Gasztró
Budapest specialty kávézói – nagykörkép
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Budapest specialty kávézói – nagykörkép

Az elmúlt években elég nagy felhajtás kerekedett az úgynevezett specialty coffee körül, amiben egyébént nincs nagy varázslat: a baristák kiképzése, az alapanyagok megválogatása és a családias vendéglátás által valami olyasmi történt a kávéval a gasztronómiában, ami anno a borral. Úgy döntöttünk hanyagoljuk egy kicsit a közepesen lefőzött olasz kávékat és körbejárjuk azokat a helyeket, amelyek szerintünk ebbe a kategóriába tartoznak.

Lumen kávézó Kontakt Cirkusz kávéház Addicted2Caffeine My Little Melbourne My Little Brew Bar Madal Café Mantra Specialty Coffee Minibar Barako kávéház WarmCup The Goat Herder – Espresso Bár Espresso Embassy Café NOMURI Mesterbike + Coffee Project Kelet kávézó és galéria Tamp & Pull Sock's Coffee Fekete

Lumen kávézó

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Kétségtelen, hogy a pesti kávémániákusok egyik törzshelye a Lumen, ahol saját kávékeveréket pörkölnek. Általában etióp, kelet-afrikai és közép-amerikai kávékat használnak, van világos pörkölésű és valamivel sötétebb kávéjuk is, amelyek kiválasztására nagy gondot fordítanak. Az italokat egy ECM Michelangelón főzik le, amelyről elmondható, hogy egy megbízható és viszonylag stabil kávégép, de valójában semmilyen extra képességgel nem rendelkezik. A hely lényegét a közösségi tér jelleg és a szuperbarátságos atmoszféra adja. A Lumen egyébként a minőségi kávé mellett foglalkozik kézműves hazai sörökkel és hazai pincészetek boraival is, és a konyhájukat sem hagyhatjuk figyelmen kívül: a mindig folyamatosan változó kínálatban szendvicsek, sütőtökös és céklás fritatta, saláta, jázminos csirkeleves és ehhez hasonló jóságok vannak. Espresso 350 Ft, latte 550 Ft.
Lumen Kávézó

Kontakt

Fotó: Kontakt
A kávé terén a Kontakt arra törekszik hogy az italokból a lehető a legtöbbet hozzák ki, ezért mindig precízen mérik az őrölt kávét a karban és az elkészült espresso tömegét is. Ezeket a beállításokat a kóstolás mellett refraktométerrel is ellenőrzik, így mondhatni, hogy semmit nem bíznak a véletlenre. A La Marzocco GS3-as kávégép mellett a másik fontos eszköz az őrlő, amellyel kapcsolatban nagyobb változásra készülnek, és a tervek szerint új dimenziók kapuit feszegetik majd még az espresso terén is. Többféle kávéval dolgoznak: jelenleg északi pörkölőktől válogattak olyan érdekes kávékat, mint a Drop Coffee (Svédország), La Cabra (Dánia), Koppi (Svédország), illetve Casino Mocca (Magyarország). Az aktuális pörkölő több kávéjából is tartanak kisebb készleteket a polcon, amelyeket lehet otthonra is vinni, illetve filterkávé készítéséhez szükséges felszerelés is bőven van a polcon, amelyek használatát természetesen szívesen megtanítják a profik. Ez egyébként a kávézás más területeire is igaz, nyugodtan lehet tőlük  kérdezgetni, nem ma kezdték a szakmát. Espresso 450 Ft, filterkávé: 650 Ft.
Kontakt
  • 1052 Budapest, Károly körút 22. (Röser udvar)

Cirkusz kávéház

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Dob utcai Cirkuszról elmondhatjuk, hogy a kávézás egyik nagykövete a városban, és ez az elkészített italokon is érezhető: kávéik a széles, egyedi ízpalettáról gondoskodó mikropörkölés után a LaMarzocco Strada EP nyomásprofilos csodaféppel készülnek. A nyomásprofilos amúgy azt jelenti, hogy a barista a kioldódás pillanatában (amikor a kávé elkezd folyni) még meg tudja határozni a nyomást, így pedig ugyanabból a kávéból más-más ízek is kihozhatók, illetve az apróbb hibák is hatékonyan kivasalhatók. A kávé egyébként jó kezekben van Juhász Editnél, aki világbajnoki 3. helyezett barista, és mindent tud, amit tudni akarhatunk a kávézásról. A Cirkusz egy sztenderd Cirkusz Blend nevű kávéval, illetve egy mindig más, szezonális kávéval dolgozik, ez utóbbi főleg a kávémániákusok kedvéért van. Fontos, hogy itt nagy hangsúlyt fektetnek az etikus kereskedelemre (a cibetmacskázás bizony állatkínzás) és a direkt trade-re, ami azt jelenti, hogy minden közvetlenül az ültetvényekről érkezik. Espresso: 400 Ft, latte 600 Ft.
Cirkusz Kávéház

