső fedett uszodája, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda elsősorban a profi sportolók, mű- és szinkronúszók, valamint vízilabdások edzőhelye, és délután 4-ig, hétvégén délután 5-ig van nyitva a nagyközönség előtt, de van benti és két, télen sátorral fedett külső medence, illetve szauna is. A MOM Uszoda és Sportközpont reggel 6-től este 10-ig van nyitva, komplett wellnessközponttal rendelkezik, de itt is érdemes sűrűn csekkolni a foglaltsági táblát. 

MOM uszodaFotó: Kőrösi Tamás / WLB

A Városligettől nem messze találjuk a BVSC Sportuszodát három medencével és szaunával, és itt mindig van szabad sáv. Főleg hétvégén ajánljuk, mert ilyenkor nincs akkora tömeg, és az 50 méteres medence is használható. A Margit hídtól nem messze, a Duna partján vár egy 50 méteres és egy sátorral fedett 25 méteres Császár-Komjádi Uszoda, ahol szintén edzenek profi sportolók, és szerencsétlen módon indulás előtt telefonon lehet csak megérdeklődni, szabadok-e a medencék. A legnagyobb és legnépszerűbb uszodákon kívül van több opció is úszásra a Tüskecsarnokban, a Palatinus fürdőben, a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodában, a Mányoki úti uszodában, a Nyéki Imre Uszodában, a Paskál fürdőben, illetve kisebb egységekben; mindezt nagy uszodás összeállításunkban foglaltuk össze.

Vegetáriánus és vegán lehetőségek

Ha újévi fogadalomként áttértél volna a húsmentes életre, vagy túl sok volt az ünnepi asztalnál felszolgált nehéz húsételekből, és jól esne egy kis szünet, akkor jó hírünk van számodra: Budapesten egy jó ideje zajlik a vegaforradalom. A Dob utcai Rácskertben például Vegán udvar is nyílt tavaly áprilisban, a téli szünet után márciusban nyit ki újra, és vegán nápolyi pizzát is ehetünk az Anker’t-ben felállított Vegażżi pultjánál.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Bartók Béla úti Vegan Love állati eredetű élelmiszereket nélkülöző street foodot, hamburgert, hot dogot, szendvicseket és salátákat árul, hasonlóan a Jászai Mari téren található Tökmaghoz és a Las Veganshoz, amelynek furgonjait az Allee-nál, márciustól pedig a Rácskertben és a Kazinczy utcai Karaván udvarban is megtaláljuk. A Nemsüti a vegetáriánus ebédelőkre fókuszál immár három helyen, a Pozsonyi út elején, a Klauzál téri vásárcsarnokban és a Hold utcában, és ha már az ebédnél tartunk, a Kálvin téri Vega Cityben ebédidőben nem véletlenül kígyóznak a sorok: többféle egytálétel, főzelék, hamburger kapható jó áron, és napról napra változik a menü. Régi szereplő Budapest húsmentes térképén a Ferenciek téri Napfényes Étterem, amely vegán főzőtanfolyamokat is tart, illetve az ország első indiai vegetáriánus étterme, a Belgrád rakparti Govinda Étterem.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

A Deli’s Vegan az Allee mellett kínál vegán ételeket, míg a Kálvin téren találjuk a Matrjoska Kroshkát, amely a Lőrinc pap téri Matrjoska orosz bisztróból nőtte ki magát vegetáriánus-vegán étteremmé a tulajdonos életmódváltása következtében. Kizárólag vegán és gluténmentes ételeket kínál a Great Bistro a Bank utcában nemzetközi ízekkel és gourmet à la carte vacsorákkal, míg vegán sajtokra a Say Cheez Raw, vegán péksüteményekre pedig a Fill Good specializálódott Budapesten. Egyébként a Happy Cow applikáció segíthet megtalálni a közelünkben lévő vega helyeket.