Addicted2Caffeine

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A berlini The Barn pörkölő mellett tette le voksát az Addicted2Caffeine, amelynek precizitásáról a boldog kávéfüggők tudnának a leghitelesebben nyilatkozni. A helyen pillanatnyilag egy Finca Tamana nevű kávét használnak, amely egy kolumbiai ültetvényről származik. Kávéikat egy La Marzocco Linea MP-vel főzik, illetve van még egy hozzá remekül passzoló La Marzocco Vulcano őrlőjük is. Mivel ebből csak egy van, ezért mindig csak egy kávéval dolgoznak, de rendszeresen tartanak próbanapokat, amikor más kávékat tesznek be egy napra. A hely egyébként egy kicsit próbál más lenni: összesen 20 ülőhelyük van, ami az újhullámos kávézókban nem túl gyakori, és ők az egyetlen olyan kávézó, ahol van egy hatalmas gyerek részleg, hogy a szülők is tudjanak egy kicsit ejtőzni. A kávézóban reggelit is kínálnak, azt viszont egyelőre csak korlátozottan. Espresso 450 Ft, latte: 650 Ft.
Addicted2Caffeine & Figula Borsarok

My Little Melbourne

A város egyik legnépszerűbb kávés helye kétségtelenül a My Little Melbourne, ahol a szomszédban nyíló My Little Brew Bar miatt viszont most néhány változás történt: például lecserélték a Lamarzocco Strada gépet egy Synesso Hydrára, amelyből csak két darab található az országban (a másik is „családon” belül, a Melbourne Too-ban található). Ami viszont szerencsére nem változott, az a kávé: maradtak a jól bevált workshopnál, illetve hetente újabb és újabb vendégkávék érkeznek a nagyvilágból (főleg Európából ), most aktuálisan Climpson&Sons van Londonból, és lehet kóstolni a berlini Bonanza Coffee Roastertől is.   
A helynek amúgy kistesója is van: 2014. szeptember 5-én nyitotta meg ajtaját a This is Melbourne Too a budai rakpart végén, és azóta is abszolút egyedülállónak számít a specialty coffee világában a hajózási konténert idéző design miatt. Árai és kínálata egyébként ugyanaz, mint a Melbourne-nek. Espresso: 500 Ft, latte: 700 Ft.

My Little Brew Bar

Fotó: My Little Brew Bar
Egy igen izgalmas kezdeményezés az újhullámos mezőnyben a My Little Brew Bar, ahol a világ egyik legjobbnak tartott őrlőjével, a Mahlkönig EK43-mal dolgoznak, és több darab Bonavita vízmelegítőt fogtak be a kávékészítéshez. Viszont ez egy fura kávézó, ugyanis nincsen kávégép, így nem is tudnak presszókávét készíteni, ahogyan tejes italokat sem készítenek el. És hogy akkor mi van itt? Csak filteres kávé, az viszont minimum 9 +1 féle módon: Aeropress, Chemex, V60, EsproPress, Gino, Bonavita, Clever, és csak itt kapható a városban Eva Solo és Syphon. Ezek lehet, hogy nem mondanak sokat, de a helyszínen szívesen elmagyarázzák. A +1 opció a ‘cold drip’, amelynek az eszköze a My Little Melbourne-ből került át ide. A baristák természetesen a szakma tetőfokán állnak itt is, akik az önmegvalósításban is segítenek, hogy bárki elkészíthesse otthon is a kedvencét. A kávé ára: 650–950 Ft között mozog.
My Little Melbourne

Madal Café

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Madal Café kézműves kávézónak nevezi magát, de mi nem szeretjük ezt a kifejezést, ezért inkább eltekintünk a használatától. Ami viszont kétségtelen, hogy a kávéjuk az egyik legjobb a városban. A helyre angliai és magyar pörkölőktől érkeznek heti szinten a különlegességek, amelyek minden hónapban változnak, és 3 kávé közül lehet választani: 1. Classic,  2. Special és 3. Filter. A Madal egy La Marzocco géppel dolgozik, a kávéjuk pedig az angliai Square Mile Coffee Roasterstől jön. Amiben abszolút mások akarnak lenni, mint a többi hely, az a spirituális beállítottság. Ez egy olyan kávézó, ahol amellett, hogy jó a kávé, próbálnak a béke szigete lenni picit. A szlogenjükben ez egyébként benne is van: „Good coffee. Good karma.” A hely névadója egyébként Sri Chinmoy békefilozófus, akinek a gyerekkori neve volt Madal. Espresso: 420 Ft, latte 620 Ft.

Mantra Specialty Coffee Minibar

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Mantrában úgy gondolják, hogy a kávé abszolút gyógynövénynek számít, és mindig a megfelelő módon pörgeti és lazítja el az embert amellett, hogy különleges hatásokat képes gyakorolni az emberi szervezetre. A 16 négyzetméteres helyiség nem nagy, viszont a viszonylag praktikus elrendezésnek köszönhetően nem okoz klausztrofóbiát, mint a chemex vagy a clever dripping. A filteres kávékat  itt jó öblös konyakospohárban adják, amely összegyűjti az  ízeket és az illatokat. Itt szentül vallják, hogy a kávé egy gyümölcs, és a jól látható helyre kiírt mantrák szerint „nem keserű”. Természetesen különleges kávéinfókat akárki begyűjthet itt, egyrészt mert a srácok nagyon szeretnek beszélgetni, másrészt pedig azért, mert nemcsak a kávézó üzemeltetésével, hanem különböző kávékurzusok, illetve kóstolók lebonyolításával is foglalkoznak. Espresso: 420 Ft, latte 640 Ft.
Mantra Specialty Coffee Minibar

Barako kávéház

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
‘Budapest a legjobb hely, ahol jelenleg lehet az ember” – mondta a Fülöp-szigetekről érkezett Ryan, aki a Margit híd budai oldalán található Barako kávézót csinálja. A különleges módon elkészített kávé itt alap, a választékban pedig igazi gyöngyszemek is vannak, mint például az úgynevezett Ice Drip, vagyis jégcsepp, amely tulajdonképpen hevítés nélkül, jég lecsöpögtetésével készül. Ez japán találmány, de a neve hivatalosan holland kávé, és 7-8 óra alatt készül el (de lehet, hogy van épp a hűtőben). Állítólag az itt kapható Barako kávénak az egyik különleges tulajdonsága, hogy az arabicától eltérően nem esik össze az íze, ha kihűl, sőt, hidegen a keserűséget felváltja egy kellemes, édeskés mellékíz. Espresso: 400 Ft, filter: 450 Ft.
Barako Kávéház

WarmCup

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A WarmCup gyakorlatilag egy otthonos konyha-kávézó, vagy ha úgy tetszik, kávékocsma, ahol akár órákat is szívesen elvan az ember egy kávé és/vagy egy croissant szendvics fölött. A srácok világos pörkölésű, espresso, illetve filter kávékkal dolgoznak. A helyet üzemeltető két barát célja, hogy terjesszék a kávézás kultúráját, és beépítsék az emberek tudatába a filterkávé létezését, miközben azzal kapcsolatban is szeretnék meggyőzni a vendégeiket, hogy ne használjanak cukrot vagy tejet. Több különböző pörkölővel dolgoznak, a cél pedig minden esetben az, hogy a vendég tökéletes végterméket kapjon. Mindenre próbálnak odafigyelni, a legfontosabb szempont az egyén és a kávé kapcsolata: természetesen meg lehet lesni a kávékészítés fortélyait, és a srácok szívesen mesélnek egy csomó érdekességet, a kávéról vagy a nagyon izgalmas cascara teáról, ami a kávébabot körülvevő gyümölcsből készül. A különleges kávékoktélokat is érdemes itt kipróbálni. Espresso 390 Ft, latte 600 Ft.

The Goat Herder – Espresso Bár

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A furcsa nevű The Goat Herder (kecskepásztor) egy Kaldi nevű kecskepásztorról kapta a nevét, aki egy régi legenda szerint a kecskéinek „segítségével” fedezte fel a kávét. A történet úgy tartja, hogy Kaldi felfigyelt rá, hogy állatai nagyon aktívak lesznek egy bizonyos lelegelt növénytől, és így maga is elkezdte annak fogyasztását. Bárhogy is legyen, Kaldi biztosan nem gondolt arra, hogy ekkora figyelem övezi majd találmányát. Az István utcai helyen minden kézzel készül, nagy figyelmet fordítanak az ételekre is, és joggal érzi úgy itt az ember, hogy vendégként megkap minden figyelmet, amit megérdemel. A srácok egyébként egy nicaraguai kávéval dolgoznak, Budapesten pörköltetnek, és nagyon odafigyelnek arra, hogy milyen ízt szeretnének érezni. A kávékat egy La Marzocco Linea 2AV-vel főzik. Espresso 350 Ft, latte 600 Ft.
The Goat Herder Espresso Bar

Espresso Embassy

Fotó: Espresso Embassy
Az Arany János utcában fellelhető kávézót a Printa egykori baristáinak, Várady Tibornak és Szőllősi Líviának a nevéhez köthetjük. A csapat azóta hét fősre bővült, de ezzel együtt az egyik legegyenletesebb minőséget produkáló kávézó. Ami a Casino Mocca kávékra épülő kínálatot illeti, van espresso, cortado, flat white, cappuccino, valamint a lassabban készülő karakteres filterkávé, amelyet tej és cukor nélkül tanácsos kortyolgatni. A hely csaknem mindig pörgős, de továbbra is vendégszerető, és az itt dolgozók bármikor nyitottak egy kis beszélgetésre, különösen, ha kávéról vagy az ahhoz kapcsolódó dolgokról van szó. Itt simán bárki rákattan a témára, és a kávé rabja marad örökre, ami valójában egy nagyon szuper dolog.
Espresso Embassy

Café NOMURI

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A NOMURI-ban mind az alapanyag, mind a szaktudás megvan ahhoz, hogy a végeredmény a legjobb minőségű legyen. Az előbbire a Casino Mocca csúcsminőségű, egyedileg válogatott és pörkölt kávéi, utóbbira pedig a képzett baristák a garancia. Az itteni kávék espresso vagy filteres kiszerelésben érkeznek egy La Marzocco V60-on, illetve egy csurgatós technológia segítségével. Az italokat minden esetben olyan pohárban szolgálják fel, amely összegyűjti az illatokat, amitől az élmény csak fokozódik. A kistermelői tejek mellett laktózmentes és szójatej is van. Ahogy az a hasonló helyeken lenni szokott, itt is sokat tanulhatunk az érett kávészemekről, a kézzel szedésről és a kávé kémiájáról, ami miatt sokan akár kedvet is kaphatnak ahhoz, hogy mélyebben foglalkozzanak a témával. A kávék mellett szendvicseket, salátákat és desszerteket is találunk a kínálatban. Espresso 450 Ft, latte 550 Ft.

NOMURI  (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Mesterbike + Coffee Project

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Elsőre nagyon furcsán hangzik a biciklibolt + specialty kávézó kombó, de Budapesten ilyen is létezik. A helyet működtető fiatal házaspárnak ugyanis éppen ez a két dolog a szerelme, és úgy gondolták, hogy egy különleges hibridet nyitnak a Mester utcában. Nem meglepő, a hely jól sikerült, és a csapat pont ugyanannyira van képben a kávékészítés terén, mint amennyire profik bringaszerelésben – a kettő egyébként egymástól éppen egy méterre történik. Londoni kávékkal foglalkoznak, világos pörkölésű csodákat ihatunk, miközben megjavítják a fékünket, de választhatunk egy remek lattét is. A hely egyébként kinézetre is impozáns, a tér tágas, a dizájn letisztult, a kiszolgálás pedig átlagon felülinek mondható. Espresso: 400 Ft, latte: 550 Ft
Mesterbike + Coffee Project

Kelet kávézó és galéria

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Kelet az a hely, ahol keveredik a klasszikus kávéházi hangulat az újhullámos, technokrata kávékészítéssel. Jelenleg espresso vonalon egy La San Marco 2 csoportos retró kávégéppel dolgoznak, amely kifejezetten nekik lett „föltuningolva” egy éve, amikor megnyitott a hely, de nemsokára új gép érkezik, amihez őrlőfronton is változtatnak majd. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a filterkávékra is, melyeket többféle alternatív eljárással készítenek. Megtalálható náluk a V60 és a Kalita, az Aeropresst is előszeretettel használják, illetve hidegen csepegtetett filterkávét is készítenek. A hagyományos vonal ott jön be a képbe, hogy ugyanakkor török kávét is főznek valamint a kotyogós kávénak egy újragondolt változatát. A kávézóban egyébként kétféle pörkölési profilú Casino Mocca kávéval dolgoznak, ezenkívül hangsúlyos a keleti ízeket felvonultató hidegkonyha és a házias sütemények palettája is. A hely három dologban teljesen egyedi: az egyik a falakat ellepő könyvállomány, amely szabadon cserélhető, az „újhullámos” kávézók közül egyedül ők tartanak nyitva éjszaka is; és az ironikusan koffeinmentes vonaluk is nagyon erős. Ha pedig valami másra van igényünk, akkor itt akár cseh söröket is kortyolgathatunk, hiszen a városi legendákból megtudhatjuk, hogy a túlzott koffeinbevitelre a két legjobb megoldás a sör és/vagy a banán. Érdemes a brit tudósok egészségére is inni egyet. Espresso:  420 Ft, latte 550 Ft.
Kelet Kávézó és Galéria

Tamp & Pull

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A kávé egyik budapesti főhadiszállása, a  neve az eszpresszókészítés utolsó két lépését jelöli. A Has Beannel operáló Attila négyszeres magyar baristabajnok, aki az espresson kívül „brewing” technikákkal is készít kávét. Minden hónapban három különböző Has Bean kávéval dolgoznak, amelyek közül az egyiket espressóhoz, ristrettóhoz, a másikat a tejes italokhoz, egy harmadikat pedig az alternatív eszközökhöz ajánlanak. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit is szeretnénk, akkor nyugodtan kérhetünk tanácsot, nem fognak mellényúlni. 400 Ft, latte: 550 Ft

Sock's Coffee

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A Sock’s 2013 novemberében nyitott a Dohány utcában, a Zsinagógával szemben, és szintén a specialty vonalban látja a lehetőséget. És jól látja. A helyen természetesen csak 100%-os arabicával dolgoznak, és a Lucky Cappel vannak együttműködésben, ami pedig megkérdőjelezhetetlen minőséget képvisel, főleg úgy, hogy pontosan tudják, hogy mit hogyan kell elkészíteni. A kávéválaszték kifejezetten széles: van saját Sock’s Blend, de mindig vannak kóstolható különlegességek, és amúgy nagyon ütős a cortadójuk. Ami a másik specialitás a kávén kívül, hogy a vendégek otthagyhatják a nyomukat a falakon különböző feliratok formájában, ahogyan ezt már rengetegen megtették előttük a világ minden tájáról. És ami jó, azt érdemes folytatni: teljesen frissen nyílt egy Sock’s Coffe to Go is a belvárosban, amely kifejezetten azoknak szól, akiknek nincs kedvük vagy idejük leülni, de a kávét azért szeretik. Espresso: 470, latte 690 Ft. 

Facebook

Fekete

Fotó: Zagyi Tibor - We Love Budapest
Az Astorián található Fekete összesen 11 négyzetméter, de nem is kell, hogy nagyobb legyen, a cél ugyanis nem világuralom, csak simán jó kávé. A méret egyébként nem hátrány: a helyet úgy rendezték be, hogy teljes mértékben rá lehet látni a kávégépre és minden munkálatra. Itt is egy La Marcozzo géppel dolgoznak, a palettáról választhatunk többek között például espresso-t, ristretto-t, cappuccino-t, cortado-t, latte-t, flat white-ot, hozzájuk pedig friss szendvicseket és sütiket. Szerintünk nagyon jól csinálják a filtert, amiből van alchemy guatemala, whitelabel ethiopia adado & kenya gatura. Ami itt izgalmas az a pontgyűjtő akció, illetve lehet kapni otthonra is kávét és elviteles poharakat is, amit az ember ha megvesz, akkor ingyen kap bele italt. Espresso: 450 Ft, latte 650 Ft.
fekete
  • 1053 Budapest, Múzeum körút 5.